Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 08:44

Επίθεση χάκερ στο Κτηματολόγιο: Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για κυβερνεπίθεση από χάκερ στο Κτηματολόγιο.

«Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπισή τέτοιων κρίσεων. Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων, ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Δεν ήταν επιτυχής η επίθεση

«Από την μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές», συμπληρώνει

Τέλος, τονίζει ότι συνεχίζονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης, μέχρι την οριστική αποτροπή της.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 09:40

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο
    Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο

    «Αυτή η μεταρρύθμιση περιμένει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Το 2025 η πατρίδα μας θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο.

    Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και μήνες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ενσωματώνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο των Συμβολαίων, προβλέπεται 24ωρη Ηλεκτρονική Υποβολή Πράξεων, ενώ «διασώζονται» τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.

    Υπέρ του νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια, έχει δηλώσει προς το παρόν μόνο η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευση.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού:

    «Θέλω να επισημάνω τον οικονομικό και τεχνολογικό αποτύπωμα του Κτηματολογίου. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί γρήγορα και οι αλλαγές συμβάλλουν στο συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας. Αυτή η μεταρρύθμιση περιμένει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Τη δεκαετία του ’90 ξαναπιάσαμε το νήμα, αλλά ατελείς ρυθμίσεις μας έκαναν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα.

    Το 2025 η πατρίδα μας θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν χάρτη με ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Όλο αυτό χωρίς παραθυράκια ανομίας. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο με dna ψηφιακό. Θα προσφέρει στην Πολιτεία τρόπο να αξιοποιεί τα ακίνητα που έχει. Θα βοηθήσει στις επενδύσεις, στη στεγαστική κρίση, στο περιβάλλον και θα ρυθμίσει με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα. Πάνω στους ψηφιακούς χάρτες θα αποτυπώνονται τα όλα δεδομένα. Έτσι, με βάση την ξεχωριστή ταυτότητας της κάθε περιοχής, θα μπορεί να γνωρίζει κάποιος πού θα επενδύσει, που θα χτίσει ένα σπίτι ή ένα εργοστάσιο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα για το Κτηματολόγιο - Στο 100% το 2025
    Παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα για το Κτηματολόγιο - Στο 100% το 2025

    Παρέμβαση στη Βουλή στην συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 το μεσημέρι.

    Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων (η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1995), η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την κτηματογράφηση έως το 2025.

    Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και μήνες ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ενσωματώνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο των Συμβολαίων, προβλέπεται 24ωρη Ηλεκτρονική Υποβολή Πράξεων ενώ “διασώζονται” τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.

    Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται και έχει σαν στόχο να διευκολύνει σημαντικά όλες τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν στο Κτηματολόγιο, ενώ θα υπογραμμίσει πως αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές ακινήτων λένε παράγοντες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    «Κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων

    Βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού θα είναι πως ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ με το νομοσχέδιο η αγορά και πώληση ακινήτων θα γίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Θα μειώσει τη γραφειοκρατία, καθώς οι απλοποιημένες διαδικασίες διευκολύνουν τους πολίτες και περιορίζουν τις καθυστερήσεις ενώ επιφέρει μεγάλο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό καθώς η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η ψηφιοποίηση αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Ουσιαστικά η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να μειώσει στο μισό τον χρόνο επαναλαμβανόμενων πράξεων.

    «Όραμα δεκαετιών»

    Όπως λένε από την Κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, υλοποιείται ένα όραμα δεκαετιών καθώς μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται κτηματογράφηση να ολοκληρωθεί έως το 2025, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που εμπόδιζε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Όπως έλεγαν από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο CNN Greece, η «οργάνωση του χώρου στην Ελλάδα» τραβάει από το 1995 και αφορά συνολικά 131.990 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο σύνολο της Επικράτειας. Αφορά 39.120.000 περιουσιακά δικαιώματα σε 20 εκ. γεωτεμάχια και οικόπεδα.

    Με το νομοσχέδιο οι ανάδοχες εταιρείες της Κτηματογράφησης παραδίδουν επικαιροποιημένα υπόβαθρα μέχρι το τέλος του 2024, συμπτύσσονται 3 παραδοτέα σε 1, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενώ οι ανάδοχες εταιρείες μπορούν να τροποποιήσουν συμβάσεις και να εκτελέσουν υποστηρικτικές εργασίες στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία

    Το 2025 ένας και μόνο δημόσιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για τις συναλλαγές ακινήτων σε όλη τη χώρα με ένα ψηφιοποιημένο αρχείο υποθηκοφυλακείων και ψηφιακές διαδικασίες.

    Εξωδικαστικές λύσεις για δασικά οικόπεδα

    Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους.

    Μονομερής τροποποίηση σύστασης

    Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγμα πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συμβολαίου για το διαμέρισμά του παρά μόνο με συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

    Πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Παράταση για το Κτηματολόγιο στην Ηλεία
    Αυγερινοπούλου: Παράταση για το Κτηματολόγιο στην Ηλεία

    Θετικά ανταποκρίθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο αίτημα για νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και αιτήσεων προδήλου σφάλματος στο Κτηματολόγιο, για περιοχές της Ηλείας, η οποία έληγε στις 13 Σεπτεμβρίου.

    Το θέμα της αναγκαιότητας της παράτασης τέθηκε από την Βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο υπουργείο και τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη ενώ σχετικά είχε ενημερωθεί και ο υπουργός, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Η απόφαση για παράταση της διαδικασίας ως τις 25 Σεπτεμβρίου ελήφθη σήμερα στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και υπεγράφη από τον Πρόεδρο, κ. Στυλιανό Σακαρέτσιο. Πλέον αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χάκαραν τον Εμπαπέ στο Twitter: "Ο Κριστιάνο είναι ο GOAT μου, όχι ο νάνος ο Μέσι"
    Χάκαραν τον Εμπαπέ στο Twitter:

    Ο λογαριασμός του Κιλιάν Εμπαπέ στο Twitter παραβιάστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/8) και σ' ένα από τα tweets που ανέβηκαν υπήρχε προσβλητικός χαρακτηρισμός για τον Λιονέλ Μέσι.

    Θύμα των χάκερς έπεσε ο Κιλιάν Εμπαπέ στο Twitter, με τον προσωπικό του λογαριασμό να παραβιάζεται τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/8).

    Μεταξύ των tweets που έγιναν από το προφίλ του σούπερ σταρ της Ρεάλ, ένα από αυτά αναφερόταν στο δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο - Λιονέλ Μεσι, στοχοποιώντας ωστόσο, τον Αργεντινό.

    "Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο νάνος Λιονέλ Μέσι ΔΕΝ είναι ο GOAT μου", ανέφερε συγκεκριμένα το tweet.

    Φυσικά λίγο αργότερα, διαγράφηκαν.

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN LANGSDON

  • Aλλαγές στις μεταβιβάσεις ακίνητων – Ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο
    Aλλαγές στις μεταβιβάσεις ακίνητων – Ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο

    Νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν το θέμα των μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, αλλά και άλλων που έχουν μείνει σε εκρεμμότητα, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων θα περιλαμβάνει νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

    Ο βασικός κορμός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αφορά περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως δάση ή δασικά για τα οποία το Δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σήμερα χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τις Δασικές Υπηρεσίες ακόμα και αν οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

    «Στην Ελλάδα έχουμε το εξής κωμικοτραγικό. Δηλώνουμε στο κτηματολόγιο το ακίνητο με κάποια τ.μ., στοιχεία κτλ. Δηλώνεις το ακίνητο στο Ε9 και πιθανώς να υπάρχει απόκλιση από αυτό που έχεις δηλώσει στο κτηματολόγιο. Δηλώνεις στοιχεία στον Δήμο για τα τέλη του ρεύματος, εκεί άλλα τετραγωνικά. Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει μια διασύνδεση προκειμένου να διορθωθούν όλες οι ατέλειες, να διαμορφωθούν τα στοιχεία και να καταλήγουμε στα σωστά στοιχεία. Το δημόσιο είναι ένα», σημείωσε ο φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση
    Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Κτηματολόγιο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή (06/09), με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου με τίτλο:

    «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

    Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εντός του 2025 και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, που θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις.

    Πιο αναλυτικά, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

    α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,

    β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,

    γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο",

    δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο".

    Πηγή: Cnn.gr
  • Διαβατήριο για τα ακίνητα το έγγραφο «κλειδί» – Πώς εκδίδεται
    Διαβατήριο για τα ακίνητα το έγγραφο «κλειδί» – Πώς εκδίδεται

    Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου - Τι ισχύει για τη σύνταξη συμβολαίου χωρίς Πιστοποιητικό όταν δεν έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας

    Η ολοκλήρωση της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο σηματοδοτεί αλλαγές για τις μεταβιβάσεις και κάθε είδους δικαιοπραξίες (όπως είναι οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές κ.ά.) αλλά και για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Πλέον, το έγγραφο – κλειδί τόσο για να προχωρήσουν τα συμβόλαια όσο και οι μεταβιβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση (το τέλος 2025) αποτελεί το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου.

    «ΤΑ ΝΕΑ», με τη βοήθεια της τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή, παρουσιάζουν μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να γνωρίζουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτό το μεταβατικό διάστημα και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Τι είναι το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ);

    Είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον φορέα του Κτηματολογίου και χορηγείται μόνο ηλεκτρονικά ύστερα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου. Περιγράφει συνοπτικά το ακίνητο, το κόστος έκδοσής του είναι 5 ευρώ ανά ακίνητο και η πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας.

    Mπορεί να γίνει συμβόλαιο χωρίς ΠΚΑ στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας;

    Οχι. Αν στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει γίνει ανάρτηση των αρχικών κτηματολογικών στοιχείων, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνει πρώτα δήλωση ιδιοκτησίας για το ακίνητο, είτε ηλεκτρονικά είτε πηγαίνοντας τα δικαιολογητικά στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

    Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει ηλεκτρονικά στην έκδοση ΠΚΑ. Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά τη σύνταξη συμβολαίων, από την έναρξη της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και μέχρι τις πρώτες εγγραφές, απαραίτητο έγγραφο είναι η κατάθεση του εν λόγω πιστοποιητικού επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ενώ απαγορεύεται στον προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου να καταχωρίσει ένα τέτοιο άκυρο συμβόλαιο.

    Για να επανέλθουμε στο ΠΚΑ: πώς εκδίδεται;

    Για την έκδοση του ηλεκτρονικού ΠΚΑ ακολουθείται η εξής διαδικασία:

    Α) H ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για τη χορήγησή του διενεργείται από τον ενδιαφερόμενο και επιτυγχάνεται τεχνικά με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (e-services) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Β) Για την εισαγωγή στη δικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του ΠΚΑ, ο ενδιαφερόμενος εισάγει τους κωδικούς taxisnet. Μετά την εισαγωγή του στην εφαρμογή, συμπληρώνει τη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης, και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται το ΠΚΑ. Τα στοιχεία του αιτούντος ανακαλούνται από το σύστημα αυτοματοποιημένα μέσω της εφαρμογής taxisnet.

    Γ) Το εκδιδόμενο ΠΚΑ έχει μορφή pdf και φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα του Κτηματολογίου, καθώς και εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα. Στο ΠΚΑ αναγράφεται μοναδικός συστημικός κωδικός για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του, και το εκτυπωμένο Πιστοποιητικό λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του ακινήτου για το οποίο υποβάλλει αίτηση, η έκδοση είναι απλή και άμεση.

    Τι ισχύει στην περίπτωση που ένα ακίνητο είτε δεν έχει εντοπιστεί, είτε έχει εντοπιστεί λανθασμένα στα στοιχεία της ανάρτησης;

    Στην περίπτωση αυτή ο αιτούμενος οφείλει να εντοπίσει σωστά επί των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και να λάβει/ουν το ΠΚΑ, στο οποίο θα αναγράφεται ο ΚΑΕΚ που αφορά το ορθώς εντοπισμένο ακίνητο, το οποίο άλλωστε περιγράφεται στην υπό σύνταξη συμβολαιογραφική πράξη.

    Στην περίπτωση που το εντοπισμένο ακίνητο είχε αποτυπωθεί εντός ευρύτερης περιοχής τότε χορηγείται ΠΚΑ με τον ΚΑΕΚ της ευρύτερης περιοχής με τα στοιχεία του αντίστοιχου προσωρινού κτηματολογικού διαγράμματος της ευρύτερης περιοχής.Σε καμία περίπτωση δεν εκδίδεται ΠΚΑ για ακίνητο που δεν έχει εντοπισθεί.

    Μπορεί να γίνει συμβόλαιο, όταν το ακίνητο δηλωθεί μετά την ανάρτηση με χρησικτησία;

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται,κατά τη διάρκεια της ανάρτησης των στοιχείων της κτηματογράφησης δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης εμπράγματου δικαιώματος με αιτία κτήσης έκτακτη χρησικτησία, εφόσον αφορά ακίνητο το οποίο καταχωρίστηκε στα προσωρινά στοιχεία της ανάρτησης ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

    Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η υποβολή ένστασης, για την απόδειξη της κατάθεσης της οποίας, το Γραφείο Κτηματογράφησης εκδίδει, αντί του ΠΚΑ, πιστοποιητικό υποβολής ένστασης.

    Η ένσταση επιδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο επί ποινή απαραδέκτου και το αποδεικτικό της επιδόσεως αυτής από κοινού μετά του πιστοποιητικού υποβολής ένστασης, χρησιμοποιείται για τη σύνταξη συμβολαίων, τη διεξαγωγή δικών και τις εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.

    Η προαναφερόμενη διάταξη θεσπίστηκε προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος, επιτήδειοι να σπεύσουν μετά την ανάρτηση να δηλώσουν ακίνητα με έκτακτη χρησικτησία σε ακίνητα που έχουν καταχωριστεί στα στοιχεία της ανάρτησης ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

    Τι πρέπει να γίνει για τη μεταγραφή ενός νέου συμβολαίου;

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη σύνταξη του συμβολαίου είναι η δήλωση ιδιοκτησίας.

    Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία για τη δήλωση ιδιοκτησίας;

    Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει και να υπογράψει το σχετικό έντυπο «Δ2». Στη συνέχεια μπορεί:

    Α) Να σαρώσει το έντυπο «Δ2», τον τίτλο (συμβόλαιο) και το τοπογραφικό διάγραμμα (αν υπάρχει) και να τα στείλει συμπληρωμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τοπικού Γραφείου Κτηματογράφησης, μαζί με ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση που εκδίδεται μέσω του e-gov.gr για την ταυτοποίηση των προσωπικών του στοιχείων. Το Γραφείο Κτηματογράφησης θα αποστείλει ηλεκτρονικά τη δήλωση υπογεγραμμένη και σφραγισμένη μαζί με το «Εντυπο Προσωρινής Καταχώρισης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους» για την πληρωμή.

    Β) Να υποβάλει, κατόπιν ραντεβού, τη δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο αφού την ελέγξει, θα την επιστρέψει και θα εκδώσει το «Εντυπο Προσωρινής Καταχώρισης Δήλωσης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους» με τον κωδικό πληρωμής.

    Μετά τι ακολουθεί;

    Ακολουθεί η πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) το πάγιο τέλος είναι 20 ευρώ, μόνο αν είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος.

    Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα κυριότητας και δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη μόνο για δύο ακίνητα ανά περιοχή (προκαποδιστριακό δήμο ή κοινότητα), ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού τους.

    Υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει;

    Ναι, να καταθέσει αίτηση μεταγραφής – στο Κτηματολογικό Γραφείο –, η οποία πρέπει να συνοδεύεται: από συμπληρωμένη αίτηση, από αντίγραφο πράξης (εις διπλούν), από αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος (αν έχει επισυναφθεί και αυτό εις διπλούν), από το «Εντυπο Προσωρινής Καταχώρισης Δήλωσης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους» και από την απόδειξη πληρωμής του. Στη συνέχεια, η δήλωση μεταβιβάζεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Πώς υποβάλλεται η δήλωση για κατάργηση δικαιώματος;

    Στις περιπτώσεις κατάργησης δικαιώματος, όπως είναι για παράδειγμα η εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:

    Ι) Δήλωση ιδιοκτησίας: ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει νασυμπληρώσει και να υπογράψει το σχετικό έντυπο «Δ2». Σημείωση: δεν μπορεί να γίνει χρήση της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική Υποβολή Δήλωσης». Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η πληρωμή τέλους κτηματογράφησης.

    ΙΙ) Αίτηση μεταγραφής στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από συμπληρωμένη δήλωση, από απλό αντίγραφο πράξης (εις διπλούν), από Υπεύθυνη Δήλωση που εκδίδεται μέσω του e-gov.gr για την ταυτοποίηση των προσωπικών του στοιχείων. Η δήλωση διαβιβάζεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης υπηρεσιακά.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για υποβολή δηλώσεων - Επιστρατεύουν ακόμα και αυτοκινούμενα περίπτερα για να γίνει η κτηματογράφηση
    Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για υποβολή δηλώσεων - Επιστρατεύουν ακόμα και αυτοκινούμενα περίπτερα για να γίνει η κτηματογράφηση

    Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες η κτηματογράφηση κινείται σε ποσοστά μικρότερα του 20%

    Ρυθμούς ανεβάζει η προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα κατάρτισης του Κτηματολογίου έως το 2025, βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Δεδομένο πλέον θεωρείται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί άλλη παράταση στη συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας μετά την τελευταία που εκπνέει στα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι άμεσα θα εκκινήσει και η επιβολή των προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, τα οποία είναι μεν θεσμοθετημένα εδώ και χρόνια, αλλά έως σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Άλλωστε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να μην υποστηρίζει θερμά αυτό το βήμα.

    Κατά την παρουσίαση νομοθετικής ρύθμισης χθες στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το καλοκαίρι η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης θα γίνει το 2025 και το Κτηματολόγιο θα αποτελεί τον μοναδικό φορέα που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων. Τα τελευταία θα ρίξουν οριστική αυλαία στο τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024.

    Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες η κτηματογράφηση κινείται σε ποσοστά μικρότερα του 20%, κάτι το οποίο αναγκάζει τον φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου ακόμα και να ...επιστρατεύει αυτοκινούμενα περίπτερα που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την κτηματογράφηση, όπως συμβαίνει στην Κρήτη.

    Όπως επεσήμανε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του χρονοδιαγράμματος, το «νομοσχέδιο φέρνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες Κτηματογράφησης που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025».

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης των τελευταίων συμβάσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων δε θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε, αλλά είναι υποχρεωτικές, όπως για παράδειγμα η δίμηνη περίοδος ενστάσεων κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, πιθανότατα θα τρέχουν παράλληλα με το Κτηματολόγιο που θα είναι εν λειτουργία, αλλά όχι πλήρες εξαρχής.

    Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σε μεταβιβάσεις - γονικές παροχές

    Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει λύση στην ομηρεία δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που είχαν «παγώσει» αναγκαστικά δικαιοπραξίες διότι υπήρχε ασυμφωνία στον αριθμό των τ.μ. του ακινήτου τους μεταξύ παλαιού συμβολαίου και πραγματικού εμβαδού. Αφορά τις περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο. Εξαιτίας αυτής της απόκλισης δυσχεραίνονται πολύ οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις.

    Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η διάταξη αυτή αφορά κυριως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με ημιυπαίθριο, χρήση κοινόχρηστου χώρου κλπ. και θα ανοίγει το δρόμο χωρίς την απαίτηση της έγγραφης συναίνεσης των υπολοίπων ιδιοκτητών, για να ολοκληρωθεί ταχύτερα και ευκολότερα η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις.

    Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου γίνεται λόγος για «μικρή διαφορά» στα τετραγωνικά, χωρίς αυτή να προσδιορίζεται, αλλά εκτιμάται από πηγές κοντά στην υπόθεση, ότι αυτή δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 10%.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο εισάγει τον θεσμό του «πιστοποιημένου μηχανικού», ο οποίος θα αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διορθώσεις που αφορούν την λανθασμένη καταγραφή του ακινήτου και θα συμβάλλει στην επίσπευση των διαδικασιών διόρθωσης και ενημέρωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων, με βάση τα πρότυπα και τις διαδικασίες που ορίζονται από το Κτηματολόγιο από το οποίο και θα ελέγχεται για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων του. Καταργείται η έγχαρτη διαδικασία, η οποία αντικαθίσταται από νέα ψηφιακή πλατφόρμα που υπόσχεται να δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.

    Στο εγχείρημα επίσπευσης των διαδικασιών θα βοηθήσει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, η οποία αναμένεται να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό.

    Η πορεία της κτηματογράφησης

    Έως και σήμερα και παρόλο που απομένουν μόνο λίγοι μήνες για την εκπνοή της τελικής προθεσμίας για τη δήλωση ακινήτων, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές, στις οποίες τα ποσοστά κτηματογράφησης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

    Βάσει των καταγραφών, στα τέλη Ιουνίου η Θεσπρωτία – Κέρκυρα βρίσκεται στο 15%, το Ηράκλειο ΙΙ στο 31%, το Ρέθυμνο στο 38%, τα νησιά του Αργοσαρωνικού στο 41%, τα Χανιά στο 44%, η Λήμνος – Λέσβος στο 58%, και η Ζάκυνθος – Κεφαλονιά – Ιθάκη στο 63%,. Ακολουθούν οι Σάμος – Χίος – Ικαρία με ποσοστά που ανέρχονται στο 64%, η Αργολίδα – Κόρινθος και Αχαΐα με 65% και οι Κυκλάδες με 66%.

    Τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής καταγράφουν οι περιοχές Κάλυμνος – Κάρπαθος – Κως – Ρόδος με ποσοστό 127%, η Λάρισα με 111%, η Κόρινθος με 106%, οι νομοί Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας με 105%, οι νομοί Δράμας – Ξάνθης επίσης με 105%, τα Ιωάννινα με 100%, η Καστοριά – Φλώρινα με 97%, το Λασίθι με 96% και η Χαλκιδική με 94%.

    Η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους οδήγησε το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στη ... μίσθωση αυτοκινούμενου περιπτέρου για την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών στην Κρήτη για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.

    Το αυτοκινούμενο περίπτερο, το οποίο θα κατασκευαστεί στη βάση σύμβασης που έχει υπογράψει ο φορέας με προϋπολογισμό 205.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, θα «εγκατασταθεί» εντός του επόμενου 6μήνου ενδεικτικά σε 15 Δήμους, σημεία, πλατείες, εξωτερικούς χώρους. Σε κάθε σημείο θα παραμένει για χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και κατόπιν συμφωνίας με το Κτηματολόγιο, ενώ η σύμβαση, η οποία υπεγράφη πριν μερικές ημέρες, μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

    Τα αγνώστου ιδιοκτήτη

    Στο μεταξύ σε ισχυρότερο από τον αναμενόμενο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η υπόθεση των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων, δηλαδή εκείνων που δε δηλώθηκαν από κανέναν συνολικά ή κατά ένα μέρος τους και κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Δημόσιο. Το υπουργείο έχει εκφράσει τη βούλησή του να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μη χαθούν ιδιοκτησίες, αλλά οι αριθμοί που συγκεντρώνονται είναι μεγαλύτεροι των προβλεφθέντων.

    Τα αδήλωτα γεωτεμάχια φτάνουν τα 3.300.517 (22% του συνόλου), εκ των οποίων μάλιστα πάνω από 330.000 βρίσκονται σε περιοχές όπου το κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί.

    Σε επίπεδο διηρημένων ιδιοκτησιών όπου εντάσσονται και τα διαμερίσματα προκύπτουν περί τα 150.000 αδήλωτα.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο