Επίκαιρα

Κτηματολόγιο: «Αλαλούμ» με λάθη στις αρχικές εγγραφές στην Αμαλιάδα

Κτηματολόγιο: «Αλαλούμ» με λάθη στις αρχικές εγγραφές στην Αμαλιάδα Φωτογραφία: GOOGLE
Μεγάλη ταλαιπωρία για πολίτες και μηχανικούς. Πολλά τα λάθη που πρέπει να διορθωθούν άμεσα - Υποστελεχωμένα τα κτηματολογικά γραφεία

Πληθώρα σφαλμάτων διαπιστώνονται στις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου στην πόλη της Αμαλιάδας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, ανεξαρτήτου παράτασης, για τις όποιες διορθώσεις επιβάλλεται να γίνουν οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και ερμηνεύονται σε μεγάλο οικονομικό βάρος για τους ιδιοκτήτες.

Λάθη σε απεικόνιση των ορίων του ακινήτου είτε μη απεικόνισης των κοινόχρηστων δρόμων οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε επιπλέον διαδικασίες με τη συνδρομή δικηγόρων και μηχανικών για την επιδιόρθωσή τους. Για τις διορθώσεις εγγραφών οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ειδικά όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες, ενώ οι πολίτες που δεν θα προλάβουν να τις ολοκληρώσουν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

«Στην Αμαλιάδα που έγιναν οι αρχικές εγγραφές διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πλήθος σφαλμάτων είτε ορθής απεικόνισης των ορίων του ακινήτου είτε μη απεικόνισης κοινόχρηστων δρόμων- οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί από αρμόδιες υπηρεσίες, είτε είναι λανθασμένα τα στοιχεία, όπου παρότι έγιναν ενστάσεις δεν φάνηκε να διορθώθηκαν» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Γεωργακόπουλος, περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος. «Το σημαντικό είναι ότι, για να γίνουν οι διορθώσεις και οι γεωμετρικές μεταβολές, η διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη και κοστοβόρα για τον πολίτη. Απαιτεί δικηγόρο, μηχανικό και υπομονή περίπου έναν χρόνο… Αν δεν γίνουν οι διορθώσεις δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση ή να εκδοθεί η οικοδομική άδεια γιατί μιλάμε πάντα για διορθώσεις πέραν των επιτρεπτών αποκλίσεων».

Υποστελεχωμένα γραφεία

Μεγάλο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία, όπως τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος είναι η υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων με το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό για να επεξεργαστούν τις δηλώσεις μεταβολών, όπως και η τοποθέτηση Κτηματολογικού Δικαστή, ο οποίος θα λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις έγκρισης ή απόρριψης των αιτημάτων διόρθωσης.

«Το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα έγινε βιαστικά, χωρίς σωστή ενημέρωση μηχανικών και πολιτών. Δεν ξεκίνησε ορθά με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει πάρα πολλά σφάλματα, τα οποία για να τα διορθώσουμε θα ταλαιπωρηθούμε όλοι. Και φυσικά απαιτείται στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία « καταλήγει.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις