Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 11:55

Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12 έως 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, λόγω πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ πληροφορεί:«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, λόγω της πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα».

Να σημειωθεί ότι, η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (19/7).

Στην Αττικής οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από τους 30 έως τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι έως και 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 11:32

Σχετικά Άρθρα

  • Μουσεία: Ελεύθερη είσοδος το Σαββατοκύριακο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Μουσεία: Ελεύθερη είσοδος το Σαββατοκύριακο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    Στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 28η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δηλαδή στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία είναι ελεύθερη.

    Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» (European Heritage Days 2024: Routes, Networks and Connections).

    Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απηχούν το γεγονός ότι κοινότητες, λαοί, χώρες και πολιτισμοί έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι διακατέχονται από την κοινή επιδίωξη για προστασία και ανάδειξη των ιστοριών και τόπων που συνθέτουν την ατομική και συλλογική μνήμη.

    Πέρα όμως από την ανίχνευση και ανάδειξη ιστοριών του παρελθόντος, οι φετινές εκδηλώσεις προσφέρουν το έναυσμα και τη δυνατότητα γνωριμίας με νέα δίκτυα και δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι συνδέονται πέρα από σύνορα μέσω κοινών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και προσδοκιών, παράγοντας υλικό και άυλο πολιτισμό.

    Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, με την πλειονότητα των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ προβλέπονται και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook.

    Ολες οι δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών

    «Multaka: Διαπολιτισμικές περιηγήσεις» στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα

    28, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

    Διαπολιτισμικές περιηγήσεις που πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού “διαπολιτισμικό περιηγητή” και απευθύνονται σε πολίτες της Αθήνας. Στόχος τους η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με ένα σημαντικό μνημείο της πόλης μέσα από μία βιωματική και διαπολιτισμική προσέγγιση.

    Αριθμός συμμετεχόντων κάθε περιήγησης: Έως 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)- Γλώσσα περιήγησης: Ελληνική
    Συνεργαζόμενοι φορείς: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
    Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Κυρρήστου 8, 10556, Αθήνα
    Υπεύθυνες εκδήλωσης: Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή (ΥΠΠΟ-ΔΑΜΕΕΠ), Π. Ανδριανοπούλου (ΥΠΠΟ-ΜΝΕΠ), Φ. Κεραμίδα (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)
    Τηλ.: 2103321709, e-mail: [email protected]

    «Διαδρομές έργων τέχνης: με αφορμή το ταξίδι του «Προμηθέα Λυόμενου» του Carl Bloch» στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

    7 Οκτωβρίου, ώρα 10.00

    Ημερίδα
    Ένας άγνωστος πίνακας του φημισμένου Δανού ζωγράφου Carl Bloch, ανακαλύφθηκε στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Τατοΐου, συντηρήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα, ταξίδεψε για μια έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης της Δανίας και θα τοποθετηθεί οριστικά προς έκθεση στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Κτήματος Τατοΐου, το 2025. Θα παρουσιαστεί το οδοιπορικό του πίνακα από τη λήθη των αποθηκών του Τατοΐου, στα φώτα των εγκαινίων της έκθεσης στην Κοπεγχάγη, με σταθμούς στη συντήρησή του και στις προϋποθέσεις προετοιμασίας και μεταφοράς του. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία για τη δημιουργία του πίνακα και τους συμβολισμούς του έργου.
    Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
    Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Θεωρίας 12, Πλάκα, 10555, Αθήνα
    Υπεύθυνη εκδήλωσης: Μαρία Κρινή
    Τηλ.: 2103215548, 2103244628 (εσωτ. 106), e-mail: [email protected]

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική»

    27 Σεπτεμβρίου
    Εκδήλωση για παιδιά.
    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α΄ θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού). Ώρα: 10:00-12:00.


    Θεματικές περιηγήσεις
    26 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12.00-12:45
    «Το πολυσύχναστο λιμάνι της Περατής στο λυκόφως του μυκηναϊκού κόσμου». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. .

    27 Σεπτεμβρίου
    «Διαδρομές μνήμης μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και προβολή παρουσίασης στο Αμφιθέατρο. Ώρα: 10:00-10:45, 11:00-11:45.
    ?«Προϊστορικά δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμικοί δεσμοί στο ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες». Θεματική περιήγηση στις αίθουσες 5 και 6 του μουσείου. Ώρα 13.00-14:00.

    29 Σεπτεμβρίου
    «Φτάνει λοιπόν στο σπίτι του πατέρα μου κάποιος ανάμεσά τους τετραπέρατος, στο χέρι του κρατώντας μαλαματένιο περιδέραιο, με 460 περασμένες χάντρες από κεχριμπάρι" Οδύσσεια, ο, 455-457. Κεχριμπάρι: Τα δώρα από το Βορρά ή το εμπόριο του στους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. Ώρα: 11:00-11:40.
    «Θρησκευτικά δίκτυα: εισαγωγή νέων λατρειών στην Αττική». Θεματική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου. Ώρα: 12:00-13:00.
    Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση (https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/)
    Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 10682 Αθήνα
    Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη (Γενικός συντονισμός), Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Παναγιώτα Κουτσιανά, Αριάδνη Κλωνιζάκη, Αικατερίνη Κωστάντη, Κάτια Μαντέλη, Νεκταρία Ρουμελιώτη, Μαρία Σελέκου, Μαρία Χιδίρογλου
    Τηλ. 2132144856, 2132144889, e-mail: [email protected]

    Νομισματικό Μουσείο

    Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024

    27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12:00
    Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024 στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.


    Ρεσιτάλ κιθάρας
    27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19:00.
    Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Ιωάννη Ανδρόνογλου στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
    Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: Νομισματικό Μουσείο, Πανεπιστημίου 12, 10671, Αθήνα
    Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Ελένη Νάκη
    Τηλ. 2103632057, e-mail: [email protected]

    Επιγραφικό Μουσείο

    «Αρχαία Δίκτυα. Συμμαχίες και πρόξενοι»
    27, 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00
    Θεματικές ξεναγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου που αφορούν σε συνθήκες συμμαχίας και στα προξενικά ψηφίσματα με τα οποία ο αθηναϊκός δήμος τιμούσε και απένεμε τον τίτλο του προξένου σε ξένους πολίτες που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.
    Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 10682, Αθήνα
    Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Αθανάσιος Θέμος, Ελένη Ζαββού, Ειρήνη Χωρέμη
    Τηλ. 2108847575, e-mail: [email protected]

    Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    «Εμπορικοί δρόμοι και προσκυνηματικά ταξίδια»
    29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:30 και 12:00
    Ξεναγήσεις για ενήλικες με αφορμή εκθέματα του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση. Ομάδες επισκεπτών θα περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους συμμετέχοντας σε ένα ταξίδι διαδρομών της βυζαντινής επικράτειας, με θέμα: α) τους εμπορικούς δρόμους ως μέσο μεταφοράς προϊόντων και πολιτιστικών επιρροών και β) το προσκυνηματικό ταξίδι σε ιερούς τόπους του Χριστιανισμού ως πνευματική εμπειρία και ως περιήγηση.

    «Έμπορος στη Βυζαντινή αυτοκρατορία»
    30 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30
    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες και την οικονομία του Βυζαντίου μέσα από τα εκθέματα.
    Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, 10675, Αθήνα
    Υπεύθυνος εκδήλωσης: Πρωτ. Περίανδρος Ι. Επιτροπάκης
    Τηλ. 2132139536, e-mail: [email protected]

    Μουσείο Ακρόπολης

    «Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό»
    29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00 (αγγλικά) & 12:00(ελληνικά)
    Θεματική παρουσίαση σε ενήλικο κοινό, που διερευνά τις αντιλήψεις των αρχαίων για την υγεία, την υγιεινή, ατομική και δημόσια, τη φροντίδα του σώματος και κατ’ επέκταση της ψυχής, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει τη λατρευτική/θρησκευτική διάσταση αυτών. Θα εξεταστεί πως μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, εμπορικές επαφές και ανταλλαγές διαμορφώθηκαν αυτές οι αντιλήψεις αφομοιώνοντας στοιχεία για τους τρόπους υγιεινής διαβίωσης και τις θεραπευτικές μεθόδους που αποκαθιστούν την αρμονική ισορροπία του οργανισμού, αλλά και ποιες υπήρξαν οι επιδράσεις αυτών σε άλλους πολιτισμούς χωρίς σύνορα χωρικά και χρονικά.
    Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742, Αθήνα
    Υπεύθυνη εκδήλωσης: Κατερίνα Διαμαντίδου
    Τηλ. 6947895673, e-mail: [email protected]

    Ψηφιακές δράσεις των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    «Περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι»
    Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
    Ιστότοποι:
    https://www.efada.gr/ https://www.facebook.com/efadagr/?view_public_for=100596401877545&ref=page_internal
    https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum/ https://www.facebook.com/EHDaysGR
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Βίντεο με θέμα τις περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι
    Υπεύθυνες δράσης: Καλλιόπη Φλώρου, Ευσταθία Ανέστη
    Τηλ. 2103213571, e-mail: [email protected]

    «Μαζιριές της Κάσου - Σιτάκα»
    2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
    Ιστότοποι: https://2dim-peir-rodou-new.dod.sch.gr
    Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κάσου
    Υπεύθυνες δράσης: Μαντικού Σταματία, Λιβανίου Ευαγγελία
    Τηλ. 2241030985, e-mail: [email protected]

    «2ο Πανέβριο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Μουσικής»
    4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης «Χρόνης Αηδονίδης»
    Ιστότοπος: https://youtu.be/4KvSXer0FHQ
    Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση
    Συνεργαζόμενοι φορείς: Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης, Δήμος Αλεξανδρούπολης
    Υπεύθυνοι δράσης: Χρυσοβαλάντης Σαΐρης, Μπατζόλα Ευαγγελία
    Τηλ. 2551026454, e-mail: [email protected]

    «Το ψηφιακό μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας»
    4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Αττικής
    Ιστότοποι: https://4gym-glyfad.att.sch.gr/ , https://blogs.sch.gr/kchazapi/
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση με τη συλλογή αντικειμένων της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που συγκέντρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου
    Συνεργαζόμενος φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας
    Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Χαζάπη
    Τηλ. 2109611026, 2109646423, e-mail: [email protected]

    «Στην διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας»
    6ο Γυμνάσιο Καβάλας
    Ιστότοπος: https://6gym-kaval.kav.sch.gr/
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση, εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι και μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα την Αρχαία Εγνατία.
    Υπεύθυνες δράσης: Ευθυμία Ξουβερούδη, Μυρσίνη Χατζηγιάννη
    Τηλ.: 2510243887, e-mail: [email protected]

    «Tα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας»
    6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
    Ιστότοπος: https://6dim-ag-parask.att.sch.gr/
    Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τα μνημεία της Αθήνας
    Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Ντίμου
    Τηλ.: 2106527551, e-mail: [email protected]

    «Ατενίζω το μέλλον μέσα από την ιστορία του τόπου μου»
    Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιστιαίας-Αιδηψού
    Ιστότοπος: http://dim-ag-istiaias.eyv.sch.gr/
    Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή ξενάγηση
    Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου, Λαογραφικό Μουσείο Αγίου
    Υπεύθυνες δράσης: Νεκταρία Σκουρτανιώτη, Ευαγγελία Λιαροπούλου
    Τηλ. 2226031244, e-mail: [email protected]

    «Following El Greco’s Paths. The Heritage of a Universal Painter»
    Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
    Ιστότοποι: https://padlet.com/sofiasvarna/following-el-greco-s-paths-the-heritage-of-a-universal-paint-rrysf9lgr30sgnrp
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη ζωή και το έργο του El Greco
    Υπεύθυνες δράσης: Δήμητρα Βάντζου, Ευαγγελία Γεώργα, Δέσποινα Κορωνάκη, Σοφία Σβάρνα
    Τηλ. 2104122260, e-mail: [email protected]

    «Το ψηφιακό Μαρούσι»
    Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
    Ιστότοπος: https://1drv.ms/u/s!Any7eBIGwfZRzl_oBaBlCh5UnhgP?e=ELUe2n
    Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τη σύγχρονη ζωή, αλλά και στο παρελθόν της πόλης του Αμαρουσίου
    Υπεύθυνη δράσης: Χριστίνα Σταμάτη
    Τηλ. 2106186000/6941474933, e-mail: [email protected]

    «Ξένες προσωπικότητες που επηρέασαν την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως αυτές διαφαίνονται μέσα από την ονομασία των οδών της»
    Γενικό Λύκειο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης
    Ιστότοπος: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1LNeCY7pOSkEGv-kIMQKVKos6MCDy5qA&usp=sharing
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακή εφαρμογή
    Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Νιζαμίδου
    Τηλ. 6974273236, e-mail: [email protected]

    «Ακολουθούμε μουσικά τον κύκλο της ζωής»
    Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας "Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου"
    Ιστότοπος: www.youtube.com/@user-pz8dd7hv1q<br< a=""> style="box-sizing: border-box;" />Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση/βίντεο, όπου θα αναδειχθεί ο ρόλος του του μουσικού σχολείου Σιάτιστας ως κρίκου που συνδέει την προφορική τοπική τραγουδιστική παράδοση, που χάνεται με την πάροδο των ετών, με τη σύγχρονη εποχή και τη νέα γενιά.
    Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Κουζιάκη
    Τηλ. 6977917715, e-mail: </br<>
    [email protected]

    «Ένα Μουσείο γεννιέται…»: Ψηφιακό χρονολόγιο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας»
    Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
    Ιστότοπος: https://pluggy.eu/
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό χρονολόγιο που παρουσιάζει την οικογένεια Τσαλαπάτα και την επιχειρηματική δράση της, από το 1905 έως την ίδρυση του Πλινθοκεραμοποιείου Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, και αναδεικνύει τη λειτουργία του ομώνυμου συγκροτήματος, από την ίδρυση του εργοστασίου μέχρι τη μουσειακή του επανάχρηση.
    Υπεύθυνη δράσης: Ειρήνη Μαστροπαύλου
    Τηλ. 2103256939, e-mail: [email protected]

    «Κληρονομιά σε διάλογο-Heritage in Dialogue»
    Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (ΕΚΕΦΕΔ)
    Ιστότοπος: https://sincere-project.eu/events/heritage-in-dialogue/
    Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση
    Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “SINCERE - The second life of modern period architecture: Resilient and adaptive renovation towards net-zero carbon heritage buildings” δύο κτήρια Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα νεοκλασικό σχολείο στη Ρόδο και ένα χαλυβουργείο στην Οστράβα της Τσεχίας συνομιλούν διαδικτυακά μεταξύ τους, με σκοπό να διεγείρουν μια διαπολιτισμική συζήτηση με θέμα τη βιώσιμη ανακαίνιση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.
    Συνεργαζόμενοι φορείς: NETHOOD, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (Ελλάδα), Museum+ (Ostrava, Τσεχία)
    Υπεύθυνοι δράσης: Ιωάννης Καρατάσιος, Παναγιώτης Αντωνιάδης, e-mail: [email protected], [email protected]

    «Βιομηχανική Πολιτιστική Κληρονομιά- Το δίκτυο της Τομάτας- Οι δεσμοί των ανθρώπων»
    Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
    Ιστότοπος: www.tomatomuseum.gr, https://www.facebook.com/Tomatomuseum/
    Instagram Tomato Industrial Museum
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    -Δημιουργία ιστοσελίδας με υλικό από τα 9 εργοστάσια τομάτας που υπήρχαν στη Σαντορίνη
    -Δημιουργία δημοσιεύσεων στα social media για την προώθηση του υλικού
    -Παρότρυνση και συμμετοχή του κοινού με ιστορίες, επιπλέον υλικό.
    Συνεργαζόμενος φορέας: Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης Δ. Νομικός Α.Β.Ε.Κ
    Υπεύθυνη δράσης: Βάνη Βαλιάνου Νομικού
    Τηλ. 2286085141, e-mail: [email protected]

    «Μνημεία εντός και εκτός αστικού ιστού Δήμου Μαρκοπούλου»
    Δήμος Μαρκοπούλου
    Ιστότοπος: https://www.markopoulo.gr/
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό και διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά Α’ βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τα μνημεία του Δήμου Μαρκοπούλου
    Υπεύθυνος δράσης: Δημήτριος Κολιαβασίλης
    Τηλ. 2299020150, e-mail: [email protected]

    «12ο FolCalFest Διασυνοριακοί Διάλογοι: Σχέσεις πολυφωνίας»
    Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.]
    Ιστότοπος: https://folcalfest.net/event/12-folcalfest-2024-03-02-03/
    Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
    Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τις λαϊκές πολυφωνίες των νοτιοδυτικών Βαλκανίων
    Συνεργαζόμενοι φορείς: Πρεσβεία Αλβανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Ηπείρου, Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Δήμος Ιωαννιτών
    Υπεύθυνη δράσης: Παρασκευή Κανελλάτου
    Τηλ. 2106519697, e-mail: [email protected]

    Πηγή: iefimerida.gr - Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και μνημεία το Σ/Κ -Οι δράσεις - iefimerida.gr - Εthnos.gr

  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι
    Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι

    Η κλιματική κρίση φέρνει νέους καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασίας που σπάνε το ένα το άλλο

    Τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό», δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ), υπογραμμίζοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

    Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

    «Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

    «Δεν έχουμε παραλύσει»

    Η ίδια αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

    Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

    Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

    Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια
    ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια

    Ενας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας - Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες

    Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο σε πόλεις που βρίσκονται στην έρημο να αναμένεται να φτάσει έως τους 49° Κελσίου, ενώ η πόλη Φίνιξ στην Αριζόνα συμπλήρωσε 100 συναπτές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38° Κελσίου.
    Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό.
    ο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.
    Η Κάρεν Μπας, δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι ανοικτοί για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.
    Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, στις οποίες μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο, αυτή τη φορά θα δουν θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

    «Οι περισσότερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», κάτι που σημαίνει ότι «αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας το καλοκαίρι έσπασε ρεκόρ από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, αυτό δεν επηρέασε την πλειονότητα των κατοίκων», καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές, εξήγησε ο ίδιος.
    Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές της Γης, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47° Κελσίου, λίγο κάτω από τους 50° Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

    Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα πληγεί από τον καύσωνα. Στην πόλη Φίνιξ η χθεσινή ημέρα -- η Τρίτη-- ήταν η εκατοστή στη διάρκειας της οποίας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38° Κελσίου.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38° Κελσίου επί 76 ημερες.
    Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που ανέλυσε τα δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO
  • Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία
    Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία

    Στην Αυστραλία καταγράφηκαν σήμερα (26/08) χειμερινές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,6 βαθμούς Κελσίου σε ένα τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

    Αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ και καταγράφηκε στο στρατόπεδο του Γιάμπι Σάουντ στις 15.37 τοπική ώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του μήνα Αυγούστου για το σύνολο της Αυστραλίας» και ένα «νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για έναν χειμερινό μήνα στην Αυστραλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μετεωρολογικού Γραφείου της χώρας.

    Αν και το ρεκόρ έχει «προσωρινά επιβεβαιωθεί», οι επιστήμονες πρέπει να επαληθεύσουν ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τοπικής ανωμαλίας, προτού εγγραφεί επισήμως στα μητρώα των ρεκόρ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ των 41,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Γουέστ Ρόεμπακ (βορειοδυτικά).

    Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

    Περίπου το 18% της αυστραλιανής επικράτειας είναι έρημος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στις εύκρατες ζώνες.

    Τρία μετεωρολογικά μοντέλα επηρεάζουν το κλίμα της Αυστραλίας

    Το κλίμα της Αυστραλίας επηρεάζεται από τρία μετεωρολογικά μοντέλα: τις αλλαγές της θερμοκρασίας στον Ινδικό Ωκεανό, τις αλλαγές σε μια ζώνη ανέμου που μετακινείται μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής και τις αλλαγές στα μετεωρολογικά μοντέλα του Ειρηνικού γνωστά υπό το όνομα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα.

    Ορισμένοι συνδυασμοί αυτών των τριών καιρικών φαινομένων μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες εξαιρετικά ζεστές, ξηρές ή με μεγάλη υγρασία σε διαφορετικά τμήματα της Αυστραλίας.

    Τα τρία βασικά μετεωρολογικά φαινόμενα της Αυστραλίας θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας.

    Το Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά πως «ο συνδυασμός αυτών των μεγάλων κλιματικών επιδράσεων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη» συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ο χειμώνας του 2023 ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αυστραλία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις
    Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις

    Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    ο κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Εάν όμως η παγκόσμια θέρμανση φθάσει στους 3 ή 4 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health.

    Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αναφέρει ο Guardian.

    «Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    Η ζέστη θα μπορούσε να σκοτώσει 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000.

    Και έμμεσες επιπτώσεις

    Μάλιστα, ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», σύμφωνα με την Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία επισημαίνει και έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία.

    «Και στη συνέχεια υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχίες στις καλλιέργειες, καταστροφές από πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας».

    SOS για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα

    Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

    Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς, οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

    Η μελέτη προέκτεινε επίσης τα δεδομένα για τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα, από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερη θερμική καταπόνηση

    Μέτρα αντιμετώπισης

    Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.

    «Αν θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, είναι θεμελιώδες να εξετάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, με την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού. Είπαν ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις κλιματικές ζημιές και επίσης πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των θανάτων από καύσωνα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Έρχεται η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου: Ανοιχτά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
    Έρχεται η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου: Ανοιχτά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Η αντίστροφη μέτρηση για την υπερπανσέληνο του Αυγούστου ξεκίνησε. Απόψε το βράδυ (19/8) μετά το ηλιοβασίλεμα στις 8:12 θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η πολυαναμενόμενη πανσέληνος. Πρόκειται για την «Πανσέληνο του Οξύρυγχου» το θέαμα της οποίας θα κορυφωθεί στις 21:25.

    Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον ουρανό την ανατολή του φεγγαριού.

    Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου θα φαίνεται πλήρες ήδη από απόψε, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για διαδοχικές νύχτες.

    Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Φέτος, δεν θα υπάρχει δεύτερη πανσέληνος κατά τον Αύγουστο, όπως συνέβη πέρυσι.

    Οι μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα ο Αύγουστος φημίζονται για τη μεγάλη και φωτεινή εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό. Το φεγγάρι θα χαρίσει μαγευτικές εικόνες προσελκύοντας την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

    Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

    Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η αυριανή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

    ο υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, απόψε το βράδυ (19/8).

    Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα είναι ανοιχτοί για να υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

    Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

    up-politismou.webp

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

    Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται από εκδηλώσεις από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Δύο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο απόψε (19/8) σε μια ιδιαίτερη περιήγηση στον εξωτερικό του χώρο, στην υπαίθρια έκθεση Μνήμη και... Λίθοι, συνοδεία soul μουσικής και κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό φως.

    Μετά 20:00 και έως τα μεσάνυχτα, η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 21:00, ο χώρος του Mouseio Café θα πλημμυρίσει με τις soul μελωδίες των Evita and Dry Breads, δηλαδή με την Εβίτα Ναλμπαντίδου στη φωνή, τη Στέλλα Καραγιώργου στο κοντραμπάσο, τη Στεφανία Δουλιάκα στο πιάνο και τη Λία Αμπρικίδου στα τύμπανα.

    Ελεύθερη θα είναι σήμερα η είσοδος και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου που διοργανώνει το ΥΠΠΟ.

    Στις 20 Αυγούστου, προγραμματίζει κι αυτό μουσική εκδήλωση και συγκεκριμένα, στις 20:30, στο αίθριο του Μουσείου. Πρόκειται για ανατολική μουσική των Πάνου Σκουτέρη, (κλαρινέτο, καβάλ, φωνή) και Arash Badie (ιρανικό ταρ), σε μία εκδήλωση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και συμπεριλαμβάνει ρεπερτοριακά λατρευτική αλλά και λαϊκή μουσική από την ελληνική-βυζαντινή, την περσική, οθωμανική και την αραβική παράδοση.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο