Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 11:04

«Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς - Τι προβλέπει η νομοθεσία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Πλέον τόσο το εργαστήριο όσο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ είναι έτοιμα και μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας αναμένεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας τους εντός του Νοεμβρίου, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου.

Στο πλαίσιο του ΕΜΖΣ, της διαδικτυακής βάσης καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, θα τεθούν μέσα στον μήνα σε παραγωγική λειτουργία το υπομητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς, το υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, το υπομητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώου συντροφιάς και το υποσύστημα διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα υπομητρώα έχουν παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.

Η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

Η διαδικασία λήψης και αποστολής δείγματος DNA υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου.

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και μέσω αυτών τα αρμόδια όργανα (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία κ.λπ.) να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 12:10

Σχετικά Άρθρα

  • Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα
    Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα

    Ανεφάρμοστος αποδεικνύεται στην πράξη ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έως και σήμερα οι διατάξεις του περί υποχρεωτικών στειρώσεων ή εναλλακτικά αποστολής γενετικού υλικού, μένουν στα χαρτιά λαμβάνοντας συνεχώς παρατάσεις.

    Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ, που εισέρχεται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, η επιβολή των προστίμων για τη μη στείρωση των ζώων μετατίθεται πλέον για την 1η Ιουλίου του 2025, δηλαδή 5 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Κι έτσι γράφεται μια ακόμα παράταση και τροποποίηση του συγκεκριμένου πολυδιαφημισμένου νόμου, ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνεται εν τοις πράγμασι, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή πριν καν εφαρμοστεί. Και μπορεί οι υποχρεωτικές στειρώσεις να μην προχωρούν και το ζήτημα των αδέσποτων να παραμένει άλυτο, αλλά αυτό που έχει προχωρήσει είναι η διάθεση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Μητρώου των ζώων συντροφιάς από το μηδέν, καθώς η πολιτεία αποφάσισε να μη «χτίσει» πάνω στην υφιστάμενη πλατφόρμα που λειτουργούσε.

    Με το νέο σχέδιο νόμου μειώνεται και το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς από τα 135 στα 70 ευρώ και για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κλείνει το ...μάτι στους κτηνιάτρους και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τους, διπλασιάζει το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αμοιβής τους για τη συγκεκριμένη εργασία στα 50 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των εξόδων αποστολής του υλικού. Αυτό βέβαια, όπως κατέδειξε και η κατάθεση των απόψεων των κτηνιάτρων στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ουδόλως καταφέρνει να τους αλλάξει γνώμη, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει σαφή άποψη ως προς την αναποτελεσματικότητα της χρήσης DNA για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων.

    Επιπλέον με το ίδιο νομοσχέδιο, διπλασιάζεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς από πέντε σε δέκα εργάσιμες ημέρες και δίνεται ισόχρονη προθεσμία αποκατάστασης της παράβασης, οπότε και το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά 50% σε περιπτώσεις παράλειψης σήμανσης ή κατά 70% σε περιπτώσεις παράλειψης στείρωσης ή αποστολής δείγματος DNA ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του.

    Να σημειωθεί ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί ακόμα μία πολύμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των καταφυγίων ζώων συντροφιάς μέχρι τις 31/12/2025 και υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2027.

    Γιατί ασκούν κριτική οι κτηνίατροι

    Το ζήτημα της νέας αναβολής στα πρόστιμα για τη μη στείρωση των ζώων συντροφιάς πυροδότησε πολλές αντιδράσεις και 73 σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τα περισσότερα εξ αυτών ανέφεραν ότι η προτεινόμενη διάταξη θα ενθαρρύνει την παραβατικότητα και θα μειώσει τα ποσοστά σήμανσης και καταχώρισης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αφού οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απέχουν από αυτές μέχρι τη διενέργεια ελέγχου χωρίς να διακινδυνεύουν την επιβολή προστίμου.

    Αλλά το θέμα για το οποίο ...έσπασαν πάλι τα κοντέρ της διαβούλευσης ήταν οι υποχρεωτικές στειρώσεις και η αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, για τα οποία συνολικά υποβλήθηκαν 722 σχόλια!

    Σκληρή παραμένει και η κριτική των κτηνιάτρων. Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανέφερε για τη λήψη του γενετικού υλικού πως η αντίθεση του Συλλόγου στηρίζεται σε λόγους επιστημονικούς, καθώς ο κλάδος ποτέ δε ρωτήθηκε αν και καλείται να εφαρμόσει τη διάταξη.

    «Θα σας θυμίσω για την ιστορία, ότι διατέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αυτού του μητρώου», τόνισε η κυρία Τραχήλη προσθέτοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    «Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη που να μας λέει ότι εάν, καταγράψουμε το DNA όλων των δεσποζόμενων ζώων – επαναλαμβάνω - δυνητικά μπορούμε να βρούμε εάν, κάποιος κακοποιήσει ή αφήσει, εγκαταλείψει ένα ζώο ότι αυτός ο ιδιοκτήτης, δηλαδή, του ζώου θα βρεθεί».

    Χαρακτήρισε τη μειωμένη τιμή του παραβόλου για τους κυνηγούς «αντισυνταγματική», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της αμοιβής των κτηνιάτρων δε θα αλλάξει την επιστημονική άποψη του κλάδου ο οποίος εξακολουθεί να απέχει από την εφαρμογή του.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Pet.gov.gr. υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα λειτουργίας της είναι πολλαπλά, μπορει να μην είναι λειτουργική για μέρες και η κάθε καταχώριση ενίοτε απαιτεί ώρες.

    «Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα από τις παθογένειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αντίθετα η παράταση του χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης των ιδιοκτητών για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι διατάξεις του ν. 4830/2021 είναι ανεδαφικές και ανεφάρμοστες», ανέφερε στο υπόμνημά της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Αντιρρήσεις στη μείωση των προστίμων εφόσον αυτά καταβληθούν εντός δέκα εργάσιμων ημερών εξέφρασε η Δέσποινα Σπανούδη, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρχει καν η απειλή ενός υπολογίσιμου προστίμου τότε ακόμα λιγότεροι θα συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στην Αστυνομία για να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγάλους αριθμούς ζώων, όπως κυνηγούς, κτηνοτρόφους και βέβαια στους εκατοντάδες παράνομους εκτροφείς που αναπαράγουν καθημερινά χιλιάδες ζώα σε όλη τη χώρα».

    Προσέθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του δικού της νόμου, δεν τον θέτει σε εφαρμογή, δεν θέτει σε εφαρμογή την υποχρέωση στείρωσης, δίνοντας συνεχώς παρατάσεις στην επιβολή των προστίμων».

    Στην καταγγελία ότι κόπηκε από την ακρόαση φορέων αν και είχε προταθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προχώρησε η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει διακαώς να μετατρέψει την επώδυνη συζήτηση για τις ανεδαφικές και αποκλειστικά επικοινωνιακές διατάξεις για τα ζώα σε μια ανώδυνη κουβεντούλα μεταξύ φίλων, χωρίς αντιπαραθέσεις και πολλά πολλά, αλλά με μπόλικα αυτοχειροκροτήματα. Είναι εύλογο να θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκλείσει τον φορέα μας, αφενός διότι έχει συνηθίσει την συνδιαλλαγή με βολικούς συνομιλητές, αφετέρου δε διότι διακατέχεται από περισσή αλαζονεία και, ως επακόλουθο, από μία αναμενόμενη δυσανεξία σε κάθε είδους κριτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι «δεν έχει ζητήσει ούτε λάβει ένα ευρώ δημοσίου χρήματος, σε αντίθεση με διάφορες ΜΚΟ που εισπράττουν χιλιάδες επί χιλιάδων ευρώ δημόσιου χρήματος με απ' ευθείας αναθέσεις».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Τα κατοικίδια (δεν) είναι μαγικό αντίδοτο στη μοναξιά και τη θλίψη
    Τα κατοικίδια (δεν) είναι μαγικό αντίδοτο στη μοναξιά και τη θλίψη

    Νέα έρευνα ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα κατοικίδια έχουν πάντα τη δύναμη να αλλάξουν τη ψυχική μας διάθεση προς το καλύτερο - Το έργο τους φαίνεται να δυσκολεύει πολύ σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και έντονου στρες

    Η πανδημία COVID-19 φάνηκε να δημιουργεί νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας, με πολλούς να στρέφονται σε κατοικίδια ζώα ως απάντηση στη μοναξιά και το άγχος της απομόνωσης. Η ιδέα ότι τα κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν μια φυσική λύση στα ψυχικά προβλήματα ενισχύθηκε από τις ιστορίες των «πανδημικών κουταβιών» και τις αναφορές για αύξηση των υιοθεσιών ζώων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus και το King’s College London ανατρέπει αυτή τη γενικευμένη αντίληψη, αποδεικνύοντας ότι τα κατοικίδια δεν είναι το μαγικό αντίδοτο που πολλοί πίστευαν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Mental Health & Prevention, έγινε σε δείγμα 6,000 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρακολουθώντας τις ψυχικές τους καταστάσεις από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Τα ευρήματα της μελέτης είναι ανατρεπτικά: παρά τις ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανέφεραν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και ανηδονίας.

    Η Christine Parsons, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aarhus, εξέφρασε την έκπληξή της σχετικά με τα αποτελέσματα: «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα δημόσια αντίληψη ότι τα κατοικίδια είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία». Η μελέτη ανέδειξε ότι, αν και τα κατοικίδια προσφέρουν συντροφικότητα και σκοπό, οι επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες που συνεπάγεται η φροντίδα τους, μπορεί να προσθέσουν άγχη, τα οποία επηρεάζουν την ψυχική ευημερία.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά τις αρνητικές διαπιστώσεις, τα κατοικίδια δεν κρίνονται συνολικά αρνητικά για την ψυχική υγεία. Η μελέτη εντόπισε ορισμένα θετικά στοιχεία: οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν υψηλότερα ποσοστά τακτικής άσκησης, με το 40% να αναφέρουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή φυσική δραστηριότητα, σε σύγκριση με το 35% των μη ιδιοκτητών σκύλων. Επίσης, η κατοχή κατοικίδιων ήταν συνδεδεμένη με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς για άτομα που ζούσαν μόνα τους.

    Επιπλέον, η μελέτη αντέτεινε τον στερεότυπο της «τρελής κυρίας με τις γάτες», αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που κατέχουν γάτες δεν ήταν πιο επιρρεπείς σε μοναξιά, κατάθλιψη ή άγχος. Η ερευνητική ομάδα δε βρήκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την πεποίθηση, αν και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν γάτες από τους άνδρες.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης ανοίγουν μια νέα συζήτηση γύρω από τον ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή μας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως η πανδημία. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, ενώ τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα, δεν είναι πανάκεια για ψυχικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες», καταλήγει η καθηγήτρια Parsons.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ζώα συντροφιάς: Τι ισχύει με το κόστος της λήψης DNA για όσους δεν θέλουν να τα στειρώσουν
    Ζώα συντροφιάς: Τι ισχύει με το κόστος της λήψης DNA για όσους δεν θέλουν να τα στειρώσουν

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικων για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση.

    Τις δυνατότητες που έχουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προχωρώντας στη λήψη και αποστολή DNA, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

    Ειδικότερα, μειώνεται το ύψος του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ.

    Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ' ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς.

    Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Όταν η θερμοκρασία της ασφάλτου φτάνει τους 71°C – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας
    σε Plus +
    Όταν η θερμοκρασία της ασφάλτου φτάνει τους 71°C – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας

    Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο έδαφος και η υψηλής έντασης ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδια, όπως και στον άνθρωπο.

    Γράφει η ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    Τα εγκαύματα των πελματικών φυμάτων (πατούσες) και του δέρματος, καθώς και η φωτοδερματίτιδα, είναι από τις πιο συνηθισμένες και επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας σκύλος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Εγκαύματα Πελματικών Φυμάτων

    Αιτίες

    Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάνει τους 37°C, η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να φτάσει τους 71°C! Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το έντονο περπάτημα του σκύλου, το τρέξιμο ή ακόμα και το παιχνίδι σε επιφάνειες όπως η άσφαλτος, η άμμος, τα χαλίκια και το τσιμέντο της πισίνας, μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα διαφόρου βαθμού στα πελματικά του φύματα. Ειδικά η έλξη του σκύλου που αντιστέκεται με τα πόδια του, προκαλεί βίαιο σύρσιμο των φυμάτων πάνω στο ζεστό έδαφος και σοβαρού βαθμού έγκαυμα.

    Συμπτώματα

    Ένας σκύλος που αντιμετωπίζει έγκαυμα πελματικών φυμάτων παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, όπως:

    ● Απροθυμία μετακίνησης
    ● Δυσκολία στη βάδιση
    ● Λείξη (γλείψιμο) του άκρου ή των άκρων που πάσχουν
    ● Εκδήλωση πόνου και ενόχλησης στην προσπάθεια του κηδεμόνα να αγγίξει την περιοχή

    Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκύπτουν ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό καταπόνησης και τη χρονιότητα. Συνήθως εμφανίζονται ως φυσαλίδες, οι οποίες, σε δεύτερο χρόνο ρήγνυνται. Πολύ συχνά παρουσιάζονται επίσης διαβρώσεις, έλκη, αποκόλληση του φύματος και οροαιμορραγικό έκκριμα.

    Αντιμετώπιση

    Η ακριβής θεραπεία του εγκαύματος πελματικών φυμάτων εξαρτάται από τον βαθμό του και την έκταση των αλλοιώσεων. Μπορεί να περιλαμβάνει είτε τοπική είτε συστηματική αγωγή είτε συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με το πώς αξιολογείται από τον κτηνίατρο.

    Μέχρι την επίσκεψη του σκύλου στον κτηνίατρο συστήνεται:

    ● Διατήρηση των άκρων καθαρών και στεγνών, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση
    ● Αποφυγή σκληρού εδάφους
    ● Τοποθέτηση κολλάρου «Ελισάβετ», προς αποτροπή επίμονης λείξης του άκρου
    ● Τοποθέτηση προσωρινών επιθεμάτων, προς μείωση του πόνου

    Πρόληψη

    Για την πρόληψη του εγκαύματος πελματικών φυμάτων συνιστάται:

    ● Σύντομης διάρκειας βόλτες
    ● Αποφυγή παιχνιδιού σε άσφαλτο, χαλίκια, τσιμέντο κτλ., κατά τις πολύ ζεστές ημέρες
    ● Αποφυγή έλξης των σκύλων

    *Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
    Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

    Η Πλάκεντια Κτηνιατρική Κλινική προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

    Πηγή: topetmou.gr

  • LUCA: Ποιος ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των ειδών στη Γη;
    LUCA: Ποιος ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των ειδών στη Γη;

    Ο πιο μακρινός μας πρόγονος ήταν ένα αναερόβιο μικρόβιο που έζησε πριν από 4,2 δισ. χρόνια, υπολογίζει νέα μελέτη.

    Από τα βακτήρια μέχρι τις αράχνες και τους μυρμηγκοφάγους, όλοι οι οργανισμοί στη Γη φέρουν εντυπωσιακές ομοιότητες στο DNA τους, ομοιότητες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως όλοι καταγόμαστε από ένα μακρινό προγονικό είδος, τη ρίζα του «δέντρου της ζωής».

    Οι εξελικτικοί βιολόγοι το ονομάζουν LUCA (Last Common Universal Ancestor, ή Τελευταίος Κοινός Οικουμενικός Πρόγονος σε ελεύθερη απόδοση).

    Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, ο LUCA ήταν ένα μικρόβιο που έζησε πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια, νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αφότου η πυρωμένη επιφάνεια της νεαρής Γης άρχισε να στερεοποιείται.

    Ένα βακτήριο που τρεφόταν με υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα και ίσως ζούσε σε ηλιόλουστα ρηχά νερά, λένε οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στο Nature Ecology and Evolution.

    Η γενεαλογία της ζωής

    Σήμερα, όλοι οι βασικοί κλάδοι του εξελικτικού δέντρου φέρουν κοινά γονίδια, με διαφορετική όμως βερσιόν σε κάθε παρακλάδι. Δυνητικά, τα γονίδια αυτά είναι παραλλαγές που προέκυψαν από την εξέλιξη των προγονικών γονιδίων του LUCA.

    Κι αυτό σημαίνει πως, αν μετρήσουμε τον ρυθμό εμφάνισης μεταλλάξεων σε κάθε παρακλάδι, μπορούμε να υπολογίσουμε χονδρικά πότε έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος. Στην πράξη δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι ερευνητές χρειάστηκε να λάβουν υπόψη περιπτώσεις στις οποίες κάποια γονίδια χάθηκαν και επανεμφανίστηκαν ή ανταλλάχθηκαν μεταξύ ειδών.

    «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε σύνθετα εξελικτικά μοντέλα για να συμφιλιώσουμε τις εξελικτικές ιστορίες των γονιδίων με τη γενεαλογία των ειδών» δήλωσε ο Έντμουντ Μούντι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. επικεφαλής της μελέτης.

    Οι τελικοί υπολογισμοί υποδεικνύουν πάντως ότι η εμφάνιση ζωής ήταν εύκολη υπόθεση, αφού συνέβη μόλις 300-400 εκατ. χρόνια μετά τον σχηματισμό της Γης. Προηγούμενες εκτιμήσεις το τοποθετούσαν αρκετά αργότερα, το πολύ πριν από 3,8 δισ. χρόνια.

    «Δεν περιμέναμε ότι ο LUCA θα ήταν τόσο αρχαίος» σχολίασε η Σάντρα Άλβαρεζ-Καρετέρο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις μας ταιριάζουν με τις σύγχρονες απόψεις για την κατοικησιμότητα της νεαρής Γης».

    Ζωή χωρίς οξυγόνο

    Αυτό στο οποίο οι εκτιμήσεις συμφωνούν είναι ότι το προγονικό μικρόβιο ήταν αναερόβιο (στην ατμόσφαιρα δεν υπήρχε τότε οξυγόνο) και αντλούσε ενέργεια από αέριο υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

    Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες μελέτες, που υπεδείκνυαν ότι ο LUCA ζούσε κοντά σε υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς πόρους, η νέα ανάλυση δείχνει ότι το μικρόβιο έφερε ένα γονίδιο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον ζούσε στην επιφάνεια του νερού.

    Το πιο εντυπωσιακό όμως εύρημα της μελέτης είναι ότι ο τελευταίος κοινός μας πρόγονος διέθετε γονίδια του συστήματος CRISPR, το οποίο χρησιμοποιούν τα σημερινά βακτήρια για να αμύνονται από ιούς (και αξιοποιείται σήμερα ως εργαλείο γενετικής μηχανικής). Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί ήδη ζούσαν και βασίλευαν όταν εμφανίστηκε ο LUCA, ο οποίος δεν αποκλείεται να συγκατοικούσε με άλλες μορφές ζωής που αργότερα χάθηκαν.

    Οι νέες εκτιμήσεις σίγουρα πάσχουν από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, όπως φαίνεται όμως η Γη ήταν από νωρίς πεδίο εξελικτικών πειραμάτων.

    Πηγή: In.gr
  • Αυτά τα 4 σημάδια δείχνουν ότι ο σκύλος σας πρέπει να στειρωθεί το συντομότερο δυνατό
    σε Plus +
    Αυτά τα 4 σημάδια δείχνουν ότι ο σκύλος σας πρέπει να στειρωθεί το συντομότερο δυνατό

    Η στείρωση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα κατοικίδιά μας.

    Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, το σωστό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας και να κλείσουμε ραντεβού για να στειρώσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας το συντομότερο δυνατό.

    Γιατί να στειρώσουμε;

    Γιατί η στείρωση βοηθάει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του ζώου, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, αποτελεί πρόληψη απέναντι σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων στα αρσενικά και η πυομήτρα στα θηλυκά ζώα, βοηθάει σε θέματα συνύπαρξης και συμπεριφοράς και ανακουφίζει από τους οίστρους.

    Πότε πρέπει να στειρώσουμε;

    Στειρώνουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου μας. Είναι μια επέμβαση ρουτίνας που δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αν ο/η κτηνίατρος είναι έμπειρος/η και όλα πάνε καλά, το αγαπημένο μας κατοικίδιο θα επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, στα αρσενικά η στείρωση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη διαδικασία και ο σκύλος ή ο γάτος ξυπνάει πολύ γρήγορα και σχεδόν όλα είναι όπως πριν.

    Αν παρόλα αυτά δεν έχετε στειρώσει το κατοικίδιό σας – πιο συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο τον σκύλο σας – και παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας και να κλείσετε ραντεβού.

    1. Μαρκάρισμα/Σήμανση περιοχής

    Όταν λέμε μαρκάρισμα ή σήμανση περιοχής εννοούμε ότι ένας σκύλος αφήνει μια μικρή ποσότητα ούρων τακτικά σε συγκεκριμένα σημεία. Με αυτή η συμπεριφορά που οφείλεται στην τεστοστερόνη, ο σκύλος κάνει αισθητή την παρουσία του σε άλλους σκύλους και δείχνει ποιος είναι ο κυρίαρχος μιας περιοχής. Και ενώ το να συμβαίνει αυτό σε εξωτερικούς χώρους δεν δημιουργείται πρόβλημα, όταν αυτή η συμπεριφορά μεταφέρεται και εντός σπιτιού αρχίζουν τα δύσκολα. Θα έρθετε αντιμέτωποι με λερωμένα χαλιά, καλύμματα και άσχημες μυρωδιές, οπότε μία λύση είναι η στείρωση.

    2. Τάσεις φυγής

    Όταν ένας αρσενικός σκύλος που δεν έχει στειρωθεί μυρίσει έναν θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο, μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να την βρει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που είστε βόλτα προσπαθεί να το σκάσει και να τρέξει προς το μέρος κάποιου θηλυκού σκύλου. Ή να προσπαθεί να δραπετεύσει από το σπίτι ή την αυλή όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα θα επιφέρει προβλήματα διότι αν τελικά καταφέρει ο σκύλος σας και το σκάσει μπορεί να μην τον ξαναβρείτε ποτέ, να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο άσχημο σενάριο. Και φυσικά, εκτός των άλλων, ο σκύλος που βιώνει τόσο έντονα τις ανεξέλεγκτες ορμόνες πραγματικά βασανίζεται. Με την στείρωση οι ορμόνες θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους οπότε και ο σκύλος σας θα ηρεμήσει και εσείς δεν θα έχετε το άγχος αυτών των τάσεων φυγής.

    3. Humping/Mounting

    Ο αγγλικός και ίσως λίγο πιο ευγενικός όρος για τη λέξη “καβάλημα” είναι το humping ή το mounting. Το να καβαλάει ένας σκύλος είτε παιχνίδια είτε τα πόδια των ανθρώπων είτε άλλους σκύλους είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που συνήθως υποδηλώνει κυριαρχία ή ακόμα και παιχνίδι. Δεν θεωρείται πρόβλημα αν το κάνει περιστασιακά. Σε περίπτωση που γίνει εμμονή και αρχίζετε να το παρατηρείτε ολοένα και πιο συχνά, τότε μπορεί να είναι η ώρα να στειρώσετε επιτέλους τον σκύλο σας. Το ζευγάρωμα δεν είναι η λύση!

    4. Επιθετικότητα

    Φυσικά η επιθετικότητα δεν σημαίνει μόνο ότι ένας σκύλος πρέπει να στειρωθεί αλλά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης ή κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν. Ωστόσο, οι σκύλοι τείνουν να παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις όταν δεν έχουν στειρωθεί λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης. Στειρώνοντας τον σκύλο σας θα τον βοηθήσετε να ηρεμήσει και να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, τέτοιου είδους συμπεριφορές.

    Συνοψίζοντας

    Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η στείρωση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο αγαπημένο μας ζωάκι. Πάντα με σύμβουλο τον/την κτηνίατρό μας θα αποφασίσουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή την πράξη αγάπης.

    Πηγή: topetmou.gr - Photo by Peri Stojnic on Unsplash

  • Αγρίνιο: Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του σκελετού που βρέθηκε
    Αγρίνιο: Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του σκελετού που βρέθηκε

    Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου μετά και την εύρεση υπολειμμάτων σκελετού σε χωράφι, στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του 3ου χιλιομέτρου.

    Τα υπολείμματα του σκελετού (κρανίο και κόκκαλα) βρέθηκαν από συνεργείο που έκανε εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο.

    ο διπλανό κτίριο είναι άδειο εδώ και αρκετά χρόνια και αυτές τις μέρες γίνονται εργασίες από τον νέο μισθωτή.

    Ο σκελετός περισυνελέχθη από αστυνομικούς, οι οποίοι εντόπισαν και παντόφλες στο σημείο. Πάρθηκε μάλιστα παρουσία ιατροδικαστή -με ιδιαίτερη δυσκολία- γενετικό υλικό και αποστάλθηκε για εξετάσεις DNA.

    Οι έρευνες της Ασφάλειας Αγρινίου στρέφονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο σκελετός κατά τις ενδείξεις ανήκει σε άντρα και απομονώνονται περιπτώσεις ατόμων των οποίων η εξαφάνιση έχει δηλωθεί τα τελευταία χρόνια, ως προς το κομμάτι της ταυτοποίησης. Μεταξύ αυτών και μία που δηλώθηκε το καλοκαίρι του 2022.

    Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις DNA θα είναι καθοριστικές ώστε να διαπιστωθεί τόσο η ταυτότητα του νεκρού όσο και οι αιτίες του θανάτου του.

    Πηγή: agriniopress.gr - Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο