Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 10:55

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του πιλότου Χρήστου Μουλά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του σμηναγού Χρήστου Μουλά που έχασε τη ζωή του από την πτώση του Canadair στην Κάρυστο, κατά την πάγια τακτική από το 1978 και εντεύθεν.

Όπως ορίζει το καταστατικό, η υιοθεσία των τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος ισχύει μέχρι το παιδί να φτάσει τα 25 του χρόνια.

Το κονδύλι φτάνει συνολικά τις 700.000 το χρόνο για όλα τα παιδιά.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτήν την ώρα στα Χανιά η κηδεία του Χρήστου Μουλά που σκοτώθηκε με το Canadair (video)
    Αυτήν την ώρα στα Χανιά η κηδεία του Χρήστου Μουλά που σκοτώθηκε με το Canadair (video)

    Παρουσία Κατερίνας Σακελλαροπούλου - Τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη το φέρετρο

    Το τελευταίο «αντίο» λένε συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον αδικοχαμένο κυβερνήτη του μοιραίου Canadair, Χρήστο Μουλά, o οποίος έχασε την ζωή του, επιτελώντας το καθήκον, δίνοντας μάχη με τις φλόγες, στην περιοχή Πλατανιστού, στην Κάρυστο. Ο ιερός ναός γέμισε με στεφάνια στα οποία αποτυπώνεται ο θρήνος για τον ήρωα Σμηναγό.

    Τραγική φιγούρα η σύζυγος του 34χρονου κυβερνήτη η οποία βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και διανύει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Το αγέννητο παιδί του 34χρονου κυβερνήτη θα υιοθετήσει η βουλή ύστερα από απόφαση που έλαβε προσφέροντας του στήριξη μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος του.

    Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό Αγίων Σεργίου και Βάκχου στο Γαβαλοχώρι Χανίων από όπου και κατάγεται ο 34χρονος πιλότος.

    Στην κηδεία παρίσταται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Λίγο πριν τις 9 το πρωί έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο με τη σορό του Χρήστου Μουλά τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη σημαία. Στο μεταξύ, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές.

    Συγκίνηση προκάλεσαν, νωρίτερα, τα λόγια του ιερέα του χωριού για τον άδικο χαμό του Χρήστου Μουλά ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «το κλίμα είναι βαρύ. Βουβός πόνος, βουβή συγκίνηση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί. Ο ήρωας σμηναγός Χρήστος Μουλάς θα μείνει αθάνατος στις ψυχές μας και στην μνήμη μας».

    Την Πέμπτη σε κλίμα οδύνης είπαν το ύστατο χαίρε στον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη

    Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν, στο Κιλκίς, το απόγευμα της Πέμπτης, το ύστατο χαίρε στον ήρωα ανθυποσμηναγό που σκοτώθηκε μαζί με τον Χρήστο Μουλά στη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου.

    Η εξόδιος ακολουθία έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

    Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου 27χρονου που πορεύονταν κρατώντας το ξίφος και το πηλήκιο του γιου τους.

    Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, ακούστηκαν χειροκροτήματα από πλήθος κόσμου που θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό του στον νεαρό άνδρα που χάθηκε ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες.

    Πηγή: protothema.gr

  • Πτώση Canadair: Σήμερα στα Χανιά η κηδεία του Χρήστου Μουλά - Θρήνος στο τελευταίο αντίο του Περικλή Στεφανίδη
    Πτώση Canadair: Σήμερα στα Χανιά η κηδεία του Χρήστου Μουλά - Θρήνος στο τελευταίο αντίο του Περικλή Στεφανίδη

    Το «παρών» θα δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Η Βουλή θα υιοθετήσει το αγέννητο παιδί του - Σκηνές αρχαίας τραγωδίας χθες στην κηδεία του Στεφανίδη, παρουσία του πρωθυπουργού

    Την ώρα που η χώρα βιώνει ένα εθνικό πένθος από την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair CL-215 που συνετρίβη στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των δύο πιλότων αποχαιρετούν τους ήρωες όλης της Ελλάδας.

    Στις 11 το πρωί, η οικογένεια του 34χρονου, Χρήστου Μουλά, θα συνοδεύσει τον αδικοχαμένο Σμηναγό στην τελευταία του κατοικία, στη γενέτειρά του, το Γαβαλοχώρι του Αποκόρωνα Χανίων, όπου μεγάλωσε ο ίδιος και ζουν οι γονείς και η αδελφή του. Στην κηδεία θα βρεθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Σεργίου και Βάκχου και σε αυτή πέρα από τους συγγενείς και τους φίλους θα παραστούν οι συνάδελφοι του 34χρονου από την Πολεμική Αεροπορία.

    Τραγική φιγούρα η σύζυγος του κυβερνήτη του Canadair η οποία διανύει τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης της και βρίσκεται σε άσχημη, ψυχολογική κατάσταση. Ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης προς την οικογένεια του Χρήστου Μουλά η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί το αγέννητο παιδί του, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

    Το τελευταίο αντίο στον ήρωα Περικλή Στεφανίδη που σκοτώθηκε στην πτώση του Canadair

    Εν τω μεταξύ, σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν χθες τον 27χρονο ανθυποσμηναγό, Περικλή Στεφανίδη, που έχασε τη ζωή του ενώ έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, από το μοιραίο Canadair, στον Πλατανιστό Καρύστου, μαζί με τον 34χρονο κυβερνήτη Χρήστο Μουλά.

    Ανείπωτη θλίψη επικρατούσε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου, στο Κιλκίς, εκεί όπου τελέστηκε η κηδεία του ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά το τέλος της κηδείας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακούστηκαν χειροκροτήματα σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τον άτυχο άνδρα που σκοτώθηκε επιτελώντας το καθήκον του.

    Λίγο πριν από τις 17:00 έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, για να αποτίσει φόρο τιμής στον πιλότο.

    «Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το έργο σου. Έφυγες πάνω στα χάλκινα φτερά σου. Η πολεμική αεροπορία έχασε ένα ικανότατο στέλεχος. Θα είμαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια σου», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην οποία υπηρετούσε ο 27χρονος ανθυποσμηναγός.

    Δείτε βίντεο από την κηδεία:

    Συντετριμμένοι οι γονείς του 27χρονου που έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας στα χέρια δύο φωτογραφίες του γιου τους όπου εικονίζεται εν ώρα πτήσης και με την επίσημη ενδυμασία του Σώματος. Ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από στεφάνια στα οποία αποτυπώνεται ο πόνος του αποχαιρετισμού για τον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Λίγο πριν από τις 16:20 έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο με τη σορό του Περικλή Στεφανίδη, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη σημαία.

    Εξω από την εκκλησία βρέθηκε και το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να αποδώσει τιμές στον Ανθυποσμηναγό.

    Ο 27χρονος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η καταγωγή του ήταν από το Παλαιό Αγιονέρι. Στην κηδεία του 27χρονου πιλότου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κηδεία του δεύτερου πιλότου του Canadair, του 34χρονου σμηναγού Χρήστου Μουλά, θα τελεστεί αύριο το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Σεργίου στο Γαβαλοχώρι Αποκορώνα Χανίων.

    Οι δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους όταν το Canadair, με το οποίο πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού, χτύπησε σε δέντρο, έχασε τον πλωτήρα του και συνετρίβη.

    Ράγισαν καρδιές στην τελετή στο Πεντάγωνο προς τιμήν των δύο πιλότων

    Εν τω μεταξύ, συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετης - στο πλαίσιο της έπαρσης σημαίας - για τους δύο ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Canadair στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης.

    Για να τιμήσουν τους δύο αδικοχαμένους πιλότους η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκε ακίνητη και σιωπηλή στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ σε όλα τα μπαλκόνια του κτηρίου βρίσκονταν στρατιωτικοί από όλα τα όπλα σε ένδειξη φόρου τιμής.

    Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας, η οποία θα κυματίζει μεσίστια καθώς έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων, τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στον ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στους χώρους του στρατοπέδου Παπάγου όπου στεγάζονται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα τα γενικά επιτελεία

    Δείτε το βίντεο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    «Ο σμηναγός Μουλάς και ο ανθυποσμηναγός Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Εύβοια. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και όλων των ελλήνων στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» ειπε σε δήλωσή του μετά την τελετή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «με απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των γενικών επιτελείων και μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους δύο ιπτάμενους απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου». «Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή μαζι με αυτήν όλων των ιπτάμενων που έχουν χάσει τη ζωή τους δείχνοντας αυταπάρνηση για την προστασία της πατρίδας, της περιουσίας και της ζωής όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

    Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «κανένα πτητικό μέσο δεν επιχειρεί χωρίς προηγούμενο πτητικό έλεγχο» και στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τους μηχανικούς «καθώς χάρη στον μόχθο και την άοκνη εργατικότητά τους έχουν τη δυνατότητα να πετάνε τα πτητικά μέσα».

    Πηγή: protothema.gr

  • Πτώση Canadair: Ράγισαν καρδιές στην τελετή στο Πεντάγωνο προς τιμήν των δύο πιλότων
    Πτώση Canadair: Ράγισαν καρδιές στην τελετή στο Πεντάγωνο προς τιμήν των δύο πιλότων

    Το στρατιωτικό προσωπικό βγήκε στα μπαλκόνια του ΥΠΕΘΑ - Παρούσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - Στον σμηναγό Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Στεφανίδη απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιπτεράρχου

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετης - στο πλαίσιο της έπαρσης σημαίας - για τους δύο ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Canadair στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης.

    Για να τιμήσουν τους δύο αδικοχαμένους πιλότους η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκε ακίνητη και σιωπηλή στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ σε όλα τα μπαλκόνια του κτηρίου βρίσκονταν στρατιωτικοί από όλα τα όπλα σε ένδειξη φόρου τιμής. Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας, η οποία θα κυματίζει μεσίστια καθώς έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων, τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στον ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στους χώρους του στρατοπέδου Παπάγου όπου στεγάζονται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα τα γενικά επιτελεία Δείτε το βίντεο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    «Ο σμηναγός Μουλάς και ο ανθυποσμηναγός Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Εύβοια. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και όλων των ελλήνων στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» ειπε σε δήλωσή του μετά την τελετή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «με απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των γενικών επιτελείων και μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους δύο ιπτάμενους απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου».

    «Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή μαζι με αυτήν όλων των ιπτάμενων που έχουν χάσει τη ζωή τους δείχνοντας αυταπάρνηση για την προστασία της πατρίδας, της περιουσίας και της ζωής όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

    Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «κανένα πτητικό μέσο δεν επιχειρεί χωρίς προηγούμενο πτητικό έλεγχο» και στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τους μηχανικούς «καθώς χάρη στον μόχθο και την άοκνη εργατικότητά τους έχουν τη δυνατότητα να πετάνε τα πτητικά μέσα».

    Πηγή: protothema.gr

  • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη - Θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης
    Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη - Θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Σήμερα, Πέμπτη, στις 17:00 θα τελεστεί η κηδεία του 27χρονου ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου στο Κιλκίς. Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον πιλότο που έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο με κυβερνήτη Χρήστο Μουλά. Στην κηδεία του πιλότου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν στοιχεία στα συντρίμμια, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει και το βίντεο ντοκουμέντο της ΕΡΤ, όπου εξετάζονται καρέ – καρέ τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν το Canadair προσκρούσει στο έδαφος.

    Τι συνέβη τα μοιραία δευτερόλεπτα - Τι λένε στο OPEN οι ειδικοί

    Το μοιραίο Canadair κατά τη διάρκεια κατάσβεσης στο μέτωπο φωτιάς της Καρύστου προσέκρουσε με το φτερό σε δέντρο και ο δεξιός πλωτήρας έσπασε στον αέρα. Το Canadair τύπου CL 215 χάνει την ισορροπία του και 7 δευτερόλεπτα αργότερα συντρίβεται στα βράχια. Ειδικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν στο OPEN τι συνέβη.

    Όπως τόνισε ο αεροναυπηγός και διερευνητής αεροπορικών περιστατικών, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, «μετά την πρόσκρουση στη συστάδα των δέντρων σίγουρα υπάρχει αποσταθεροποίηση της πτήσης γιατί το αεροπλάνο χτύπησε σε ένα σταθερό σημείο, αλλά συνεχίζει. Πιθανότατα το πτερύγιο κλίσης έχει ήδη πάθει ζημιές με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η δυνατότητα ελέγχου».

    Ο επισμηναγός ε.α., Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, τόνισε ότι, «Η αποκόλληση θεωρώ ότι δεν είναι ο λόγος πτώσης του αεροσκάφους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αποκόλληση μπορεί να προκάλεσε κάποια άλλη φθορά, πιθανόν σε κάποιο πηδάλιο. Μπορεί να έχει αποσπαστεί η προσοχή για κλάσματα δευτερολέπτου λόγω επαφής με κάποιο άλλο αεροσκάφος, και όταν λέω επαφή, εννοώ μέσω ασυρμάτου».

    Από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο δέντρο, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι το Canadair πλησίασε ταχύτητες απώλεια στήριξης. «Το αεροσκάφος έριχνε μία μικρή ταχύτητα το νερό - από ότι μου έχουν πει είναι γύρω στα 110 μίλια. Είναι πλησίον της ταχύτητας απώλειας στήριξης, που είναι περίπου γύρω στα 85 - 90 μίλια. Επομένως, είχε κάποια ταχύτητα το αεροπλάνο αφού άφησε το νερό, απελευθερώθηκε, έγινε πιο ελαφρύ. Είχε κάποια ταχύτητα για άνοδο. Χτυπώντας, όμως, στη συστάδα των δέντρων, μειώθηκε ακόμη περαιτέρω η ταχύτητα, και φαίνεται ότι προσέγγισε την ταχύτητα της απώλειας στήριξης και έτσι δεν μπορούσε να ελεγχθεί», εκτιμά ο πτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

    Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης συμπληρώνει ότι, «άλλο ερώτημα το οποίο υπάρχει, είναι τι συνέβη προηγουμένως -εάν συνέβη κάτι- και οδηγήθηκε το αεροπλάνο να χτυπήσει στις κορυφές των δέντρων. Εκεί πέρα μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις. Μία πιθανότητα είναι να υπήρχανε ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα πάνω από την εστία της φωτιάς, με αποτέλεσμα να πιεστεί το αεροπλάνο προς το έδαφος και να χάσει ύψος και η τροχιά πτήσης να το υποχρέωσε να περάσει μέσα από τα δέντρα. Η άλλη περίπτωση είναι να συνέβη κάτι στον κινητήρα. Ίσως, και λάθος του χειριστή».

    «Αν το είχαν καταλάβει θα το είχαν αποφύγει»

    Ο σμηναγός Μουλάς και ο ανθυποσμηναγός Στεφανίδης, για 7 δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση στο δέντρο γνώριζαν τι πρόκειται να συμβεί, εξηγούν οι ειδικοί. «Προσπαθούσαν να βγάλουν το αεροπλάνο από αυτή την μη ελεγχόμενη -θα έλεγα εγώ- πτήση», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης. «Οι χειριστές γνωρίζανε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, κάνανε προσπάθειες να ελέγξουν το αεροπλάνο, παρόλα αυτά όμως, και το ύψος ήταν μικρό, και ο χρόνος ήτανε μικρός, επομένως δεν τα καταφέρανε», συμπληρώνει.

    «Λίγο πριν βρούνε στο δέντρο δεν καταλάβαιναν, αν το είχαν καταλάβει θα το είχαν αποφύγει. Μετά ήταν αργά, το μετά δε διορθώνεται. Διότι αν δεν μπορείς να κυβερνήσεις ένα αεροσκάφος σε τόσο χαμηλό ύψος, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και προδιαγεγραμμένο», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Μόλις 9 δευτερόλεπτα είχαν οι πιλότοι για να αντιδράσουν - Τι συνέβη αφού χάθηκε ο πλωτήρας
    Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Μόλις 9 δευτερόλεπτα είχαν οι πιλότοι για να αντιδράσουν - Τι συνέβη αφού χάθηκε ο πλωτήρας

    Τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο αναζητούν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ ενώ και με επιτόπια έρευνα προσπαθούν να βγάλουν ένα πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη. Το σενάριο που αναφέρουν ειδικοί είναι πως από δεν υπέστη μόνο ζημιά ο πλωτήρας αλλά και τα πηδάλια με τους δύο πιλότους να μην έχουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

    Εννέα δευερόλεπτα

    Aπό τη στιγμή που το Canadair CL-215 χτύπησε σε δέντρο και έχασε τον ένα πλωτήρα, οι δύο ιπτάμενοι, ο 34χρονος κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, είχαν μόλις εννέα δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης δήλωσε ότι «το βίντεο αυτό θα μας στοιχειώνει για πάντα».

    Όπως είπε ο ίδιος έχει κάποια ερωτήματα αναλύοντας το επίμαχο βίντεο εκφράζοντας την απορία εάν ο πλωτήρας ήταν το μόνο σύστημα που υπέστη ζημιά.

    «Για όσους βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτό το βίντεο να επισημάνουμε να προσέξουν εκείνο το κόκκινο κομμάτι του πτερυγίου που αμέσως μετά, πηγαίνοντας προς το εσωτερικό της πτέρυγας, βρίσκεται το πηδάλιο. Στο πίσω μέρος της πτέρυγας (του αεροσκάφους) είναι ένα από τα πηδάλια ελέγχου. Είναι το πηδάλιο κλίσης» είπε εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να είχε χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους εξαιτίας της βλάβης του.

    «Έχουμε ξαναδεί αεροπλάνα να χάνουν τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω). Έχει συμβεί σε υδροληψία. Δεν ήμασταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν έχουμε τα στοιχεία, αλλά το ερώτημα που υπάρχει είναι αν το εκείνο το πτερύγιο που υπάρχει σε εκείνο το σημείο παρέμεινε ακέραιο στη συνέχεια. Διότι αν δεν παρέμεινε, τότε το αεροπλάνο θα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα ελέγχου» σημείωσε.

    «Δεν ήταν καλή η ορατότητα» λέει ο πατέρας του χειριστή του δεύτερου Canadair - Τι του μετέφερε ο γιος του

    Νωρίτερα, μίλησε στο Open και την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Μάμας Κρασσάς ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο, κάνοντας την δική του εκτίμηση για το πώς συνέβη το μοιραίο ενώ αναφέρει πως και ο γιος του του είπε πως δεν έβλεπε λόγω των καπνών τα δέντρα στο σημείο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά που χειριζόταν τρεις δεκαετίες Canadair: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από την φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από την φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».

    Όπως επισημαίνει: «O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘’ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά’’. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».

    Ο ταξίαρχος εα τονίζει πως «όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο».

    Τα τελευταία λόγια των πιλότων: «Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε»

    Παράλληλα, ο πυροσβέστης που μίλησε με τους πιλότους του Canadair πριν την μοιραία πτώση, μίλησε αποκλειστικά στο Open και την Ελευθερία Σπυράκη για την τελευταία επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

    «Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

    Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Open, ο άνθρωπος αυτός είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία και είναι αρκετά χρόνια στην Πυροσβεστική. Τόνισε πως «δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».


    Πηγή: ethnos.gr
  • Πτώση Canadair στην Κάρυστο - Τα τελευταία λόγια των πιλότων: «Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε»
    Πτώση Canadair στην Κάρυστο - Τα τελευταία λόγια των πιλότων: «Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε»

    Ο πυροσβέστης που μίλησε με τους πιλότους του Canadair πριν την μοιραία πτώση, στην Κάρυστο, μίλησε αποκλειστικά στο Open και την Ελευθερία Σπυράκη για την τελευταία επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

    «Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

    Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Open, ο άνθρωπος αυτός είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία και είναι αρκετά χρόνια στην Πυροσβεστική. Τόνισε πως «δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».

    Από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται αυτοψία στο σημείο της πτώσης από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και τα κλιμάκια θα μείνουν για αρκετές ημέρες στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια

    Προδιαγεγραμμένη τραγωδία;

    Tο πανελλήνιο παρακολούθησε συγκλονισμένο την Τρίτη (25/07) τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο χειριστών του - του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη. Η συντριβή του αεροσκάφους φέρνει στην επιφάνεια την παλαιότητα του στόλου, καθώς δεν είναι λίγες οι πτώσεις ελληνικών CL-215 στο παρελθόν.

    Το αεροσκάφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς. Το ένα του φτερό χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά και να αποσπασθεί εξάρτημα του. Το Canadair είχε απώλεια στήριξης και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του στο έδαφος.

    Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, συχνά όμως μοιράζονται σε όλη την επικράτεια για μεγαλύτερη κάλυψη και καλύτερη προστασία.

    Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα ατυχήματα ή δυστυχήματα με αεροπλάνα CL-215 είναι τα εξής:

    • 26.05.1977 - Ίσθμια Κορινθίας / s.n. 1042
    • 18.07.1978 - Ιωάννινα / s.n. 1050
    • 09.03.1984 - Α/Δ Ελευσίνας / s.n. 1015
    • 10.09.1992 - Κεχριές s.n. 1075
    • 22.08.1993 - Άνω Ροδινή Αχαΐας / s.n. 1064
    • 15.07.2000 - Αργαλαστή Πηλίου / s.n. 1048
    • 06.07.2006 - Νέα Μάκρη / s.n. 1112
    • 17.07.2015 - Νεάπολη Λακωνίας / s.n. 1070
    • 26.06.2016 - Δερβενοχώρια / s.n. 1111
    • 25.07.2023 - Κάρυστος
    «Λύγισε» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είδε μπροστά στα μάτια της τη μοιραία συντριβή

    Την πτώση του μοιραίου Canadair τη στιγμή που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο, είδαν και κατέγραψαν ζωντανά τα μέλη του συνεργείου της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

    Η δημοσιογράφος Ελένη Μπουγά μίλησε στη δημόσια τηλεόραση για τις στιγμές που έζησε, καθώς βρισκόταν στην ακριβώς απέναντι πλαγιά τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους. Όπως είπε, λίγο πριν τη συντριβή, στην περιοχή είχαν κοπάσει οι άνεμοι και υπήρχαν μόνο λίγες, διάσπαρτες εστίες. Τότε, ο καμεραμάν «τραβούσε» πλάνα από την περιοχή.

    «Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα του συνεργείου με το οποίο είμαστε μαζί από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς. Τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τον οπερατέρ, Γιώργο Αγνίδη», σημείωσε αρχικά η ρεπόρτερ.

    «Ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν μία στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η Ελένη Μπουγά προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

    Μάλιστα, λίγο αργότερα η δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη για τη συγκίνησή της, με την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να αναφέρει ότι είναι λογική η αντίδρασή της σε ένα τόσο θλιβερό

    Μητσοτάκης: Στη μνήμη των 2 πιλότων συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης

    Δήλωση για την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair που κατέπεσε ενώ έσβηνε εστία της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο συντονιστικό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

    «Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: «Λύγισε» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είδε μπροστά στα μάτια της τη μοιραία συντριβή
    Πτώση Canadair στην Κάρυστο: «Λύγισε» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είδε μπροστά στα μάτια της τη μοιραία συντριβή

    Την πτώση του μοιραίου Canadair τη στιγμή που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο, είδαν και κατέγραψαν ζωντανά τα μέλη του συνεργείου της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

    Η δημοσιογράφος Ελένη Μπουγά μίλησε στη δημόσια τηλεόραση για τις στιγμές που έζησε, καθώς βρισκόταν στην ακριβώς απέναντι πλαγιά τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους. Όπως είπε, λίγο πριν τη συντριβή, στην περιοχή είχαν κοπάσει οι άνεμοι και υπήρχαν μόνο λίγες, διάσπαρτες εστίες. Τότε, ο καμεραμάν «τραβούσε» πλάνα από την περιοχή.

    «Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα του συνεργείου με το οποίο είμαστε μαζί από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς. Τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τον οπερατέρ, Γιώργο Αγνίδη», σημείωσε αρχικά η ρεπόρτερ.

    «Μια δύσκολη στιγμή για όλους μας»

    «Ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν μία στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η Ελένη Μπουγά προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

    Μάλιστα, λίγο αργότερα η δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη για τη συγκίνησή της, με την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να αναφέρει ότι είναι λογική η αντίδρασή της σε ένα τόσο θλιβερό γεγονός.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch