Ελλάδα

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια από την κατάληψη - «Αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά του τόπου», ήταν το μήνυμα των φοιτητών

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια από την κατάληψη - «Αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά του τόπου», ήταν το μήνυμα των φοιτητών

Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου εξιδανικεύθηκε, αμφισβητήθηκε, έγινε αντικείμενο ερευνών και έριδας, αποτέλεσε πεδίο εκμετάλλευσης και καπηλείας, αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος στο Πολυτεχνείο: Την κάθοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και την ιστορική στιγμή που το ΑΜΧ-30 έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου, σηματοδοτώντας την εκκένωση της κατάληψης στην οποία είχαν προχωρήσει χιλιάδες φοιτητές και πολίτες.

Το γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις για την επιτάχυνση της πτώσης της Χούντας, εξιδανικεύθηκε και αμφισβητήθηκε, έγινε αντικείμενο ερευνών και έριδας, αποτέλεσε πεδίο εκμετάλλευσης και καπηλείας, αλλά σίγουρα, κατέχει τη θέση του ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Μισό αιώνα αργότερα, η εξέγερση με την κατάληψη των κτιρίων που έλαβε μεγάλες διαστάσεις από την υποστήριξη ενός γενικευμένου κύματος πολιτών που κατέκλυσαν τους γύρω δρόμους από της 14, ως και τις 17 Νοεμβρίου, συνεχίζει να συγκινεί.

Αλλά και να αποτελεί αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων, με πιο σύνηθες θέμα αντιπαράθεσης την ύπαρξη νεκρών γύρω από το Πολυτεχνείο - θέμα για το οποίο απαντήσεις έδωσε το πόρισμα της έρευνας του εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, το οποίο επίσης αμφισβητήθηκε έντονα

Γεγονός λογικό αφού η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και οι πραγματικές μαρτυρίες, αναμίχθηκαν μέσα στο χάος εκείνων των ημερών.

Από τα ντοκουμέντα της εποχής, έχουν διασωθεί, εκτός από το οπτικοακουστικό υλικό των επεισοδίων και της επέμβασης με το άρμα μάχης στην είσοδο του Πολυτεχνείου -τα βίντεο που τράβηξαν ο Νίκος Α. Βερνίκος και το συνεργείο της ολλανδικής τηλεόρασης που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ακροπόλ, αλλά και αποσπάσματα από τα όσα εξέπεμπε (για περίπου 50 ώρες) ο αυτοσχέδιος ραδιοφωνικός σταθμός εντός του Πολυτεχνείου.

«Εδώ Πολυτεχνείο. Στρατός και λαός μαζί. Ο Στρατός είναι μαζί μας. Δεν θα επιτεθεί. Δεν θα επιτεθεί στους Έλληνες που αγωνίζονται για τη λευτεριά και την προκοπή αυτού του τόπου», είναι κάποια από τα μηνύματα που εξέπεμπε ο σταθμός μέχρι να σιγήσει.

Σήμερα κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου των 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, με πλήθος κόσμου να συρρέει επί της οδού Πατησίων ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές της εποχής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αφήνουν, όπως κάθε χρόνο, κόκκινα τριαντάφυλλα στην καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου και την κεφαλή, το γλυπτό στο προαύλιο της σχολής που συμβολίζει την αντιδικτατορική αντίσταση των φοιτητών υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα οποία εκτείνονται στους πέριξ δρόμους του Πολυτεχνείου, ως και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου θα καταλήξει η πορεία- ενώ φέτος υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία και έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup