Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 12:49

Υπό... εξόντωση οι λύκοι; Έκκληση 300 οργανώσεων να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν για περιορισμό προστασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε είδος υπό... εξόντωση κινδυνεύει να μετατραπεί ο λύκος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προειδοποιούν 300 περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και αρκετές ελληνικές στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης, η οποία να σημειωθεί πως ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο και για την προστασία των οικοτόπων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους 19 ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να την απορρίψει στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις έχουν ήδη απευθύνει ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί σημαντική ανησυχία το γεγονός ότι μια πολιτική απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα προετοιμάζεται με αδιαφανή τρόπο, καθώς βασίζεται σε παραπλανητικές πληροφορίες και όχι σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα», ενώ η συλλογή δεδομένων κράτησε μόνο 18 ημέρες!

Υποστηρίζουν ότι παρά τη σωρεία ανακριβειών γύρω από το ζήτημα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα στοιχεία πρόσφατης ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις αντιλήψεις των αγροτικών κοινοτήτων για τη συνύπαρξη με τα Μεγάλα Σαρκοφάγα που διενεργήθηκε σε 10 κράτη - μέλη τον περασμένο Νοέμβριο, καταδεικνύουν ότι το 68% των κατοίκων της υπαίθρου πιστεύει ότι οι λύκοι πρέπει να προστατεύονται αυστηρά, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα (72%) συμφωνούν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και λύκων.

«Είναι άνευ προηγουμένου η ΕΕ να ζητάει τη μείωση του προστατευτικού καθεστώτος ενός προστατευόμενου είδους σε διεθνές επίπεδο. Η πρόταση της Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την προστασία του λύκου, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την προστασία ειδών και οικοτόπων, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ», επισημαίνουν οι ελληνικές οργανώσεις.

Οι εκπρόσωποί τους καλούν μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα «και όχι στην επιχειρούμενη δαιμονοποίηση ενός εμβληματικού είδους της ευρωπαϊκής πανίδας, όπως ο λύκος».

Αντί για τη χαλάρωση του προστατευτικού πλαισίου για το λύκο, την καλούν να δώσει την απαραίτητη προσοχή στην ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, δοκιμασμένων καλών πρακτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υφίστανται απώλειες από λύκους, καθώς και για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασφάλισης και αποζημίωσης των θιγόμενων παραγωγών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις σημειώνουν από την πλευρά τους ότι η συζήτηση αυτού του θέματος έχει μέχρι στιγμής κυριαρχηθεί και καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους συμφερόντων της αγροτικής βιομηχανίας και του κυνηγιού, οι οποίοι επιθυμούν να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι των αγροτικών κοινοτήτων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ανακριβή δημοσιεύματα, αλλά και λανθασμένη χρήση του όρου υπερπληθυσμός για τους λύκους καταλογίζει και η οργάνωση «Καλλιστώ», η οποία τονίζει ότι σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα, αναφέρεται συχνά, ο όρος «υπερπληθυσμός λύκων», ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζονται μέχρι και «πληθυσμιακές εκτιμήσεις» από κατοίκους, οι οποίες στην πλειονότητά τους θεωρούνται υπερβολικές από όσους γνωρίζουν τα στοιχειώδη περί της βιολογίας των λύκων.

Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Γιώργος Θεοδωρίδης, πέρα από το προφανές ότι δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να αναφέρεται σε «υπερπληθυσμό» ενός είδους της άγριας πανίδας, θα πρέπει να γίνει σαφές πως «η σύγκρουση της άγριας πανίδας με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονομερώς και με όρους αποκλειστικά επικοινωνιακούς. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμίζονται μόνοι τους το οικονομικό κόστος της σύγκρουσης και χρειάζονται έμπρακτη υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες».

Αναφορικά με τον πληθυσμό των λύκων, επισημαίνει πως η επανάκαμψή τους είναι πράγματι γεγονός, συνεπακόλουθο της νομικής προστασίας του είδους και κυρίως των αλλαγών χρήσεων γης και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και πρακτικών. Και εξηγεί: «Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αύξηση της εντατικής κτηνοτροφίας έναντι της νομαδικής/εκτατικής, η ανάκαμψη πολλών δασικών οικοσυστημάτων και η πληθυσμιακή αύξηση των ειδών που αποτελούν τη φυσική λεία του λύκου, όπως είναι ο αγριόχοιρος και το ζαρκάδι, είναι παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην επανάκαμψη των λύκων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των λύκων σχετίζεται και επηρεάζεται άμεσα από την πυκνότητα των θηραμάτων του και το είδος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πληθυσμών τους και τον περιορισμό της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών τους».

Η πυκνότητα των λύκων στην Ελλάδα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2 έως 10 άτομα ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές πεδίου των τελευταίων ετών. Οι αγέλες των λύκων διατηρούν αποκλειστικές επικράτειες με έκταση που κυμαίνεται από 100 έως 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ως προς τις επιθέσεις, κανείς δεν αρνείται ότι αποτελούν επίσης μια πραγματικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως ο αριθμός των επιθέσεων λύκων στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο επηρεάζεται, αλλά δεν είναι ανάλογος του πληθυσμού τους. Όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς επιστημονικές έρευνες, ο αριθμός των επιθέσεων εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό και το είδος των κτηνοτροφικών ζώων και τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται τοπικά. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφεται στη Νορβηγία, χώρα όπου ο λύκος θηρεύεται συστηματικά και διατηρεί πολύ μικρούς πληθυσμούς, ενώ τα εκατομμύρια προβάτων βόσκουν χωρίς επιτήρηση.

Όπως σημειώνει η «Καλλιστώ», αντίθετα από ό,τι συχνά αναφέρεται, οι επιθέσεις λύκων σε αιγοπρόβατα παρουσιάζουν αθροιστικά πτωτική τάση τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο ΕΛΓΑ. Αντιθέτως, αυξάνονται οι επιθέσεις στα βοοειδή, κάτι το οποίο οφείλεται αφενός στην αύξηση του αριθμού τους, λόγω των υψηλών επιδοτήσεων της Ε.Ε και του σημαντικά μικρότερου απαιτούμενου φόρτου επιτήρησης κατά τη βόσκησή τους που λειτουργούν ως σημαντικά κίνητρα, αλλά ταυτόχρονα και εξαιτίας της παρατηρούμενης σε πολλές περιοχές ελλιπούς εφαρμογής μέτρων πρόληψης των επιθέσεων.

«Για τη μεγάλη συρρίκνωση της αιγο-προβατοτροφίας τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα συνηγορούν κυρίως κοινωνικοοικονομικοί λόγοι (π.χ. η οριζόντια ΚΑΠ -Κοινή Αγροτική Πολιτική - της ΕΕ) και όχι πρωτίστως η παρουσία των λύκων, όπως σε μερικές περιπτώσεις αναφέρεται. Από την άλλη, ο λύκος μπορεί να αποτελεί «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» σε μια ήδη προβληματική κατάσταση», επισημαίνεται.

Βάσει των στοιχείων, οι μέσες ετήσιες ποσοστιαίες απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου ανά επηρεαζόμενο παραγωγό κυμαίνονται από 1,5% έως 7% για τις μονάδες αιγοπροβάτων και από 0,5% έως 5,5% για τις μονάδες βοοειδών, σύμφωνα με επιστημονικές καταγραφές και τις αναφορές των ίδιων των παραγωγών, όπως προκύπτει από την υλοποίηση σχετικών ερευνών. Σημαντικό ποσοστό παραγωγών φαίνεται να μην έχει καθόλου απώλειες από επιθέσεις λύκου, ενώ οι ποσοστιαίες απώλειες από ασθένειες είναι συχνά αρκετά υψηλότερες.

Οι προτάσεις

Για τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης του λύκου με την κτηνοτροφία, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτείται δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και συγκεκριμένα:

  • Η οριζόντια υποστήριξη των παραγωγών μέσω ενίσχυσής τους για την εφαρμογή ή εντατικοποίηση προληπτικών μέτρων - παραδοσιακών και σύγχρονων- αξιοποιώντας είτε ευρωπαϊκούς είτε εθνικούς πόρους.
  • Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος γεωργικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ και ο συνδυασμός του με επιδότηση των προληπτικών μέτρων,
  • Η σύνταξη και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον λύκο.

Επισημαίνουν πως η θανάτωση λύκων έχει μέτρια αποτελεσματικότητα ως μέθοδος περιορισμού των επιθέσεων στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και απαιτεί μεγάλες πληθυσμιακές μειώσεις για να έχει κάποιο εμφανή αντίκτυπο. Αλλωστε αν και ο λύκος στην Ελλάδα δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος, το νομικό καθεστώς προστασίας δεν εφαρμόζεται πλήρως και μεγάλος αριθμός λύκων εξοντώνεται, δηλητηριάζεται ή ακόμα και βασανίζεται παράνομα κάθε χρόνο στη χώρα, υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Οι επιθέσεις σε ανθρώπους

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», οι τραυματισμοί ανθρώπων από υγιείς (μη λυσσασμένους) λύκους αποτελούν πάρα πολύ σπάνια περιστατικά στην Ευρώπη και σχετίζονται κυρίως με εξοικειωμένους λύκους που έχουν προκύψει από την έκθεσή τους σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής.

Μόνο 2 επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτωσης ανθρώπων από λύκους έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Συγκριτικά με άλλους παρόμοιους κινδύνους, αναφέρεται ότι μόνο το 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκαν 46 επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανθρώπων από σκύλους, ενώ τα περιστατικά τραυματισμών ανθρώπων από αδέσποτα ή οικόσιτα σκυλιά είναι χιλιάδες κάθε χρόνο.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή είναι:

1. ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

2. ΑΡΙΩΝ, Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών

3. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Εταιρία Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Άγριας Ζωής

4. ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

5. Δράση για την Άγρια Ζωή

6. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

8. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

9. Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών

10. Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

11. Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή

12. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

13. iSea

14. GreenTank

15. GreenpeaceGreece

16. MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles

17. MedINA, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

18. MOm, Εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας

  1. WWF Ελλάς

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 10:49

Σχετικά Άρθρα

  • Λύκος: Οργανώσεις ζητούν να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας στην ΕΕ
    Λύκος: Οργανώσεις ζητούν να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας στην ΕΕ

    Λόγω αντιδράσεων από αγρότες και κυνηγούς για την αύξηση του πληθυσμού λύκων, η Κομισιόν προτείνει άρση του πλαισίου προστασίας.

    Διατήρηση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο στην ΕΕ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ο Αρκτούρος, η Greenpeace, το WWF και ακόμα 17 οργανώσεις, ενόψει συζήτησης για το θέμα που αναμένεται στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος.

    Με ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ζητούν να συνταχθεί με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

    Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει όμως αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους αγροτών και κυνηγών.

    Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να καταργηθεί το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» για τον λύκο, μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.

    Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

    Οικολογική ισορροπία

    Όπως τονίζουν οι 20 οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόμενη υποβάθμιση της νομικής προστασίας είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη αλλά και στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη.

    «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση» προειδοποιούν.

    Ζητούν επίσης συνάντηση με τον υπουργό.

    «Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας» σημειώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Επισημαίνουν εξάλλου πως οι λύκοι, ως κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας

    Οι οργανώσεις, τέλος, καλούν τους πολίτες σε συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

    Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι οργανώσεις Anima, Αρίων, Αρχέλων, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, i-Sea, Medasset, MedINA, MoM και The Green Tank.

    Πηγή: In.gr
  • Φόβος και υστερία σε χωριά της Ινδίας: Δεκάδες επιθέσεις λύκων σε παιδιά - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
    Φόβος και υστερία σε χωριά της Ινδίας: Δεκάδες επιθέσεις λύκων σε παιδιά - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

    Από τα μέσα Απριλίου, ένα κύμα επιθέσεων λύκων έχει τρομοκρατήσει περίπου 30 χωριά στην περιοχή Bahraich της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ. Εννέα παιδιά και ένας ενήλικας έχουν σκοτωθεί από τους λύκους. Το μικρότερο θύμα ήταν ένα αγόρι ενός έτους και το μεγαλύτερο ήταν μια γυναίκα 45 ετών. Τουλάχιστον άλλοι 34 έχουν τραυματιστεί.

    H μόλις τεσσάρων ετών τετράχρονη Sandhya κοιμόταν έξω από την καλύβα της από λάσπη στην πολιτεία Uttar Pradesh της Ινδίας τη νύχτα της 17ης Αυγούστου όταν μια διακοπή ρεύματος βύθισε το χωριό στο σκοτάδι.«Οι λύκοι επιτέθηκαν μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Μέχρι να καταλάβουμε τι συνέβαινε, την είχαν πάρει μακριά» θυμάται η μητέρα της, Sunita.

    Το άψυχο σώμα της Sandhya βρέθηκε την επόμενη μέρα στις φάρμες ζαχαροκάλαμου, περίπου 500 μέτρα από το σπίτι της.

    Φόβος και υστερία

    Φόβος και υστερία έχουν κυριεύσει τα χωριά αναφέρει το BBC. Με πολλά σπίτια χωρίς κλειδαριές, τα παιδιά κρατούνται σε εσωτερικούς χώρους και οι άνδρες περιπολούν στους σκοτεινά φωτισμένους δρόμους τη νύχτα.

    Οι αρχές έχουν αναπτύξει drones και κάμερες, έχουν βάλει παγίδες και χρησιμοποίησαν κροτίδες για να τρομάξουν τους λύκους. Μέχρι στιγμής, τρεις λύκοι έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί σε ζωολογικούς κήπους.

    Τέτοιες επιθέσεις σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι περισσότερες αφορούν λύκους μολυσμένους με λύσσα, μια ιογενή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένας λυσσασμένος λύκος συνήθως κάνει πολλαπλές επιθέσεις χωρίς να καταβροχθίσει τα θύματα.

    Έκθεση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας της Φύσης ανέφερε 489 «σχετικά αξιόπιστες περιπτώσεις» επιθέσεων λύκων σε 21 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - μεταξύ 2002 και 2020. Μόνο 26 από αυτές ήταν θανατηφόρες. Περίπου 380 άνθρωποι έπεσαν θύματα «άγριων επιθέσεων».

    Υπήρξαν μόνο δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με λύκους στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε στο BBC ο Dave Mech, ένας διάσημος Αμερικανός βιολόγος που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των λύκων. Αυτό συμβαίνει παρά τον πληθυσμό περίπου 70.000 λύκων που είναι εξαπλωμένοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

    Η κλιματική αλλαγή πίσω από τις επιθέσεις;

    Γιατί λοιπόν οι λύκοι επιτίθενται στους ανθρώπους στο Bahraich της Ινδίας; Φωλιασμένα ανάμεσα σε ένα ποτάμι και δάση, μέρη του Bahraich ήταν από καιρό παραδοσιακός βιότοπος λύκων. Βρίσκεται στην πεδιάδα του ποταμού Ghaghara, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι επιρρεπές σε εποχικές πλημμύρες.

    Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο. Το φουσκωμένο ποτάμι έχει κατακλύσει τα δάση, οδηγώντας πιθανώς τους λύκους προς αναζήτηση τροφής και νερού.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι μια σταδιακή διαδικασία, αλλά οι πλημμύρες μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του ενδιαιτήματος για τους λύκους, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν σε ανθρώπινους οικισμούς για αναζήτηση τροφής», λέει η Amita Kanaujia του Ινστιτούτου Επιστημών της Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Λάκναου.

    Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τις δολοφονίες των παιδιών από επιθέσεις λύκων στα χωριά του Uttar Pradesh το 1996, οι ειδικοί στην άγρια φύση διαπίστωσαν ότι υπήρχε ελάχιστη επίβλεψη των παιδιών επειδή τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από φτωχά μονογονεϊκά νοικοκυριά, με επικεφαλής συνήθως μητέρες.

    Σε αυτά τα φτωχά χωριά, τα ζώα είναι συχνά καλύτερα προστατευμένα από τα παιδιά. Όταν ένας πεινασμένος λύκος, αντιμέτωπος με έναν εξαντλημένο βιότοπο θηραμάτων και περιορισμένη πρόσβαση σε ζώα, συναντά τέτοια ευάλωτα παιδιά, γίνονται πιο πιθανοί στόχοι.

    «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε γίνει μάρτυρες κρουσμάτων επιθέσεων λύκων σε παιδιά», μου είπε ο Yadvendradev Jhala, κορυφαίος Ινδός επιστήμονας και οικολόγος. Οι τρέχουσες επιθέσεις λύκων στο Uttar Pradesh είναι πιθανώς το τέταρτο τέτοιο κύμα σε τέσσερις δεκαετίες.

    Το 1981-82, επιθέσεις λύκων στο Bihar στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 παιδιά. Μεταξύ 1993 και 1995, άλλα 80 παιδιά δέχθηκαν επίθεση, αυτή τη φορά από πέντε αγέλες λύκων στην περιοχή Hazaribagh της περιοχής.

    Το πιο θανατηφόρο επεισόδιο σημειώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών το 1996, όταν τουλάχιστον 76 παιδιά από περισσότερα από 50 χωριά στο Uttar Pradesh δέχθηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα 38 θανάτους. Οι δολοφονίες σταμάτησαν αφού οι αρχές σκότωσαν 11 λύκους. Τα μέσα ενημέρωσης τους περιέγραψαν ως «ανθρωποφάγους» λύκους.

    Ο Jhala και ο συνάδελφός του Dinesh Kumar Sharma διεξήγαγαν μια σχολαστική έρευνα για τις δολοφονίες του 1996, εξετάζοντας υπολείμματα σωμάτων, τρίχες λύκου, καλύβες χωριών, πυκνότητα πληθυσμού, ζώα και εκθέσεις αυτοψίας. Οι τρέχουσες επιθέσεις στο Uttar Pradesh μοιάζουν τρομακτικά με τα ευρήματά τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

    Και στις δύο περιπτώσεις, παιδιά σκοτώθηκαν και καταναλώθηκαν μερικώς, δείχνοντας σημάδια από δάγκωμα στο λαιμό τους και τραύματα από τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

    Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα, με παιδιά να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους στην καρδιά των χωριών. Τα θύματα ανακαλύπτονταν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, όπως αγροκτήματα ή λιβάδια.

    Όπως και σήμερα, οι επιθέσεις λύκων το 1996 έγιναν σε χωριά κοντά σε όχθες ποταμών, που περιβάλλονταν από φάρμες ρυζιού και ζαχαροκάλαμου και βαλτώδεις ελαιώνες.

    Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν πολυσύχναστα χωριά και μεγάλο αριθμό ευάλωτων παιδιών από φτωχές αγροτικές οικογένειες, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο.Δεν είναι σαφές εάν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις γίνονται από μοναχικούς λύκους ή από αγέλες. Με βάση τα 30 χρόνια μελέτης του για τους λύκους, ο Jhala πιστεύει ότι ένας μόνο λύκος - όπως το 1996 - είναι πιθανώς υπεύθυνος για τις πρόσφατες δολοφονίες.

    Οι χωρικοί ανέφεραν ότι είδαν μια ομάδα πέντε έως έξι λύκων στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η μητέρα του 8χρονου που επέζησε είδε έναν μόνο λύκο να μπαίνει στο σπίτι της και να επιτίθεται στον γιο της.

    Για αιώνες, άνθρωποι και λύκοι στην Ινδία συνυπήρχαν ειρηνικά, χάρη στην παραδοσιακή ανοχή των κτηνοτροφικών κοινοτήτων, λένε οι ειδικοί της άγριας ζωής. Αυτή η μακροχρόνια συνύπαρξη επέτρεψε στους λύκους να επιμείνουν παρά τις συχνές συγκρούσεις, ιδιαίτερα για τα ζώα. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και η πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων έχει εγείρει νέες ανησυχίες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αιτωλοακαρνανία: «Μάστιγα» οι επιθέσεις λύκων για τους κτηνοτρόφους
    Αιτωλοακαρνανία: «Μάστιγα» οι επιθέσεις λύκων για τους κτηνοτρόφους

    Τι προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου

    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «ο Άγιος Ιωάννης» κατανοώντας την αγωνία και την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων από την καταστροφική επιδρομή λύκων στα κοπάδια τους προβαίνει σε προτάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των κοπαδιών.

    Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

    «Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των λύκων έχει σαν συνέπεια την εύρεση τροφής που μεταξύ άλλων είναι τα αιγοπρόβατα. Η οικονομική ζημιά σε κάθε κτηνοτρόφο είναι μεγάλη και απρόβλεπτη.

    Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο Σύλλογος προτείνει την επιδότηση 100% της αγοράς και εκτροφής καθαρόαιμου ελληνικού ποιμενικού σκύλου ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί και προφυλάσσει τα κοπάδια αιγοπροβάτων από το άγριο σαρκοφάγο ζώο που είναι ο λύκος .

    Προτείνεται δε ο κάθε κτηνοτρόφος που φέρει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας να μπορεί να επιδοτηθεί 100% για αγορά 2 ποιμενικών σκύλων επιδοτώντας ανά έτος και την τροφή τους χωρίς να επιβαρύνεται ο κτηνοτρόφος.

    Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει άμεσα να προβεί στις πρέπουσες ενέργειες για την επίλυση του τόσο μεγάλου προβλήματος».

    Πηγή: AgrinioNews.gr
  • Στερεά Ελλάδα: Πώς με ειδικά περιλαίμια στα αιγοπρόβατα διώχνουν τους λύκους
    Στερεά Ελλάδα: Πώς με ειδικά περιλαίμια στα αιγοπρόβατα διώχνουν τους λύκους

    Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, που έρχεται από τη Γαλλία, έχουν εναποθέσει πλέον οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα και την Ευρυτανία τις ελπίδες τους για να σταματήσει το θυσιαστήριο των αιγοπροβάτων τους στις αγέλες των λύκων που έχουν έντονη παρουσία πλέον σε ολόκληρη την περιοχή.

    «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Δήμο Αγράφων αλλά το ενισχύει οικονομικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα μείζον θέμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή.

    Ήδη βρέθηκαν δύο εθελοντές κτηνοτρόφοι και αναμένεται να τοποθετηθούν στις αρχές του καλοκαιριού περίπου 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης.

    Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μπει σε όλα τα αιγοπρόβατα λειτουργεί απωθητικά προς τον λύκο όταν αυτός φτάνει στο κοπάδι. Όπως σημειώνει η κυρία Καλαντζή «οι συστάσεις και οι πληροφορίες είναι πάρα πολύ καλές και ελπίζουμε να αποτελέσει την λύση».

    Την ίδια στιγμή βεβαίως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούν μέσω των πανεπιστημίων αλλά και των φορέων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να συντονίσουν τη δράση τους έτσι ώστε να υπάρξει μία καταγραφή στις αγέλες των λύκων και στα αριθμητικά τους δεδομένα αλλά και τη χωροταξική τους κατανομή.

    Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν ότι θα είναι μία μέθοδος που θα είναι συμφέρουσα οικονομικά αλλά και θα δίνει την λύση.

    Όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα οι αγέλες των λύκων είναι πάρα πολλές και κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα σκυλιά και ιδιαίτερα τους ελληνικούς ποιμενικούς.

    Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Καλαντζή «το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία και έχει δώσει αποτελέσματα, και όλοι διατηρούν την ελπίδα ότι με την εφαρμογή του ενδεχόμενα να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα μιας και το πρόβλημα είναι μείζον».

    Κόστος πάνω από 20 ευρώ το περιλαίμιο

    Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης το κόστος σ’ αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά και τα 20 ευρώ το κάθε περιλαίμιο, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «δεν είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει ο κάθε κτηνοτρόφος».

    Πάντως, ελπίζουν ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα έχει καλά αποτελέσματα θα πέσει το κόστος και θα γίνει περισσότερο συμφέρουσα η λύση για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με τη βοήθεια πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναστάτωση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Αγράφων, του Καρπενησίου αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως επίσης και στη Φωκίδα καθώς οι κτηνοτρόφοι καταγράφουν συνεχώς επιθέσεις από λύκους στα αιγοπρόβατα.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΕ: Οι πεινασμένοι λύκοι απειλούν την κλιματική ατζέντα της Ευρώπης
    ΕΕ: Οι πεινασμένοι λύκοι απειλούν την κλιματική ατζέντα της Ευρώπης

    Οι υπό προστασία κορυφαίοι θηρευτές πολλαπλασιάστηκαν και μαζί οι επιθέσεις και οι θάνατοι ζώων

    Οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος, αλλά δεν παύουν να είναι κορυφαίοι θηρευτές. Λύκοι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 65.500 οικόσιτα ζώα φάρμας σε όλη την Ευρώπη πέρυσι. Τα περιστατικά με λύκους είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο που οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδουν στην αύξηση του πληθυσμού και στη μετακίνηση των κοπαδιών σε αγροτικές περιοχές.

    Η αυστηρή προστασία των λύκων από την ΕΕ χρονολογείται τουλάχιστον από το 1992, αλλά πιο πρόσφατα το μπλοκ έχει ενσωματώσει την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας για να καταστήσει την ήπειρο ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050. Οι κορυφαίοι θηρευτές αποτελούν βασικό μέρος των 115 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ για τη στρατηγική βιοποικιλότητας, επειδή η παρουσία τους διασφαλίζει την υγεία ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Χάρη στην προστασία της ΕΕ, μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι λύκοι έχουν μετατραπεί από το να θεωρούνται παράσιτα και να κυνηγούνται, να δηλητηριάζονται και να εξολοθρεύονται, σε προστατευόμενο είδος υπό την αυστηρότερη προστασία για τα απειλούμενα είδη. Ο αριθμός τους ανακάμπτει και οι αγέλες επεκτείνονται. Ενώ αυτή η αλλαγή έχει θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό θετική, πολλοί αγρότες λένε ότι η προστασία έχει πάει πολύ μακριά. Αυτή η διαμάχη μετατρέπεται τώρα σε πολιτικό ζήτημα.

    Πολιτικό ζήτημα

    Η αύξηση των επιθέσεων από λύκους βοήθησε να πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων εδώ και χρόνια, με τους αγρότες να είναι ήδη εξαγριωμένοι με την αύξηση του κόστους και την αυξημένη γραφειοκρατία.

    Το περιστατικό που τα άλλαξε όλα συνέβη πολύ μακριά από εκεί. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας λύκος γνωστός ως GW950m μπήκε κρυφά σε ένα αγρόκτημα στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας και σκότωσε την Ντόλι, το καφέ πόνι που ανήκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιον.

    Μετά το γεγονός, η φον ντερ Λάιεν ενεπλάκη προσωπικά, εκδίδοντας δηλώσεις και στέλνοντας επιστολές σε μέλη του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει. Ένα χρόνο αργότερα, η επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση 100 σελίδων για την κατάσταση του λύκου στην Ευρώπη και πρότεινε επίσημα τη μείωση του καθεστώτος προστασίας του τον Δεκέμβριο.

    Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής χαρακτήρισε την προστασία των λύκων από την ΕΕ «επιτυχία διατήρησης». Αλλά, είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος, «αυτή η επέκταση ωστόσο οδήγησε σε αυξανόμενες συγκρούσεις με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδίως όσον αφορά τις ζημιές σε ζώα, με ισχυρή πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό δικαιολογεί μια προσαρμογή του καθεστώτος νομικής προστασίας».

    Αλλαγή στη σύμβαση της Βέρνης

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή θέλει τα κράτη μέλη να πιέσουν για αλλαγή της Σύμβασης της Βέρνης, που ρυθμίζει τη διατήρηση της άγριας ζωής. Αυτό θα οδηγούσε στο να θεωρηθεί ο λύκος «προστατευόμενος, αντί «αυστηρά προστατευόμενος» σήμερα. Κάποιοι το βλέπουν ψηφοθηρικό ενόψει ευρωεκλογών.

    Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες τον Ιούνιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν έδρες και τα ακροδεξιά κόμματα τις κερδίζουν, εγείροντας φόβους ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επιβραδύνει τη δράση για το κλίμα.

    Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί χρησιμοποιούν τους λύκους ως «εργαλείο εκστρατείας» για να κινητοποιήσουν λαϊκίστικα το εκλογικό σώμα ενάντια στις πράσινες πολιτικές, είπε στους FT ο Τόμας Βάιτς, αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων..

    Όταν ήταν νόμιμες, οι άδειες κυνηγιού λύκων ξεκινούσαν από περίπου 10.000 ευρώ. Αυτό, συν τα έξοδα διαμονής και διατροφής από μεγάλα κυνηγετικά πάρτι, αποτελούσαν μια βασική πηγή εισοδήματος για μικρά χωριά.

    Η Ευρώπη χρειάζεται τους βοσκούς

    Η Ευρώπη χρειάζεται τους κτηνοτρόφους και τους βοσκούς. Η εκτεταμένη βοσκή μπορεί να μειώσει το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα του βοείου κρέατος. Τα ζώα διατηρούν επίσης τα δάση καθαρά από χαμηλή βλάστηση και βοηθούν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Αλλά η εκτεταμένη βοσκή κάνει τα ζώα φάρμας πιο ευάλωτα στους λύκους.

    Προς το παρόν, οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν μόνο το κυνήγι μεμονωμένων ζώων που αποδεδειγμένα είναι πολύ επιβλαβή για τα κοπάδια, και οι λύκοι είναι έξυπνοι θηρευτές που διανύουν τεράστιες περιοχές, με κάποιους να κινούνται σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό κάνει τη ανεύρεση τους δύσκολη δουλειά.

    Στην περίπτωση του λύκου GW950m, ένα τοπικό δικαστήριο εξέδωσε άδεια κυνηγιού μόνο αφού η ανάλυση DNA απέδειξε ότι σκότωσε και άλλα ζώα. Η εξουσιοδότηση έληξε τον Ιανουάριο προτού οι κυνηγοί τον προλάβουν και ο λύκος παραμένει ζωντανός.

    Υπάρχει μια άλλη λύση που δεν περιλαμβάνει κυνήγι, λένε οι περιβαλλοντολόγοι. Οι αποζημιώσεις για σκοτωμένα ζώα και οικονομική βοήθεια για επενδύσεις σε μέτρα πρόληψης επιθέσεων.

    Η βοσκή σε περιοχές λύκων είναι σκληρή δουλειά. Τα χωράφια προστατεύονται από ηλεκτρισμένους φράχτες και γιγαντιαία τσοπανόσκυλα, των οποίων το τάισμα δεν είναι καθόλου φτηνό. Οι παραδοσιακοί βοσκοί βοηθούν να διατηρούνται τα δάση και τα βουνά καθαρά και, εμποδίζοντας τους λύκους να τρώνε τα ζώα, χαράζουν πιο ξεκάθαρα όρια μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Λαμία: «Χορεύουν με τους λύκους» στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας
    Λαμία: «Χορεύουν με τους λύκους» στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας

    Στην πλατεία του χωριού βλέπουν έναν λύκο να τους επισκέπτεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας. Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές των λύκων σχεδόν κάθε βράδυ. Ίδιες εικόνες περιγράφουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα.

    «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα που τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια και μάλιστα ο ίδιος, να είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο» όπως λέει.

    Τα ίδια μηνύματα από την περιοχή του Καλλιδρόμου, από την Οίτη, από τα χωριά της Όθρυος, βόρεια από την Στυλίδα.

    «Οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κραβαρίτης δασοπόνος του Δασαρχείου της Λαμίας που ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    «Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης κυνηγός ο ίδιος που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαπιστώνει ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

    Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

    «Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

    Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

    Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.
    Ποικίλα και τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με το Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους» όπως χαρακτηριστικά λέει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

    Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια». Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

    «Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο