Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 10:36

O Ρασπούτιν της Ελλάδας: Πίσω απ’ τα ράσα κρυβόταν ένας αδίστακτος κατάσκοπος – Ο σκοτεινός ρόλος του στον Εμφύλιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κάποιοι τον αποκάλεσαν Ρασπούτιν της Ελλάδας· καθόλου υπερβολή. Ο ρόλος του ψευτοπαπά Δημήτριου, του- κατά κόσμον- Ντέιβιντ Μπάλφουρ, στον Ελληνικό Εμφύλιο ήταν καθοριστικός και ελεεινός.

O Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Σκωτσέζος συγγραφέας, που έζησε εκεί κάπου στο δειλινό του 19ου αιώνα έγινε διάσημος για τα μυθιστορήματά του, που μέχρι και στις μέρες μας έχουν φανατικούς αναγνώστες. Θυμάται κάποιος, κάποια από εκείνα; Αν όχι, σας τα υπενθυμίζουμε: Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ, Μαύρο Βέλος και άλλα πολλά.

Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον έχει γράψει και ένα μυθιστόρημα, που δεν είναι από τα δημοφιλή του, αλλά θα μας απασχολήσει το… όνομα του πρωταγωνιστή του· τίτλος του: Οι Περιπέτειες του Ντέιβιντ Μπάλφουρ… Και ασφαλώς δεν θα καταπιαστούμε με τον βίο και την πολιτεία του 16χρονου έφηβου Ντείβιντ Μπάλφουρ, που πέφτει θύμα απαγωγής από το μοχθηρό θείο του και ρίχνεται στο αμπάρι ενός καραβιού για να πουληθεί σκλάβος στην Αμερική και που είναι ο φανταστικός ήρως του Στίβενσον. Όχι…

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τον Ντέιβιντ Μπάλφουρ, που γεννήθηκε την αυγή του 20ου αιώνα, καταγράφηκε στο Ληξιαρχείο της Ιστορίας (και) ως «Πατήρ Δημήτριος», ήταν καλόγερος που έφτασε μέχρι Αρχιμανδρίτης και κάτω από τα ράσα έκρυβε έναν αδίστακτο κατάσκοπο της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα πριν από τον πόλεμο, αλλά και στα σκοτεινά χρόνια του Εμφυλίου. Δόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ λοιπόν…

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Image by Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 10:14

Σχετικά Άρθρα

  • Λέρος: Συνελήφθησαν μετανάστες για κατασκοπεία
    Λέρος: Συνελήφθησαν μετανάστες για κατασκοπεία

    Συνελήφθησαν τέσσερις μετανάστες για κατασκοπεία στη Λέρο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να πιάστηκαν να φωτογραφίζουν τη βάση της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

    Οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από υπεύθυνο ασφαλείας του ΚΥΤ.

    Οι συσκευές των τεσσάρων έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πόρος: Νέα στοιχεία για τους Τούρκους που κατηγορούνται για κατασκοπεία - Στην κατοχή τους ψηφιακές κάμερες και βιντεοληπτικό υλικό
    Πόρος: Νέα στοιχεία για τους Τούρκους που κατηγορούνται για κατασκοπεία - Στην κατοχή τους ψηφιακές κάμερες και βιντεοληπτικό υλικό

    Νέα στοιχεία για τη δράση των Τούρκων που συνελήφθησαν για κατασκοπεία έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, οι δύο συλληφθέντες είχαν τραβήξει υλικό από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Πόρο.

    Μέσα στις αποσκευές τους βρέθηκαν μάλιστα 3 ψηφιακές κάμερες και πάνω τους άλλη μια μικρή κάμερα ενώ είχαν μαζί τους και δύο σκληρούς δίσκους.

    Όταν ρωτήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές για το δρομολόγιό τους είπαν πως ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου και μέσω της Σμύρνης πέρασαν στη Χίο.

    Όπως προέκυψε, πήγαν στο νησί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου και έφυγαν το επόμενο πρωί.

    Όταν ρωτήθηκαν γιατί ήρθαν στην Ελλάδα, απάντησαν πως ήρθαν για τουρισμό χωρίς ωστόσο να δώσουν εξηγήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί είχαν τις κάμερες και γιατί τράβηξαν τις εγκαταστάσεις του ναυτικού.

    Υπενθυμίζεται πως την ΕΛΑΣ ειδοποίησαν σχετικά, οι υπεύθυνοι της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού και εκδόθηκε σήμα αναζητήσεων προς διάφορες Υπηρεσίες και Αστυνομικά Τμήματα με περιγραφή των δύο μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού, μάρκας BMW, που χρησιμοποίησαν.

    Τελικά, περιπολικό εντόπισε τις δύο μηχανές στη Μονεμβασιά και συνελήφθησαν για κατασκοπεία.

    Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΥΠ που έχει αναλάβει και τις έρευνες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νορβηγία: Χαμός με φάλαινα μπελούγκα που ανακάλυψαν οικολόγοι - «Είναι κατάσκοπος του Πούτιν» υποστηρίζουν
    Νορβηγία: Χαμός με φάλαινα μπελούγκα που ανακάλυψαν οικολόγοι - «Είναι κατάσκοπος του Πούτιν» υποστηρίζουν

    Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Νορβηγία μια φάλαινα μπελούγκα με το όνομα «Χβάλντιμιρ», για την οποία εκτιμούν οι Αρχές ότι τη χρησιμοποιεί η Ρωσία ως κατάσκοπο.

    Οι Νορβηγοί τη βάφτισαν, από τη νορβηγική λέξη «χβαλ» που σημαίνει φάλαινα και το μισό... όνομα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η φάλαινα μπελούγκα φέρει έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, εξοπλισμένο με μία κάμερα που φέρει την επιγραφή «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Το γεγονός έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε εκπαιδευτεί από Ρώσους για κατασκοπεία.

    Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λευκή φάλαινα ενδέχεται να έχει εκπαιδευτεί από ειδικούς του Ρωσικού Ναυτικού και να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος και ως «όπλο» σε υποθαλάσσιες αποστολές.

    Κινδυνεύει από τους ανθρώπους

    Η εμπιστοσύνη όμως που δείχνει η φάλαινα στους ανθρώπους είναι μεγάλο πρόβλημα, προειδοποιούν οι αρμόδιες Αρχές της Νορβηγίας. Και αυτό γιατί η φάλαινα πλησιάζει συνεχώς τις βάρκες τους όταν κολυμπά στην περιοχή του λιμανιού Χάμερφεστ με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ουκ ολίγες φορές από αγκίστρια και έλικες.

    Οι πολίτες θα πρέπει να «μην έρχονται σε επαφή» με μια διάσημη φάλαινα μπελούγκα για να αποφύγουν τον τυχαίο τραυματισμό ή τη θανάτωσή της, δηλώνει η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Μαρία Τσάλλα»: Ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα
    «Μαρία Τσάλλα»: Ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα

    Στις 9 Ιανουαρίου ο «Ντάνιελ Κάμπος» επικοινώνησε για τελευταία φορά με την σύντροφο του στην Βραζιλία που έκτοτε δεν είχε κανένα νέο του αφού εξαφανίστηκε από προσώπου γης

    Η Μαρίνα Χόρχε, μια εντυπωσιακή καλλονή από την Βραζιλία δεν είναι η μόνη που ανησύχησε όταν ο φίλος της Ντάνιελ Κάμπος εξαφανίστηκε αναπάντεχα κατά την διάρκεια των διακοπών του στη Μαλαισία. Μετά από μηνύματα και αναπάντητες κλήσεις τόσο αυτή όσο και δεκάδες φίλοι και γνωστοί του Ντάνιελ, ανήρτησαν στα social media τους, την εικόνα του νεαρού άντρα, που διέμενε σε ξενοδοχείο λίγο πιο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, λέγοντας ότι αγνοείται. Δεν ήξεραν όπως και όλοι όσοι τον συναναστρέφονταν ότι ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιχ, που δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος υπήκοος ήταν ένας illegal Ρώσος πράκτορας. Από την στιγμή που η φωτογραφία και τα στοιχεία του έγιναν φέιγ βολάν στα social media, δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην χώρα που τον «φύτεψε» ως deep undercover πράκτορα, η FSB ή η SVR.

    Ένας πράκτορας που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παντρεμένος με την «Μαρία Τσάλλα» ή Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα όπως αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, μια Ρωσίδα κατάσκοπο που βρισκόταν επί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή αναχώρησε εσπευσμένα από την χώρα μας επίσης τον Ιανουάριο, όταν οι Ρώσοι μετά την σύλληψη μιας κατασκόπου τους στην Σλοβενία, φοβήθηκαν μήπως αποκαλυφθεί η Ιρίνα τους. Όπως έχει γίνει γνωστό ο Ντάνιελ Κάμπος που κυκλοφορούσε έχοντας τουλάχιστον τρία διαβατήρια-το ένα από το Περού-διατηρούσε μόνιμη σχέση στην Βραζιλία, όπου τον είχαν τοποθετήσει οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Κάτι που είθισται όταν πράκτορες με βαθιά κάλυψη εγκαθίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά μόνας και όχι σαν ζευγάρι, σε μια χώρα για επιχειρησιακούς σκοπούς και δεν θέλουν να δίνουν στόχο.

    Το αυτό έπραξε αντίστοιχα και η σύζυγος του στην Αθήνα η οποία διατηρούσε σχέση με Έλληνα , ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα, όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική ταυτότητα της δήθεν Ελληνίδας κόρης ομογενών από τη Ρωσία. Μόνο που ο Ντάνιελ Κάμπος ήταν κατά τι πιο έμπειρος από την γυναίκα του, αφού μόλις είδε τις δεκάδες δημοσιεύσεις περί εξαφάνισης του, φέρεται να διέγραψε αμέσως όλες τις σελίδες που διατηρούσε στα κοινωνικά δίκτυα. Έμεινε μόνο η selfie μπροστά σε έναν καθρέφτη, ντυμένος με σπορ ρούχα και φέροντας σακίδιο στον ώμο, αφού σύμφωνα με την ανάρτηση ενδιαφερόταν πολύ για τις φυτείες τσαγιού!

    campos-missing-1

    Έκτοτε δεν ακούστηκε τίποτε για τον Ρώσο κατάσκοπο που φέρεται να γύρισε στην παγωμένη Μόσχα, σχεδόν ταυτόχρονα με την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα. Αμφότεροι έχουν «καεί» όπως λένε στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών ως επιχειρησιακοί πράκτορες κάτι που θα κοστίσει στην Ρωσική κυβέρνηση περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ συνολικά καθώς το κόστος για την εκπαίδευση ενός illegal πράκτορα ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ και το ζευγάρι ενδέχεται να αναλάβει αυτό που λογίζεται ως δουλειά γραφείου. Κάτι λογικό, αφού οι φωτογραφίες τους έχουν περαστεί ή υπήρχαν ήδη στις βάσεις δεδομένων υπηρεσιών όπως η Μοσάντ, η CIA, η ΜΙ5, η Γαλλική DGSI και άλλων. Ο κατάσκοπος από το Ρίο και το ταξίδι της Ιρίνα

    Συνήθως όταν ένας illegal αποκαλύπτεται φροντίζει να εξαφανίσει τα ίχνη του, σβήνοντας σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και διαγράφοντας ό,τι έχει στον φορητό υπολογιστή του. Η κατά κόσμον «Μαρία Τσάλλα» αποδεικνύεται ένα «κόκκινο σπουργίτι» που ήταν «μικρό» και χωρίς πείρα, αφού φεύγοντας από την Ελλάδα υπέπεσε σε λάθη. Άφησε πίσω της ένα laptop το οποίο ερευνάται και η σελίδα της στο Facebook παραμένει ακόμη και σήμερα ανοιχτή, αν και έμπειρα πρώην στελέχη της ΕΥΠ λένε ότι αυτό λίγη σημασία έχει, από την στιγμή που «κάηκε» ως πράκτορας. Πρόλαβε τουλάχιστον να «κλειδώσει» τους φίλους της πριν «κλειδωθεί» και η ίδια τον Ιανουάριο από τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας έπειτα από απόρρητες πληροφορίες για την κατασκοπευτική της δράση που αξιολογήθηκαν ως πολύ σοβαρές. Ακολούθησε ενδελεχή έρευνα στο ληξιαρχείο όπου και εντοπίστηκαν σημαίνουσες διαφορές μεταξύ των εγγράφων και του ηλεκτρονικού αρχείου που αφορούσε την «Μαρία Τσάλλα». Ταυτοποιήθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ ζήτησε την συνδρομή από βάσεις δεδομένων ξένων μυστικών υπηρεσιών, όμως το «κόκκινο σπουργίτι» ή η illegal πράκτορας, είχε ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

    kataskopos-42

    Η σύλληψη μιας «συναδέλφου» της από τις μυστικές υπηρεσίες της Σλοβενίας σήμανε συναγερμό σε FSB και SVR, με αποτέλεσμα να «τερματιστεί» η αποστολή της Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα. Ανακλήθηκε άμεσα στην Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και ακολούθως επικοινώνησε με την υπάλληλο του μαγαζιού της και τον σπιτονοικοκύρη της. Ο τελευταίος που πληρωνόταν μετρητά το ενοίκιο του διαμερίσματος που έμενε η Ρωσίδα πράκτορας ενημερώθηκε από την ίδια όπως και η υπάλληλος της, ότι λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Η κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο, διατηρούσε κυριολεκτικά μια διπλή ζωή, αφού ήταν μεν παντρεμένη με τον Ντάνιελ Κάμπος, ενώ παράλληλα ως «Μαρία Τσάλλα» είχε συνάψει σταθερή σχέση με Έλληνα, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι η γλυκιά κοπέλα του, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που έδειχνε. Κάτι που ήταν σχετικά εύκολο για την Ρωσίδα κατάσκοπο η οποία προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της, δεν δίστασε να κάνει ότι απαιτούσαν οι περιστάσεις.

    tsala__4_

    tsala__2_

    Έστησε μια νέα ζωή στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε λίγους φίλους, μια σχέση, μια συνηθισμένη δουλειά και μια κοινωνική δραστηριότητα που δεν «φώναζε». Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε στην χώρα μας και σύμφωνα με την σελίδα που διατηρεί στο Facebook ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Το ταξίδι έγινε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019 και η Ιρίνα Αλεξάντροβνα δημοσιοποίησε μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε η ίδια στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγο της, μακριά από την πόλη που δρούσε ο τελευταίος. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να χρησιμοποίησε το παραποιημένο διαβατήριο που την εμφάνιζε ως υπήκοο χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως εμφανιζόταν και ο «Βραζιλιάνος» σύζυγος της Ντάνιελ Κάμπος που είχε και Αυστριακή καταγωγή. Αυτός που εγκατέλειψε την εξωτική χώρα της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτό το θρίλερ κατασκοπείας, για να επιστρέψει «αγνοούμενος» και μέσω Μαλαισίας στην παγωμένη Μόσχα, όταν στράβωσαν όλα.

    Πηγή: protothema.gr

  • Η διπλή ζωή της «Μαρίας Τ.»: Πώς κατάφερε να την ανακαλύψει η ΕΥΠ και ποια η σχέση της με κύκλωμα της Πολωνίας
    Η διπλή ζωή της «Μαρίας Τ.»: Πώς κατάφερε να την ανακαλύψει η ΕΥΠ και ποια η σχέση της με κύκλωμα της Πολωνίας

    Πίσω από ένα κατάστημα με είδη πλεξίματος και κεντήματος στο Παγκράτι βρισκόταν η Ρωσίδα κατάσκοπος «Irina A. S.» την οποία αποκάλυψε η ΕΥΠ έπειτα από συνεχείς και διακριτικές έρευνες. Η «Μαρία Τ.» ωστόσο φαίνεται πως κατάφερε να διαφύγει στις αρχές του 2023 από την Ελλάδα και πιθανότατα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Ρωσία.

    Το διάστημα που βρισκόταν στη χώρα μας ήταν γνωστή ως επιχειρηματίας με επιτυχημένο ηλεκτρονικό και φυσικό κατάστημα, τα οποία βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ ήταν και φωτογράφος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και ο σύζυγος της «Μαρίας Τ.» ήταν κατάσκοπος με τα ίχνη του να εντοπίζονται τελευταία φορά στη Βραζιλία.

    Εισχώρηση στην Ελλάδα

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

    Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τ.», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.

    Ήταν αυτή η λογική που ακολουθούσε η κατάσκοπος ενώ φαίνεται πως δεν διατηρούσε καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα. Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

    Η δράση της

    Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

    Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

    Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ μπήκε από τον Ιανουάριο και η ίδια, καταλαβαίνοντας ότι την παρακολουθούν, έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία. Στην επιχείρηση που διατηρούσε είχε 2 υπαλλήλους, μία Κατερίνα και κάποιον άνδρα με τον οποίο φερόταν ότι είχε σχέση.

    Η αποκάλυψη της ΕΥΠ

    Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει ότι προχώρησε σε μία «σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

    Επιπλέον τονίζεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

    Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

    Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χ:ρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

    Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

    Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

    Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκάλυψη της ΕΥΠ για υπόθεση κατασκοπείας στην Ελλάδα - Η γυναίκα «κλειδί»
    Αποκάλυψη της ΕΥΠ για υπόθεση κατασκοπείας στην Ελλάδα - Η γυναίκα «κλειδί»

    Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς

    Μια ιστορία κατασκοπείας που σπάνια μαθαίνουμε για την ύπαρξή της στην Ελλάδα, αποκάλυψε η ΕΥΠ και μάλιστα μέσω ανακοίνωσής της! Συγκεκριμένα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποίησε ένα απίστευτο «σενάριο» με πλοκή που παραπέμπει σε ταινία δράσης με την εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η «Irina» κατάφερε να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία Τ.», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Υ.Π.: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως ''Μαρία Τ.'', η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα, είναι η ξένη υπήκοος ''Irina A. S.'', που δρούσε στη χώρα μας υπό ''βαθύ κάλυμμα''.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ''illegals''.

    Οι ''illegals'' στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν ''βαθύ κάλυμμα'', το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ''illegals'' ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

    Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ''illegals''.

    Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της ''Τ.'' εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή ''Irina'' να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα ''Μαρία'', εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

    Είναι προφανές ότι η δράση της ''Τ.'' δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Miftah Rafli Hidayat: https://www.pexels.com/el-gr/photo/15871758/

  • Στο εργαστήριο του FBI τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού - Τα πρώτα στοιχεία και η θέση του Πεκίνου
    Στο εργαστήριο του FBI τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού - Τα πρώτα στοιχεία και η θέση του Πεκίνου

    Οι επιχειρήσεις έρευνας για τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

    «Τα τελευταία συντρίμμια (που συλλέχθηκαν) μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο ερευνών του FBI στη Βιρτζίνια, για να εξεταστούν από την αντικατασκοπεία», διευκρινίζει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

    Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοιχτά της ακτής της Νότιας Καρολίνας το κινεζικό αυτό αερόστατο που θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι ήταν κατασκοπευτικό με στόχο τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.

    Το Πεκίνο υποστήριξε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό του τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και είχε ακούσια παρεκκλίνει από την πορεία του και έτσι βρέθηκε να πετάει πάνω από το αμερικανικό έδαφος.

    Η υπόθεση του μπαλονιού οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει σπάνια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το τέλος των ερευνών όσον αφορά δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, το ένα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας, στις 10 Φεβρουαρίου, και το άλλο πάνω από την λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά, δύο ημέρες αργότερα.

    Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις καναδικές αρχές και έγιναν με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ήταν άκαρπες, διευκρινίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τίποτε δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να εννοηθεί ότι αυτά τα δύο αντικείμενα «συνδέονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στην Αμερική: Συναγερμός και ερωτηματικά στο Πεντάγωνο - «Ανωτέρα βία», λέει το ΥΠΕΞ της Κίνας
    Δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στην Αμερική: Συναγερμός και ερωτηματικά στο Πεντάγωνο - «Ανωτέρα βία», λέει το ΥΠΕΞ της Κίνας

    Ακόμα ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

    «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

    Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

    «Ατύχημα» που αποδίδεται σε λόγους «ανωτέρας βίας»

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

    «Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Γιατί δεν καταρρίφθηκε το μπαλόνι

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποφάσισε να μην το καταρρίψει για λόγους ασφαλείας.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο παρακολουθούνταν για μερικές ημέρες από τότε που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πετώντας σε μεγάλο ύψος και περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

    Το Πεντάγωνο πάντως διαβεβαιώνει πως το αντικείμενο δεν εγείρει κάποια «απειλή».

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο