Ελλάδα

Υπερτουρισμός: Θανάσιμος εχθρός του τουρισμού - Τα πρώτα σύννεφα στις χώρες της Μεσογείου

Υπερτουρισμός: Θανάσιμος εχθρός του τουρισμού - Τα πρώτα σύννεφα στις χώρες της Μεσογείου

O υπερτουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου. Ήδη υπάρχουν περιοχές που δείχνουν να μην αντέχουν, και οι κάτοικοι αγανακτούν.

Στην Ελλάδα, δεν έχει φανεί ακόμη σε μεγάλη έκταση αυτό το φαινόμενο, αλλά πολλοί παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η περυσινή επίδοση για Μύκονο και Σαντορίνη είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Σε μια χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα, οι δύο από τις κορωνίδες του ελληνικού τουρισμού έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τα έσοδα και τον αριθμό των τουριστών.

Αυτό ίσως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι υποδομές στα δύο αυτά νησιά έχουν φτάσει τα όριά τους και δεν δείχνουν να μπορούν να υποστηρίξουν έναν τόσο μεγάλο όγκο τουριστών. Ο καλύτερος διαμοιρασμός των τουριστικών αφίξεων στο χώρο και το χρόνο, χωρίς να πληγεί «η κότα με τα χρυσά αυγά», απαιτεί δημιουργικότητα. Αυτό επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Πώς οι μεγάλοι προορισμοί καινοτομούν απέναντι στον υπερτουρισμό», όπου επισημαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις που παρατηρούνται σε περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις τουριστικών πληθυσμών.

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα

«Ο υπερτουρισμός είναι ο θανάσιμος εχθρός του τουρισμού», υποστηρίζει, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα, ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του γαλλικού ταξιδιωτικού ομίλου Voyageurs du Monde. Όπως σημειώνει ο Ριάλ, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, «το καλοκαίρι υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες όπου δεν πηγαίνει κανείς». Και συνεχίζει: «Έχουν όμως δυσκολότερη πρόσβαση από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, όπου πηγαίνουν όλοι». Τα νησιά αυτά δεν προβάλλονται τόσο πολύ στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, επισημαίνει ο Ριάλ.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ο φόβος των ντόπιων απέναντι στη μαζική επέλαση ξένων, κάτι που προκαλεί προβλήματα. Για παράδειγμα, πέρυσι η Ισπανία προσέλκυσε αριθμό ρεκόρ τουριστών, καθώς ανταγωνιζόταν για να κλέψει τον τίτλο της Γαλλίας ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε μια αύξηση 13 εκατ. τουριστών το 2023, που ανέβασε τον αριθμό των διεθνών επισκεπτών της σε νέο υψηλό επίπεδο άνω των 85 εκατ. – σχεδόν διπλάσιο του πληθυσμού της – σύμφωνα με την κατάταξη της υπηρεσίας τουρισμού του ΟΗΕ. Η έκρηξη του τουρισμού στην Ισπανία είναι μια οικονομική ώθηση για τη χώρα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12%-13% του ΑΕΠ, αλλά αποτελεί επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς προκαλεί αντιδράσεις και μια αίσθηση κορεσμού σε ορισμένους Ισπανούς.

Σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, από τα Κανάρια Νησιά μέχρι τη χώρα των Βάσκων, η εισροή επισκεπτών προκαλεί αυτό που ονομάστηκε «τουριστοφοβία» από τους κατοίκους που είναι εξοργισμένοι με θέματα όπως τα αντιαισθητικά νέα θέρετρα, η εκτίναξη των τιμών ενοικίασης, η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική χρήση του νερού. Σε απάντηση, οι τοπικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα όπως φόρους στον τουρισμό, απαγορεύσεις σε νέα καταλύματα διακοπών και αυστηρούς κανονισμούς για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου Airbnb.

Ο παραθαλάσσιος τουρισμός παραμένει ο κύριος πόλος έλξης της Ισπανίας και η αγωνία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έφερε ταξιδιώτες που διαφορετικά θα πήγαιναν σε χώρες που αναδύονται ως ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος, δήλωσε ο Pablo Díaz Luque, λέκτορας οικονομικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας. Τα Κανάρια Νησιά έγιναν το επίκεντρο των αντιδράσεων κατά του τουρισμού τον περασμένο μήνα με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «Τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί».

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυστηροποιήσει έναν νόμο για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, και η κυβέρνηση της Μαγιόρκα μειώνει τον αριθμό των τουριστικών κλινών στο νησί κατά 18.000, δηλαδή κατά 4% του συνόλου. Το Σαν Σεμπαστιάν αποφάσισε ότι τα τουριστικά γκρουπ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση των πεζοδρομίων.

Στην Καταλονία, η περιφερειακή κυβέρνηση επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού από τα ξενοδοχεία. Και στην πρωτεύουσά της, τη Βαρκελώνη, ο νέος σοσιαλιστής δήμαρχος Jaume Collboni δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται στα όριά της και υποσχέθηκε να καταργήσει τα τουριστικά διαμερίσματα στην παλιά πόλη.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup