Δεν έχει έρθει καλά-καλά η Άνοιξη και το ένα τέταρτο της Ευρώπης είναι αντιμέτωπο με ξηρασία.
Στην Καταλονία μια βασική δεξαμενή που εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες έχει αρχίσει να στερεύει. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας βρίσκεται ήδη στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Στη Γαλλία πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς νερό βρύσης.
Μελέτη με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων επιβεβαίωσε η γηραιά ήπειρος υποφέρει από σοβαρή ξηρασία από το 2018, σύμφωνα με το Politico. Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσχεραίνει την ανάκαμψη, αφήνοντας την ήπειρο κολλημένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο επισφαλές.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν βρέξει την Άνοιξη δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την παρατεταμένη έλλειψη υπόγειων υδάτων στην Ευρώπη, αν και μπορούν να βοηθήσουν τη γεωργία και τα επιφανειακά εδάφη.
Με το καλοκαίρι προ των πυλών, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ελλείψεις - ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τις εντάσεις που προκύπτουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το νερό.
Ελάχιστες βροχές τον χειμώνα του 2022
Ο χειμώνας αναμενόταν να ανακουφίσει τις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από την ξηρασία. Αλλά είδαν ελάχιστες βροχές ή χιόνια ορισμένες από αυτές.
Η Γαλλία, όπου δεν έπεσε βροχή για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ημέρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, γνώρισε τον ξηρότερο χειμώνα των τελευταίων 60 ετών.
Το ερευνητικό ίδρυμα CIMA της Ιταλίας διαπίστωσε ότι μέχρι και τα μέσα Απρίλη μειώθηκαν κατά 64% οι χιονοπτώσεις. Η στάθμη του ποταμού Πάδος βρίσκεται σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με το περασμένο καλοκαίρι. Αντίστοιχα, η στάθμη της λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ήδη σε λιγότερο από το μισό της μέσης στάθμης της.
Πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση την ξηρασία
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαθεσιμότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και η ξηρασία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και πολλοί παράγοντες, όπως η κακή διαχείριση του νερού παίζουν ρόλο, ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παροχή νερού στην Ευρώπη.
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά την ευρωπαϊκή ήπειρο ξηρότερη, δήλωσε ο Χάτερμαν. «Πρώτον, όσο περισσότερο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο νερό θα εξατμίζεται.Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό ρεύμα πίδακα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης μπορούν να κολλήσουν, δημιουργώντας παρατεταμένες περιόδους ζεστών και ξηρών συνθηκών - όπως συνέβη πέρυσι - ή παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών του 2021. Και τέλος, οι παγετώνες και η χιονοκάλυψη της Ευρώπης μειώνονται χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας - στερώντας από σημαντικούς ποταμούς όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης, ο Ροδανός ή ο Πάδος ζωτικής σημασίας τροφοδοσία».
Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ξηρασίας και προειδοποίηση για την Ελλάδα
«Φέτος, θα προστεθεί πολύ λιγότερο νερό στα αποθέματα της Ευρώπης από το λιώσιμο των πάγων» σχολίασε ο Andrea Toreti, ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά εδώ και μια δεκαετία και το 2023 είναι ήδη χερότερο», συμπλήρωσε.
Το φετινό καλοκαίρι, η Ισπανία, η νότια Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με τον Τορέτι.
«Αλλά η Πολωνία και άλλες περιοχές, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα παρουσιάζουν σημάδια που προειδοποιούν για ξηρασία», τόνισε.
Πηγή: ethnos.gr