Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 16:05

Στρεπτόκοκκος: «Σπάνια η επιπλοκή της σήψης» - Τι αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τα συμπτώματα και την επικινδυνότητα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε έξαρση είναι ο στρεπτόκοκκος, με την 40χρονη να συνεχίζει τη νοσηλεία στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά από σήψη. Πόσο επικίνδυνος όμως είναι και πόσες είναι οι πιθανότητες να κινδυνέψει η ζωή ενός ανθρώπου από το βακτήριο αυτό;

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάποια υποκείμενα νοσήματα.

«Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός, το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα», τόνισε

Σε ερώτηση εάν ο στρεπτόκοκκος έχει παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας, απάντησε: «Η αίσθησή μου είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι βέβαια πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα πλαίσια, εάν μπορούμε να πούμε, του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές. Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλά δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και περισσότερο σε σχέση με τη διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Η συχνότητα ήταν πολύ χαμηλή του στρεπτόκοκκου όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα και μεγάλη αύξηση σε σχέση σίγουρα με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί το συγκεκριμένο νόσημα πολύ στενά, έχει δώσει νούμερα και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε με απλά λόγια, ναι έχουμε μια αύξηση αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με ότι βλέπουμε στον άλλο κόσμο».

Ο καθηγητής τόνισε ακόμα ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό.

«Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Άρα λοιπόν είναι καθ όλη τη διάρκεια του έτους και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να πάρει αντιβίωση γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 13:45

Σχετικά Άρθρα

  • Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο
    Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο

    Πώς σχετίζονται τα σχολεία με τον κορονοϊό και τον στρεπτόκοκκο.

    Για την έξαρση των ιώσεων με το άνοιγμα των σχολείων και τον στρεπτόκοκκο μίλησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ.

    «Οι αναπνευστικοί ιοί είναι, από την πανδημία και μετά, στο επίκεντρο. Μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη μεγάλη έξαρση της Covid-19, τη θερινή έξαρση που τώρα έχει μπει σε ύφεση και είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει προ της πανδημίας, να έχουμε έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων τότε.

    Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η βραδινή θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και κάτω από τους 18°C – θερμοκρασία που ο ΠΟΥ έχει θέσει ως όριο, όπου αισθανόμαστε σχετικά καλά – θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται συνήθως στο ότι ο κόσμος πλέον δεν κάθεται έξω για να φάει, αλλά μπαίνει σε κλειστούς χώρους».

    «Για τα σχολεία, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο γιατί είχαμε μια μεγάλη σημαντική έξαρση της Covid 19 μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι κόλλησαν, οπότε έχουν μία ανοσία. Οπότε αυτό που περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι κάποια σημαντική επιβάρυνση. Η πρόγνωση που κάνουμε είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου ότι θα δούμε πάλι μια έξαρση».

    Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, ανέφερε: «Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι αυτός ο οποίος που προκαλεί την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα που λίγο πολύ την έχουν περάσει όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να προκαλέσει και την οστρακιά.

    Αυτός ο στρεπτόκοκκος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχει μια αύξηση στα διεισδυτικά, στα περιστατικά που είναι πιο βαριά και δυστυχώς για τα βαριά περιστατικά δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πρόγνωση. Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν αυτός θα κάνει διεισδυτική λοίμωξη. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι αφορά κυρίως μεγάλους ανθρώπους και κάποια παιδάκια.

    Ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που χρειάζεται αντιβίωση και πρέπει να πάρει κάποιος αν έχει κολλήσει, γιατί έχει παρατηρηθεί – αυτό δεν το έχουμε δει τώρα αλλά πριν από την ύπαρξη αντιβιοτικών – ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, να προσβληθεί η καρδιά και νεφροί από μία αυτοάνοσου τύπου αντίδραση.

    Είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος έχει πονόλαιμο, αλλά όχι συνάχι. Ο στρεπτόκοκκος δεν κάνει συνάχι, κάνει πρησμένες αμυγδαλές με πύον συνήθως και υψηλό πυρετό».

    Όσον αφορά τη διάγνωση, αυτή γίνεται με strept test από ειδικό επαγγελματία υγείας, δηλαδή παιδίατρο ή μικροβιολόγο και όχι σε φαρμακείο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παγώνη στο CNN Greece: Σημαντική η άμεση διάγνωση του στρεπτόκοκκου για να μην υπάρχουν επιπλοκές
    Παγώνη στο CNN Greece: Σημαντική η άμεση διάγνωση του στρεπτόκοκκου για να μην υπάρχουν επιπλοκές

    Από την έξαρση στην ύφεση και τανάπαλιν, αυτό είναι το ταξίδι του στρεπτόκοκκου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, επισημαίνει στο CNN Greece, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.

    Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο στρεπτόκοκκος έχει αρχίσει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι, εξάρσεων και υφέσεων, σύμφωνα με την έμπειρη κυρία Παγώνη.

    Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

    Οι πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να είναι προσεκτικές σύμφωνα με την συνομιλήτριά μας, είναι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.

    Ειδικότερα: Παιδιά από 3 έως 10 ετών, που ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται κλινικά ως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με πόνο στο λαιμό ή πυρετό, καλό είναι η μητέρα να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο να διενεργηθεί το strep test και στη συνέχεια το παιδί να λάβει θεραπεία.

    Οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει και οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντιβίωση.

    Το μείζον ζήτημα και για τις δύο ομάδες, σύμφωνα με την κυρία Ματίνα Παγώνη, είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα διαγνωση και να ληφθεί θεραπεία από τους ασθενείς, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην καρδιά, στα νεφρά, ή σε διάφορα άλλα όργανα.

    «Δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο»

    Παρόλα αυτά, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο, το γνωρίζουμε καθώς είναι γνωστό βακτήριο. Επίσης αυτή τη στιγμή, δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο στρεπτόκοκκος καθώς και άλλες ξεχασμένες ασθένειες έχουν κάνει και πάλι την εμφανισή τους, η κυρία Ματίνα Παγώνη, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια μετά από την περιπέτεια του COVID-19, ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων έχει εξασθενήσει, επομένως είμαστε πιο επιρρεπείς όλοι μας για να νοσήσουμε.

    Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

    Η μετάδοση του στρεπτόκοκκου γίνεται μέσω επαφής, με τα σταγονίδια, αλλά και μέσω κάποιου τραύματος. Η κυρία Παγώνη υποστηρίζει ακόμη, πώς θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουν σωστά τα χέρια τους και φυσικά οι ενήλικες να χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά, καθώς τα έχουμε ξεχάσει.

    Για την πορεία του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γαννάκος, τόνισε τα εξής πριν μερικές ημέρες:

    «Τα κρούσματα στην Ηλεία προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμό. Γνωρίζουμε όμως τη σοβαρότητα αυτής της νόσου από τον περασμένο χειμώνα όταν και χάσαμε παιδιά μέσα σε λίγες ώρες από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, παρ' ότι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επισημάναμε πολλές φορές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
    Σχετικά με την τήρηση των μέτρων πρόληψης: «Επίσκεψη γρήγορα σε γιατρό, όχι τηλεφωνικές ιατρικές διαγνώσεις, άμεση διενέργεια Strep Test στους ασθενείς που είναι πανεύκολο. Η γρήγορη αντιμετώπιση σώζει τους ασθενείς. Κάθε ημέρα με νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η covid-19 ήρθε και έμεινε και συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές για τη δημόσια υγεία.

    Αυτό καθιστά απαραίτητη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ που σήμερα είναι σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

    Έχουμε λιγοστές προσλήψεις που δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων, την μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    Ούτε πανικός λοιπόν με την ευλογιά των πιθήκων και τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να φτιάξουμε το ΕΣΥ»

    Πηγή: ethnos.gr

  • Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και ποιες ομάδες χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή
    Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και ποιες ομάδες χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή

    Αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου καταγράφεται παγκοσμίως, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, επεσήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε.

    Η ίδια εξήγησε πως «κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μια πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού». Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, αλλά υπάρχει η αντιβίωση με την οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

    Ποιες ηλικιακές ομάδες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή

    Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Ριζά τόνισε πως «τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν είναι ειδικά, αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να μας παραπέμψουν σε κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη».

    «Συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί», συμπλήρωσε.

    «Μεγαλύτερη προσοχή θέλει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10-12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται», τόνισε, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Θάνατος 8χρονου στη Χαλκιδική: Τα συμπτώματα της οξείας περικαρδίτιδας – Τι να προσέχουν οι γονείς
    Θάνατος 8χρονου στη Χαλκιδική: Τα συμπτώματα της οξείας περικαρδίτιδας – Τι να προσέχουν οι γονείς

    Το παιδί βρισκόταν με συγγενείς του διακοπές, όταν ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε - Τι αναφέρει για την οξεία περικαρδίτιδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

    Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Ιερισσό του δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, από τον θάνατο του 8χρονου, που κατέρρευσε ξαφνικά μπροστά στα μάτια των γονιών του.

    Το παιδί βρισκόταν με συγγενείς του διακοπές, όταν ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Υπέφερε από αμυγδαλίτιδα και υπάρχουν ενδείξεις πως εξαιτίας αυτού, υπέστη οξεία περικαρδίτιδα.

    Μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, υπογράμμισε πως η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή των χιτώνων της καρδιάς που την προστατεύουν. Μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, ενώ μπορεί να προκληθεί από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

    «Το ΕΚΑΒ ήρθε αρκετά γρήγορα το ασθενοφόρο με τους διασώστες», είπε ο δήμαρχος της περιοχής

    Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πόνος στο στέρνο, ο χαμηλός πυρετός και η κακουχία.

    Ακόμη, συγκλονισμένος δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, προσθέτοντας ότι «ένας μικρός φίλος από ένα έκτακτο γεγονός η αιτία του οποίου θα φανεί μέσα από τη νεκροψία – νεκροτομή, μάς άφησε τελείως ξαφνικά και η είδηση πραγματικά έχει διαδοθεί σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία».

    Ο κ. Βαλιάνος επισήμανε, μιλώντας στο thesstoday.gr, ότι όλοι έχουν συγκλονιστεί παρακολουθώντας πώς μπορεί να διακοπεί τόσο απότομα η ζωή ενός μικρού παιδιού.

    Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, ο δήμαρχος είπε ότι «επειδή έχουμε φροντίσει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από ΕΚΑΒ, ήρθε αρκετά γρήγορα το ασθενοφόρο με τους διασώστες. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού και φυσικά διακομίστηκε στο γενικό νοσοκομείο Πολυγύρου. Από εκεί και πέρα δυστυχώς η επόμενη πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι το παιδί κατέληξε».

    Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

    https://www.megatv.com?p=1640762

    Για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου

    Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται ο στρεπτόκοκκος τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Όπως εξήγησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, πυρετός, φαρυγγαλγία, κακουχία, γενικότερος πόνος και εξανθήματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

    Πηγή: in.gr

  • Στρεπτόκοκκος: Παιδίατρος προειδοποιεί για τις ώρες παιχνιδιού των παιδιών - Τι να προσέχουν οι γονείς
    Στρεπτόκοκκος: Παιδίατρος προειδοποιεί για τις ώρες παιχνιδιού των παιδιών - Τι να προσέχουν οι γονείς

    Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου.

    «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά σε σχέση με τον όγκο των περιστατικών. Πρέπει να το θυμούνται πάντα οι γονείς: Τα παιδιά δεν πρέπει να τα εξαντλούν. Γιατί τα παιδιά δεν έχουν όριο. Το παιχνίδι τους δεν σταματάει ποτέ». Όπως είπε στην ΕΡΤ, άθελά μας μπορεί να εξαντληθεί το παιδί και να είναι πιο επιρρεπή στα μικρόβια.

    «Εν προκειμένω για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει σίγουρα να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, χωρίς όμως να πανικοβληθούν. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πάρα πολύ συχνό νόσημα. Σκεφτείτε ότι στη διάρκεια των εξάρσεων, όπως είναι το χειμώνα (…) τα περιστατικά μπορεί να είναι και χιλιάδες κάθε μέρα» πρόσθεσε. Όσο για τα συμπτώματα είπε ότι «συνήθως εκδηλώνεται στο ανώτερο αναπνευστικό με κάποια φάρυγγα, αμυγδαλίτιδα λιγότερο συχνά στο δέρμα, ενώ αυτή η μορφή, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή, είναι εξαιρετικά σπάνια και συνήθως πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό.

    Εμβολιασμός για μηνιγγίτιδα: Καλό που ξεκίνησε το πρόγραμμα για τα βρέφη

    Για την μηνιγγίτιδα και τη διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμού, η ίδια σημείωσε ότι «με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε την κοινότητα των παιδιάτρων, αυτή την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών και κατ επέκταση και των κρατικών θεσμών να εντάξουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ένα εμβόλιο το οποίο το έχουν ανάγκη τα παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, αλλά και μια άλλη ομάδα, οι οποίοι είναι οι έφηβοι και στους οποίους έχουμε πάρα πολλά περιστατικά.

    Είναι καλό που ξεκινήσαμε με τα βρέφη. Είναι το εμβόλιο το οποίο γίνεται στα πρώτα δύο χρόνια ζωής και σε ένα συλλογικό σχήμα τριών δόσεων.

    Θα ευχόμασταν και προσδοκούμε όμως να επεκταθεί στο μέλλον και στους εφήβους, γιατί φέτος είχαμε αρκετά περιστατικά».

    «Έκκληση να εμβολιαστούν όλες οι εγκυμονούσες για τον κοκκύτη»

    Τέλος, η κ. Παρδάλη έκανε έκκληση σε όλες της εγκυμονούσες να εμβολιαστούν για τον κοκκύτη. «Είναι μια περίοδος που έχουμε αρκετές γεννήσεις, έχουμε πολλές εγκυμονούσες, αλλά ο κοκκύτης είναι εδώ. Έχουμε έξαρση του φέτος και πρόκειται για ένα θανατηφόρο νόσημα στους πρώτους μήνες ζωής.

    Έκκληση λοιπόν να μην υπάρχει καμία εγκυμονούσα η οποία να μην έχει εμβολιαστεί

    Πρόκειται για το τριπλό εμβόλιο: διφθερίτιδα – τετάνου – κοκκύτη και πρέπει όλες οι έγκυες γυναίκες μετά την 27η εβδομάδα της κύησης τους να το κάνουν» είπε

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Καμπανάκι» από την Παγώνη: Επανέρχεται ο στρεπτόκοκκος - Χρειάζεται προσοχή
    «Καμπανάκι» από την Παγώνη: Επανέρχεται ο στρεπτόκοκκος - Χρειάζεται προσοχή

    «Ο στρεπτόκοκκος επανέρχεται»: η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, καλώντας τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση.

    Όπως τόνισε στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη: «Με δεδομένο ότι ο ιός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος, κυρίως για παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και ηλικιωμένους σε ανοσοκαταστολή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το βακτήριο μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια και την επαφή».

    Τα δύο ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της άμεσης διάγνωσης και έναρξης θεραπείας, ειδικά στα μικρά παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πονόλαιμο και πυρετό. «Το κομβικό σημείο είναι να πάρει αγωγή γρήγορα και μετά το παιδί να συνέλθει», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει σοβαρότερες επιπλοκές.

    Επιπλέον, αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό του θανάτου ενός 48χρονου στην Ηλεία, η γιατρός υπογράμμισε την ανάγκη για ακριβείς διαγνωστικές διαδικασίες και την προσοχή που απαιτείται, ειδικά όταν συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση. «Δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη άποψη όταν δεν βλέπουμε έναν άρρωστο», δήλωσε, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις στη διαγνωστική διαδικασία.

    Τι είπε για την ευλογιά των πιθήκων

    Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε στην ευλογιά των πιθήκων, όπου η κ. Παγώνη καθησύχασε το κοινό, τονίζοντας ότι, παρά την ανησυχία, «χρειάζεται προσοχή, ενημέρωση και προληπτικά μέτρα» για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

    Τέλος, τόνισε πως: «Προσοχή χρειάζεται και μην ξεχνάμε τα αντισηπτικά μας. Αυτό το λέμε όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά για τα πάντα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου - Στα 80 δείγματα, το ένα θετικό
    Ηλεία: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου - Στα 80 δείγματα, το ένα θετικό

    Συνολικά 48 κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου καταγράφηκαν από τις αρχές του 2024 στη χώρα μας επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, σε ανακοίνωσή του μετά τους δύο θανάτους που καταγράφηκαν στην Ηλεία.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, από τα 48 κρούσματα τα 12 απεβίωσαν. Πρόκειται για 3 παιδιά και 9 ενήλικες. Όσον αφορά την Ηλεία, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ευρεία κυκλοφορίας στην κοινότητα, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τα οποία σε ένα βρέθηκε θετικό strep test το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

    Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

    Μετά την πανδημία COVID αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS της χώρας στις αρχές του 2023.

    Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες) μεταξύ αυτών απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.

    Την Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο ΓΝ Ηλείας προκειμένου να διερευνήσει περιστατικό κατόπιν ενημέρωσης, ότι σε δείγματα από θανόντα ασθενή στην Ηλεία για τον οποίο αρχικά ως αιτία θανάτου είχε αναφερθεί τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε S. Pyogenes ομάδας Α. Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα στα κάτω άκρα) σε δείγματα του οποίου απομονώθηκε επίσης S. pyogenes. Η απομόνωση έγινε και στις δυο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό. Ο ΕΟΔΥ προέβη σε συνεννόηση έτσι ώστε να αποσταλούν τα στελέχη σε εξειδικευμένο εργαστήριοκαι να γίνει περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

    Από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δυο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα που επισκέφτηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου. Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.

    Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τα οποία σε ένα βρέθηκε θετικό strep test το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

    Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταριτιδα κλπ (σχετικός σύνδεσμος https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/.

    Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.

    Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίζει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS)σε όλη τη χώρα όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch