Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 15:31

Η νο1 άσκηση που καίει θερμίδες και χαρίζει μακροζωία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η σωματική δραστηριότητα γίνεται παντού, χωρίς εξοπλισμό και αδυνατίζει. Αρκεί να σηκωθούμε από τον καναπέ, να βάλουμε παπούτσια και να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας!

Και ποιος δε θα ήθελε να χάσει βάρος χωρίς να πατήσει το πόδι του στο γυμναστήριο! Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν απλώς βάλουμε τα παπούτσια μας και βγούμε για περπάτημα, θα μπορούσαμε εύκολα να κάψουμε μερικές θερμίδες παραπάνω και χωρίς τη συμβολή ενός γυμναστή.

«Θα συνιστούσα το περπάτημα για όσους ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να κινηθούν και να κάψουν θερμίδες με έναν τρόπο χαμηλότερης έντασης» επισημαίνει η προπονήτρια Jodie McKnight.

Μετά από 30 λεπτά περπάτημα, ένας άντρας μπορεί να κάψει 159 θερμίδες, οι οποίες γίνονται 189 μετά από έντονο περπάτημα, ενώ αντίστοιχα μια γυναίκα καίει 133 θερμίδες μετα από μισάωρο περπάτημα, που αυξάνονται σε 175 όταν το περπάτημα είναι έντονο.

Το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο για την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους – είναι επίσης εξαιρετικό για την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cities & Health, διαπίστωσε πως ένας περίπατος σε ένα ήσυχο αστικό τοπίο με σκιά και πράσινο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και να μειώσει το στρες

«Συνιστάται σήμερα να περπατάτε περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 250-600 θερμίδες ανάλογα με το άτομο» σημειώνει η προπονήτρια.

Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity διαπίστωσε ότι η επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων.

Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καθώς διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Αντίστοιχα όμως και για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν κι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

Για να εντάξετε περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σας, χωρίς μάλιστα να το καταλάβετε, αρκεί να εκτελέσετε κάποιες δραστηριότητες με τα πόδια, αφήνοντας στο σπίτι το αυτοκίνητο, όπως τα ψώνια της εβδομάδας. Αντίστοιχα, θα μπορούσατε να περπατήσετε ένα μέρος των καθημερινών σας διαδρομών, όπως παρκάροντας πιο μακριά το αυτοκίνητο από τη δουλειά ή το σπίτι ή κατεβαίνοντας μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο, έτσι ώστε να περπατήσετε περισσότερο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 13:23

Σχετικά Άρθρα

  • Καθημερινές συνήθειες που μας γυμνάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε
    Καθημερινές συνήθειες που μας γυμνάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε

    Η σωματική άσκηση δεν απαιτεί πάντα φόρμες, βάρη και όργανα.

    Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε τη λέξη «γυμναστική» αντιδρούμε λιγάκι αρνητικά. Η σκέψη της άσκησης με κάποια όργανα, βάρη ή στρώματα μάς απωθεί. Ενώ γνωρίζουμε πως η γυμναστική ωφελεί τον οργανισμό μας, δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτόν τον κανόνα σε συχνή βάση, βρίσκοντας διαρκώς δικαιολογίες.

    Ωστόσο, η άσκηση δεν έχει να κάνει πάντα με φόρμες, βάρη, τρέξιμο, στρώματα και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να γυμναστούμε και εκτός χώρων άθλησης. Πού; Στο σπίτι, στα ψώνια, στην κρεβατοκάμαρα, στη βόλτα. Πώς; Ακολουθώντας απλώς το πρόγραμμά μας και επαναλαμβάνοντας μερικές από τις παρακάτω συνήθειες, οι οποίες μας γυμνάζουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Να σημειώσουμε, ότι αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν θα φροντίζουμε την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση ή θα σταματήσουμε τις προπονήσεις μας. Απλώς, θα έχουμε έναν ακόμη λόγο να πάμε βόλτα το σκύλο ή να κάνουμε σεξ.

    Οι δουλειές του σπιτιού

    Ίσως το έχετε ξανακούσει ίσως το έχετε καταλάβει και μόνες. Ο καθαρισμός του σπιτιού περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κινήσεων (π.χ. σκάλες, σκούπισμα, σκούπισμα ή σφουγγάρισμα), οι οποίες συμβάλλουν στο να διατηρούμαστε σε φόρμα.

    Βόλτα με το κατοικίδιο

    Μαζί με το σκυλάκι σου που κάνει τη γυμναστική του και παίρνει τον αέρα του, γυμνάζεστε και εσείς. Μήπως την επόμενη φορά, να απομακρυνθείτε λίγο περισσότερο από το σπίτι;

    Τα ψώνια

    Κι όμως, ναι. Ειδικά εκείνα του σούπερ μάρκετ. Έχετε παρατηρήσει το πώς οι τσάντες που σηκώνεται θυμίζουν βαράκια γυμναστηρίου; Μαζί με το περπάτημα που κάνετε από το ένα μαγαζί στο άλλο, τα ωφέλη είναι διπλά.

    Το sex

    Γνωρίζατε ότι η σεξουαλική επαφή μετράει ως άσκηση μέτριας έντασης; Κι όμως, ναι. Το σεξ ανεβάζει τους παλμούς και καίει θερμίδες. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

    Πηγή: Μarieclaire.gr

  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έρευνα: Από 200 ασθένειες προστατεύει τον άνθρωπο η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο
    Έρευνα: Από 200 ασθένειες προστατεύει τον άνθρωπο η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο

    Η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο προστατεύει τον άνθρωπο από 200 ασθένειες, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation».

    Όπως διευκρινίζεται στην έρευνα η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητας την εβδομάδα και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν εκείνοι που ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με εκείνους που κάνουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άσκησης μόνο το Σαββατοκύριακο και σε ποιες ασθένειες υπάρχουν οφέλη.

    Αναλύθηκαν πληροφορίες για σχεδόν 90.000 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank.

    Τα άτομα που συμμετείχαν φορούσαν μετρητές καρπού που κατέγραφαν τη συνολική σωματική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που αφιέρωναν σε διαφορετικές εντάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών.

    Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων σωματικής δραστηριότητας και της επίπτωσης σε 678 παθήσεις από 16 τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών ψυχικής υγείας, των ασθενειών του πεπτικού συστήματος και των νευρολογικών παθήσεων.

    Η άσκηση το Σαββατοκύριακο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη άσκηση μέσα στην εβδομάδα και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών.

    Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση (23% και 28% χαμηλότερος κίνδυνος σε διάστημα έξι ετών για την άσκηση του Σαββατοκύριακου και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και ο διαβήτης (43% και 46% χαμηλότερος κίνδυνος, αντίστοιχα). Πάντως, οι συσχετίσεις αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.

    Τα ευρήματα, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ασθενειών, ανεξάρτητα από το πότε γίνεται.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα
    Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα

    Η έκφραση «ατσάλινος χαρακτήρας» δεν είναι καθόλου τυχαία - Μπορεί, όμως, να θωρακίσει και την υγεία;

    Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα δε τα βάζουν κάτω. Κι εκείνοι που συνεχίζουν να χαμογελούν, παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κερδίσει επάξια τον θαυμασμό μας και όχι μόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Mental Health, οι άνθρωποι με «ατσάλινο χαρακτήρα» φαίνεται να εξασφαλίζουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

    Οι καλές δεξιότητες αντιμετώπισης, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διαχείριση μακροχρόνιων ασθενειών και αναπηριών. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 10.500 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω σε μια αμερικανική μελέτη υγείας. Η μελέτη μέτρησε την ψυχική ανθεκτικότητα μέσω κλιμάκων που αξιολογούσαν χαρακτηριστικά όπως η επιμονή, η ηρεμία, η αίσθηση του σκοπού και η αυτοπεποίθηση.

    Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης. Η συσχέτιση αυτή, μάλιστα, έδειχνε να είναι ακόμη πιο ισχυρή στις γυναίκες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με τη μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα αντιμετώπιζαν 53% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ανθεκτικοί. Η συσχέτιση εξακολουθούσε, μάλιστα, να είναι ισχυρή ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας (46%) ή ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (38%). Για να εμβαθύνουν περισσότερο, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ομάδα με την υψηλότερη ανθεκτικότητα είχε 84% πιθανότητες να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δύο μεσαίες ομάδες είχαν 79% και 72% ποσοστά επιβίωσης, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη ανθεκτικότητα είχαν 61% πιθανότητα επιβίωσης κατά τη δεκαετή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Yiqiang Zhan, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στην Κίνα, η ανθεκτικότητα φαίνεται να λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός, που βοηθά τα άτομα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής. «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και της συνολικής θνησιμότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας των ηλικιωμένων. Η ικανότητα προσαρμογής, η διατήρηση της θετικής διάθεσης και της αίσθησης του σκοπού μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αδυνάτισμα: Γιατί δεν χάνω κιλά ενώ προσπαθώ;
    Αδυνάτισμα: Γιατί δεν χάνω κιλά ενώ προσπαθώ;

    Το αδυνάτισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ποια είναι αυτά;

    ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι γνωστό πως είναι τα «κλειδιά» για αποτελεσματικό αδυνάτισμα. Αν όμως τα κάνεις όλα σωστά, τι φταίει και το νούμερο στη ζυγαριά δεν πέφτει; Ποια τα πιθανά λάθη που ρίχνουν τις προσπάθειές σου στο κενό;

    Ενώ κάθε προσπάθεια που καταβάλλεις είναι σημαντική, για να είναι η απώλεια βάρους επιτυχημένη χρειάζεσαι ένα στοχευμένο πλάνο δράσης. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που είναι καλό όλοι μας να προσέχουμε για να τα καταφέρουμε.

    Μήπως γι’ αυτό κόλλησε η ζυγαριά;

    Χάνεις τον ύπνο σου

    Η στέρηση ποιοτικού ύπνου επηρεάζει εκτός από την διάθεση ή τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

    Σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση, δημοσιευμένη στο Nutrition Reviews, το να κοιμόμαστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας συγκριτικά με το να κοιμόμαστε επαρκώς- επτά με εννιά ώρες κάθε βράδυ.

    Δεν προπονείσαι κατάλληλα

    Η καρδιαγγειακή άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή της, όπως το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο, είναι απαραίτητο μέρος των προπονήσεών μας, κυρίως για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο εάν εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο cardio, «φρενάρουμε» την απώλεια βάρους.

    Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια ως λίπος για να διασφαλίσει ότι έχει άφθονο καύσιμο για έξτρα αντοχή. Επίσης, η προπόνηση cardio αυξάνει έντονα την όρεξη.

    Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις στις προπονήσεις σου και άλλα είδη ασκήσεων εκτός από cardio.

    Μπορείς να χάσεις βάρος και να χτίσεις άπαχη μυϊκή μάζα εκτελώντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη. Όσο αυξάνονται οι μυς σου, τόσο θα αυξάνεται και η καύση θερμίδων. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να δοκιμάσεις την διαλειμματική προπόνηση ή μερικές ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως τα λάστιχα.

    Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η κίνηση. Για αυτό λοιπόν, προσπάθησε να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου εκτός από την γυμναστική, μικρά διαλείμματα κίνησης.

    Δεν υπολογίζεις σωστά τις θερμίδες

    Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους. Επομένως, εάν λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου, ενδέχεται να μην πετύχεις τους στόχους σου.

    Για να σιγουρευτείς πως υπάρχει έλλειμμα στην πρόσληψη θερμίδων ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά, συμβουλεύσου έναν διατροφολόγο καθώς το ζητούμενο έλλειμμα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το τρέχον βάρος και το επίπεδο της δραστηριότητάς σου.

    Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους

    Έχεις άγχος

    Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα στρες μπορεί εκτός από την διάθεσή σου, να επηρεάσουν και το βάρος σου. Η ορμόνη του στρες, γνωστή και ως κορτιζόλη, μπορεί να σου αυξήσει την επιθυμία για comfort foods, τροφές γευστικές αλλά «κενές» σε θερμίδες.

    Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Biochemistry, οι ενήλικες που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης άγχους οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε βαθιά αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και οπτικοποίηση έχασαν περισσότερο βάρος από τους ενήλικες που δεν συμμετείχαν.

    Δεν έχεις ούτε μία cheat day

    Μερικές φορές, ένα σύντομο διάλειμμα από το διατροφικό σου πλάνο μπορεί να δώσει στο σώμα και το μυαλό σου την ανάπαυση που χρειάζονται για να ξεπεράσουν ένα οροπέδιο απώλειας βάρους. Αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να εστιάσεις στην αυτοφροντίδα, να χαλαρώσεις, να απολαύσεις αγαπημένα γεύματα κι ας έχουν παραπάνω θερμίδες. Έτσι θα επανέλθεις με μεγαλύτερο κίνητρο και περισσότερη ενέργεια

    Μην ξεχνάς στο αδυνάτισμα

    Την ενυδάτωση

    Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των περιττών ουσιών που παράγονται όταν χάνεται βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

    Ξεκίνα «απλά»

    Με μια- δυο αλλαγές τις οποίες θα τηρήσεις για δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι να σου γίνουν συνήθεια. Στη συνέχεια, αφού κατακτήσεις τους μικρούς σου στόχους, προσθέσε μερικούς ακόμα. Αν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι, δοκίμασε να προχωρήσεις σε κάποια αντικατάσταση- αλλαγή που σου ταιριάζει περισσότερο.

    Η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι στο πρόγραμμα…

    Μόλις αρχίζουμε να περιορίζουμε κάτι, είναι πιθανό να το επιθυμούμε περισσότερο, ειδικά αν μιλάμε για τη ζάχαρη.

    Εκτός από τη δύναμη του νου για αυτοέλεγχο, δοκιμάσε να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης και δώσε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά που και σε αυτά βέβαια θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο αν θέλεις να χάσεις βάρος.

    Μην φοβηθείς μια μικρή πτώση ενέργειας

    Ενώ το να τρώμε καλύτερα συνήθως οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα στην αρχή.

    Εάν η διατροφή μας δεν ήταν για καιρό ποιοτική, οι αλλαγές πιθανότατα θα επηρεάσουν όχι μόνο την ενέργεια αλλά και τη διάθεσή μας αφού το σώμα έχει μάθει να βασίζεται σε διαφορετικά καύσιμα και χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

    Βέβαια, εάν παρατηρήσεις ότι τα επίπεδα της ενέργειάς σου δεν βελτιώνονται ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο οργανισμός σου ίσως δεν λαμβάνει ό,τι έχει ανάγκη και επομένως θα πρέπει να σκεφτείς να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων.

    Δεν χρειάζεται να πεινάς

    Μια μικρή αίσθηση πείνας είναι ένα φυσικό μέρος της μείωσης των θερμίδων, αλλά δεν πρέπει να πεινάς σε καμιά περίπτωση πολύ. Μειώσε τις θερμίδες σταδιακά για βιώσιμη απώλεια βάρους. Αυτό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό σου να προσαρμοστεί στη μειωμένη πρόσληψη και θα διατηρήσει την αίσθηση πείνας σε λογικά πλαίσια.

    Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

    Οι διακυμάνσεις του βάρους είναι 100% φυσιολογικές και δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας. Η άσκηση, το στρες, ο ύπνος, οι ορμόνες, η κατακράτηση κ.τλ., όλα, όπως είπαμε, παίζουν το ρόλο τους.

    Αν μάλιστα κερδίζεις μυς και χάνεις παράλληλα λίπος, το νούμερο στη ζυγαριά ενδέχεται να μην αλλάξει αλλά το τζιν σου θα σου είναι πιο χαλαρό…

    Αντί λοιπόν να βασίζεσαι μόνο στη ζυγαριά, μέτρησε την πρόοδό σου με άλλους τρόπους.

    Μην απογοητεύεσαι

    Η καλή υγεία αφορά συνολικά τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όχι το τελευταίο γεύμα που καταναλώσαμε.

    Προσπάθησε να παραμένεις συνεπής στο υγιεινό σου πλάνο τις περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα και τα καλά αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή πριν καν το καταλάβεις.

    Πηγή: vita.gr

  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία
    Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία

    Ακόμη ένας λόγος για να αυξήσουμε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, προάγοντας την υγεία και προλαμβάνοντας τον πρόωρο θάνατο

    Τα νιτρικά άλατα, μια ένωση που βρίσκεται στα λαχανικά, το κρέας και το πόσιμο νερό, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, για παράδειγμα, τα νιτρικά άλατα από τη διατροφή θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας και του διαβήτη. Μια νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan ενισχύει αυτά τα θετικά ευρήματα, επισημαίνοντας ποια τρόφιμα είναι αυτά που ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό.

    Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, τα νιτρικά από φυτικές πηγές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ τα νιτρικά από άλλες πηγές, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το επεξεργασμένο κρέας και το νερό της βρύσης, σχετίζονται αντίθετα με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

    Η Δρ Nicola Bondonno από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan ήταν η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, που διαπίστωσε ότι μεταξύ 52.247 συμμετεχόντων στη Μελέτη Διατροφής Καρκίνου και Υγείας στη Δανία, η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη νιτρικών από φυτά και λαχανικά σχετιζόταν με 14% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

    Παρόλο που η έρευνα δεν μπορούσε να συσχετίσει τα φυτικά νιτρικά άλατα ως τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι τα φυτά και τα λαχανικά περιέχουν μια πληθώρα από άλλες προστατευτικές ενώσεις που οι ίδιες σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θνησιμότητας, η έρευνα υπογράμμισε την αξία της υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα για τον μετριασμό του κινδύνου θνησιμότητας.

    Επιπλέον, τα στοιχεία συμπληρώνουν τα δεδομένα που έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τους κινδύνους καρκίνου από την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια. Τουναντίον, η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών που προέρχονται από ζωικές πηγές συσχετίστηκε με 9% και 12% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών που προέρχονται από φυσικά ζωικά προϊόντα, μια ένωση που σχηματίζεται από τα νιτρικά, συσχετίστηκαν με 25%, 29% και 18% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών και νιτρωδών από πηγές επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκαν με 12% έως 22% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με όλα τα αίτια και τον καρκίνο, ενώ μόνο τα πρόσθετα επιτρεπόμενα νιτρώδη που προέρχονται από κρέας συσχετίστηκαν θετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη καρδιαγγειακή νόσο.

    Όσον αφορά την υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών από το νερό της βρύσης, οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι θνησιμότητας από καρκίνο.

    Η Δρ Bondonno συνοψίζει: «Με απλά λόγια, τα νιτρικά μπορούν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικές οδούς όταν εισάγονται στο σώμα. Η μία είναι να σχηματίσουν μια ένωση που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα, όμως, μπορούν να διανύσουν μια δεύτερη οδό, σχηματίζοντας μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες και συνδέονται με τον καρκίνο. Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα λαχανικά ωθούν τα νιτρικά προς την πρώτη οδό».

    Οι προτάσεις που προκύπτουν από την παρούσα μελέτη ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που προάγουν ούτως ή άλλως τη συνολική υγεία: περισσότερες πηγές φυτικών ινών και και λιγότερα ζωικά προϊόντα, περιορίζοντας εξίσου την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο