Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 08:02

«Πράσινο φως» στους επιθεωρητές εργασίας να φωτογραφίζουν τους αδήλωτους εργαζόμενους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου βάζει «φρένο» στη «μαύρη» εκμετάλλευση στην εργασία και στην εμπορία ανθρώπων

Φρένο βάζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην εμπορία ανθρώπων και τη μαύρη εκμετάλλευση στην εργασία, όπως ήταν η περίπτωση με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας (2013).

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει το πράσινο φως στα κλιμάκια επιθεωρητών εργασίας (ΣΕΠΕ) και αστυνομικών να δρουν με σύγχρονα μέσα (μέθοδο τεχνικής βιομετρίας, φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση κ.λπ.) για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας της εμπορίας ανθρώπων, υπό τη μορφή της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλοδαπών (από το Μπαγκλαντές, Πακιστάν κ.α.) που είτε εισέρχονται παράνομα στη χώρα, είτε έχουν άδεια παραμονής και απασχολούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με ελάχιστες αμοιβές.

Η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία υπογράφεται από τον αντεισαγγελέα Γεώργιο Σκιαδαρέση, παρέχει τη δυνατότητα στα κλιμάκια ΣΕΠΕ και αστυνομικών που πραγματοποιούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις κ.α. στο πλαίσιο της πάταξης της εργασιακής εκμετάλλευσης (μαύρη εργασία), η οποία «υποκρύπτει στοιχεία εμπορίας ανθρώπων», να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα για την ταυτοποίηση των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα κλιμάκια να χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα, φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των προσώπων των εργαζομένων, των χώρων εργασίας, των βιβλίων που τηρούνται στις επιχειρήσεις κ.λπ., χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων και χωρίς να παραβιάζεται η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οριοθέτησαν τις δυνατότητες των κλιμακίων αυτών για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση «της εργασιακής εκμετάλλευσης, ως έκφανση της εμπορίας ανθρώπων», η οποία αντιμετωπίζεται ως κακουργηματική πράξη, αλλά και την ταυτοποίηση των παράνομα εισερχομένων και εργαζομένων στη χώρα μας.

Τα κοινά κλιμάκια ΣΕΠΕ και ΕΛ.ΑΣ., πλέον των άλλων, συγκροτούνται καθώς οι επιθεωρητές εργασίας δεν έχουν ανακριτικές ιδιότητες, ενώ οι αστυνομικοί έχουν.

Η εισαγγελική γνωμοδότηση προκλήθηκε από ερώτημα του ΣΕΠΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς, μεταξύ των άλλων, οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα και ανασφάλιστα αλλοδαπούς και ειδικά εργάτες γης αμφισβητούν το πόρισμα του επιθεωρητή εργασίας, ότι «ο εργαζόμενος που αναγράφεται στο δελτίο ελέγχου ως απασχολούμενος χωρίς έγγραφα είναι ο επονομαζόμενος X και υποδεικνύει άλλο πρόσωπο Ψ (που είναι καθ’ όλα νόμιμα απασχολούμενο και συνήθως ομοεθνές του πρώτου), επικαλούμενος πλάνη του επιθεωρητή εργασίας για το πρόσωπο».

Ετσι, οι επιθεωρητές εργασίας «δικαιούνται πλέον να φωτογραφίζουν ή να μαγνητοσκοπούν τους χώρους της επιχείρησης, τα πράγματα σε αυτούς, τα βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία και κάθε άλλο στοιχείο που τηρεί αυτή, καθώς επίσης τα πρόσωπα των ελεγχθέντων απασχολουμένων στους χώρους της επιχείρησης, ημεδαπών και αλλοδαπών».
Μάλιστα, «πρόδηλο» είναι, κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι «αφού η φωτογράφιση γίνεται νομίμως, ουδόλως απαιτείται η συναίνεση του υποκειμένου των δεδομένων (εργαζόμενου)».

Ωστόσο, η φωτογράφιση πρέπει «να γίνεται εν γνώσει του εργαζόμενου και όχι μυστικά, εν αγνοία του». Δηλαδή, συνεχίζει η Εισαγγελία, «έστω και αν δεν απαιτείται η συναίνεσή του, αυτός πρέπει να γνωρίζει ότι ο επιθεωρητής εργασίας τον φωτογραφίζει ή τον μαγνητοσκοπεί» και πρέπει να ενημερώνεται για τον σκοπό επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων.

Πάντως, η φωτογράφιση ή η μαγνητοσκόπηση (η οποία πρέπει να γίνεται όχι με ιδιωτική συσκευή του επιθεωρητή εργασίας, αλλά του ΣΕΠΕ) πρέπει «να επιλέγεται ως έσχατη λύση, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος δεν φέρει κανένα αποδεικτικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας με τη φωτογραφία του ή φέρει μεν τέτοιο, αλλά η επικολλημένη φωτογραφία δεν απεικονίζει τον ίδιο».

Δεν παραλείπεται να αναφερθεί ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας στις περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων με τη μορφή της εργασιακής εκμετάλλευσης καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια και φροντίδα, συνεργαζόμενη με την αρμόδια αστυνομική αρχή και τον οικείο εισαγγελέα, ώστε να προσφερθεί στα θύματα της εμπορίας η προβλεπόμενη από τον νόμο και την κυρωθείσα με τον ν. 4216/2013 διεθνή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «έκφανση της εμπορίας ανθρώπων είναι η εργασιακή εκμετάλλευση». Ειδικότερα, η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας Ανθρώπων (κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 4216/2013) προβλέπει: «Ως εμπορία ανθρώπων ορίζεται η στρατολόγηση, μεταφορά, υπόθαλψη ή υποδοχή προσώπων, που γίνεται με απειλή ή άσκηση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, με απαγωγή, απάτη ή κατάχρηση εξουσίας ή εκμετάλλευση ιδιαίτερα ευάλωτης θέσης ή με προσφορά ή πρόσληψη χρημάτων ή προνομίων, με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης αυτών των προσώπων στον έλεγχό τους από άλλο πρόσωπο για λόγους εκμετάλλευσης.

Στον όρο εκμετάλλευση περιλαμβάνεται τουλάχιστον η εκμετάλλευση της πορνείας άλλων, ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, η δουλεία και οι παρεμφερείς πρακτικές καθώς και η αφαίρεση οργάνων».

Σύμφωνα με το άρθρο 323 του Ποινικού Κώδικα, η έννοια του κακουργήματος της εμπορίας ανθρώπων, πέραν των άλλων, περιλαμβάνει «τον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από: α) την υπαγωγή σε καθεστώς δουλείας ή σε παρεμφερείς προς τη δουλεία πρακτικές, β) την υπαγωγή σε καθεστώς ειλωτείας, γ) την εργασία ή την επαιτεία του θύματος (εργασιακή εκμετάλλευση)».

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι υπάρχουν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων, εκτός από τη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς από τους επιθεωρητές εργασίας, πρέπει να καταγράφονται τα γεγονότα αυτά και στο δελτίο ελέγχου του ΣΕΠΕ.

Πηγή: protothema.gr - Φωτογραφία: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 09:42

Σχετικά Άρθρα

  • Κεραμέως: Προτεραιότητά μας η εφαρμογή του νόμου που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων
    Κεραμέως: Προτεραιότητά μας η εφαρμογή του νόμου που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων

    Στην αύξηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας αναφέρεται σε ανάρτησή της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

    Παράλληλα, τονίζει ότι προτεραιότητα της Επιθεώρησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η συνεχής εντατικοποίηση των ελέγχων και η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Αναλυτικά η ανάρτηση

    «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ.

    Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρατηρείται αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17,0% στις κυρώσεις και 15,1% στο συνολικό ποσό των προστίμων.

    Προτεραιότητα της Επιθεώρησης και του υπουργείου Εργασίας, η συνεχής εντατικοποίηση των ελέγχων και η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συνολικά 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2024 - Πού επικεντρώνονται
    Συνολικά 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2024 - Πού επικεντρώνονται

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στοχευμένα οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

    Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της ποσοτικής αύξησης των ελέγχων, εξαιρετικά σημαντική αναδεικνύεται και η ποιοτική αναβάθμισή τους, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας.

    Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας τόσο στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και σε όσες έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση, σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών, σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε κατασκευές-τεχνικά έργα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η αποδοτικότητα των ελέγχων μεγιστοποιείται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της διαρκούς διασύνδεσης, ακόμα και την ώρα πραγματοποίησης των ελέγχων και της γενικότερης ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά και με τον σχεδιασμό τους στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis).
    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δηλώνει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς, εστιάζοντας τους ελέγχους όπου ανά περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη ένταση εργασίας και εκεί που καταδεικνύουν τα στοιχεία από τις καταγγελίες, τη συσσωρευμένη εμπειρία και την ανάλυση δεδομένων. «Ο ρόλος μας είναι η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιλιβάκης.

    Οι έλεγχοι το Α΄ επτάμηνο του 2024

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της Επιθεώρησης Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων την τρέχουσα χρονιά πρόκειται να ξεπεράσει την αρχική στοχοθεσία για 67.700 ελέγχους, αλλά και το περσινό ρεκόρ σε ετήσια βάση των 73.579 ελέγχων. Όπως εκτιμούν, με τον ρυθμό που διενεργούνται οι έλεγχοι, μπορούν να υπερβούν τους 76.000.
    Ειδικότερα, στο πρώτο επτάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 24.511 ελέγχους (7.024 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 16.032 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας & Ασφάλειας, που επέβαλε 2.306 κυρώσεις, ενώ 4.350 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 616 κυρώσεις.

    Όσον αφορά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα είδη παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συχνότερα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 είναι η μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (αριθμός παραβάσεων: 2.007), 1.129 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η αδήλωτη εργασία (αριθμός παραβάσεων: 717), η μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (αριθμός παραβάσεων: 620), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχής ανακριβών στοιχείων (αριθμός παραβάσεων: 565) κτλ.

    Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

  • Δώρο Χριστουγέννων: Μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας η καταβολή του σε 1446 εργαζόμενους
    Δώρο Χριστουγέννων: Μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας η καταβολή του σε 1446 εργαζόμενους

    Μετά από σχετική παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, πάνω από 1.000 εργαζόμενοι πήραν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνταν και δεν είχε καταβληθεί, όπως ήταν η υποχρέωση των εργοδοτών τους.

    Οι εργαζόμενοι που τελικά έλαβαν το δώρο Χριστουγέννων, ανήλθαν σε 1.446 ενώ, το συνολικό ποσό εισπράξεων στις 764.842 ευρώ.

    Εκατοντάδες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ

    Συγκεκριμένα, στην Επιθεώρηση Εργασίας, υποβλήθηκαν συνολικά 710 καταγγελίες για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2023 σε 3.109 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που επέδειξαν συμμόρφωση, μετά από την παρέμβαση του ΣΕΠΕ, ήταν 270, ενώ διενεργήθηκαν 356 εργατικές διαφορές και καταβλήθηκαν σε 1.446 εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά (764.842 ευρώ).

    Σε 40 περιπτώσεις που, οι εργοδότες επέμειναν να μην καταβάλλουν τα ποσά, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και στα Αστυνομικά Τμήματα και για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Σε εξέλιξη είναι ακόμα 64 έλεγχοι.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σαρώνει η υποδηλωμένη εργασία - Τι έδειξαν οι έλεγχοι από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ
    Σαρώνει η υποδηλωμένη εργασία - Τι έδειξαν οι έλεγχοι από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ

    Οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται σε ποσοστό 32,2%

    H υποδηλωμένη εργασία εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις που εντοπίζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται σε ποσοστό 32,2%.

    Στην πράξη, οι εργοδότες δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν 8ωρο ή και παραπάνω. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, οι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι και εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού, για λιγότερες ώρες.

    Έτσι, το πρόστιμο είναι από 600 έως και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ εάν ήταν πλήρως ανασφάλιστοι, το πρόστιμο θα ήταν 10.500 ευρώ.

    Το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας που διογκώνεται αποτυπώνεται και στη μελέτη Σ. Ρομπόλη- Β. Μπέτση για τους νέους ασφαλισμένους που ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ, το νέο επικουρικό ταμείο.

    Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι νέοι προσλαμβάνονται με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού αφού τα συσσωρευμένα κεφάλαια είναι μόλις 50,2 εκ. ευρώ ενώ αν υποθέταμε ότι οι νέοι ασφαλισμένοι ελάμβαναν 780 ευρώ μέσο μηνιαίο μισθό τότε τα συσσωρευμένα κεφάλαια από τις εισφορές των ασφαλισμένων έπρεπε να είναι 107 εκ. ευρώ.

    Δηλαδή, στις νέες θέσεις κυριαρχεί η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές αφού για τον αριθμό των 213.000 ασφαλισμένων τα 50,2 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέσο μισθό 370 ευρώ το μήνα, δηλαδή είναι στο 52,5% του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ.

    Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις , η δήλωση είναι ψευδής καθώς ο εργαζόμενος δουλεύει 8 ώρες και δηλώνεται για 4.

    Αυξάνεται το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

    Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι το φαινόμενο θα περιοριστεί με την εφαρμογή της διάταξης του εργασιακού νομοσχεδίου που αυξάνει το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία, στα 10.500 ευρώ καθώς και με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής, έως το τέλος Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί 47.811 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 9.966 κυρώσεις, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ.

    Οι ελεγκτές είναι πλέον εξοπλισμένοι tablets τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

    Αυτό στην πράξη, οδηγεί στην ακριβή καταγραφή του χρόνου κατά τον οποίο ξεκινά και ολοκληρώνεται ο έλεγχος, ενώ, με τα αποτελέσματά του να αποστέλλονται τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν

    Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 25.700 ελέγχους και επέβαλε 7.236 κυρώσεις, ενώ 18.332 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.185 κυρώσεις και 3.779 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 545 κυρώσεις.

    Παράλληλα , οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ επέβαλαν πρόστιμα ύψους 28,6 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2023. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2023 9.490 επιτόπιοι έλεγχοι και 7.559 ουσιαστικοί έλεγχοι.

    Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

    Όπως προκύπτει τη μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζουν οι κλάδοι της Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών, Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (28,5%), Μεταποίησης Υπόλοιπες Δραστηριότητες (15,1%), Επισκευής Μηχανοκίνητων οχημάτων και Μοτοσυκλετών (15%), οι Κατασκευές (11,8%), οι Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών (11%) και οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Εστίασης (9,4%), συγκριτικά με τον μέσο όρο που ανέρχεται στο 7,6%.

    Επιπροσθέτως, όσον αφορά την αδήλωτη εργασία, πρωτοστατεί πάλι ο κλάδος Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (30,5%), με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αλλά και συγκριτικά με τον μέσο όρο του 6%.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Επιθεώρηση Εργασίας: Έλεγχοι με τάμπλετ στο χέρι για την αδήλωτη εργασία
    Επιθεώρηση Εργασίας: Έλεγχοι με τάμπλετ στο χέρι για την αδήλωτη εργασία

    Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προχωράει σε ελέγχους για να διαπιστώσει παραβάσεις που σχετίζονται με την αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι με τα τάμπλετ στα χέρια, προχωρούν σε γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να εντοπίσουν τυχόν λάθη και αδήλωτους εργαζόμενους.

    Με κύριους στόχους την προστασία των εργαζομένων, τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, την αύξηση των ελέγχων και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητάς τους, εφαρμόζεται ήδη το νέο ψηφιακό μοντέλο διενέργειας των ελέγχων, μέσω των φορητών συσκευών (tablets), οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται διαδικτυακά και με ακρίβεια ο χρόνος κατά τον οποίο ξεκινά και ολοκληρώνεται ο έλεγχος, ενώ, παράλληλα, επιτυγχάνεται η αμεσότητα στην αποστολή των αποτελεσμάτων των ελέγχων τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Ταυτόχρονα, τα οφέλη του νέου online συστήματος για τους ελέγχους, με ψηφιακά εργαλεία (tablets), μεγιστοποιούνται τόσο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την οποία κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα.

    Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η αξιοποίηση των εργαλείων ανάλυσης κινδύνου και η άμεση επεξεργασία των στοιχείων ελέγχου υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το έργο των Επιθεωρητών και συμβάλλουν στον καλύτερο και ταχύτερο έλεγχο της αγοράς εργασίας, αποσκοπώντας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και στη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

    Οι έλεγχοι θα πλησιάσουν τους 70.000

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δηλώνει ότι η τεχνολογική καινοτομία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, των λεγόμενων big data και της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, μας οδηγεί σε περισσότερους, πιο στοχευμένους και ποιοτικούς ελέγχους. Όπως εξηγεί, η χρήση διασυνδεδεμένων φορητών συσκευών, τύπου tablet, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, προσφέρει ταχύτητα, διαφάνεια και άμεση καταχώριση των αποτελεσμάτων.

    Με τις δηλώσεις του, ο κ. Τζιλιβάκης εκτιμά ότι οι έλεγχοι, την τρέχουσα χρονιά, όπως φαίνεται και από τα δημοσιευμένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, θα πλησιάσουν τους 70.000. «Ο αριθμός αυτός είναι όχι μόνο πολύ μεγαλύτερος από άλλες χρονιές, αλλά και από την ετήσια στοχοθεσία των 66.000 ελέγχων. Πέραν, όμως, της ποσοτικής αύξησης, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και την ποιοτική τους αναβάθμιση, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου υπάρχουν φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας» υπογραμμίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

    'Αλλωστε, όπως επισημαίνει, η πραγματοποίηση ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν έχει και δεν θα πρέπει να έχει μόνο τιμωρητικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον κ. Τζιλιβάκη, σημασία έχει η καλλιέργεια εργασιακής κουλτούρας από όλους μας. «Όλους εμάς που μπορεί να είμαστε παράλληλα εργαζόμενοι και εργοδότες, έστω μικρής κλίμακας. Που πρέπει να απαιτούμε τον σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και, την ίδια στιγμή, να σεβόμαστε τα δικαιώματα εκείνων που άμεσα ή έμμεσα εργάζονται για εμάς. O συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να φέρει μία πιο δίκαιη ισορροπία στην αγορά εργασίας, που με τη σειρά της θα συμβάλει στη δημιουργία ενός υψηλότερου επιπέδου δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιλιβάκης.

    Οι έλεγχοι το Α΄ εξάμηνο

    Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023, έγιναν συνολικά 35.115 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 7.145 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 19.164.802 ευρώ.

    Ειδικότερα, κατά την περίοδο αυτή, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 18.874 ελέγχους (5.130 επιβαλλόμενες κυρώσεις), ενώ 13.546 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 1.685 κυρώσεις και 2.695 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 330 κυρώσεις.

    Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμα 110.000 ευρώ στο πλαίσιο ελέγχων, κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων».

    Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε σε 641 ελέγχους εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετα αυτών που γίνονται με βάση το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο και επιπλέον των ελέγχων που διεξάγονται σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

    Υπενθυμίζεται ότι σε 55 περιπτώσεις - από το σύνολο των 641 ελέγχων - επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις, συνολικού ποσού 110.000 ευρώ και σε 18 από αυτές παύση των εργασιών. Οι 179 από τους ελέγχους έγιναν σε διανομείς.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

  • Πρόστιμα σε εταιρείες delivery – Η Επιθεώρηση Εργασίας τούς «τσάκωσε» παραγγέλνοντας φαγητό εν μέσω καύσωνα
    Πρόστιμα σε εταιρείες delivery – Η Επιθεώρηση Εργασίας τούς «τσάκωσε» παραγγέλνοντας φαγητό εν μέσω καύσωνα

    Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

    Πρόστιμα σε δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έπειτα από παράδοση φαγητού, ενώ κανονικά απαγορεύεται μεταξύ των ωρών 12:00 έως 17:00 που οι συνθήκες του καύσωνα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

    Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης μέσω σχετικής ανακοίνωσης, ενώ ανέφερε πως η ιδέα οι ελεγκτές να παραγγείλουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ήταν δική του.

    «Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων» σημείωσε.

    Τόνισε πως οι αποφάσεις δεν εκδίδονται «για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού:

    «Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

    Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

    Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.

    Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».

    Πηγή: in.gr

  • Ρόδος: Ο ιδιοκτήτης του beach bar είχε συλληφθεί το 2020 για παράνομη πλωτή εξέδρα - Χωρίς επιθεώρηση εργασίας κοσμοπολίτικα νησιά
    Ρόδος: Ο ιδιοκτήτης του beach bar είχε συλληφθεί το 2020 για παράνομη πλωτή εξέδρα - Χωρίς επιθεώρηση εργασίας κοσμοπολίτικα νησιά

    Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση του beach bar στη Ρόδο που είχε τραπέζια μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα νεαρός σερβιτόρος σχεδόν να... κολυμπάει για να παραδώσει παραγγελία στους λουόμενους πάνω στις εξέδρες. Το Λιμενικό επέδωσε πρόστιμο για τις πλωτές ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί παράνομα, ενώ σύμφωνα με το Open, το 2020 ο ιδιοκτήτης του μπαρ είχε συλληφθεί και είχε ακυρωθεί συναυλία του Αντώνη Ρέμου γιατί πάλι είχε στήσει μια πλωτή εξέδρα.

    Ο σερβιτόρος που έγινε θέμα συζήτησης τοποθετήθηκε για το ζήτημα λέγοντας πως ήθελε να το κάνει γιατί βγάζει καλά τιπς, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και εάν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα, όχι μόνο του ίδιου αλλά και άλλων εργαζομένων του τουρισμού που πιθανώς δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες.

    Δεν υπάρχει διάταξη στην επιθεώρηση εργασίας

    Στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου λέγοντας: «Ο σερβιτόρος μπορεί να λέει ότι θέλει, έχει αυτό το δικαίωμα, έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θέλει να δουλέψει, έχω υποχρέωση όμως να προστατέψω και έναν ολόκληρο κλάδο. Τους 300.000 περίπου εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν έχουμε το δικαίωμα να τους μετατρέψουμε σε υποβρύχια. Δεν υπάρχει διάταξη στην επιθεώρηση εργασίας που να επιβάλλει ενδεικτικό πρόστιμο για τέτοιου είδους εργασία. Αυτό το βίντεο είναι μια γροθιά στο στομάχι είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως δεν πάμε για δουλειά γιατί είμαστε τεμπέληδες και μάθαμε να ζούμε με επιδόματα. Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι, χρόνια τώρα. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπαίνουν οι σερβιτόροι στο νερό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις καμαριέρες να μπαίνουν σε άδειες πισίνες και να τρίβουν τα πλακάκια».

    Ο Γιάννης Κουζούπης, ιδιοκτήτης εστιατορίου εξέφρασε διαφορετική άποψη για το περιστατικό αποκαλώντας «υπερβολικές» τις αντιδράσεις: «Όλο αυτό μπορεί να μην ακριβώς κανονικό αλλά είναι κάποια event γίνονται στα νησιά και κάποιες περιοχές και δεν νομίζω πως χρειάζεται να γίνεται τόσος ντόρος για ένα τέτοιο γεγονός. Οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι όταν έχουν μια καλή διοίκησε που τους προστατεύει και δεν νομίζω ότι ωφελεί τον τουρισμό τώρα να δημιουργούμε τέτοια προβλήματα. Δεν είναι 8 και 10 ώρες μέσα στη θάλασσα (οι εργαζόμενοι). Μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα γεγονός από μια φωτογράφηση. Το Λιμενικό που είναι υπεύθυνο έχει κάνει τα προβλεπόμενα εμείς δεν θα κρίνουμε τώρα εδώ ούτε δικαστήριο είμαστε, για να κρίνουμε τέτοιες καταστάσεις».

    Χωρίς επιθεώρηση εργασίας τα μεγάλα νησιά

    Ο κ. Χότζογλου επισήμανε στη συνέχεια πως: «Δεν υπάρχει πλέον ένας ελεγκτικός μηχανισμός, ένας ΣΕΠΕ που να μπορείς να απευθυνθείς να κάνεις την καταγγελία σας. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο δεν έχει επιθεώρηση εργασίας. Πρέπει να πας στη Σύρο».

    Με τη σειρά του ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς είπε στο Open πως «η σύμβαση λέει πως αυτός ο άνθρωπος έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σερβιτόρου. Εδώ έχουμε πρωτοβουλία της επιχείρησης, έχει υπάρξει παραβίαση της άδειας που έχει, γιατί έβαλε πλωτές πλατφόρμες και το Λιμενικό του έβαλε πρόστιμο και αυτή η αλλοίωση του χώρου οδηγεί σε παραβίαση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής της εργασιακής σχέσης. Υπάρχουν υπηρεσίες πολυτελείας που μπορεί να οδηγούν σε αυτά αλλά να μπαίνει και ο εργαζόμενος σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι αυτή που πρέπει να εξυπηρετήσει τους πελάτες και να εξαναγκάζεται στο να υποχωρεί και να μην διεκδικεί δικαιώματα. Στο εάν συμφωνεί ο σερβιτόρος όλοι γνωρίζουμε πως μια συναίνεση μπορεί να αντληθεί με διάφορους τρόπους από μια εργασιακή σχέση».

    Τι απαντά ο επιχειρηματίας

    Η υπόθεση μετά και τις διαστάσεις που έλαβε οδηγείται στον εισαγγελέα με τον επιχειρηματία, πάντως, να υποστηρίζει μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN ότι όλα είναι νόμιμα και ότι το βίντεο το δημοσιοποίησε ανταγωνιστής του. «Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενος μου, είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ το μήνα και αν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ μπήκε για να το πάρει», δήλωσε ο επιχειρηματίας, με τον εργαζόμενο να ισχυρίζεται ότι, «δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα καθώς μου αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φτάνει ακόμη και τα 200 ευρώ».

    Το κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας που, μετά τον σάλο αναγκάστηκε να ελέγξει το beach bar της Ρόδου, δεν εντόπισε εργατικές παραβάσεις. «Ήρθαν το απόγευμα εδώ 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Μάλιστα ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τους είπαν ότι το κάνουν για να έχουν καλύτερα πουρμπουάρ και ξαφνικά βρίσκομαι εγώ τώρα να κατηγορούμαι», ισχυρίστηκε ο επιχειρηματίας.

    Μετά από παρέμβαση του υπουργού ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το λιμενικό βρήκε παράνομες τις πλωτές πλατφόρμες και επέβαλε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. «Διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου με επικαθήμενες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο. Επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα. Ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16/05/2023 και τις 21/06/2023 και είχαν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του λιμενικού. Ο επιχειρηματίας δε συμμορφώθηκε και τα πρόστιμα διπλασιάστηκαν, αν και ο ίδιος την αποκλειστική του συνέντευξη στο OPEN ξέχνα το αναφέρει. «Και έλεγχοι έχουν γίνει από το λιμενικό και δε βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία. Όσο για αυτά τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Όπως το πάρει κανείς, αλλά το βρίσκω υπερβολικό», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του beach bar.

    Εργασιακή ζούγκλα

    Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες στη Ρόδο για εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχουν τέλος. Άλλος σερβιτόρος φαίνεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια από μπράβους καταστηματάρχη γιατί αρνήθηκε να δουλέψει σε άλλο εστιατόριο. «Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά μας είναι συγκεχυμένες, μάς δίνουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Η μία είναι ότι ο εργοδότης του, επειδή είχε κι άλλα μαγαζιά, του ζήτησε να πάω να δουλεύει και στα άλλα μαγαζιά, αρνήθηκε και ξυλοκοπήθηκς, και μια άλλη εκδοχή είναι ότι, τού έγινε μία αντιπρόταση από άλλον επιχειρηματία, την αρνήθηκε και ξυλοκοπήθηκε», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.

    Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά το σοκαριστικό περιστατικό με τον νεαρό μάγειρα στην Κρήτη, ο οποίος υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι ενώ, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, επειδή ήταν ανασφάλιστος, έκλεισαν στο ψυγείο με νωπά κρέατα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πύργος: Θετική αποτίμηση για τη Λευκή Νύχτα - Προβληματισμός για τους ελέγχους από ΣΔΟΕ - Επιθεώρηση Εργασίας
    Πύργος: Θετική αποτίμηση για τη Λευκή Νύχτα - Προβληματισμός για τους ελέγχους από ΣΔΟΕ - Επιθεώρηση Εργασίας

    Θετική είναι η αποτίμηση της Λευκής Νύχτας στον Πύργο από τους επαγγελματίες. Σε γενικές γραμμές είχε κέρδος, για άλλους λιγότερο για άλλους περισσότερο, αλλά η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου εκφράστηκε ικανοποιητικά. Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα για την εστίαση που καρπώθηκε ίσως το μεγαλύτερο όφελος της βραδιάς με τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.

    Μελανό σημείο για αρκετούς επαγγελματίες το Σάββατο η παρουσία κλιμακίων ελέγχου του ΣΔΟΕ και της επιθεώρησης εργασίας τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε πως “… η Λευκή Νύχτα στον Πύργο πήγε πολύ καλά, ήρθε πολύς κόσμος, έκανε τις βόλτες του, τα ψώνια του, γέμισε όλη η πόλη και γιόρτασε μαζί με τους καταστηματάρχες το βράδυ μέσα στην πόλη του Πύργου. Βέβαια η κίνηση δεν ήταν αυτή που ήταν τις άλλες φορές, ήταν πεσμένη και ο λόγος ήταν η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής, το κόστος της ενέργειας και γι’ αυτό οι καταναλωτές δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να ψωνίσουν. Τώρα σε ότι αφορά τις εκπτώσεις, τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πεσμένη η κίνηση, δεν ήταν η αναμενόμενη. Αν και οι εκπτώσεις ήταν μεγάλες ο κόσμος δεν μπόρεσε να ψωνίσει εξαιτίας και πάλι του αυξημένου κόστους ζωής”.

    Έλεγχοι από ΣΔΟΕ - Επιθεώρηση Εργασίας

    Την ώρα όμως που οι περισσότεροι επαγγελματίες προσπαθούσαν να καρπωθούν τα όποια οφέλη της “Λευκής Νύχτας” σε μια μέρα γιορτής για την πόλη, για κάποιους ήχησαν οι “καμπάνες” από τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ και την Επιθεώρηση Εργασίας στους ελέγχους που ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου στην πόλη και κορυφώθηκαν αργά το βράδυ…
    Τρία κλιμάκια ΣΔΟΕ και ένα της Επιθεώρησης Εργασίας “σάρωσαν” την αγορά και βεβαίωσαν αρκετές παραβάσεις.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο