Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 19:56

Μουσεία: Ελεύθερη είσοδος το Σαββατοκύριακο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 28η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δηλαδή στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία είναι ελεύθερη.

Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» (European Heritage Days 2024: Routes, Networks and Connections).

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απηχούν το γεγονός ότι κοινότητες, λαοί, χώρες και πολιτισμοί έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι διακατέχονται από την κοινή επιδίωξη για προστασία και ανάδειξη των ιστοριών και τόπων που συνθέτουν την ατομική και συλλογική μνήμη.

Πέρα όμως από την ανίχνευση και ανάδειξη ιστοριών του παρελθόντος, οι φετινές εκδηλώσεις προσφέρουν το έναυσμα και τη δυνατότητα γνωριμίας με νέα δίκτυα και δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι συνδέονται πέρα από σύνορα μέσω κοινών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και προσδοκιών, παράγοντας υλικό και άυλο πολιτισμό.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, με την πλειονότητα των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ προβλέπονται και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook.

Ολες οι δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών

«Multaka: Διαπολιτισμικές περιηγήσεις» στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα

28, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

Διαπολιτισμικές περιηγήσεις που πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού “διαπολιτισμικό περιηγητή” και απευθύνονται σε πολίτες της Αθήνας. Στόχος τους η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με ένα σημαντικό μνημείο της πόλης μέσα από μία βιωματική και διαπολιτισμική προσέγγιση.

Αριθμός συμμετεχόντων κάθε περιήγησης: Έως 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)- Γλώσσα περιήγησης: Ελληνική
Συνεργαζόμενοι φορείς: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Κυρρήστου 8, 10556, Αθήνα
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή (ΥΠΠΟ-ΔΑΜΕΕΠ), Π. Ανδριανοπούλου (ΥΠΠΟ-ΜΝΕΠ), Φ. Κεραμίδα (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)
Τηλ.: 2103321709, e-mail: [email protected]

«Διαδρομές έργων τέχνης: με αφορμή το ταξίδι του «Προμηθέα Λυόμενου» του Carl Bloch» στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

7 Οκτωβρίου, ώρα 10.00

Ημερίδα
Ένας άγνωστος πίνακας του φημισμένου Δανού ζωγράφου Carl Bloch, ανακαλύφθηκε στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Τατοΐου, συντηρήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα, ταξίδεψε για μια έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης της Δανίας και θα τοποθετηθεί οριστικά προς έκθεση στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Κτήματος Τατοΐου, το 2025. Θα παρουσιαστεί το οδοιπορικό του πίνακα από τη λήθη των αποθηκών του Τατοΐου, στα φώτα των εγκαινίων της έκθεσης στην Κοπεγχάγη, με σταθμούς στη συντήρησή του και στις προϋποθέσεις προετοιμασίας και μεταφοράς του. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία για τη δημιουργία του πίνακα και τους συμβολισμούς του έργου.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Θεωρίας 12, Πλάκα, 10555, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Μαρία Κρινή
Τηλ.: 2103215548, 2103244628 (εσωτ. 106), e-mail: [email protected]

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική»

27 Σεπτεμβρίου
Εκδήλωση για παιδιά.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α΄ θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού). Ώρα: 10:00-12:00.


Θεματικές περιηγήσεις
26 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12.00-12:45
«Το πολυσύχναστο λιμάνι της Περατής στο λυκόφως του μυκηναϊκού κόσμου». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. .

27 Σεπτεμβρίου
«Διαδρομές μνήμης μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και προβολή παρουσίασης στο Αμφιθέατρο. Ώρα: 10:00-10:45, 11:00-11:45.
?«Προϊστορικά δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμικοί δεσμοί στο ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες». Θεματική περιήγηση στις αίθουσες 5 και 6 του μουσείου. Ώρα 13.00-14:00.

29 Σεπτεμβρίου
«Φτάνει λοιπόν στο σπίτι του πατέρα μου κάποιος ανάμεσά τους τετραπέρατος, στο χέρι του κρατώντας μαλαματένιο περιδέραιο, με 460 περασμένες χάντρες από κεχριμπάρι" Οδύσσεια, ο, 455-457. Κεχριμπάρι: Τα δώρα από το Βορρά ή το εμπόριο του στους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. Ώρα: 11:00-11:40.
«Θρησκευτικά δίκτυα: εισαγωγή νέων λατρειών στην Αττική». Θεματική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου. Ώρα: 12:00-13:00.
Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση (https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/)
Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 10682 Αθήνα
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη (Γενικός συντονισμός), Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Παναγιώτα Κουτσιανά, Αριάδνη Κλωνιζάκη, Αικατερίνη Κωστάντη, Κάτια Μαντέλη, Νεκταρία Ρουμελιώτη, Μαρία Σελέκου, Μαρία Χιδίρογλου
Τηλ. 2132144856, 2132144889, e-mail: [email protected]

Νομισματικό Μουσείο

Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024

27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12:00
Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024 στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.


Ρεσιτάλ κιθάρας
27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19:00.
Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Ιωάννη Ανδρόνογλου στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: Νομισματικό Μουσείο, Πανεπιστημίου 12, 10671, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Ελένη Νάκη
Τηλ. 2103632057, e-mail: [email protected]

Επιγραφικό Μουσείο

«Αρχαία Δίκτυα. Συμμαχίες και πρόξενοι»
27, 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00
Θεματικές ξεναγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου που αφορούν σε συνθήκες συμμαχίας και στα προξενικά ψηφίσματα με τα οποία ο αθηναϊκός δήμος τιμούσε και απένεμε τον τίτλο του προξένου σε ξένους πολίτες που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 10682, Αθήνα
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Αθανάσιος Θέμος, Ελένη Ζαββού, Ειρήνη Χωρέμη
Τηλ. 2108847575, e-mail: [email protected]

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Εμπορικοί δρόμοι και προσκυνηματικά ταξίδια»
29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:30 και 12:00
Ξεναγήσεις για ενήλικες με αφορμή εκθέματα του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση. Ομάδες επισκεπτών θα περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους συμμετέχοντας σε ένα ταξίδι διαδρομών της βυζαντινής επικράτειας, με θέμα: α) τους εμπορικούς δρόμους ως μέσο μεταφοράς προϊόντων και πολιτιστικών επιρροών και β) το προσκυνηματικό ταξίδι σε ιερούς τόπους του Χριστιανισμού ως πνευματική εμπειρία και ως περιήγηση.

«Έμπορος στη Βυζαντινή αυτοκρατορία»
30 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες και την οικονομία του Βυζαντίου μέσα από τα εκθέματα.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, 10675, Αθήνα
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Πρωτ. Περίανδρος Ι. Επιτροπάκης
Τηλ. 2132139536, e-mail: [email protected]

Μουσείο Ακρόπολης

«Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό»
29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00 (αγγλικά) & 12:00(ελληνικά)
Θεματική παρουσίαση σε ενήλικο κοινό, που διερευνά τις αντιλήψεις των αρχαίων για την υγεία, την υγιεινή, ατομική και δημόσια, τη φροντίδα του σώματος και κατ’ επέκταση της ψυχής, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει τη λατρευτική/θρησκευτική διάσταση αυτών. Θα εξεταστεί πως μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, εμπορικές επαφές και ανταλλαγές διαμορφώθηκαν αυτές οι αντιλήψεις αφομοιώνοντας στοιχεία για τους τρόπους υγιεινής διαβίωσης και τις θεραπευτικές μεθόδους που αποκαθιστούν την αρμονική ισορροπία του οργανισμού, αλλά και ποιες υπήρξαν οι επιδράσεις αυτών σε άλλους πολιτισμούς χωρίς σύνορα χωρικά και χρονικά.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Κατερίνα Διαμαντίδου
Τηλ. 6947895673, e-mail: [email protected]

Ψηφιακές δράσεις των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι»
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Ιστότοποι:
https://www.efada.gr/ https://www.facebook.com/efadagr/?view_public_for=100596401877545&ref=page_internal
https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum/ https://www.facebook.com/EHDaysGR
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Βίντεο με θέμα τις περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι
Υπεύθυνες δράσης: Καλλιόπη Φλώρου, Ευσταθία Ανέστη
Τηλ. 2103213571, e-mail: [email protected]

«Μαζιριές της Κάσου - Σιτάκα»
2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
Ιστότοποι: https://2dim-peir-rodou-new.dod.sch.gr
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κάσου
Υπεύθυνες δράσης: Μαντικού Σταματία, Λιβανίου Ευαγγελία
Τηλ. 2241030985, e-mail: [email protected]

«2ο Πανέβριο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Μουσικής»
4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης «Χρόνης Αηδονίδης»
Ιστότοπος: https://youtu.be/4KvSXer0FHQ
Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης, Δήμος Αλεξανδρούπολης
Υπεύθυνοι δράσης: Χρυσοβαλάντης Σαΐρης, Μπατζόλα Ευαγγελία
Τηλ. 2551026454, e-mail: [email protected]

«Το ψηφιακό μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας»
4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Αττικής
Ιστότοποι: https://4gym-glyfad.att.sch.gr/ , https://blogs.sch.gr/kchazapi/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση με τη συλλογή αντικειμένων της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που συγκέντρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου
Συνεργαζόμενος φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας
Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Χαζάπη
Τηλ. 2109611026, 2109646423, e-mail: [email protected]

«Στην διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας»
6ο Γυμνάσιο Καβάλας
Ιστότοπος: https://6gym-kaval.kav.sch.gr/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση, εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι και μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα την Αρχαία Εγνατία.
Υπεύθυνες δράσης: Ευθυμία Ξουβερούδη, Μυρσίνη Χατζηγιάννη
Τηλ.: 2510243887, e-mail: [email protected]

«Tα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας»
6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
Ιστότοπος: https://6dim-ag-parask.att.sch.gr/
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τα μνημεία της Αθήνας
Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Ντίμου
Τηλ.: 2106527551, e-mail: [email protected]

«Ατενίζω το μέλλον μέσα από την ιστορία του τόπου μου»
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιστιαίας-Αιδηψού
Ιστότοπος: http://dim-ag-istiaias.eyv.sch.gr/
Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή ξενάγηση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου, Λαογραφικό Μουσείο Αγίου
Υπεύθυνες δράσης: Νεκταρία Σκουρτανιώτη, Ευαγγελία Λιαροπούλου
Τηλ. 2226031244, e-mail: [email protected]

«Following El Greco’s Paths. The Heritage of a Universal Painter»
Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Ιστότοποι: https://padlet.com/sofiasvarna/following-el-greco-s-paths-the-heritage-of-a-universal-paint-rrysf9lgr30sgnrp
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη ζωή και το έργο του El Greco
Υπεύθυνες δράσης: Δήμητρα Βάντζου, Ευαγγελία Γεώργα, Δέσποινα Κορωνάκη, Σοφία Σβάρνα
Τηλ. 2104122260, e-mail: [email protected]

«Το ψηφιακό Μαρούσι»
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
Ιστότοπος: https://1drv.ms/u/s!Any7eBIGwfZRzl_oBaBlCh5UnhgP?e=ELUe2n
Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τη σύγχρονη ζωή, αλλά και στο παρελθόν της πόλης του Αμαρουσίου
Υπεύθυνη δράσης: Χριστίνα Σταμάτη
Τηλ. 2106186000/6941474933, e-mail: [email protected]

«Ξένες προσωπικότητες που επηρέασαν την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως αυτές διαφαίνονται μέσα από την ονομασία των οδών της»
Γενικό Λύκειο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης
Ιστότοπος: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1LNeCY7pOSkEGv-kIMQKVKos6MCDy5qA&usp=sharing
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακή εφαρμογή
Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Νιζαμίδου
Τηλ. 6974273236, e-mail: [email protected]

«Ακολουθούμε μουσικά τον κύκλο της ζωής»
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας "Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου"
Ιστότοπος: www.youtube.com/@user-pz8dd7hv1q<br< a=""> style="box-sizing: border-box;" />Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση/βίντεο, όπου θα αναδειχθεί ο ρόλος του του μουσικού σχολείου Σιάτιστας ως κρίκου που συνδέει την προφορική τοπική τραγουδιστική παράδοση, που χάνεται με την πάροδο των ετών, με τη σύγχρονη εποχή και τη νέα γενιά.
Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Κουζιάκη
Τηλ. 6977917715, e-mail: </br<>
[email protected]

«Ένα Μουσείο γεννιέται…»: Ψηφιακό χρονολόγιο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας»
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ιστότοπος: https://pluggy.eu/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό χρονολόγιο που παρουσιάζει την οικογένεια Τσαλαπάτα και την επιχειρηματική δράση της, από το 1905 έως την ίδρυση του Πλινθοκεραμοποιείου Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, και αναδεικνύει τη λειτουργία του ομώνυμου συγκροτήματος, από την ίδρυση του εργοστασίου μέχρι τη μουσειακή του επανάχρηση.
Υπεύθυνη δράσης: Ειρήνη Μαστροπαύλου
Τηλ. 2103256939, e-mail: [email protected]

«Κληρονομιά σε διάλογο-Heritage in Dialogue»
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (ΕΚΕΦΕΔ)
Ιστότοπος: https://sincere-project.eu/events/heritage-in-dialogue/
Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “SINCERE - The second life of modern period architecture: Resilient and adaptive renovation towards net-zero carbon heritage buildings” δύο κτήρια Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα νεοκλασικό σχολείο στη Ρόδο και ένα χαλυβουργείο στην Οστράβα της Τσεχίας συνομιλούν διαδικτυακά μεταξύ τους, με σκοπό να διεγείρουν μια διαπολιτισμική συζήτηση με θέμα τη βιώσιμη ανακαίνιση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεργαζόμενοι φορείς: NETHOOD, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (Ελλάδα), Museum+ (Ostrava, Τσεχία)
Υπεύθυνοι δράσης: Ιωάννης Καρατάσιος, Παναγιώτης Αντωνιάδης, e-mail: [email protected], [email protected]

«Βιομηχανική Πολιτιστική Κληρονομιά- Το δίκτυο της Τομάτας- Οι δεσμοί των ανθρώπων»
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Ιστότοπος: www.tomatomuseum.gr, https://www.facebook.com/Tomatomuseum/
Instagram Tomato Industrial Museum
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
-Δημιουργία ιστοσελίδας με υλικό από τα 9 εργοστάσια τομάτας που υπήρχαν στη Σαντορίνη
-Δημιουργία δημοσιεύσεων στα social media για την προώθηση του υλικού
-Παρότρυνση και συμμετοχή του κοινού με ιστορίες, επιπλέον υλικό.
Συνεργαζόμενος φορέας: Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης Δ. Νομικός Α.Β.Ε.Κ
Υπεύθυνη δράσης: Βάνη Βαλιάνου Νομικού
Τηλ. 2286085141, e-mail: [email protected]

«Μνημεία εντός και εκτός αστικού ιστού Δήμου Μαρκοπούλου»
Δήμος Μαρκοπούλου
Ιστότοπος: https://www.markopoulo.gr/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό και διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά Α’ βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τα μνημεία του Δήμου Μαρκοπούλου
Υπεύθυνος δράσης: Δημήτριος Κολιαβασίλης
Τηλ. 2299020150, e-mail: [email protected]

«12ο FolCalFest Διασυνοριακοί Διάλογοι: Σχέσεις πολυφωνίας»
Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.]
Ιστότοπος: https://folcalfest.net/event/12-folcalfest-2024-03-02-03/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τις λαϊκές πολυφωνίες των νοτιοδυτικών Βαλκανίων
Συνεργαζόμενοι φορείς: Πρεσβεία Αλβανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Ηπείρου, Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Δήμος Ιωαννιτών
Υπεύθυνη δράσης: Παρασκευή Κανελλάτου
Τηλ. 2106519697, e-mail: [email protected]

Πηγή: iefimerida.gr - Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και μνημεία το Σ/Κ -Οι δράσεις - iefimerida.gr - Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 18:44

Σχετικά Άρθρα

  • Έρχεται η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου: Ανοιχτά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
    Έρχεται η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου: Ανοιχτά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Η αντίστροφη μέτρηση για την υπερπανσέληνο του Αυγούστου ξεκίνησε. Απόψε το βράδυ (19/8) μετά το ηλιοβασίλεμα στις 8:12 θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η πολυαναμενόμενη πανσέληνος. Πρόκειται για την «Πανσέληνο του Οξύρυγχου» το θέαμα της οποίας θα κορυφωθεί στις 21:25.

    Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον ουρανό την ανατολή του φεγγαριού.

    Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου θα φαίνεται πλήρες ήδη από απόψε, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για διαδοχικές νύχτες.

    Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Φέτος, δεν θα υπάρχει δεύτερη πανσέληνος κατά τον Αύγουστο, όπως συνέβη πέρυσι.

    Οι μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα ο Αύγουστος φημίζονται για τη μεγάλη και φωτεινή εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό. Το φεγγάρι θα χαρίσει μαγευτικές εικόνες προσελκύοντας την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

    Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

    Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η αυριανή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

    ο υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, απόψε το βράδυ (19/8).

    Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα είναι ανοιχτοί για να υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

    Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

    up-politismou.webp

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

    Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται από εκδηλώσεις από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Δύο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο απόψε (19/8) σε μια ιδιαίτερη περιήγηση στον εξωτερικό του χώρο, στην υπαίθρια έκθεση Μνήμη και... Λίθοι, συνοδεία soul μουσικής και κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό φως.

    Μετά 20:00 και έως τα μεσάνυχτα, η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 21:00, ο χώρος του Mouseio Café θα πλημμυρίσει με τις soul μελωδίες των Evita and Dry Breads, δηλαδή με την Εβίτα Ναλμπαντίδου στη φωνή, τη Στέλλα Καραγιώργου στο κοντραμπάσο, τη Στεφανία Δουλιάκα στο πιάνο και τη Λία Αμπρικίδου στα τύμπανα.

    Ελεύθερη θα είναι σήμερα η είσοδος και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου που διοργανώνει το ΥΠΠΟ.

    Στις 20 Αυγούστου, προγραμματίζει κι αυτό μουσική εκδήλωση και συγκεκριμένα, στις 20:30, στο αίθριο του Μουσείου. Πρόκειται για ανατολική μουσική των Πάνου Σκουτέρη, (κλαρινέτο, καβάλ, φωνή) και Arash Badie (ιρανικό ταρ), σε μία εκδήλωση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και συμπεριλαμβάνει ρεπερτοριακά λατρευτική αλλά και λαϊκή μουσική από την ελληνική-βυζαντινή, την περσική, οθωμανική και την αραβική παράδοση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12 έως 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα
    Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12 έως 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα

    Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, λόγω πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ πληροφορεί:«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, λόγω της πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα».

    Να σημειωθεί ότι, η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (19/7).

    Στην Αττικής οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από τους 30 έως τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι έως και 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σήμερα Κυριακή
    Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σήμερα Κυριακή

    Τη δυνατότητα να επισκεφθούν δωρεάν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού έχουν σήμερα Κυριακή (5/11) όσες και όσοι θέλουν να περάσουν τη μέρα τους πραγματοποιώντας ένα «ταξίδι στο χρόνο».

    Να σημειωθεί ότι, η ελεύθερη είσοδος σε χώρους πολιτισμού είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.

    Επίσης καθορίζονται ως ημέρες ελεύθερης εισόδου για όλους τους επισκέπτες η 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή), η 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).

    Πηγή: cnn.gr

  • Μουσεία: Τελικά τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Μενδώνη - Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και οι σφοδρές αντιδράσεις
    Μουσεία: Τελικά τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Μενδώνη - Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και οι σφοδρές αντιδράσεις

    Στις 14 Ιανουαρίου, την ημέρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Τατόι και στις «πυρετώδεις» προετοιμασίες που ήταν σε εξέλιξη για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και την υποδοχή των υψηλών καλεσμένων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, μία άλλη σημαντικότερη είδηση περνούσε εκείνη τη στιγμή στα ψιλά…

    Στις 15:45 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη έθετε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου το οποίο επρόκειτο να αλλάξει το νομικό καθεστώς πέντε εκ των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα άλλαζε το νομικό καθεστώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα μουσεία αυτά μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

    Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου με μόλις πέντε θετικά σχόλια από τα συνολικά 318 που καταχωρήθηκαν και το νομοσχέδιο έφτασε τελικά στη Βουλή όπου υπερψηφίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Mόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ.

    Εκσυγχρονισμό υπόσχεται η κυβέρνηση

    Για το τι πραγματικά συνεπάγεται η αλλαγή στο νομικό καθεστώς των μουσείων οι απόψεις διίστανται. Από την μία πλευρά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα μουσεία αυτά εκσυγχρονίζονται και αποκτούν ευελιξία ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προχωρούν σε συνεργασίες με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ από την άλλη αρχαιολογικοί φορείς μιλούν για καταστροφικό νομοσχέδιο που αποκόπτει πέντε από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και πρακτικά συνθλίβει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο να γίνουν τα μουσεία κυβερνητικά «υποχείρια».

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μουσεία τελικά θα αυξήσουν με τον τρόπο αυτόν τα έσοδά τους, τα οποία σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών τους».

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα πέντε μουσεία θα μπορούν να συνεργάζονται πλέον με αντίστοιχα πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού και θα τους παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύουν παραρτήματα ξένων μουσείων στους χώρους τους. Την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει και με το μουσείο Ακρόπολης το οποίο βρίσκεται σε παρόμοιο καθεστώς από την ίδρυσή του, θα μπορούν και να λαμβάνουν χορηγίες από ιδιώτες. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη έχει από την πλευρά της δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν τίθεται θέμα κλεισίματος οποιουδήποτε μουσείου ακόμα και αν βρεθεί μπροστά σε προβλήματα οικονομικής φύσεως.

    Με το νέο νομοσχέδιο όργανα διοίκησης των νέων μουσείων θα είναι ένας Γενικός Διευθυντής που θα ορίζεται μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενώ θα υπάρχει και ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Γενικός Διευθυντής με ρόλο manager θα διορίζεται από το υπουργείο μετά από απόφαση επταμελούς Επιτροπής για τριετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται ακόμα δύο φορές.

    Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχήμα κατά τους αρχαιολόγους είναι πως δεν ορίζεται σε κανένα σημείο πως στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν επιστήμονες - αρχαιολόγοι.

    Οι έντονες αντιδράσεις των αρχαιολόγων

    Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στα μουσεία είναι πολλές και έντονες, με τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους των μουσείων να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο τις τελευταίες εβδομάδες.

    «Αν όντως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε σκοπό να λάβει υπόψη της τη διαβούλευση, θα απέσυρε το σχέδιο νόμου», σχολίαζε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πριν ακόμα το νομοσχέδιο εγκρίνει την μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος έκανε την θέση του απολύτως ξεκάθαρη απέναντι στην αλλαγή του καθεστώτος των μουσείων: «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διαλύσει τα δημόσια Μουσεία… Τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ που θα αποφασίζουν για τη διαχείριση των σπουδαίων θησαυρών των μουσείων μας, τα αποκόπτει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διαλύοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνιζε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και υπογράμμιζε: «Στόχος είναι τα δημόσια Μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ, να ιδιωτικοποιηθούν οι λειτουργίες τους και να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος λαός για να τα επισκεφτεί».

    Σύλλογος Αρχαιολόγων: Η υπουργός αποκρύπτει την αλήθεια

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ξεκαθαρίσει την θέση του επανειλημμένα απέναντι στην εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς θεωρεί ότι είναι «υποκριτικά» τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο περί «εκσυγχρονισμού». Οι αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα ελληνικά μουσεία πρωτοπορούν και βραβεύονται για το έργο τους και οι δράσεις που αναγνωρίζεται από πολίτες και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τον σύλλογο, 487 εξέχουσες προσωπικότητες από 26 χώρες του κόσμου καθώς και όλοι οι αρχαιολόγοι των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό για να μην περάσει το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «θα είχε τα πλέον ανεπιθύμητα επακόλουθα για το μέλλον των μουσείων και την αρχαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα».

    «Τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το έργο τους», τόνιζαν οι αρχαιολόγοι.

    Το κρίσιμο ζήτημα δανεισμού των αρχαιοτήτων

    Ένα από τα σημεία του νομοσχεδίου που προκάλεσε τις σημαντικότερες αντιδράσεις έχει να κάνει με την εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου είναι σκόπιμα ασαφές και για αυτό κρίνεται «ιδιαίτερα επικίνδυνο».

    Η διάταξη προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης «παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκάστοτε Μουσείου στον Υπουργό Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί η μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο με τον «μανδύα του παραρτήματος».

    Κατά τους αρχαιολόγους το νέο νομοσχέδιο παρακάμπτεται η ελληνική Βουλή και εκείνοι που θα αποφασίζουν για το ζήτημα του «δανεισμού» των αρχαιοτήτων θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και οι υπουργοί. Παράλληλα, πλέον η εξαγωγή μπορεί να αφορά και τα εκθέματα των ελληνικών Μουσείων τα οποία ως τώρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεωρούσε «αμετακίνητα».

    Το ίδιο καθεστώς ισχύει στο Μουσείο της Ακρόπολης όμως και εκεί και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται

    Εργαζόμενοι του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς στάθηκαν και εκείνοι απέναντι στις αλλαγές που έφερε το νομοσχέδιο «Μενδώνη», με τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΜΑ), να υπογραμμίζει πως η οικονομική αυτοτέλεια του Μουσείου Ακρόπολης αφενός δεν ισχύει πάντα και αφετέρου οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όχι στο γεγονός ότι ανήκει στο καθεστώς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    «Η 13χρονη εμπειρία μας ως εργαζομένων σε ένα μουσείο που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ μας έχει δείξει καθετί αρνητικό που αφορά τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού», ανέφεραν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας πως υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων που γίνονται «υποχείρια» της εκάστοτε κυβέρνησης και παράλληλα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ιδιωτικοποίηση των μουσείων.

    Τι απάντησε η Λίνα Μενδώνη στις κατηγορίες

    Μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και των αρχαιολόγων υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα το εν λόγω νομοσχέδιο δεν φέρνει καμία διαφοροποίηση στην διαχείριση των αρχαιοτήτων που φιλοξενούνται στα πέντε συγκεκριμένα μουσεία και για τους αρχαιολογικούς τους θησαυρούς θα ισχύει ότι ακριβώς και στα υπόλοιπα μουσεία της χώρας. Παράλληλα ανέφερε ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί υπέρ την μετατροπής μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο παρελθόν.

    Αναφορικά με την κατηγορία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί τον «δανεισμό» των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, η υπουργός σημείωσε ότι η προσωρινή εξαγωγή μνημείων -βραχύχρονη ή μακρόχρονη- πράγματι επιτρέπεται, όχι όμως από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά από τον αρχαιολογικό νόμο του 2002. «Μπορεί να επιτραπεί η προσωρινή εξαγωγή μνημείων με σκοπό την έκθεσή τους σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις … και αφού σταθμιστεί η σημασία της έκθεσης για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», σημείωσε η υπουργός, αναφερόμενη στον αρχαιολογικό νόμο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η μόνιμη εξαγωγή των μνημείων απαγορεύεται και πως ο χρόνος δανεισμού προσδιορίζεται από το ίδιο το υπουργείο.

    Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες τόσο των αρχαιολόγων όσο και των σωματείων εργαζομένων των μουσείων, η υπουργός προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, σημειώνοντας πως μόλις το 15% του ΥΠΠΟΑ συμμετέχει σε αυτές, ενώ παράλληλα άφησε σαφή υπονοούμενα πως είναι υποκινούμενες διότι ξεκίνησαν πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δωρεάν σήμερα η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Δωρεάν είναι σήμερα η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

    Οπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

    Η ελεύθερη είσοδος την πρώτη Κυριακή του μήνα ισχύει μέχρι την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο