Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 21:06

Σε Αττική και Πελοπόννησο έφτασε η ηφαιστειακή τέφρα της Αίτνας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων που εκτοξεύθηκαν από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα, έφτασε χθες το απόγευμα και στην Ελλάδα.

Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου και η δραστηριότητα του ηφαιστείου κορυφώθηκε χθες, 23 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Χθες το απόγευμα μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων έφτασε πάνω από την Αττική και το βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, σε ύψος έως οκτώ χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Ινστιτούτο σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι παρακολουθεί το φαινόμενο, καθώς τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος PollyXT lidar του Αστεροσκοπείου που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ.

Το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μεταφορά ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αιωρημάτων και μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων έχει τη δυνατότητα να παρέχει προγνώσεις για τα φαινόμενα αυτά.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 20:25

Σχετικά Άρθρα

  • Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
    Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου βρίσκονται στο.. στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έρευνα η Αρχή, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διαπίστωσε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που αγγίζουν τα 3.000.000 ευρώ, έφυγαν από τα τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και επενδύθηκαν σε νυχτερινά κέντρα.

    Συγκεκριμένα, η Αρχή εντόπισε πως αυτά τα ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων μεταξύ αυτών της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Κατά πληροφορίες, η τελευταία ύποπτη διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

    Με εντολή του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών και διαβιβάστηκε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διεξάγει έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τους ιδιώτες- επιχειρηματίες.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Με αφανισμό κινδυνεύει ο αμπελώνας της Αττικής
    Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Με αφανισμό κινδυνεύει ο αμπελώνας της Αττικής

    «Βρισκόμαστε στο και 5», λένε οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Ανατολικής Αττικής

    Σε λιγότερο από μία πενταετία, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των αμπελουργών της Αττικής, ο πάλαι ποτέ μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας με την ιδιαίτερη ιστορική του αξία και την περιβαλλοντική του συμβολή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, δυστυχώς δεν θα υπάρχει, προειδοποιούν οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Ανατολικής Αττικής.

    Οι αιτίες της αρνητικής αυτής εξέλιξης, όπως επισημαίνεται, «αφορούν πρώτα και κύρια τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που καταβλήθηκαν στα οινοποιήσιμα σταφύλια εξ’ αιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού και της απουσίας ελέγχων στην αγορά», σημειώνοντας ότι οι τιμές σε συνδυασμό με την πρωτοφανή μείωση της σταφυλικής παραγωγής δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και δεν επανατροφοδοτούν οικονομικά την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Η κλιματική κρίση

    Η δεύτερη αιτία της συρρίκνωσης του αμπελώνα αφορά την κλιματική κρίση και ιδιαίτερα την λειψυδρία και την ξηρασία που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ευθύνονται για την σημαντική μείωση της παραγωγής.

    «Το αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης της παραγωγής χρόνο με τον χρόνο, θα είναι η οριστική εγκατάλειψη του Αττικού Αμπελώνα, αφού πλέον η καλλιέργεια των αμπελιών είναι ζημιογόνα»

    Ο χειμώνας στην Αττική ήταν αρκετά ήπιος με ελάχιστες αλλά έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να ποτίσουν αρκετά τα αμπέλια. Οι θερμοκρασίες ήταν αισθητά πιο υψηλές για την εποχή. Η άνοιξη χαρακτηρίζεται επίσης από υψηλές θερμοκρασίες και παντελή έλλειψη βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπτυξη των αμπελιών.

    Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μπήκε με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και χωρίς βροχές κάτι που συνεχίστηκε και τους υπόλοιπους μήνες, με αποτέλεσμα τα αμπέλια μη έχοντας αποθέματα νερού να σταματήσει απότομα η ανάπτυξή τους. Το χαλάζι που έπεσε αρχές Ιουλίου έκανε λίγες ζημιές σε μεμονωμένες περιοχές των Μεσογείων. Η μεγάλη φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική επηρέασε τον αμπελώνα στις περιοχές που πέρασε. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αμπέλια αποτέλεσαν ανάχωμα για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ο παρατεταμένος καύσωνας που συνεχίστηκε για περίπου σαράντα ημέρες, ανάγκασε τους παραγωγούς να τρυγήσουν τα αμπέλια περίπου δεκαπέντε μέρες νωρίτερα από άλλες χρονιές.

    Μείωση παραγωγής

    Στις λευκές ποικιλίες που τρυγήθηκαν αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς Ανατολικής Αττικής, η μείωση της παραγωγής ανήλθε σε ποσοστό 40% σε σχέση με την εσοδεία 2023 (όπου και αυτή ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2022). Στις Ερυθρές που τρυγήθηκαν λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο η μείωση ήταν ακόμα πιο σημαντική και ανήλθε στο 50% του 2023.

    Στο Σαββατιανό που καλύπτει περίπου το 80% της παραγωγής της Αττικής, ο τρύγος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η μείωση ήταν σημαντική και στο 55- 60%.

    Η ποιότητα των σταφυλιών σε αντίθεση με την ποσότητα τους, ήταν εξαιρετικά καλή. Ο αλκοολικός βαθμός στις λευκές ποικιλίες ήταν λίγο χαμηλότερος φέτος και άγγιζε σε μέσο όρο περίπου το 12,5%, επίσης οι ισορροπημένες οξύτητες θα δώσουν καλά δομημένα κρασιά με πλούσια αρώματα.

    Βρισκόμαστε στο και 5΄

    «Το αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης της παραγωγής χρόνο με τον χρόνο, θα είναι η οριστική εγκατάλειψη του Αττικού Αμπελώνα, αφού πλέον η καλλιέργεια των αμπελιών είναι ζημιογόνα. Αυτή τη στιγμή ο Αμπελώνας της Αττικής αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους Αμπελώνες της Ευρώπης, τον μεγαλύτερο ενιαίο Αμπελώνα της Ελλάδας και την τελευταία ίσως πηγή πράσινου που έχει απομείνει στην Αττική, μετά από όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών», επισημαίνουν οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί.

    Σημειώνουν δε, ότι αν δεν ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα διάσωσης της αμπελοκαλλιέργειας με στοχευμένες κινήσεις εισοδηματικής στήριξης και με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης (εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα , δίκτυα άρδευσης κ.λ.π ), ο Αττικός αμπελώνας θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση.

    Πηγή: In.gr
  • Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική
    Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική

    Τα νησιά και η Αττική βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας που έφεραν σε οριακή κατάσταση ορισμένες περιοχές.

    Πρόκειται για δεκαεπτά επενδύσεις στα νησιά του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ειδικότερα, τα έργα που ανακοίνωσε το υπουργείο ανά Περιφέρεια στις νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι τα εξής:

    • Στο Νότιο Αιγαίο, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα, θα υλοποιηθούν επτά έργα και συγκεκριμένα μία αφαλάτωση, δύο έργα εκσυγχρονισμού δικτύων, δύο έργα τηλεμετρίας, τρία έργα ψηφιακών υδρόμετρων και ένα ακόμη έργο ψηφιακού υδρόμετρου και τηλεμετρίας.
    • Στο Βόρειο Αιγαίο θα «τρέξουν» δύο έργα, εκσυγχρονισμού δικτύων και τοποθέτησης ψηφιακών υδρόμετρων και τηλεμετρίας.
    • Στα νησιά του Ιονίου θα υλοποιηθούν έργα τριών ψηφιακών υδρόμετρων.
    • Στην Κρήτη, τέλος, αναμένεται να δρομολογηθούν πέντε έργα εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και το πέμπτο εγκατάσταση τηλεμετρίας.
    Πενταπλασιάζει τα αποθέματα νερού η διασύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών

    Την ίδια ώρα, το έργο της διασύνδεσης του Εύηνου ποταμού με τη λίμνη Κρεμαστών που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να πενταπλασιαστούν τα αποθέματα νερού, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/9) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.

    Πρόκειται για ένα έργο, που όπως σημείωσε, θα έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών. Για το έργο έχει δοθεί ήδη το «πράσινο φως» από το υπουργείου και ακολουθεί η διενέργεια προμελέτης, μελέτης κατασκευής σε συνεργασία με το υπουργείο και φυσικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου στο υδάτινο οικοσύστημα.

    Αναμένεται να «τρέξει» ταχύτατα, ενώ θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Στις δύο πρώτες φάσεις θα κατασκευαστεί μια σήραγγα περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι αυτή που θα φέρνει το νερό από τον Κρικελιώτη ποταμό στον Εύηνο. Ακολουθεί η δεύτερη φάση όπου θα συνδέει τον Καρπενησιώτη με τον Κρικελιώτη και θα καταλήγει στον Εύηνο. Η τρίτη φάση, αφορά ένα έργο αντλησιοταμίευσης από τον Καρπενησιώτη μεχρι έναν άλλο ταμιευτήρα προς τη λίμνη Κρεμαστών. Στόχος είναι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης να λειτουργεί ως εφεδρικό έργο ύδρευσης.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το κόστος των δύο πρώτων φάσεων του έργου ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της τρίτης φάσης σε περίπου 250 εκατ. που όμως αναμένεται να αυτοχρηματοδοτηθούν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Λειψυδρία: Ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του νερού και μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Αττική
    Λειψυδρία: Ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του νερού και μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Αττική

    Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης νερού προβλέπεται μεταξύ άλλων στη δέσμη των μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες θα αποσαφηνιστούν με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    Η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει την κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

    Τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον πάροχο, θα ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για χρήστες όπως δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

    Μεταξύ άλλων, στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του ποταμού Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλάτωσης, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων, έργα με προϋπολογισμό 166 εκ. ευρώ κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν.

    Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντικές αλλαγές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, μέσω συγχωνεύσεων και συνενώσεων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ θα υπάρξει ΕΥΔΑΠ Νησιών για τα νησιά και την Κρήτη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία: Ποιες περιοχές απειλεί - Τα μέτρα για το νερό
    Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία: Ποιες περιοχές απειλεί - Τα μέτρα για το νερό

    Η λειψυδρία πλέον αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε «κατάσταση συναγερμού».

    Οι επιστήμονες εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία και προειδοποιούν για την κρισιμότητα του φαινομένου της λειψυδρίας, το οποίο είναι πλέον πιο έντονο από ποτέ.

    Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την Αττική.

    Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές νερού, όπως προβλέπεται στο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

    Τι ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ για την λειψυδρία - Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς νερού

    Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης ανέφερε ότι, ενώ η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της λειψυδρίας, δεν απαιτούνται ακόμη μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού.

    Ωστόσο, εάν η ανομβρία συνεχιστεί και ο χειμώνας δεν φέρει τις απαραίτητες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

    Σε αυτό το σενάριο, τα πράγματα θα «κοκκινίσουν», καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο «κίτρινο» στάδιο της προειδοποίησης.

    Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο παρατεταμένης λειψυδρίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη συνδράμει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, με στόχο το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

    Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν:

    • την κατασκευή νέων ταμιευτήρων,
    • τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων με ανακυκλωμένο νερό
    • και την αφαλάτωση.

    Ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε τη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης του νερού από το κοινό, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αύξηση των τιμολογίων κατανάλωσης νερού και οι λογαριασμοί θα έχουν τις ίδιες χρεώσεις.

    Λειψυδρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν

    Μέχρι στιγμής η Πολιτική Προστασία έχει κηρύξει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για λειψυδρία τις παρακάτω περιοχές:

    • Δήμος Νέας Προποντίδας
    • Δήμος Φαιστού
    • Δήμος Γόρτυνας
    • Δήμος Ορχομενού
    • Δήμος Βέλου-Βόχας
    • Δήμος Κισσάμου
    • Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων
    • Δήμος Σουφλίου
    • Δήμος Μίνωα Πεδιάδας
    • Δήμος Σάμης
    • Δήμος Σερίφου
    • Δήμος Πλατανιά
    • Δήμος Μύκης
    • Δήμος Λέρου
    • Δήμου Σίφνου
    • Δήμος Ευρώτα
    • Δήμος Βιάννου
    • Δήμος Αρχάνων-Αστερουσίων
    • Δήμος Πολυγύρου
    • Δήμος Αλεξανδρούπολης
    Τι συμβαίνει με την Αττική

    Ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι πλέον εμφανής και για την Αττική, καθώς η στάθμη του νερού στη λίμνη του Μόρνου, η οποία αποτελεί βασική πηγή υδροδότησης για το λεκανοπέδιο, έχει υποχωρήσει σε τέτοιο σημείο που έχει αποκαλυφθεί ένα βυθισμένο χωριό, το Κάλλιο.

    Η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα και ευρύτερα το λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Για την ιστορία στην αρχή της δεκαετίας του 1990 η χώρα αντιμετώπισε μια μεγάλη λειψυδρία. Το θετικό τότε, ήταν πως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο με το οποίο η λίμνη του Εύοινου τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου, για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα.

    Η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

    Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν 16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε στα 15.3 km². Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km².

    Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010. Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.

    λειψυδρια αττικη

    Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από τον δορυφόρο Sentinel-2 με σημειωμένες τις εκτάσεις για το 2022, 2023 και 2024.

    λειψυδρια νερο, λειψυδρι αθηνα

    Εικόνα 2. Δορυφορικές εικόνες της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από τον δορυφόρο Sentinel-2 στα μέσα Αυγούστου των ετών 2022, 2023, 2024.

    Το βυθισμένο χωριό Κάλλιο ήρθε στην επιφάνεια

    Η σημαντική μείωση της στάθμης του νερού έχει φέρει στην επιφάνεια το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, το οποίο είχε καλυφθεί όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη.

    Το χωριό βρισκόταν αρχικά στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκε το 1980 η τεχνητή λίμνη που προέκυψε από τη κατασκευή του φράγματος του Μόρνου.

    Για τον λόγο αυτό αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν κυρίως στην Αθήνα και στο Λιδωρίκι. Όσοι όμως παρέμειναν μετέφεραν το χωριό σε άλλη θέση, πάνω από τις όχθες της λίμνης ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης, τα οποία κάλυψαν και τον ναό της Ευαγγελίστριας.

    Στα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού βρίσκεται η «πηγή Καλλίου» από την οποία υδρευόταν το αρχαίο Κάστρο, οπού σώζονται ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου.

    Τι ανακοίνωση ο Σκυλακάκης για τη λειψυδρία

    Η Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με τον συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλίζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε».

    Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και γνωστοποιεί ότι ήδη, το υπουργείο ασχολείται εντατικά με το φαινόμενο και θα έχει τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι το τέλος του έτους.

    Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε νερό εξαιρετικής ποιότητας, με γνώμονα το χαμηλότερο, δυνατό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».

    Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

    Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτυπώνονται, με έντονο τρόπο, στον κύκλο του νερού. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δύο χρόνια, η μείωση των βροχών και των χιονοπτώσεων έχει προκαλέσει μείωση στα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική.

    Ο ταμιευτήρας του Ευήνου, μαζί με το Μόρνο, το Μαραθώνα και την Υλίκη αποτελούν τους τέσσερις ταμιευτήρες νερού, που τροφοδοτούν την Αττική με περισσότερα από 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

    Το υδροδοτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο, ώστε τα αποθέματα των ταμιευτήρων να μη μειώνονται.

    Τα τελευταία δύο έτη όμως, λόγω της ανομβρίας, τα αποθέματα μειώθηκαν από 1.158.127 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.

    Λόγω των παραπάνω, η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης, με την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων, κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα και θα ενεργοποιήσει γεωτρήσεις και στο μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.

    Άρα αν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έτη. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έχει εδώ και καιρό καταρτίσει και υλοποιεί έναν οδικό χάρτη και θα επιλέξει τις καλύτερες λύσεις, που είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν, εντός της τετραετίας για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού.

    Στις λύσεις αυτές περιλαμβάνονται: η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων.

    Τέλος, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα εφαρμοστούν δράσεις εξοικονόμησης.

    Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει αδιάκοπα να τροφοδοτεί την Αττική με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, ενώ εφαρμόζει ένα 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 2023-2032, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων.

    Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αποτροπή των επιπτώσεών της, είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτείας και σε πλήρη συνεργασία με όλες τις εταιρείες ύδρευσης της χώρας θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Συνιστάται η συμμετοχή όλων, στην κοινή προσπάθεια με λελογισμένη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε νερό εξαιρετικής ποιότητας, με γνώμονα το χαμηλότερο, δυνατό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

    «Το κλειδί για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ύδρευσης της Αττικής και της απόλυτης διασφάλισης του αγαθού του πόσιμου νερού, είναι η πρόβλεψη για τις βροχοπτώσεις στα επόμενα έτη και δεκαετίες. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο μελετά, ήδη, με νέα πολύ υψηλής ακρίβειας κλιματικά μοντέλα για το φαινόμενο και θα έχει τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και προσέθεσε:

    «Στη βάση αυτών, θα σχεδιαστεί το κατάλληλο μείγμα μεσοπρόθεσμων έργων που μπορεί να περιλάβει την αξιοποίηση υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ελλάδος (λίμνη Κρεμαστών), αφαλατώσεων και αξιοποίησης για νερό άρδευσης και βιομηχανικό νερό των ομβρίων υδάτων και του νερού που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με το συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλιζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ξεχειλίζει η οργή των πυρόπληκτων για μέτρα και ευθύνες - Ζητούν Δικαιοσύνη για την καταστροφή
    Ξεχειλίζει η οργή των πυρόπληκτων για μέτρα και ευθύνες - Ζητούν Δικαιοσύνη για την καταστροφή

    Την οργή των κατοίκων της Αττικής, που κατακάηκε από τις φωτιές του Αυγούστου προκάλεσαν τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση , καθώς μόνο ανακούφιση δεν προκαλούν, στο σύνολο των πολιτών ακόμη και αυτών των ελάχιστων, που θα λάβουν μια πρώτη εξευτελιστική όπως την χαρακτηρίζουν βοήθεια για τα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων

    Όσο περνούν οι μέρες και οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής η οργή ξεχειλίζει προς την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους που ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα στις περιοχές τους αλλά διαρκώς μασούν την καραμέλα του « αυτό και εκείνο και το άλλο» δεν είναι δική μας αρμοδιότητα . Για αυτά, που έταξαν και δεν έκαναν ποτέ, αφήνοντας και την Αττική ανοχύρωτη ξανά. Για το μπαλάκι των ευθυνών- που τελικά κανείς δεν έχει- και που όλοι μένουν αλώβητοι εκτός από τους κατοίκους.

    Οι κάτοικοι διεκδικούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για ευθύνες κατά παντός υπευθύνου. Γιατί όταν οι πολίτες, αναφέρουν στις αρχές του τόπου τους αλλά και στους φορείς της Πολιτείας τα αυτονόητα μέτρα προστασίας, που πρέπει να παρθούν, τους αντιμετωπίζουν με απαξίωση. Οι άνθρωποι στα καμένα δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις του εδάφους, που ακόμη καίει, την αφόρητη ζεστή, τον αέρα που τον νοιώθουν τοξικό. Κυκλοφορούν με μάσκες και απολύτως απελπισμένοι. Γιατί δεν φτάνει να μη καεί το σπίτι σου. Γιατί σπίτι σου, είναι και τα χιλιάδες καμένα δέντρα, η γη, τα ζώα που είχαν φριχτό θάνατο, τα οικόσιτα και αυτά που έβρισκαν καταφύγιο γύρω σου. Σπίτι είναι και τα φυτά και τα οπωροφόρα δένδρα, που με κόπο και με μεράκι μεγάλωνες και τα έβλεπες με χαρά κάθε μέρα. Σπίτι είναι τα απλά καθημερινά πράγματα στον τόπο που ζεις. Όσο για αυτούς που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς δεν δείχνουν να ελπίζουν σε πολλά.

    Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις δεν ξαναγίνονται με τα ψίχουλα που θα πάρουν και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που όλα είναι δύσκολα για τους ανθρώπους, οι οποίοι μετράνε το κάθε ευρώ. Η οργή τους στρέφεται προς όλους, ακόμη και στο δασαρχείο, που δεν δίνει άδεια τόσα χρόνια να κόψουν ακόμη και με δικά τους έξοδα τα ξερά δέντρα. Στους «δήθεν οικολόγους» που φωνάζουν και σε καταγγέλλουν ακόμη και αν κόψεις ένα κλαδί με το ψαλιδάκι των νυχιών και που όμως κανείς δεν εμφανίζεται τώρα στα καμένα. Λες και οι άνθρωποι, που ζουν δίπλα σε άλση, δάση και οάσεις πρασίνου πήγαν εκεί γιατί τυχαία και για να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον.

    Οι καταγραφές των ζημιών

    Οι καταγραφές για τις ζημιές στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη μέρα της φωτιάς της 12ης Αυγούστου η οποία κατέληξε στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι και στο μεταξύ έκαψε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Διώνη Πικερμίου, Πεντέλη κ.α. Την ημέρα αυτή οι περισσότεροι κάτοικοι έλειπαν από τα σπίτια τους είτε λόγω της φωτιάς είτε γιατί δεν είχαν προλάβει να επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Η καταγραφή έγινε σε συνθήκες «άρπα κόλα» κυριολεκτικά και το ενδιαφέρον εστιάστηκε μόνο στα σπίτια, που είχαν καεί ολοσχερώς ή είχαν εκτεταμένες ζημιές. Μόνο που η Πολιτεία δεν δέχεται ότι ακόμη και τα σπίτια τα οποία χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» έχουν πάρα πολλές μικρές ζημιές, κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά εξωτερικά των κτιρίων (όπως καμένες τέντες, συσκευές air condition , υδρορροές, πλακάκια , καλωδιώσεις για εξωτερικά φώτα, και πάρα πολλά ακόμη για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να τα αντικαταστήσουν. .

    Λίγες μέρες μετά την καταστροφή

    Λίγες μέρες μετά τη φωτιά και η εικόνα στις περιοχές που κάηκαν είναι πραγματικά τραγική. Χιλιάδες καμένα δένδρα στέκονται εκεί για να θυμίζουν στους πολίτες πόσο απροστάτευτοι είναι από ένα κράτος που πάντα ζητάει αλλά ποτέ δεν κάνει αυτά που πρέπει για να σωθούν τα δάση, οι άνθρωποι και οι περιουσίες, που αποκτήθηκαν με τον κόπο μιας ζωής. Οι πολίτες ειδικά φέτος καθάρισαν τα πάντα γύρω τους σε σημείο υπερβολής μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου και μάλλον αυτό βοήθησε πολύ κάποια σπίτι, που κινδυνεύαν.

    Μόνο που οι δήμοι δεν μπόρεσαν παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να μαζέψουν από παντού, όλα τα κομμένα από τα οικόπεδα και τα σπίτια με τα γνωστά αποτελέσματα. Και αν οι πολίτες έκαναν αυτό που τους ζήτησαν, η πολιτεία ποια μέτρα πήρε για να προστατέψει τα χιλιάδες παρατημένα περιαστικά δάση, τα ρέματα κλπ . Που είναι οι ζώνες πυροπροστασίας που υποσχέθηκαν όλες οι κυβερνήσεις; Οι συνεχείς εκκλήσεις για καθαρισμούς και ζώνες προστασίας από τους πολίτες έπεφταν στο κενό χρόνια τώρα αφού οι δήμοι παρέπεμπαν στην Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Αττικης στο Δασαρχείο Πεντέλης και πάει λέγοντας. Έτσι για άλλη μια φορά καλυμμένοι όλοι, πίσω από μια απαράδεκτη πολυνομία μένουν στο απυρόβλητο.

    O νόμος φέτος δεν προέβλεπε μόνο τον καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιώτες. Προέβλεπε και τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας στην περίμετρο των οικισμών, που ήταν σε επαφή με δάσος. Ποιος το έπραξε; Κανείς. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε το δασαρχείο, ούτε η Περιφέρεια Αττικής και βέβαια ούτε οι δήμοι. Ποιοι έπρεπε να το κάνουν; Ας απαντήσουν οι ίδιοι. Η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσα Κοσμοπούλου, πάντως παραδέχτηκε, μετά τη φωτιά, ότι στην περιοχή δεν δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες σε αντίθεση με την περιοχή του Υμηττού. Όπως δήλωσε «στο δικό μας βουνό, σε αντίθεση με τον Υμηττό, τόσα έτη, δεν έχει υπάρξει, ούτε αντιπυρική ζώνη. Και αναφέρομαι στον Υμηττό, όχι τυχαία. Στον Υμηττό υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Ο ΣΠΑΠ δεν έκανε ποτέ τίποτα. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ που ανέλαβε μόλις τον Μάιο, αν θυμάμαι καλά, δεν πρόλαβε. Και το Υπουργείο, το ΥΠΕΝ, μας χορήγησε σαν Δήμο 350 χιλιάρικα για να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Δεν έχει δοθεί το ποσό. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης. Άρα, το μήνυμα που φεύγει από εδώ είναι ότι όταν περιμένουμε ένα τόσο σκληρό καλοκαίρι, θα πρέπει οι διαδικασίες του κράτους να είναι πολύ πιο σύντομες».

    Κανείς δεν έχει την ευθύνη

    Ναι οι πολίτες θέλουν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και μια λύτρωση που ποτέ δεν έρχεται σε αυτό τον τόπο. Όσο για τους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν την επόμενη μέρα και σχεδόν στο σύνολό τους αρχικά ήταν εξαφανισμένοι. Περιοχές όπως η Διώνη έμειναν πέντε μέρες χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, βυθισμένες στο σκοτάδι. Γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς καμιά στήριξη, ούτε καν σε απλά πράγματα, όπως κάποια μπουκάλια κρύο νερό, φαγητό, κάποιους φακούς ίσως, φάρμακα. Αλλά ποιος νοιάζεται για αυτά, λεπτομέρειες. Και όμως σε τέτοιες τραγικές στιγμές, όταν κυριαρχεί ο φόβος και η απελπισία ο άνθρωπος τα απλά πράγματα έχει ανάγκη. Και έτσι για άλλη μια φορά ο ένας στηρίχτηκε στον άλλον για να τα βγάλει πέρα, όπως γίνεται πάντα στη χώρα μας όταν ενεργοποιείται το «φιλότιμο του Έλληνα».

    Μοναδική ισχυρή παρουσία όλες αυτές τις ημέρες ήταν τα δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και οι άνδρες που κατέφθασαν από πάρα πολλές πόλεις για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Εκατοντάδες φορτηγά έφερναν τσιμεντένιες κολώνες- αφού οι ξύλινες είχαν καεί όλες από τη βάση τους- και χιλιόμετρα καλωδιώσεων. Τις νύχτες έβλεπες μόνο κάποια οχήματα της πυροσβεστικής, που παρέμεναν για το φόβο αναζωπύρωσης και σποραδικά ορισμένα περιπολικά. Όσοι παρέμεναν στα σπίτια τους έσβηναν με τα δικά τους λάστιχα τις μικροεστίες οι οποίες υπήρχαν παντού γιατί φυσούσε πολύ και οι σπίθες έπεφταν πάνω στα σπίτια.

    Τι περιμένουν σήμερα οι πολίτες

    Αφού σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι είδαν ότι οι αποζημιώσεις της κοροϊδίας στην πραγματικότητα είναι μόνο για αυτούς που τα σπίτια και οι επιχειρήσεις κάηκαν ολοσχερώς προσπαθούν με δικά τους οικονομικά μέσα (και μόνο όσοι μπορούν) να ξαναφτιάξουν ότι καταστράφηκε. Άλλωστε αυτό το ήξεραν ότι έτσι θα γίνει. Το είδαν σε άλλες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και δεν είχαν αυταπάτες. Σήμερα; Τριγυρνούν σαν χαμένοι γύρω από τα σπίτια τους και στη περιοχή τους που μοιάζει « ένας άλλος ξένος τόπος» με μάσκες γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν κοιτώντας γύρω τους το μαύρο τοπίο . Αγωνία όλων για τις επόμενες και μόνο μέρες ; Πότε θα βρέξει δυνατά για να καθαρίσει κάπως το έδαφος, πότε θα κοπούν και θα απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα ώστε να πάρουν μια ανάσα ουσιαστική και ψυχολογική. Θλιβερή εικόνα και οι εκατοντάδες ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και τα παρατημένα καλώδια κατά μήκος των δρόμων και επί πολλά χιλιόμετρα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη
    Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη

    Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών στην Αττική παρουσιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη.

    Αναλυτικά:

    • Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
    • Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
    • Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
    • Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
    • Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το Ταιπεδ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
    • Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. Στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρυθμισης.
    • Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
    • Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
    • Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
    • Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

    Δείτε ΕΔΩ, το σχέδιο αποκατάστασης

    Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη και αυτοψία Μητσοτάκη

    Νωρίτερα ξεκίνησε η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη για το σχέδιο αποκατάστης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Στόχος της σύσκεψης είναι να δρομολογηθεί άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να τρέξουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Αττικής.

    Πριν από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςπραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Πεντέλης που επλήγη από τις πυρκαγιές στην Αττική.

    Συγκεκριμένα, πριν από τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντης του σχολείου.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ - Τέρνα που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευης του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μεσα σε 6 μηνες.

    Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος απο τη Δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον Υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί.

    Τελος με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου.

    Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον ΠΘ για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του. Βίντεο και φωτό από την επίσκεψη θα πάρετε στη συνέχεια.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο