Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 18:34

Τρέχουν να προλάβουν κι άλλες φωτιές – Σε 49 δάση γίνονται τώρα καθαρισμοί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα έργα που έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ

Με νωπά τα τραύματα από τις φωτιές στη Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια και με την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο να κατακαίει κάθε ίχνος δάσους αλλά και να κάνει παρανάλωμα του πυρός σπίτια και ξενοδοχεία, η κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνοντας να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τις δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει ζωντανές…

Κι ενώ η θερινή σεζόν βρίσκεται στη μέση, οι καύσωνες σε ρόλο Νέρωνα σκάνε αλλεπάλληλοι και η αντιπυρική περίοδος μετρά αντίστροφα, όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες καθαρισμού σε 49 δασικά οικοσυστήματα. Σε άλλα 35 αναμένεται να εγκατασταθούν συνεργεία, σύντομα.

Ο ΟΤ παρουσιάζει την εξέλιξη του σχεδίου «AntiNero ΙΙ», ύψους 70 εκ. ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο παρέλαβε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ μόλις στις 24 Μαρτίου, και περιλαμβάνει:

  • Τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων
  • Τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα.

Η επιλογή των δασικών εκτάσεων έγινε από τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των παραπάνω εργασιών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ, το έργο «AntiNero II» στις 21 Μαρτίου εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 24 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και λίγε μέρες μετά στις 7 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών και ακολούθησαν άλλες 16 προσκλήσεις.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες – έναντι της χρονικής καθυστέρησης του υπουργείου ΠΕΝ να εντάξει το «AntiNero II» στο Ταμείο Ανάκαμψης – το Ταμείο είχε ολοκληρώσει 16 διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 67,1 εκατ. Ευρώ καλύπτοντας κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Η εξέλιξη των έργων

Ειδικά συνεργεία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 49 δασικά οικοσυστήματα – σε σύνολο 84 που εντάσσονται στο «AntiNero II» – και εκτελούν δασοτεχνικές εργασίες.

Στα υπόλοιπα 35 αναμένεται σύντομα να εκδοθούν τα πρωτόκολλα εγκατάστασης.

Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καθυστέρησε να τρέξει από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές στον ΟΤ, «το γεγονός ότι σε πολλά δάση σε όλη τη χώρα βρίσκονται εγκατεστημένα συνεργεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μπορούν να αντιληφθούν το συμβάν, να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές και να τις υποστηρίξουν με τα δικά τους με σκοπό την άμεση καταστολή της».

Θυμίζουν μάλιστα την περίπτωση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς τον Ιούλιο 2022, όταν τα συνεργεία καθαρισμού συνέβαλαν καθοριστικά να μην επεκταθεί η φωτιά στον πυρήνα του δάσους.

Οι περιοχές με τις εργασίες στα δάση

Ο ΟΤ δημοσιεύει αναλυτικό πίνακα με τις ημερομηνίες ανάρτησης των 16 Προσκλήσεων, τις ημερομηνίες υπογραφής των 45 συμβάσεων και τις ημερομηνίες έναρξης των εργασιών κάθε σύμβασης, καθώς και το ύψος των συμβάσεων στις περιοχές στις οποίες γίνονται οι δράσεις πυροπροστασίας.

https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/1-9-536x600.jpg 536w" alt="" pinger-seen="true" width="734" height="822" />
https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/2-6-513x600.jpg 513w" alt="" pinger-seen="true" width="734" height="858" />
https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/3-5-600x61.jpg 600w" alt="" pinger-seen="true" width="733" height="74" />

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 16:34

Σχετικά Άρθρα

  • Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»
    Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Ο Δήμος Ζαχάρως, από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» με το ποσό των 500.000€ - Ξεκινάμε άμεσα τα έργα για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών μας.»

    Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ζωνών πέριξ των οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

    Έργα για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών στους οικισμούς, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», δρομολογήθηκαν με την υπογραφή τής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και του εκπροσώπου τής αναδόχου εταιρείας, κου Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.

    dimos zax progr dasi 2

    Η ένταξη τού Δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3164/14-6-2024 απόφαση του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κατοχυρώνοντας το ποσό των 500.000€.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάμε άμεσα την εκτέλεση των εργασιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στις δημοτικές μας κοινότητες. Οι εργασίες αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωση πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Ζαχάρως αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοχεύοντας την ασφάλεια των δημοτών μας και των περιουσιών τους. Μάλιστα, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και που άμεσα κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ένταξή μας και την εξασφάλιση τού ποσού των 500.000€. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα για την ανόρθωση της περιοχής μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5
    Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

    Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια «απόσταση» από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

    «Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

    «Σε αυτή τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή κινδύνευσαν να καούν άνθρωποι, και αυτός ο κίνδυνος ήταν συνεχής: Στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στο Καλέντζι, στο Μικροχώρι, στο Καπανδρίτι κλπ. Όλες αυτές είναι περιοχές με σπίτια και ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν και ει δυνατόν να μην καούν οι περιουσίες του κόσμου εκεί. 'Αρα, η άποψη ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο όταν έφτασε στην άλλη πλευρά της Πεντέλης είναι λάθος, εκτός κι αν πούμε ότι δεν μας νοιάζουν οι περιοχές που σας ανέφερα», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι φέτος η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού» έχει προχωρήσει σε 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχει επιβάλλει 1.030 πρόστιμα.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις 831 προσλήψεις για το 2025 που θα προχωρήσουν για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας έμφαση στους δασοκομάντος, των οποίων, όπως είπε, πέρσι οι μονάδες σχεδόν τριπλασιάστηκαν και επισήμανε ότι την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να «αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε έργα του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

    Σχετικά με το «ΑΙΓΙΣ», πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του (1,9 δισ) μέσα σε ένα μόλις έτος και προσέθεσε ότι «ήδη πολλά έργα έχουν αρχίσει να συμβασιοποιούνται». Όπως είπε, «οι παραλαβές των έργων του ΑΙΓΙΣ θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030».

    Ερωτηθείς για τη διαγραφή από την ΝΔ του Μάριου Σαλμά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς δεν διεγράφη γιατί υπέβαλλε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας είναι «καθήκον ενός βουλευτή», αλλά διεγράφη «από το αρμόδιο όργανο του κόμματος διότι επέμενε να εγείρει ξανά και ξανά θέμα σκανδαλώδους σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, παρότι είχε ήδη όλες τις απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό».

    Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όχι μόνον της ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίζουν με εντελώς ελεύθερη βούληση, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Αν αυτή η λογική δεν επικρατήσει, τότε θα υπονομεύουμε συνεχώς το κύρος και την ισχύ του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας, του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές
    Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

    Τι απάντησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί

    Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.

    Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA, «μιλάω με σεβασμό και κατανόηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί. Αντιλαμβάνομαι τι έχουν περάσει. Μετά το Μάτι που χάσαμε 101 συμπολίτες μας με τραγικό τρόπο, άλλαξε άρδην η κοσμοθεωρία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και τη αντίληψης της κοινωνίας μας για την πρώτη προτεραιότητα που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια τα αποζημιώνει η πολιτεία, δίνει 80% αποζημίωση και ένα άτοκο δάνειο 20% και τα αποζημιώνει όλα, και τα σπίτια μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές».

    «Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν»

    Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Δεν ψέξαμε ποτέ την αντιπολίτευση γιατί έφτασε η φωτιά εκεί, γιατί χάσαμε 101. Η φωτιά ήταν στην πόλη από το πρώτο λεπτό της. Ο Βαρνάβας δεν είναι ένα βουνό στην Αττική είναι οικισμός ολόκληρος. 30 πυροσβεστικά έμειναν στον Βαρνάβα στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς να παλεύουν σπίτι σπίτι. Και μετά στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό, στη Ροδόπολη, Διόνυσο, Σταμάτα και συνολικά σε 30 οικισμούς. Με ανυπέρβλητες συνθήκες κλιματολογικές, με καταστάσεις που ήταν στο «κόκκινο». Και κυνηγώντας σε φαράγγια και βουνά μία φωτιά που θα μπορούσε να έχει κατακάψει, από την πλευρά του Αγίου Στεφάνου, όλη την Πάρνηθα, όλο τον Μαραθώνα, τη Διώνη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια».

    Αναφέρθηκε στη φωτιά στη Ρόδο, επισημαίνοντας πως «το παίξατε 3 δευτερόλεπτα το πρωί ως είδηση, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι live από τη Ρόδο η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο νησί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο δάσος στο Μονόλιθο στη Ρόδο, το οποίο είναι ένα παρθένο δάσος. Δεν φτάνει που κινδύνευσε να κατακαεί, έγινε και δεύτερη προσπάθεια εμπρησμού κατά την άποψή μου και το διερευνούν οι Αρχές».

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος «έστειλε 14 εναέρια από τη Σάμο, από την Κρήτη, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα, και από την Αττική, αεροσκάφη με δασοκομάντος και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάλεψαν σκληρά και αποσόβησαν μία τεράστια τραγωδία. Αυτό έχει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες 200 φορές φέτος και στο σύνολο της σεζόν, 4.000 φορές. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα, και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν, αστυνομικοί, εθελοντές κτλ, έχουν σώσει εκατοντάδες φορές τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν και να είμαστε δίκαιοι με αυτούς τους ανθρώπους».

    «Το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα»

    Για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί παρά μόνον το 1% και την πρόληψη, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

    «Ήταν η ύψιστη υποχρέωσή μου να προχωρήσω το πρόγραμμα «Αιγίς», δηλαδή 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Καναντέρ, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 Δικινητήριων Turboprop Αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air-surveillance), τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για εθελοντές και πυροσβέστες, 13 κέντρα πυροσβεστικής, 101 drone και πολλά άλλα. Ένα δισεκατομμύριο, 700 εκατομμύρια του «Αιγίς» είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς. 400 εκατ. ευρώ από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Στο σύνολο των 2.100.000.000 ευρώ. μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι σε διαγωνισμός όλο το πρόγραμμα. Όταν κάποιοι μιλούν και θέλουν να κάνουν κριτική, ενώ ξέρουν τα στοιχεία από τον Απρίλιο και ενώ έχουμε πει ότι από την αντιπυρική του 2025 θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε, μέχρι το 2028-29 θα τα έχουμε ολοκληρώσει. Είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», είπε.

    Κατά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα. Κόσμος υπάρχει, 700 δασοκομάντος πήραμε τη χρονιά που μας πέρασε και 500 την προηγούμενη. Αυτά τα παιδιά παλεύουν εκεί πέρα. Έχουμε στη Ρόδο στο νοσοκομείο 3 τραυματίες πυροσβέστες».

    Ερωτηθείς για το πώς έφτασε η φωτιά μέσα σε 40 ώρες να διανύσει 20 χιλιόμετρα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «είναι τέτοια η γεωγραφία, που μέσα σε φαράγγια, βουνά που έχουν οικισμούς, ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε «μάχη» με το καθένα ξεχωριστά, σε ανυπέρβλητες συνθήκες. Η φωτιά περνούσε τις ζώνες, και συνέχιζε. Έφτασε η φωτιά στα 20 χιλιόμετρα».

    Συμπλήρωσε ότι «για τα καθαρισμένα οικόπεδα, δέχθηκα πολύ μεγάλη κριτική. Φτιάξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα οικόπεδα. 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και ευχαριστώ τους πολίτες μέσα από την καρδιά μου. Υπάρχουν και κάποιοι που τα καθάρισαν και δεν το δήλωσαν. Σε αυτή την περιοχή υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα. Κάποια όμως δεν είχαν καθαριστεί. Είδαμε από τα στοιχεία και από την τεχνητή νοημοσύνη ότι είναι υπερπολλαπλάσια η πιθανότητα αν ένα οικόπεδο δεν είναι καθαρισμένο και έχει 2 μέτρα στάχυ».

    Για το εάν είναι άλλο το τοπίο της αντιπυρικής την επόμενη περίοδο εκτίμησε ότι υπάρχει μόνιμα ένα πεδίο βελτίωσης.

    «Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος, τα drones που δεν υπήρχαν πέρσι, και ήταν πάνω από όλη την Αττική, και τη χώρα, απέτρεψαν πολλές πυρκαγιές, μπορέσαμε σε πολλές να φτάσουμε έγκαιρα. Αποσοβήθηκαν πολλές φωτιές. Το δόγμα της πυροσβεστικής να επιχειρεί μαζί με τους δασάρχες, την τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, στρατό, είναι μια προίκα που πρέπει να μείνει. Αλλά πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς από τη φωτιά στον Βαρνάβα, πρέπει να αξιολογήσει κανείς πόσο φυσούσε, πόσες δυνάμεις ήταν εκεί, τι «μάχη» δόθηκε, πότε πήραν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Από φέτος δεν μπορώ να εκχωρήσω στη μάχη την οποία έγινε. Δέχομαι ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Η ζωή δεν αντικαθίσταται, όλα τα άλλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

    Κικίλιας για Πευκοχώρι: H διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική, που επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε συγκλονισμένος ακούγοντας τον πατέρα του 19χρονου.

    «Δεν χωρούν κλισέ, εδώ η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχω την αίσθηση ότι το πλαίσιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κανείς, γιατί υπάρχει ένας επιχειρηματίας από πίσω, που έχει την ευθύνη για τους εργαζομένους του και τη λειτουργία της επιχείρησης όμως σε ό,τι αφορά στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προφανές ότι υπάρχουν «τρύπες». Πρέπει να τις ξεριζώσουμε και αν χρειαστεί να ξαναστηθεί από το μηδέν όλο αυτό και να δούμε πως αδειοδοτούνται όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το ξαναδούμε», υπογράμμισε.

    Δείτε όσα ανέφερε στο MEGA ο Βασίλης Κικίλιας:

    https://www.megatv.com?p=1643498

    Πηγή: in.gr

  • Φωτιές στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο 80χρονος για εμπρησμό
    Φωτιές στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο 80χρονος για εμπρησμό

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 80χρονος που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την πρόκληση τεσσάρων πυρκαγιών στα Γλυκά Νερά.

    Ο 80χρονος, που είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και κάτ' εξακολούθηση, είναι υπαίτιος, σύμφωνα με τη δικογραφία, για τις 4 εστίες πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά στις 11 Αυγούστου, ημέρα που ξέσπασε και η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα.

    Στα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη του, περιλαμβάνεται βιντεοληπτικο υλικό στο οποίο φέρεται να έχει καταγραφεί να πετά από το αυτοκίνητο του, εύφλεκτο υλικό σε τέσσερα σημεία.

    Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία . Η Ανακρίτρια πριν ακούσει τον 80χρονο έλαβε κατάθεση από μία μάρτυρα υπεράσπισης που προτάθηκε από τον ηλικιωμένο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη
    Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη

    Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών στην Αττική παρουσιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη.

    Αναλυτικά:

    • Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
    • Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
    • Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
    • Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
    • Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το Ταιπεδ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
    • Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. Στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρυθμισης.
    • Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
    • Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
    • Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
    • Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

    Δείτε ΕΔΩ, το σχέδιο αποκατάστασης

    Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη και αυτοψία Μητσοτάκη

    Νωρίτερα ξεκίνησε η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη για το σχέδιο αποκατάστης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Στόχος της σύσκεψης είναι να δρομολογηθεί άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να τρέξουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Αττικής.

    Πριν από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςπραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Πεντέλης που επλήγη από τις πυρκαγιές στην Αττική.

    Συγκεκριμένα, πριν από τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντης του σχολείου.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ - Τέρνα που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευης του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μεσα σε 6 μηνες.

    Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος απο τη Δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον Υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί.

    Τελος με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου.

    Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον ΠΘ για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του. Βίντεο και φωτό από την επίσκεψη θα πάρετε στη συνέχεια.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φωτιές στην Αττική: Δεκάδες προσαγωγές και δύο συλλήψεις για πλιάτσικο στα καμένα
    Φωτιές στην Αττική: Δεκάδες προσαγωγές και δύο συλλήψεις για πλιάτσικο στα καμένα

    Στη σύλληψη δύο ανδρών προχώρησε η Αστυνομία σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    Τα δύο άτομα εντοπίστηκαν με διαρρηκτικά εργαλεία να επιχειρούν να κάνουν πλιάτσικο στα καμένα.

    Πρόκειται για άτομα σεσημασμένα για παρόμοιες υποθέσεις κατά το παρελθόν. Και οι δύο έδιναν και το παρόν σε οικεία αστυνομικά τμήματα.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο πλαίσιο αυτό έγιναν και δεκάδες προσαγωγές κατά τη διάρκεια των ελέγχων που κάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στις πληγείσες περιοχές της Αττικής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Την Τετάρτη απολογείται ο 80χρονος που έβαλε 4 φωτιές - Πετούσε φλεγόμενα αντικείμενα από το αυτοκίνητο
    Την Τετάρτη απολογείται ο 80χρονος που έβαλε 4 φωτιές - Πετούσε φλεγόμενα αντικείμενα από το αυτοκίνητο

    Την Τετάρτη θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο 80χρονος που συνελήφθη μετά από ένταλμα, ως υπαίτιος της πρόκλησης τεσσάρων πυρκαγιών στα Γλυκά Νερά την περασμένη Κυριακή (11/8).

    Ο 80χρονος, που οδηγήθηκε σήμερα στα δικαστήρια και έλαβε προθεσμία, βαρύνεται με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος του εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, που επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 έτη.

    Το κατηγορητήριο

    Στον ηλικιωμένο αποδίδεται ότι είναι ο υπαίτιος για τρεις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα, στα Γλυκά Νερά, σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και για μία ακόμη το βράδυ της ίδιας μέρας.

    Σύμφωνα με στοιχεία, από βιντεοληπτικό υλικό που έχουν συλλέξει σε βάρος του οι αρχές, ο 80χρονος φαίνεται να πετούσε φλεγόμενα αντικείμενα σε ξερά χόρτα, μετακινούμενος με το αυτοκίνητό του.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο