Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 20:57

Στον «πάγο» η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς: Ετοιμάζεται η βάση DNA για τους ιδιοκτήτες που δεν θα την επιλέξουν - Ποια τα πρόστιμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στα χαρτιά μένει δύο χρόνια μετά την ψήφισή της η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, η οποία αν και έχει θεσμοθετηθεί από το 2021, ουσιαστικά έχει «παγώσει» αφού ούτε το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) είναι έτοιμο, ούτε είχε αποσαφηνιστεί έως τώρα η διαδικασία για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) για όσους αποφασίσουν να μη στειρώσουν τα ζώα τους.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας υπέγραψε την απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Με αυτήν ανοίγει ο δρόμος στην πράξη για τη δημιουργία της βάσης DNA των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου του στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού, η αποστολή του και η καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του Μητρώου.

Προκύπτει, πάντως, ότι η σπουδή της μεταφοράς της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, δεν μπορεί να υποστηριχτεί πλήρως καθώς το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει ελάχιστα προχωρήσει. Η σχετική σύμβαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας με την ανάδοχο για το έργο των 2,48 εκ. ευρώ, υπεγράφη μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και έως σήμερα δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα από τα υπομητρώα. Αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείται η υφιστάμενη από το παρελθόν βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία επελέγη να μην αναβαθμιστεί, αλλά να «ξαναχτιστεί» από την αρχή μια αρκετά κοστοβόρα νέα πλατφόρμα.

Αν και ο κ. Πέτσας σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στη Βουλή είχε πει ότι ορισμένα τμήματα του έργου θα είναι έτοιμα τους προσεχείς μήνες, η συνολική διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 1,5 χρόνο με δυνατότητα μάλιστα παράτασης κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προβλέπεται να υποστηρίξει και το μέτρο των υποχρεωτικών στειρώσεων, το οποίο πηγαίνει από παράταση σε παράταση και πρακτικά βρίσκεται σε αναστολή.

Ωστόσο η λειτουργία του Εργαστηρίου Εξέτασης γενετικού υλικού αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την εφαρμογή και αυτού του μέτρου.

Τι ορίζει η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς οφείλει να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός 6 μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς. Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λαμβάνει εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους έως 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραλείψει να προχωρήσει σε στείρωση του ζώου ή να αποστείλει γενετικό υλικό. Στον ιδιοκτήτη εκτός του προστίμου, χορηγείται τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Έως τώρα η εν λόγω διάταξη παραμένει ανενεργή παρόλο που αρχικώς προβλεπόταν η υποχρέωση να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 και τα πρόστιμα να αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πως θα γίνεται η αποστολή γενετικού υλικού

Η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση του γενετικού υλικού κάθε ζώου στη βάση για διάστημα 12 ετών. Στόχος του μέτρου είναι η σταδιακή διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια και η αποφυγή της εγκατάλειψής τους μέσω της ταυτοποίησης των γεννητόρων τους. Ουσιαστικά το δείγμα των αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων θα συντηρείται στο Εργαστήριο για μια 12ετία ώστε όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια να μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους τετράποδους γονείς τους και η Πολιτεία να οδηγηθεί στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε.

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου.

Οπως ορίζει η πρόσφατη απόφαση, η συγκέντρωση, η φύλαξη, η επεξεργασία, η ανάλυση και η φύλαξη γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και ιδίως σκύλων και γατών γίνεται από το ΕΦΑΓΥΖΣ, το οποίο συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, καθώς και με τα όργανα ελέγχου για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων. Το ΕΦΑΓΥΖΣ μπορεί να συνεργάζεται με πιστοποιημένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού για την επίτευξη των σκοπών του.

Η συλλογή δείγματος γίνεται είτε μέσω αίματος (0.5-2 ml) του ζώου ή στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αιμοληψία, συλλέγεται δείγμα παρειακού επιχρίσματος. Επάνω στο φιαλίδιο αίματος ή στο σωληνάριο παρειακού επιχρίσματος αναγράφεται υποχρεωτικά και ευκρινώς το όνομα του υπό εξέταση ζώου και το επώνυμο του ιδιοκτήτη.

Συμπληρώνονται στο ΕΜΖΣ οι πληροφορίες της φόρμας «Παραπεμπτικό Γενετικής Ανάλυσης Ζώων Συντροφιάς» και εκδίδεται το σχετικό ηλεκτρονικό παραπεμπτικό. Αντίγραφο του υπογεγραμμένου παραπεμπτικού αποστέλλεται μαζί με το δείγμα στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Το χρονικό διάστημα από την λήψη έως και την αποστολή του δείγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετά την παραλαβή του γενετικού υλικού από το Εργαστήριο, καταχωρείται στη βάση του ΕΦΑΓΥΖΣ με μοναδικό εργαστηριακό κωδικό.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ορίζεται σε τουλάχιστον 30 εργάσιμες ημέρες ή και περισσότερες, εάν το δείγμα απαιτεί πρόσθετη δοκιμή ή εάν ζητηθεί νέο δείγμα. Το γενετικό υλικό διατηρείται για τουλάχιστον 12 έτη στο Εργαστήριο.

Η διαδικασία λήψης και αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου της παρούσας.
Ερωτήματα από μερίδα των ζωόφιλων

Αν και το σχέδιο της «γενετικής τράπεζας δεδομένων» είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξο, μέρος των ζωοφίλων το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό σημειώνοντας πως δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα εάν είναι δυνατή η ταυτοποίηση εγκαταλελειμμένων ζώων με αυτόν τον τρόπο, εάν η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και ποιες είναι αυτές.

Για το ζήτημα η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας έχει στείλει από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα τρεις επιστολές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων – Κτηνιατροδικαστικής κ. Δημήτρη Τόντη, χωρίς ωστόσο ακόμα να λάβει κάποια απάντηση.

Τα ερωτήματα που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Παλαιοδήμος και πλέον σκέπτεται να αποστείλει και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, είναι:

Υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (νεκρών, κακοποιημένων κλπ) και εάν υπάρχει, σε ποια επιστημονικά περιοδικά είναι δημοσιευμένη;

Η μέθοδος είναι επικυρωμένη στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών ή υπάρχει σχετική μέθοδος ISO που θα εφαρμοστεί;

Το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι έτοιμο για την εφαρμογή των μεθόδων ή θα χρειαστεί πολύς χρόνος ερευνητικής εργασίας και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή της ταυτοποίησης;

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων; Υπάρχει προηγούμενο και ποια ήταν τα αποτελέσματα με βάση τις δημοσιεύσεις στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ώστε να αποτελέσει καλή πρακτική που υιοθέτησε η χώρα μας;

«Κατά τη συζήτηση του νέου νόμου "προστασίας" για τα ζώα συντροφιάς δεν παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη λήψη γενετικού υλικού. Ο φορέας μας απευθύνθηκε επανειλημμένα σε επιστημονικούς φορείς προκειμένου να λάβει τεκμηρίωση και διευκρινίσεις. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα μας. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι εδώ και μήνες οι εν λόγω φορείς έχουν επιλέξει να σιωπούν. Το θεωρούμε πλέον υποχρέωσή μας, ως Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας να στραφούμε στους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού για σχετικές απαντήσεις», σημειώνει ο κ. Παλαιοδήμος.

Πηγή: ethnos.gr - Photo by Andrew S on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 18:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα
    Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα

    Ανεφάρμοστος αποδεικνύεται στην πράξη ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έως και σήμερα οι διατάξεις του περί υποχρεωτικών στειρώσεων ή εναλλακτικά αποστολής γενετικού υλικού, μένουν στα χαρτιά λαμβάνοντας συνεχώς παρατάσεις.

    Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ, που εισέρχεται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, η επιβολή των προστίμων για τη μη στείρωση των ζώων μετατίθεται πλέον για την 1η Ιουλίου του 2025, δηλαδή 5 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Κι έτσι γράφεται μια ακόμα παράταση και τροποποίηση του συγκεκριμένου πολυδιαφημισμένου νόμου, ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνεται εν τοις πράγμασι, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή πριν καν εφαρμοστεί. Και μπορεί οι υποχρεωτικές στειρώσεις να μην προχωρούν και το ζήτημα των αδέσποτων να παραμένει άλυτο, αλλά αυτό που έχει προχωρήσει είναι η διάθεση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Μητρώου των ζώων συντροφιάς από το μηδέν, καθώς η πολιτεία αποφάσισε να μη «χτίσει» πάνω στην υφιστάμενη πλατφόρμα που λειτουργούσε.

    Με το νέο σχέδιο νόμου μειώνεται και το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς από τα 135 στα 70 ευρώ και για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κλείνει το ...μάτι στους κτηνιάτρους και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τους, διπλασιάζει το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αμοιβής τους για τη συγκεκριμένη εργασία στα 50 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των εξόδων αποστολής του υλικού. Αυτό βέβαια, όπως κατέδειξε και η κατάθεση των απόψεων των κτηνιάτρων στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ουδόλως καταφέρνει να τους αλλάξει γνώμη, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει σαφή άποψη ως προς την αναποτελεσματικότητα της χρήσης DNA για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων.

    Επιπλέον με το ίδιο νομοσχέδιο, διπλασιάζεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς από πέντε σε δέκα εργάσιμες ημέρες και δίνεται ισόχρονη προθεσμία αποκατάστασης της παράβασης, οπότε και το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά 50% σε περιπτώσεις παράλειψης σήμανσης ή κατά 70% σε περιπτώσεις παράλειψης στείρωσης ή αποστολής δείγματος DNA ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του.

    Να σημειωθεί ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί ακόμα μία πολύμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των καταφυγίων ζώων συντροφιάς μέχρι τις 31/12/2025 και υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2027.

    Γιατί ασκούν κριτική οι κτηνίατροι

    Το ζήτημα της νέας αναβολής στα πρόστιμα για τη μη στείρωση των ζώων συντροφιάς πυροδότησε πολλές αντιδράσεις και 73 σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τα περισσότερα εξ αυτών ανέφεραν ότι η προτεινόμενη διάταξη θα ενθαρρύνει την παραβατικότητα και θα μειώσει τα ποσοστά σήμανσης και καταχώρισης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αφού οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απέχουν από αυτές μέχρι τη διενέργεια ελέγχου χωρίς να διακινδυνεύουν την επιβολή προστίμου.

    Αλλά το θέμα για το οποίο ...έσπασαν πάλι τα κοντέρ της διαβούλευσης ήταν οι υποχρεωτικές στειρώσεις και η αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, για τα οποία συνολικά υποβλήθηκαν 722 σχόλια!

    Σκληρή παραμένει και η κριτική των κτηνιάτρων. Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανέφερε για τη λήψη του γενετικού υλικού πως η αντίθεση του Συλλόγου στηρίζεται σε λόγους επιστημονικούς, καθώς ο κλάδος ποτέ δε ρωτήθηκε αν και καλείται να εφαρμόσει τη διάταξη.

    «Θα σας θυμίσω για την ιστορία, ότι διατέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αυτού του μητρώου», τόνισε η κυρία Τραχήλη προσθέτοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    «Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη που να μας λέει ότι εάν, καταγράψουμε το DNA όλων των δεσποζόμενων ζώων – επαναλαμβάνω - δυνητικά μπορούμε να βρούμε εάν, κάποιος κακοποιήσει ή αφήσει, εγκαταλείψει ένα ζώο ότι αυτός ο ιδιοκτήτης, δηλαδή, του ζώου θα βρεθεί».

    Χαρακτήρισε τη μειωμένη τιμή του παραβόλου για τους κυνηγούς «αντισυνταγματική», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της αμοιβής των κτηνιάτρων δε θα αλλάξει την επιστημονική άποψη του κλάδου ο οποίος εξακολουθεί να απέχει από την εφαρμογή του.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Pet.gov.gr. υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα λειτουργίας της είναι πολλαπλά, μπορει να μην είναι λειτουργική για μέρες και η κάθε καταχώριση ενίοτε απαιτεί ώρες.

    «Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα από τις παθογένειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αντίθετα η παράταση του χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης των ιδιοκτητών για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι διατάξεις του ν. 4830/2021 είναι ανεδαφικές και ανεφάρμοστες», ανέφερε στο υπόμνημά της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Αντιρρήσεις στη μείωση των προστίμων εφόσον αυτά καταβληθούν εντός δέκα εργάσιμων ημερών εξέφρασε η Δέσποινα Σπανούδη, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρχει καν η απειλή ενός υπολογίσιμου προστίμου τότε ακόμα λιγότεροι θα συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στην Αστυνομία για να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγάλους αριθμούς ζώων, όπως κυνηγούς, κτηνοτρόφους και βέβαια στους εκατοντάδες παράνομους εκτροφείς που αναπαράγουν καθημερινά χιλιάδες ζώα σε όλη τη χώρα».

    Προσέθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του δικού της νόμου, δεν τον θέτει σε εφαρμογή, δεν θέτει σε εφαρμογή την υποχρέωση στείρωσης, δίνοντας συνεχώς παρατάσεις στην επιβολή των προστίμων».

    Στην καταγγελία ότι κόπηκε από την ακρόαση φορέων αν και είχε προταθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προχώρησε η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει διακαώς να μετατρέψει την επώδυνη συζήτηση για τις ανεδαφικές και αποκλειστικά επικοινωνιακές διατάξεις για τα ζώα σε μια ανώδυνη κουβεντούλα μεταξύ φίλων, χωρίς αντιπαραθέσεις και πολλά πολλά, αλλά με μπόλικα αυτοχειροκροτήματα. Είναι εύλογο να θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκλείσει τον φορέα μας, αφενός διότι έχει συνηθίσει την συνδιαλλαγή με βολικούς συνομιλητές, αφετέρου δε διότι διακατέχεται από περισσή αλαζονεία και, ως επακόλουθο, από μία αναμενόμενη δυσανεξία σε κάθε είδους κριτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι «δεν έχει ζητήσει ούτε λάβει ένα ευρώ δημοσίου χρήματος, σε αντίθεση με διάφορες ΜΚΟ που εισπράττουν χιλιάδες επί χιλιάδων ευρώ δημόσιου χρήματος με απ' ευθείας αναθέσεις».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Ζώα συντροφιάς: Τι ισχύει με το κόστος της λήψης DNA για όσους δεν θέλουν να τα στειρώσουν
    Ζώα συντροφιάς: Τι ισχύει με το κόστος της λήψης DNA για όσους δεν θέλουν να τα στειρώσουν

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικων για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση.

    Τις δυνατότητες που έχουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προχωρώντας στη λήψη και αποστολή DNA, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

    Ειδικότερα, μειώνεται το ύψος του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ.

    Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ' ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς.

    Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αυτά τα 4 σημάδια δείχνουν ότι ο σκύλος σας πρέπει να στειρωθεί το συντομότερο δυνατό
    σε Plus +
    Αυτά τα 4 σημάδια δείχνουν ότι ο σκύλος σας πρέπει να στειρωθεί το συντομότερο δυνατό

    Η στείρωση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα κατοικίδιά μας.

    Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, το σωστό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας και να κλείσουμε ραντεβού για να στειρώσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας το συντομότερο δυνατό.

    Γιατί να στειρώσουμε;

    Γιατί η στείρωση βοηθάει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του ζώου, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, αποτελεί πρόληψη απέναντι σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων στα αρσενικά και η πυομήτρα στα θηλυκά ζώα, βοηθάει σε θέματα συνύπαρξης και συμπεριφοράς και ανακουφίζει από τους οίστρους.

    Πότε πρέπει να στειρώσουμε;

    Στειρώνουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου μας. Είναι μια επέμβαση ρουτίνας που δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αν ο/η κτηνίατρος είναι έμπειρος/η και όλα πάνε καλά, το αγαπημένο μας κατοικίδιο θα επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, στα αρσενικά η στείρωση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη διαδικασία και ο σκύλος ή ο γάτος ξυπνάει πολύ γρήγορα και σχεδόν όλα είναι όπως πριν.

    Αν παρόλα αυτά δεν έχετε στειρώσει το κατοικίδιό σας – πιο συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο τον σκύλο σας – και παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας και να κλείσετε ραντεβού.

    1. Μαρκάρισμα/Σήμανση περιοχής

    Όταν λέμε μαρκάρισμα ή σήμανση περιοχής εννοούμε ότι ένας σκύλος αφήνει μια μικρή ποσότητα ούρων τακτικά σε συγκεκριμένα σημεία. Με αυτή η συμπεριφορά που οφείλεται στην τεστοστερόνη, ο σκύλος κάνει αισθητή την παρουσία του σε άλλους σκύλους και δείχνει ποιος είναι ο κυρίαρχος μιας περιοχής. Και ενώ το να συμβαίνει αυτό σε εξωτερικούς χώρους δεν δημιουργείται πρόβλημα, όταν αυτή η συμπεριφορά μεταφέρεται και εντός σπιτιού αρχίζουν τα δύσκολα. Θα έρθετε αντιμέτωποι με λερωμένα χαλιά, καλύμματα και άσχημες μυρωδιές, οπότε μία λύση είναι η στείρωση.

    2. Τάσεις φυγής

    Όταν ένας αρσενικός σκύλος που δεν έχει στειρωθεί μυρίσει έναν θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο, μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να την βρει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που είστε βόλτα προσπαθεί να το σκάσει και να τρέξει προς το μέρος κάποιου θηλυκού σκύλου. Ή να προσπαθεί να δραπετεύσει από το σπίτι ή την αυλή όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα θα επιφέρει προβλήματα διότι αν τελικά καταφέρει ο σκύλος σας και το σκάσει μπορεί να μην τον ξαναβρείτε ποτέ, να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο άσχημο σενάριο. Και φυσικά, εκτός των άλλων, ο σκύλος που βιώνει τόσο έντονα τις ανεξέλεγκτες ορμόνες πραγματικά βασανίζεται. Με την στείρωση οι ορμόνες θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους οπότε και ο σκύλος σας θα ηρεμήσει και εσείς δεν θα έχετε το άγχος αυτών των τάσεων φυγής.

    3. Humping/Mounting

    Ο αγγλικός και ίσως λίγο πιο ευγενικός όρος για τη λέξη “καβάλημα” είναι το humping ή το mounting. Το να καβαλάει ένας σκύλος είτε παιχνίδια είτε τα πόδια των ανθρώπων είτε άλλους σκύλους είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που συνήθως υποδηλώνει κυριαρχία ή ακόμα και παιχνίδι. Δεν θεωρείται πρόβλημα αν το κάνει περιστασιακά. Σε περίπτωση που γίνει εμμονή και αρχίζετε να το παρατηρείτε ολοένα και πιο συχνά, τότε μπορεί να είναι η ώρα να στειρώσετε επιτέλους τον σκύλο σας. Το ζευγάρωμα δεν είναι η λύση!

    4. Επιθετικότητα

    Φυσικά η επιθετικότητα δεν σημαίνει μόνο ότι ένας σκύλος πρέπει να στειρωθεί αλλά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης ή κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν. Ωστόσο, οι σκύλοι τείνουν να παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις όταν δεν έχουν στειρωθεί λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης. Στειρώνοντας τον σκύλο σας θα τον βοηθήσετε να ηρεμήσει και να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, τέτοιου είδους συμπεριφορές.

    Συνοψίζοντας

    Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η στείρωση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο αγαπημένο μας ζωάκι. Πάντα με σύμβουλο τον/την κτηνίατρό μας θα αποφασίσουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή την πράξη αγάπης.

    Πηγή: topetmou.gr - Photo by Peri Stojnic on Unsplash

  • Τι αλλάζει για τα ζώα συντροφιάς - Οι 6+1 υπηρεσίες της πλατφόρμας Pet.gov.gr
    Τι αλλάζει για τα ζώα συντροφιάς - Οι 6+1 υπηρεσίες της πλατφόρμας Pet.gov.gr

    Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα pet.gov.gr, με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

    Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και σε εφαρμογή του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις», στόχος του οποίου είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη συνέργεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καθώς και καταφυγίων.

    Οι σημαντικότερες καινοτομίες του pet.gov.gr:

    Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας και υγείας των ζώων συντροφιάς που είναι ανοιχτή και υποστηρίζει τους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες, τους αναδόχους, τους φιλόζωους και τη Δημόσια Διοίκηση.

    • Διάθεση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας και οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους, αποκτούν ψηφιακή πρόσβαση στα δεδομένα τους.
    • Ψηφιακή διαχείριση για το Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι & υποχρεώσεις Δήμων: Δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
    • Σύσταση των απαραίτητων Ψηφιακών Μητρώων Ζώων Συντροφιάς φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καταφυγίων και εκτροφέων.
    • Θεμελίωση συνεκτικού ψηφιακού πλαισίου εποπτείας με αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια, για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    • Πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της αρχικής εγγραφής κάθε ζώου συντροφιάς, καθώς και οι πολίτες μέσω των κωδικών Taxisnet, ενώ οι υπάλληλοι των Δήμων, των Περιφερειών και των Κρατικών Φορέων, εισέρχονται με τους κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

    Οι πρώτες επτά υπηρεσίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς» είναι οι ακόλουθες:

    • Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθηση ζώων συντροφιάς (περιβάλλον κτηνιάτρου)
    • Βιβλιάριο Υγείας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες – διαχειριστές – Αναδόχους)
    • Μητρώο Φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων σε Μητρώο και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
    • Μητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή των καταφύγιων και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
    • Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
    • Δήλωση εύρεσης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
    • Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
    • Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν κωδικό QR για το ζώο συντροφιάς τους, ώστε σε περίπτωση απώλειας να διευκολύνεται η ταυτοποίησή του.

    Παράλληλα, είναι σε πιλοτική λειτουργία για την Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση το Σύστημα Διαχείρισης Δράσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

    Στο πλαίσιο της 2ης φάσης του έργου που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, όπως και της 3ης φάσης που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο του 2024, θα διατεθούν νέες ψηφιακές λειτουργίες στους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς, μέσω εφαρμογής κινητών συσκευών (mobile application), θα ενεργοποιηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για τους εκτροφείς, θα τεθεί σε λειτουργία η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, θα εμπλουτισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους Δήμους, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα φιλοζωικά σωματεία και τα καταφύγια.

    Επισημαίνεται ότι όσα δεδομένα ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα «Ζώα Συντροφιάς» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταπτώθηκαν στο νέο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.Για την ενημερωμένη αποτύπωση των στοιχείων αυτών, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνήσουν, μέσω του κτηνιάτρου τους, για την επικαιροποίησή τους, καθώς στο προηγούμενο σύστημα ορισμένες πληροφορίες δεν ήταν υποχρεωτικό να καταγράφονται ηλεκτρονικά ή δεν είχαν καταγραφεί για οποιοδήποτε λόγο, συνεπώς δεν έχουν μεταπτωθεί στο ΕΜ.

    Για την ενημερωμένη αποτύπωση των στοιχείων αυτών, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνήσουν, μέσω του κτηνιάτρου τους, για την επικαιροποίησή τους, καθώς στο προηγούμενο σύστημα ορισμένες πληροφορίες δεν ήταν υποχρεωτικό να καταγράφονται ηλεκτρονικά ή δεν είχαν καταγραφεί για οποιοδήποτε λόγο, συνεπώς δεν έχουν μεταπτωθεί στο ΕΜΖΣ.

    Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία είτε είναι υποχρεωτικά βάση του ν. 4830/2021, να αναφέρονται στο ΕΜΖΣ, όπως η στείρωση εφόσον ένα ζώο είναι στειρωμένο, είτε ήταν υποχρεωτικά και στο παρελθόν, όπως ενδεικτικά ο εμβολιασμός, αλλά παρόλα αυτά δεν είχαν καταχωριστεί έως τώρα.

    Οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν προχωρήσει σε σήμανση και καταχώριση του ζώου τους, καλούνται να επισκεφθούν άμεσα τον κτηνίατρό τους για να προχωρήσουν στην καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ.

    Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για τα Φιλοζωικά Σωματεία και τις Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για λογαριασμό των οποίων ήταν καταχωρισμένα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως δεσποζόμενα στο σύστημα «Ζώα Συντροφιάς» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει προβλεφθεί στο ΕΜΖΣ και θα εκκινήσει ειδική ψηφιακή λειτουργία με συγκεκριμένη διαδικασία, περιορισμένης χρονικής κάλυψης, με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης των ζώων αυτών, εφόσον δεν έχουν υιοθετηθεί και παραμένουν στη διαχείριση του φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης ως αδέσποτα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έντονες αντιδράσεις για τις φάτνες με ζωντανά ζώα στον Βόλο - Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητεί ο σύλλογος κτηνιάτρων Μαγνησίας
    Έντονες αντιδράσεις για τις φάτνες με ζωντανά ζώα στον Βόλο - Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητεί ο σύλλογος κτηνιάτρων Μαγνησίας

    Τις αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η επιλογή του Δήμου Βόλου να βάλει ζωντανά ζώα σε δύο φάτνες που έχει εγκαταστήσει σε κεντρική πλατεία του Βόλου.

    Ο σύλλογος των κτηνιάτρων Μαγνησίας προχώρησε σε καταγγελία και ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα ζώα που σταβλίζονται στις φάτνες υφίστανται παθητική κακοποίηση.

    Από την πλευρά του, ο δήμος υποστηρίζει ότι τρεις φορές την ημέρα ειδικά επιφορτισμένος συνεργάτης φροντίζει για την παροχή φαγητού και νερού και για την καθαριότητά των ζώων κι ότι υγειονομικά επιτηρούνται από κτηνίατρο.

    «Τα ζώα που φιλοξενούνται στις φάτνες, είναι ζώα που σταβλίζονται. Οι φάτνες θα λειτουργήσουν προς όφελος των παιδιών, της κοινωνίας και λόγω των ημερών», τόνισε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Τι είχε συμβεί πέρυσι

    Πέρυσι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου είχε διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από την καταγγελία φιλοζωικών οργανώσεων για κακοποίηση των ζώων στις δύο φάτνες που στήθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

    Στην επιστολή τους προς την Εισαγγελέα οι φιλοζωικές οργανώσεις σημείωναν τότε πως κάθε χρόνο οι πολίτες γίνονται μάρτυρες μιας παρανομίας και συγκεκριμένα χρήσης ζώντων ζώων αρνιών και μικρόσωμων αλόγων ως διακοσμητικά στοιχεία και «ντεκόρ» στην Χριστουγεννιάτικη φάτνη του Δήμου Βόλου» και προσθέτουν πως σύμφωνα με το νόμο, συνιστά παθητική κακοποίηση. Σύμφωνα με τις φιλοζωϊκές, οι πράξεις του Δήμου Βόλου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την νομοθεσία αλλά και πολλές φορές με ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού της χώρας μας και του αξιακού μας συστήματος.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Φλέγον θέμα η υποχρεωτική στείρωση κατοικίδιων στην Ελλάδα: Ποιοι και γιατί διστάζουν ενώ ο χρόνος τελειώνει - Γιατί είναι μεγάλο βήμα
    Φλέγον θέμα η υποχρεωτική στείρωση κατοικίδιων στην Ελλάδα: Ποιοι και γιατί διστάζουν ενώ ο χρόνος τελειώνει - Γιατί είναι μεγάλο βήμα

    Η υποχρεωτική, από τον νόμο, στείρωση κατοικίδιων ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021, όταν και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και θεσμοθετήθηκε. Έκτοτε, ενώ θεωρητικά αναμέναμε να ολοκληρωθούν το Εθνικό Μητρώο Ζωών Συντροφιάς και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού ώστε να μπορεί ο νόμος να εφαρμοστεί στο 100% του, το πράγμα... πάγωσε. Τώρα, φαίνεται πως όλα είναι έτοιμα και είναι θέμα χρόνου.

    Στόχος του νόμου είναι φυσικά η ευζωία των κατοιδίων αλλά και να μειωθούν τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας. Αν και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως γίνεται αυτό το τόσο σημαντικό βήμα -ας είναι και με ρυθμούς... Ελλάδας- θα εξαλείψει άραγε το πρόβλημα από τη ρίζα; Η πληγή των αδέσποτων είναι τόσο μεγάλη και ανοιχτή, που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει πραγματική λύση ή εάν θα μπορούσε πρώτα να γίνει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, δομές για αδέσποτα να υπάρχουν σε ΟΛΟΥΣ τους δήμους της Ελλάδας, να λειτουργούν σωστά και τα κονδύλια που δίνονται να πηγαίνουν όντως εκεί...

    Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας πως μία σημαντική μερίδα ανθρώπων δεν γνωρίζει γιατί πρέπει να στειρωθεί ένα ζώο.

    Στείρωση: Γιατί πρέπει να γίνει - Κτηνίατρος εξηγεί

    Η κτηνίατρος Αλεξάνδρα Δέρβα, μιλώντας στο ethnos.gr, εξηγεί πως υπάρχουν δύο ιατρικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη στείρωση. Αρχικά η θεραπευτική -δηλαδή αν για παράδειγμα προκύψει πρόβλημα υγείας σε μεγαλύτερης ηλικίας ζώα- και έπειτα η προληπτική. Παράλληλα, η στείρωση είναι ένα βαρυσήμαντο εργαλείο για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων.

    Όπως τονίζει, αυτό που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψιν τους οι κηδεμόνες είναι η πρόληψη. Συνιστάται, λοιπόν, να γνωρίζουν πως εάν το ζωάκι τους δεν έχει στειρωθεί και μεγαλώνοντας αποκτήσει κάποιο πρόβλημα υγείας (για παράδειγμα ένα θηλυκό να προσβληθεί με ασθένεια στη μήτρα) και μόνη θεραπεία είναι η στείρωση, τότε ενδεχομένως η χειρουργική επέμβαση να κρίνεται ριψοκίνδυνη.

    Για παράδειγμα, εάν το ζώο είναι 12 ετών και υπάρχει μια καρδιοπάθεια ή μία νεφρική ανεπάρκεια -προβλήματα που είναι συχνά στους σκύλους με το πέρασμα των χρόνων- τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Άρα, η στείρωση σε νεαρότερη ηλικία προτείνεται ώστε να «προλάβουμε» τέτοιες ασθένειες στο μέλλον και καθώς -όπως και στους ανθρώπους- μια χειρουργική επέμβαση σε προχωρημένη ηλικία είναι πάντα πιο ριψοκίνδυνη -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

    Η κα Δέρβα υπογραμμίζει ότι ανάλογα με την κατάσταση και το όφελος υπάρχει και η κατάλληλη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, εάν το ζώο δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, μπορεί να χειρουργηθεί ακόμα και αν είναι 15 ετών. Αν όμως είναι 15 ετών και έχει και άλλα προβλήματα, τότε εκεί η κατάσταση περιπλέκεται.

    Οπότε, συμπερασματικά, η στείρωση κρίνεται απαραίτητη κυρίως για πρόληψη.

    Γιατί κάποιοι διστάζουν

    Αρκετοί είναι οι κηδεμόνες σκύλου ή γάτας, που διστάζουν να προχωρήσουν σε στείρωση. Σύμφωνα με την κτηνίατρο, αυτό δεν οφείλεται τόσο σε έλλειψη ενημέρωσης όσο σε μία «άρνηση αποδοχής των δεδομένων».

    Με βάση την εμπειρία της, η κα Δέρβα εξηγεί ότι συνήθως εκείνοι που διστάζουν είναι στην πλειονότητά τους άνδρες και αυτό οφείλεται σε μία πιο ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση από πλευράς τους, ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι το βλέπουν ως «ακρωτηριασμό».

    Πώς οι κτηνίατροι «βλέπουν» την υποχρεωτική στείρωση

    Η κα Δέρβα -αλλά και πολλοί άλλοι κτηνίατροι που έχουν μιλήσει στα ΜΜΕ ή που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις- τονίζουν ότι δεν μπορεί η στείρωση να είναι υποχρεωτική. «Πρέπει ο κηδεμόνας να δίνει τη συγκατάθεσή του, δεν μπορεί ένα τέτοιο χειρουργείο να είναι υποχρεωτικό. Πρόκειται για σημαντική απόφαση. Συνήθως τέτοιες τακτικές (σ.σ. που υποχρεώνουν τους ανθρώπους σε κάτι) φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα», μάς εξηγεί.

    Η ίδια εκφράζει και τον προβληματισμό της σχετικά με το κατά πόσο το μέτρο θα εφαρμοστεί στην πράξη. Μάλιστα, τονίζει πως επειδή γενικά στην Ελλάδα επικρατεί μια αδυναμία επιβολής των νόμων, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο στο τέλος το «βάρος» να πέσει στους κτηνιάτρους.

    Τέλος, επισημαίνει πως οι κτηνίατροι προς το παρόν δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία -για παράδειγμα πώς θα γίνεται η λήψη DNA- και ό,τι έχουν καταλάβει είναι από το ΦΕΚ.

    Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει «ξεπαγώσει» ο νόμος

    Η Ειδική Γραμματέας Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου, σε επικοινωνία που είχαμε, γνωστοποιεί ότι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου «ευελπιστούμε ότι θα έχουν ξεκινήσει την παραγωγική τους λειτουργία και το Εθνικό Μητρώο Ζωών Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού (ΕΦΑΓΥΖΣ)».

    Μάλιστα, διευκρινίζει ότι ο νόμος είναι σε ισχύ από το 2021, άρα υπήρχε δεν υπήρχε το εργαστήριο θα έπρεπε να κατανοήσουν όλοι πως από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία σιγά σιγά όσοι θέλουν να στειρώσουν και όσοι δεν θέλουν, να περιμένουν.

    Η διορία στους... αναποφάσιστους

    Όπως συμπληρώνει η κα Δημοπούλου, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία, οι ιδιοκτήτες θα έχουν έναν μήνα να αποφασίσουν και να μπουν στη διαδικασία της μίας ή της άλλης πράξης, ενώ θα έχουν μια «διορία» τριών μηνών προτού επιβληθούν πρόστιμα.

    Επίσης, αναφέρει ότι ο λόγος που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος είναι «τεχνικά θέματα ελέγχου που έχουν να κάνουν με τη διαλειτουργικότητα του ΕΜΣΖ και του ΕΦΑΓΥΖΣ, με τη σωστή τεχνική εφαρμογή των έργων -ζητήματα που ασχολείται το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης».

    Πώς εθελοντές «βλέπουν» τον νόμο

    Ο νόμος έχει διχάσει τους εθελοντές -είτε που δρουν κατά μόνας είτε μέσω φιλοζωικών οργανώσεων- όχι ως προς το κομμάτι της υποχρεωτικής στείρωσης αλλά κυρίως ως προς τους ελέγχους, δηλαδή κατά πόσο αυτοί θα γίνονται αρχικά και έπειτα εάν θα πραγματοποιούνται ορθά χωρίς οι αρμόδιοι να... κάνουν τα στραβά μάτια σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Για παράδειγμα, η Κατερίνα, που είναι χρόνια εθελόντρια στην Αττική, δηλώνει στο ethnos.gr πως προφανώς τα ζώα θα πρέπει να στειρώνονται και οι μόνες εξαιρέσεις θα έπρεπε να είναι τα μεγάλα σε ηλικία ζώα ή περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνει στείρωση για άλλους ιατρικούς λόγους.

    «Σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο θα έπρεπε να υπάρχει το ΕΦΑΓΥΖΣ», τονίζει.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχει ένας «αέρας» για άλλες πιο απλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα εάν κάποιος υιοθετήσει από τον δρόμο ένα ζώο που είναι σκελετωμένο -κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να είναι υγιές και να μπορεί να αντέξει μια επέμβαση- να έχει το περιθώριο από τον νόμο να περιμένει.

    Την ίδια στιγμή, κάτι που «πονοκεφαλιάζει» (και) τους εθελοντές είναι το κομμάτι των ελέγχων, κατά πόσο αυτοί θα γίνονται αρχικά και κατά δεύτερον εάν θα γίνονται με διαφάνεια. Για παράδειγμα, είναι πλέον γνωστό πως σε διάφορα μέρη της επαρχίας στην Ελλάδα οι έλεγχοι των Αρχών είναι κάπως πιο... ελαστικοί. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν βλέπουμε λίγες φορές να «χαρίζονται» πρόστιμα. Άρα, θα πρέπει κάπως να υπάρξει μία διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχουν... εξαιρέσεις.

    Και με τα αδέσποτα που δεν γίνεται να στειρωθούν, τι;

    Όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα που είναι καταγεγραμμένα στους δήμους, η κα Δημοπούλου μάς εξηγεί πως δεν υπάρχει επιλογή περισυλλογής DNA για αυτά, ωστόσο, εάν μιλάμε για ένα ζώο υπερήλικο ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας -δεδομένα που δεν επιτρέπουν τη στείρωση- εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα.

    ΑΛΛΑ: εάν ένα αδέσποτο ζώο δεν στειρωθεί, θα πρέπει να επιστρέψει στο σημείο από όπου έγινε η αρχική περισυλλογή του. Δηλαδή στον δρόμο.

    «Υποχρεωτική στείρωση ή DNA και πράσινα άλογα» - Αντιδράσεις από φιλοζωικούς φορείς

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι, η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Κατά της Κακοποίησης των Ζώων τάσσονται κατά του νόμου, κάνοντας λόγο για έναν νόμο «φτιαγμένο για να αποτύχει ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό».

    Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

    Τι αναφέρει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

    Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς σχετικά με τον νόμο αναφέρει τα εξής: «H κυβέρνηση έχει προβεί στη θέσπιση μιας σειράς μέτρων για τα ζώα συντροφιάς με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ευζωίας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

    Η θέλησή της αυτή υλοποιήθηκε νομοθετικά με την θέσπιση του νόμου 4830/2021 καθώς και με την σύσταση τον Ιούνιο του 2022 της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του νόμου.

    Στα πλαίσια αυτά, στο προσεχές διάστημα, πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας το Eθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ) και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ)».

    Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

    Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ ) αποτελεί την πιο καινοτόμο ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός του είναι η ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και η αποτελεσματική διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ρηξικέλευθο έργο, στην πρώτη φάση του οποίου θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία τα εξής υπομητρώα: υπομητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς, υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, υπομητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώου συντροφιάς και υποσύστημα διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τι είναι το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς ( ΕΦΑΓΥΖΣ)

    Το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς ( ΕΦΑΓΥΖΣ) αποτελεί παγκόσμια καινοτομία για την ταυτοποίηση των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων ζώων συντροφιάς. Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους κυρίως για λόγους υγείας, θα πρέπει να προβούν στην αποστολή γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Πάνω απ’ όλα όμως, το έργο αυτό φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς και την παράνομη εκτροφή τους. Η προετοιμασία του έργου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη έναρξης από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by Pitsch from Pixabay

  • «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς - Τι προβλέπει η νομοθεσία
    «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς - Τι προβλέπει η νομοθεσία

    Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

    Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

    Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

    Πλέον τόσο το εργαστήριο όσο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ είναι έτοιμα και μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας αναμένεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας τους εντός του Νοεμβρίου, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου.

    Στο πλαίσιο του ΕΜΖΣ, της διαδικτυακής βάσης καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, θα τεθούν μέσα στον μήνα σε παραγωγική λειτουργία το υπομητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς, το υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, το υπομητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώου συντροφιάς και το υποσύστημα διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα υπομητρώα έχουν παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων.

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.

    Η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

    Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

    Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

    Η διαδικασία λήψης και αποστολής δείγματος DNA υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου.

    Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

    Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και μέσω αυτών τα αρμόδια όργανα (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία κ.λπ.) να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: unsplash

  • Ημερίδα για τα  Αδέσποτα και Δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς τη Δευτέρα 03/04, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Ημερίδα για τα  Αδέσποτα και Δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς τη Δευτέρα 03/04, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Ενημερωτική Ημερίδα για τα θέματα των «Αδέσποτων και Δεσποζόμενων Ζώων συντροφιάς» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ενώ θα αναλυθούν οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών και Δήμων.

    H Περιφέρεια συνεχίζει μετά το Αίγιο τις εκδηλώσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τους εκάστοτε Δήμους, τις φιλοζωικές οργανώσεις και το Υπουργείο Εσωτερικών τις εν λόγω δράσεις ευαισθητοποίησης.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch