Όπως αναφέρει ο Guardian, η διαπίστωση προέκυψε από μια ανασκόπηση 116 δημοσιευμένων κλινικών δοκιμών που διερεύνησαν την επίδραση της σωματικής άσκησης στην απώλεια βάρους, την περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος. Συνολικά, οι δοκιμές αφορούσαν σχεδόν 7.000 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25.
Η ανάλυση έδειξε ότι το σωματικό βάρος, η περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος μειώνονταν καθώς οι άνθρωποι έκαναν περισσότερη αερόβια άσκηση κάθε εβδομάδα, αλλά η προπόνηση για λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, οδήγησε σε μικρές μόνο μειώσεις.
«Απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίας αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους», δήλωσε ο Δρ. Ahmad Jayedi.
Ο Δρ. Jayedi, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Jama Network Open, πρόσθεσε ότι ως κλινικά σημαντική για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, θεωρείται η απώλεια 5% του σωματικού βάρους σε τρεις μήνες.
Ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα
Αναγνώρισε ότι ο στόχος μπορεί να φαίνεται τρομακτικός για κάποιους, αλλά παρότρυνε τους ανθρώπους να βρουν μια άσκηση που θα μπορούσαν να εντάξουν στην καθημερινή τους ρουτίνα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την απόσταση που περπατούν αλλάζοντας τη διαδρομή τους προς τη δουλειά ή κατεβαίνοντας από το λεωφορείο ή το τρένο μια στάση νωρίτερα από το συνηθισμένο, είπε.
«Όλες οι μορφές άσκησης είναι ευεργετικές και δεν αξιολογήσαμε διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι εξαιρετικά παραδείγματα αερόβιων δραστηριοτήτων που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας», πρόσθεσε ο Δρ. Jayedi.
Γενικά συνίσταται η κατανομή της άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και εκείνοι που στριμώχνουν όλη τη γυμναστική τους μέσα στο σαββατοκύριακο, αποκομίζουν παρόμοια οφέλη για την υγεία.
Επιπλέον, για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι γιατροί συνιστούν και μια υγιεινή διατροφή εκτός από την τακτική σωματική άσκηση. Ο Δρ. Jayedi δήλωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, και χαμηλή σε κόκκινο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι χρήσιμη και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.
Πηγή: cnn.gr