Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 17:39

Λαμία: «Χορεύουν με τους λύκους» στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην πλατεία του χωριού βλέπουν έναν λύκο να τους επισκέπτεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας. Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές των λύκων σχεδόν κάθε βράδυ. Ίδιες εικόνες περιγράφουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα που τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια και μάλιστα ο ίδιος, να είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο» όπως λέει.

Τα ίδια μηνύματα από την περιοχή του Καλλιδρόμου, από την Οίτη, από τα χωριά της Όθρυος, βόρεια από την Στυλίδα.

«Οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κραβαρίτης δασοπόνος του Δασαρχείου της Λαμίας που ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης κυνηγός ο ίδιος που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαπιστώνει ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.
Ποικίλα και τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με το Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια». Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

«Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 14:27

Σχετικά Άρθρα

  • Λαμία: Σοκ για τον θάνατο του γιατρού σε τροχαίο - «Καλύτερα να πέθαινα εγώ» λέει ο 82χρονος που τον χτύπησε
    Λαμία: Σοκ για τον θάνατο του γιατρού σε τροχαίο - «Καλύτερα να πέθαινα εγώ» λέει ο 82χρονος που τον χτύπησε

    Την οδύνη του για το θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη και τον θάνατο του 47χρονου γιατρού, που οδηγούσε μηχανή και επέστρεψε σπίτι από την εφημερία του, εκφράζει ο 82χρονος οδηγός του αγροτικού οχήματος.

    Ο ηλικιωμένος έχει κλειστεί μέσα στο σπίτι του και δεν έχει κουράγιο να σηκωθεί από το κρεβάτι του με τον ίδιο να υπογραμμίζει στο MEGA: «Καλύτερα να πέθαινα εγώ γιατί εγώ είμαι γέρος».

    Και συνέχισε ο οδηγός του αγροτικού: «Δεν έχω υποχρεώσεις. Τα παιδιά μου παντρεμένα είναι και τα εγγόνια μου. Καλύτερα -σου λέω- να σκοτωνόμουν εγώ. Ήταν χρήσιμος άνθρωπος και είχε 4 παιδιά. Και γιατρός στην κοινωνία, καταλαβαίνεις».

    «Δούλευε τρεις διπλές βάρδιες»

    Στο MEGA μίλησε και η πεθερά του 47χρονου γιατρού η οποία δήλωσε συντετριμμένη για την απώλεια του γαμπρού της: «Δούλευε τρεις διπλές βάρδιες κι έφευγε γιατί είναι και τα παιδιά. Σαν πολύτεκνοι, δεν πήραν συνυπηρέτηση. Τα παιδιά είναι στη Λαμία και ερχόταν η μαμά – έκανε διπλές βάρδιες στο ΝΙΜΤΣ και τα ρεπό και ερχόταν να διαβάζει λίγο τα παιδιά».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Τροχαίο σοκ στη Λαμία: Νεκρός πατέρας 4 παιδιών μετά από τρομακτική σύγκρουση
    Τροχαίο σοκ στη Λαμία: Νεκρός πατέρας 4 παιδιών μετά από τρομακτική σύγκρουση

    Πατέρας 4 παιδιών ήταν ο άτυχος οδηγός μηχανής που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Λαμία, σήμερα το μεσημέρι.

    Όπως μετέδωσε το LamiaReport, το μεσημέρι της Πέμπτης (17/10) στον δρόμο Λαμίας - Δομοκού, 45χρονος οδηγός μηχανής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με αγροτικό αυτοκίνητο, που βγήκε στη μέση του δρόμου.

    Ο άτυχος δικυκλιστής εκτοξεύτηκε πολλά μέτρα μακριά μετά τη σύγκρουση και βρήκε τραγικό θάνατο επί τόπου, επισήμανε το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο.

    Ο 45χρονος, γιατρός στο επάγγελμα, είναι το τρίτο άτομο που βρίσκει θάνατο στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο στον δρόμο Λαμίας Δομοκού, στον κόμβο της Λαμίας.

    Γιατρός και πατέρας 4 παιδιών ο άτυχος άνδρας

    Ο άτυχος άνδρας, πολύτεκνος πατέρας και χειρουργός στο επάγγελμα, μόλις είχε τελειώσει εφημερία και επέστρεφε σπίτι του.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το μοιραίο αγροτικό, με οδηγό έναν 82χρονο, βγήκε από παράδρομο - χωματόδρομο και θέλησε να περάσει απέναντι με κατεύθυνση προς Δομοκό, την ώρα που κινούνταν από Δομοκό προς Λαμία ο άτυχος γιατρός.

    Δυστυχώς, αν και φορούσε κράνος, η σύγκρουση, αλλά και η πτώση, ήταν τόσο σφοδρή που έχασε τη ζωή του ο 45χρονος, ενώ τραυματίας είναι και ο ηλικίας 82 ετών, οδηγός του αγροτικού.

    Σε σοκ οι συνάδελφοί του στο νοσομείο της Λαμίας

    Οι συνάδελφοι του γιατρού δεν μπορούσαν να πιστέψουν το κακό που συνέβη, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την εφημερία του.

    Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα του νεκρού από το τροχαίο, γράφει το LamiaReport. Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να περιθάλψουν και τον ηλικιωμένο οδηγό του αγροτικού που ήταν τραυματίας.

    Προανάκριση για το φοβερό δυστύχημα, διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λαμίας.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια
    Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια

    Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Λάμιας στη Μανωλάδα και έθεσε σε κινητοποίηση τις δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών.

    Στο σημείο επιχειρούν οι πυροσβέστες με επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας Αντιπύραρχο Θοδωρή Λεβέντη.

    Fotia Lamia 2

  • Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο, νεκρός ο οδηγός
    Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο, νεκρός ο οδηγός

    Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας που κατευθυνόταν προς τη Λαμία συγκρούστηκε με Ι.Χ. το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

    Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον δρόμο Λαμίας – Στυλίδας, κοντά στις στροφές της Αγίας Παρασκευής, στο σημείο όπου βρίσκεται το νεκροταφείο της περιοχής.

    Κατά πληροφορίες, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας που κατευθυνόταν προς τη Λαμία συγκρούστηκε με Ι.Χ. το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα.
    Ο 56χρονος οδηγός του Ι.Χ. απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τραυματίστηκε, ακόμα, και μια επιβάτιδα του λεωφορείου.
    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Τροχαία Λαμίας.
    Πηγή: LamiaNow - Protothema.gr
  • Λαμία: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε 2χρονο - Τον έσωσε η γιαγιά του που δέχθηκε δάγκωμα
    Λαμία: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε 2χρονο - Τον έσωσε η γιαγιά του που δέχθηκε δάγκωμα

    Το περιστατικό συνέβη κοντά σε νηπιαγωγείο - Καταγγελίες ότι εκεί βρίσκονται δύο αδέσποτα που επιτίθενται

    Περιστατικό με επίθεση αδέσποτου σκύλου σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στη Λαμία.
    Σύμφωνα με το lamiareport.gr όλα συνέβησαν όταν ένας μεγαλόσωμος σκύλος επιτέθηκε σε παιδί ηλικίας 2 ετών.
    Κατά την ίδια πηγή, το παιδί προστάτευσε η γιαγιά του, η οποία δέχθηκε τελικά δάγκωμα από τον σκύλο.
    Το δυσάρεστο συμβάν σημειώθηκε περί τις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Κισσάβου, στο ύψος του 20ου Νηπιαγωγείου.Το μεγαλόσωμο σκυλί επιτέθηκε στο παιδί κάτι που αντιλήφθηκε η γιαγιά του και μπήκε μπροστά με αποτέλεσμα να δεχτεί εκείνη το δάγκωμα και να τραυματιστεί ελαφρά. Η γυναίκα στη συνέχεια κατέφυγε σε ιδιωτικό ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ ενημέρωσε και την αστυνομία.

    Όπως δήλωσε η γυναίκα στο LamiaReport αλλά και άλλοι πολίτες που μένουν κοντά, στο σημείο έχουν βρει καταφύγιο δύο μεγαλόσωμα σκυλιά, δίπλα ακριβώς στο νηπιαγωγείο θέτοντας καθημερνά σε κίνδυνο τα διερχόμενα νήπια. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι η πρώτη και τα σκλιά έχουν δαγκώσει κι άλλα άτομα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Λύκος: Οργανώσεις ζητούν να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας στην ΕΕ
    Λύκος: Οργανώσεις ζητούν να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας στην ΕΕ

    Λόγω αντιδράσεων από αγρότες και κυνηγούς για την αύξηση του πληθυσμού λύκων, η Κομισιόν προτείνει άρση του πλαισίου προστασίας.

    Διατήρηση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο στην ΕΕ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ο Αρκτούρος, η Greenpeace, το WWF και ακόμα 17 οργανώσεις, ενόψει συζήτησης για το θέμα που αναμένεται στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος.

    Με ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ζητούν να συνταχθεί με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

    Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει όμως αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους αγροτών και κυνηγών.

    Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να καταργηθεί το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» για τον λύκο, μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.

    Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

    Οικολογική ισορροπία

    Όπως τονίζουν οι 20 οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόμενη υποβάθμιση της νομικής προστασίας είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη αλλά και στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη.

    «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση» προειδοποιούν.

    Ζητούν επίσης συνάντηση με τον υπουργό.

    «Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας» σημειώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Επισημαίνουν εξάλλου πως οι λύκοι, ως κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας

    Οι οργανώσεις, τέλος, καλούν τους πολίτες σε συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

    Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι οργανώσεις Anima, Αρίων, Αρχέλων, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, i-Sea, Medasset, MedINA, MoM και The Green Tank.

    Πηγή: In.gr
  • Φόβος και υστερία σε χωριά της Ινδίας: Δεκάδες επιθέσεις λύκων σε παιδιά - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
    Φόβος και υστερία σε χωριά της Ινδίας: Δεκάδες επιθέσεις λύκων σε παιδιά - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

    Από τα μέσα Απριλίου, ένα κύμα επιθέσεων λύκων έχει τρομοκρατήσει περίπου 30 χωριά στην περιοχή Bahraich της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ. Εννέα παιδιά και ένας ενήλικας έχουν σκοτωθεί από τους λύκους. Το μικρότερο θύμα ήταν ένα αγόρι ενός έτους και το μεγαλύτερο ήταν μια γυναίκα 45 ετών. Τουλάχιστον άλλοι 34 έχουν τραυματιστεί.

    H μόλις τεσσάρων ετών τετράχρονη Sandhya κοιμόταν έξω από την καλύβα της από λάσπη στην πολιτεία Uttar Pradesh της Ινδίας τη νύχτα της 17ης Αυγούστου όταν μια διακοπή ρεύματος βύθισε το χωριό στο σκοτάδι.«Οι λύκοι επιτέθηκαν μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Μέχρι να καταλάβουμε τι συνέβαινε, την είχαν πάρει μακριά» θυμάται η μητέρα της, Sunita.

    Το άψυχο σώμα της Sandhya βρέθηκε την επόμενη μέρα στις φάρμες ζαχαροκάλαμου, περίπου 500 μέτρα από το σπίτι της.

    Φόβος και υστερία

    Φόβος και υστερία έχουν κυριεύσει τα χωριά αναφέρει το BBC. Με πολλά σπίτια χωρίς κλειδαριές, τα παιδιά κρατούνται σε εσωτερικούς χώρους και οι άνδρες περιπολούν στους σκοτεινά φωτισμένους δρόμους τη νύχτα.

    Οι αρχές έχουν αναπτύξει drones και κάμερες, έχουν βάλει παγίδες και χρησιμοποίησαν κροτίδες για να τρομάξουν τους λύκους. Μέχρι στιγμής, τρεις λύκοι έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί σε ζωολογικούς κήπους.

    Τέτοιες επιθέσεις σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι περισσότερες αφορούν λύκους μολυσμένους με λύσσα, μια ιογενή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένας λυσσασμένος λύκος συνήθως κάνει πολλαπλές επιθέσεις χωρίς να καταβροχθίσει τα θύματα.

    Έκθεση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας της Φύσης ανέφερε 489 «σχετικά αξιόπιστες περιπτώσεις» επιθέσεων λύκων σε 21 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - μεταξύ 2002 και 2020. Μόνο 26 από αυτές ήταν θανατηφόρες. Περίπου 380 άνθρωποι έπεσαν θύματα «άγριων επιθέσεων».

    Υπήρξαν μόνο δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με λύκους στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε στο BBC ο Dave Mech, ένας διάσημος Αμερικανός βιολόγος που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των λύκων. Αυτό συμβαίνει παρά τον πληθυσμό περίπου 70.000 λύκων που είναι εξαπλωμένοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

    Η κλιματική αλλαγή πίσω από τις επιθέσεις;

    Γιατί λοιπόν οι λύκοι επιτίθενται στους ανθρώπους στο Bahraich της Ινδίας; Φωλιασμένα ανάμεσα σε ένα ποτάμι και δάση, μέρη του Bahraich ήταν από καιρό παραδοσιακός βιότοπος λύκων. Βρίσκεται στην πεδιάδα του ποταμού Ghaghara, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι επιρρεπές σε εποχικές πλημμύρες.

    Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο. Το φουσκωμένο ποτάμι έχει κατακλύσει τα δάση, οδηγώντας πιθανώς τους λύκους προς αναζήτηση τροφής και νερού.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι μια σταδιακή διαδικασία, αλλά οι πλημμύρες μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του ενδιαιτήματος για τους λύκους, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν σε ανθρώπινους οικισμούς για αναζήτηση τροφής», λέει η Amita Kanaujia του Ινστιτούτου Επιστημών της Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Λάκναου.

    Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τις δολοφονίες των παιδιών από επιθέσεις λύκων στα χωριά του Uttar Pradesh το 1996, οι ειδικοί στην άγρια φύση διαπίστωσαν ότι υπήρχε ελάχιστη επίβλεψη των παιδιών επειδή τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από φτωχά μονογονεϊκά νοικοκυριά, με επικεφαλής συνήθως μητέρες.

    Σε αυτά τα φτωχά χωριά, τα ζώα είναι συχνά καλύτερα προστατευμένα από τα παιδιά. Όταν ένας πεινασμένος λύκος, αντιμέτωπος με έναν εξαντλημένο βιότοπο θηραμάτων και περιορισμένη πρόσβαση σε ζώα, συναντά τέτοια ευάλωτα παιδιά, γίνονται πιο πιθανοί στόχοι.

    «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε γίνει μάρτυρες κρουσμάτων επιθέσεων λύκων σε παιδιά», μου είπε ο Yadvendradev Jhala, κορυφαίος Ινδός επιστήμονας και οικολόγος. Οι τρέχουσες επιθέσεις λύκων στο Uttar Pradesh είναι πιθανώς το τέταρτο τέτοιο κύμα σε τέσσερις δεκαετίες.

    Το 1981-82, επιθέσεις λύκων στο Bihar στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 παιδιά. Μεταξύ 1993 και 1995, άλλα 80 παιδιά δέχθηκαν επίθεση, αυτή τη φορά από πέντε αγέλες λύκων στην περιοχή Hazaribagh της περιοχής.

    Το πιο θανατηφόρο επεισόδιο σημειώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών το 1996, όταν τουλάχιστον 76 παιδιά από περισσότερα από 50 χωριά στο Uttar Pradesh δέχθηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα 38 θανάτους. Οι δολοφονίες σταμάτησαν αφού οι αρχές σκότωσαν 11 λύκους. Τα μέσα ενημέρωσης τους περιέγραψαν ως «ανθρωποφάγους» λύκους.

    Ο Jhala και ο συνάδελφός του Dinesh Kumar Sharma διεξήγαγαν μια σχολαστική έρευνα για τις δολοφονίες του 1996, εξετάζοντας υπολείμματα σωμάτων, τρίχες λύκου, καλύβες χωριών, πυκνότητα πληθυσμού, ζώα και εκθέσεις αυτοψίας. Οι τρέχουσες επιθέσεις στο Uttar Pradesh μοιάζουν τρομακτικά με τα ευρήματά τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

    Και στις δύο περιπτώσεις, παιδιά σκοτώθηκαν και καταναλώθηκαν μερικώς, δείχνοντας σημάδια από δάγκωμα στο λαιμό τους και τραύματα από τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

    Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα, με παιδιά να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους στην καρδιά των χωριών. Τα θύματα ανακαλύπτονταν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, όπως αγροκτήματα ή λιβάδια.

    Όπως και σήμερα, οι επιθέσεις λύκων το 1996 έγιναν σε χωριά κοντά σε όχθες ποταμών, που περιβάλλονταν από φάρμες ρυζιού και ζαχαροκάλαμου και βαλτώδεις ελαιώνες.

    Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν πολυσύχναστα χωριά και μεγάλο αριθμό ευάλωτων παιδιών από φτωχές αγροτικές οικογένειες, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο.Δεν είναι σαφές εάν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις γίνονται από μοναχικούς λύκους ή από αγέλες. Με βάση τα 30 χρόνια μελέτης του για τους λύκους, ο Jhala πιστεύει ότι ένας μόνο λύκος - όπως το 1996 - είναι πιθανώς υπεύθυνος για τις πρόσφατες δολοφονίες.

    Οι χωρικοί ανέφεραν ότι είδαν μια ομάδα πέντε έως έξι λύκων στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η μητέρα του 8χρονου που επέζησε είδε έναν μόνο λύκο να μπαίνει στο σπίτι της και να επιτίθεται στον γιο της.

    Για αιώνες, άνθρωποι και λύκοι στην Ινδία συνυπήρχαν ειρηνικά, χάρη στην παραδοσιακή ανοχή των κτηνοτροφικών κοινοτήτων, λένε οι ειδικοί της άγριας ζωής. Αυτή η μακροχρόνια συνύπαρξη επέτρεψε στους λύκους να επιμείνουν παρά τις συχνές συγκρούσεις, ιδιαίτερα για τα ζώα. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και η πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων έχει εγείρει νέες ανησυχίες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βουπρασία: Νυχτερινή πυρκαγιά στη Λάμια - Καίγεται ξανά το έλος
    Βουπρασία: Νυχτερινή πυρκαγιά στη Λάμια - Καίγεται ξανά το έλος

    Νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην ελώδη περιοχή της Λάμιας στα όρια Ηλείας και Αχαΐας στη Βουπρασία, κοντά στο Κουνουπέλι.

    Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών με επικεφαλής τον Αντιπύραρχο Θοδωρή Λεβέντη, βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, που όμως λόγω της μορφολογίας δεν υπάρχει εύκολη προσέγγιση.

    Fotia Lamia Nixta 2

    Fotia Lamia Nixta 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο