Ελλάδα

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Αργεί ακόμα το Πάσχα 2024 καθώς φέτος είναι τον Μάιο.

Μετά τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιμένουμε την αργία του Πάσχα 2024 η οποία... αργεί ακόμα.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου 2024 και το Πάσχα 2024 είναι στις 5 Μαΐου 2024.

Αφού το Πάσχα 2024 είναι στις 5 Μαΐου, αυτόματα σημαίνει ότι η Πρωτομαγιά 2024 πέφτει την Μεγάλη Τετάρτη. Τα σχολεία για το Πάσχα 2024 κλείνουν στις 29 Απριλίου και ανοίγουν στις 13 Μαΐου 2024.

Το «καλό» φέτος είναι ότι οι περισσότερες από τις αργίες πέφτουν Δευτέρα και είναι ευκαιρία για... τριήμερα.

Συγκεκριμένα το πρώτο τριήμερο του 2024 είναι η αργία της Καθαράς Δευτέρας, το δεύτερο είναι αργία της 25ης Μαρτίου, το τρίτο είναι του Αγίου Πνεύματος (δεν ισχύει για όλα τα επαγγέλματα) και το τέταρτο τριήμερο είναι η αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Όλες οι αργίες του 2024

Μάρτιος

  • Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου)
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Δευτέρα 25 Μαρτίου)

Μάιος

  • Κυριακή Πάσχα (5 Μαΐου)
  • Δευτέρα του Πάσχα (6 Μαΐου)

Ιούνιος

  • Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 24 Ιουνίου) -δεν είναι επίσημη αργία για όλους-

Αύγουστος

  • Κοίμηση της Θεοτόκου (Πέμπτη 15 Αυγούστου)

Οκτώβριος

  • Επέτειος του «Όχι» (Δευτέρα 28 Οκτωβρίου)

Δεκέμβριος

  • Χριστούγεννα (Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου)
  • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου)
Τι γιορτάζουμε το Πάσχα

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.

Με τον όρο Ανάσταση μπορεί να αναφερόμαστε και στην εβδομάδα της Ανάστασης μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, ακόμη στην περίοδο των 50 ημερών, που ακολουθούν την εορτή της Ανάστασης, μέχρι και την τελευταία ημέρα, καλούμενη (αριθμητικά) Πεντηκοστή.

Σύμφωνα με την wikipedia, η εορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, λόγω της σπουδαιότητάς της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόσο το Πασχάλιο, που ξεκινά 70 ημέρες πριν το Πάσχα Τριώδιο (συμπεριλαμβάνοντας τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα) και λήγει 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου), όσο και τους λειτουργικούς κύκλους του Κυριακοδρομίου, που καθορίζονται οι ψαλλόμενοι ήχοι της Παρακλητικής και οι αναγιγνωσκόμενες αποστολικές και ευαγγελικές περικοπές κάθε εβδομάδας, καθώς και τα εωθινά αναγνώσματα όλων των Κυριακών του έτους.

Οι ακολουθίες, που τελούνται τότε, έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, όπως η αφή του Αγίου Φωτός, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες), κατάνυξη (προκαλούν συγκίνηση στους πιστούς, όπως οι κατανυκτικοί εσπερινοί, τα μεγάλα απόδειπνα και οι ακολουθίες των Παθών) και λαμπρότητα (χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία και μεγαλοπρέπεια, όπως τα Φωταγωγικά τροπάρια και οι πανηγυρικές, αναστάσιμες θείες λειτουργίες), και περιγράφονται λεπτομερώς στο τυπικό της Εκκλησίας.

Επίσης, επειδή το Πάσχα είναι κινητή εορτή (και μάλιστα το επίκεντρο όλων των κινητών εορτών), δηλαδή δεν εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, απαιτείται ένας αστρονομικός υπολογισμός, προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της εορτής, κάθε χρόνο.

Αυτό καθορίστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., θεσπίζοντας ειδικό κανόνα (τον Πασχάλιο κανόνα), που διορίζει την εορτή του Πάσχα ως την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την πρώτη πανσέληνο, που συμβαίνει αμέσως μετά από την εαρινή ισημερία.

Επιπλέον, τέθηκε όρος, εάν η πανσέληνος πέσει ημέρα Κυριακή, τότε το Πάσχα να μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή, κι αυτό για να μη συμπέσει ποτέ το χριστιανικό με το Εβραϊκό Πάσχα ή Νομικό Φάσκα (το οποίο σύμφωνα με τον κανόνα του Μωϋσέως, πρέπει να εορτάζεται πάντα κατά την ημέρα της πρώτης πανσελήνου μετά από την εαρινή ισημερία), αλλά πάντοτε το χριστιανικό Πάσχα να εορτάζεται μετά από το εβραϊκό.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup