Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 19:35

Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η κλιματική αλλαγή, η Μεσόγειος και οι κυκλώνες - Τι λέει ο γνωστός μετεωρολόγος για τον τυφώνα που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Φλόριντα

Την ώρα που ο τυφώνας Milton χτυπάει με μανία την Φλόριντα στις ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες. Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Milton στις ΗΠΑ.

Τυφώνας Milton: Απαντήσεις σε 5 απορίες για τον Milton

Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου:

«Με αφορμή τον «Milton»…

– Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

– Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

– Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

– Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

– Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 18:55

Σχετικά Άρθρα

  • Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic
    Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic

    Τις πληγές του εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» που σάρωσε την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, την ώρα που μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κυκλώνας «Όσκαρ» χτυπούσε ανελέητα την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά πολίτες.

    Τι είναι και πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα φαινόμενα και πόσο καταστροφικά μπορούν να αποβούν;

    Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.

    Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν ισχυρές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

    Ανά τα χρόνια, οι κυκλώνες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με τους ανθρώπους να μην έχουν που να βρουν καταφύγιο.

    Ποιοι είναι οι πιο φονικοί κυκλώνες του αιώνα που διανύουμε;

    tyfonas.jpg

    Ο κυκλώνας Ναργκίς ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ. Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγράψει 138.373 θανάτους, ωστόσο διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα και κατηγορούν την κυβέρνηση πως σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.

    Ο τυφώνας Χαϊγιάν (Haiyan) ή Γιολάντα (Yolanda), όπως είναι γνωστός στις Φιλιππίνες το 2013, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νέκροι και συνολικά στην περιοχή 6.352 κατατάσσοντάς τον ως η φονικότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή.

    Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι θάνατοι υπολογίζονται από 5.951 μέχρι και 24.000.

    Η εξαιρετικά σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα Sidr ήταν ένας τροπικός κυκλώνας που είχε ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε τουλάχιστον 3.447 θανάτους.

    Ο τυφώνας Μαρία ήταν ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε τη Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και τη Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Άφησε στις Μικρές Αντίλλες 3.059 νεκρούς.

    Ο τυφώνας Jeanne ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας στη λεκάνη του Ατλαντικού από τον Mitch το 1998 και ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας παγκοσμίως το 2004. Χάθηκαν εξαιτίας του 3.037 άνθρωποι.

    Ο τυφώνας Bopha, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Super Typhoon Pablo, ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ που έπληξε ποτέ το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, φτάνοντας στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας κατηγορίας 5 και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.901 πολίτες.

    Ο τυφώνας Stan ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού το 2005 και άφησε πίσω του 1.668 θύματα στην Κεντρική Αμερική.

    Ο τυφώνας Γουίνι, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Τυφώνας Ιμπιάνγκ το 2004 ήταν ο πιο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που έπληξε σημαντικές κινεζικές επαρχίες τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 1.593 θάνατοι όπως και στον κυκλώνα Ιντάι που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζιμπάμπουε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Καιρός: Έρχεται ολική αλλαγή στο σκηνικό - Πρόγνωση Τσατραφύλλια με ακριβή ημερομηνία
    Καιρός: Έρχεται ολική αλλαγή στο σκηνικό - Πρόγνωση Τσατραφύλλια με ακριβή ημερομηνία

    Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

    Μία ανάρτηση για την εξέλιξη του καιρού το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και την πορεία του μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου έκανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

    Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

    «Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου με σημαντικό έλλειμα βροχοπτώσεων..."

    Καλησπέρα φίλοι μου!

    Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου με σημαντικό έλλειμα βροχοπτώσεων.Για παράδειγμα οι δύο προηγούμενοι μήνες (Σεπ-Οκτ ) κύλησαν με περίπου 40% λιγότερο νερό για την Αττική , 90% για τις Κυκλάδες , 75% για την Κρήτη και 80% για τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με κλιματικά δεδομένα.

    Επιπλέον η πρόγνωση για αξιόλογες βροχές τις επόμενες ημέρες είναι απαγοητευτικές.Ας ελπίσουμε αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται για αλλαγή του καιρού και κάποιες βροχές από τις 5/11 και μετά να διατηρηθεί.
    ??Για τον καιρό του τριημέρου και της παρέλασης ισχύει αυτό που έχουμε πει εδώ και ημέρες.Αρκετή ηλιοφάνεια, βοριαδάκι μέχρι 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και θερμοκρασιακό ταβάνι τους 24-25 βαθμούς!

    Τα Fake news για κακοκαιρίες και αναβολή παρελάσεων για άλλη μια φορά εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν.Σε αυτό πρέπει πάντα να συμβάλλουμε όλοι μας!

    Στην εποχή της άφθονης πληροφορίας οφείλουμε να είμαστε αυστηροί σε αυτό που διαβάζουμε και να απαιτούμε πάντα να υπάρχει τεκμηριώμένο επιστημονικό υπόβαθρο και κατάρτιση από αυτόν που το λέει χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.»

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος του κυκλώνα Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

    «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά), δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

    Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα

    Ο τυφώνας σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YANDER ZAMORA
  • Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον
    Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον

    Στη Φλόριντα των ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαρκοβόρων βακτηρίων μετά τους καταστροφικούς τυφώνες Χέλεν και Μίλτον, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτειακού Τμήματος Υγείας.

    Οι κομητείες Χίλσμπορο και Πινέλας στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα – οι οποίες πλημμύρισαν ένα καταστροφικό κύμα καταιγίδας – είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του βακτηρίου Vibrio vulnificus που συνήθως απαντάται στα ζεστά παράκτια ύδατα, αλλά τα επίπεδα συγκέντρωσης μπορούν να αυξηθούν με έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες. Πριν ο τυφώνας Χέλεν φτάσει στην ξηρά στις 26 Σεπτεμβρίου, δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα στην κομητεία Πινέλας και ένα στην κομητεία Χίλσμπορο. Τώρα, το Πινέλας έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το Χίλσμπορο επτά.

    Η Φλόριντα είχε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio vulnificus τον Σεπτέμβριο πριν από την άφιξη του τυφώνα Χέλεν, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 24 μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά το χτύπημα των τυφώνων υπήρξαν 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 76 φέτος.

    Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το Vibrio vulnificus με την κατάποση ή την έκθεση ανοικτών πληγών σε μολυσμένο νερό ή με την κατανάλωση ακατάλληλα μαγειρεμένων θαλασσινών. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο και ανοιχτές πληγές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

    Από τα 150 έως 200 κρούσματα Vibrio vulnificus που αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κάθε χρόνο, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πεθαίνει από τη μόλυνση, μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ασθένεια.

    Το Τμήμα Υγείας της Φλόριντα είχε εκδώσει ανακοίνωση πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον, προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τα νερά των πλημμυρών, όπου τα βακτήρια Vibrio μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

    Συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να περπατούν στα νερά των πλημμυρών. Εάν κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό, θα πρέπει να καλύψει τυχόν πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο και να πλυθεί καλά μετά.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τυφώνας προκαλεί έξαρση των λοιμώξεων από Vibrio vulnificus στη Φλόριντα. Στον απόηχο του τυφώνα Ιαν το 2022, υπήρξαν 29 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε 65 τον Οκτώβριο.

    Με πληροφορίες από: Flesh-eating bacteria cases rise in Florida after hurricanes Helene and Milton by Caroline Jaime, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ
    Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

    Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων

    Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

    «Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».

    Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.

    «Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».

    Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον κατηγοριοποιεί τους τυφώνες σε πέντε επίπεδα με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους
    Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience

    Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.

    «Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».

    Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τσατραφύλλιας: Νέα πτώση της θερμοκρασίας το ΣΚ, στο μηδέν στα ορεινά - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης
    Τσατραφύλλιας: Νέα πτώση της θερμοκρασίας το ΣΚ, στο μηδέν στα ορεινά - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης

    Πρόγνωση για το πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες μέρες έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

    Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, παρόλο που θα υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, ακόμα και αρνητικές στα ορεινά, δεν θα σημειωθούν βροχές παρά μόνο στη δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα. Ακόμη κάνει λόγο για «πασπάλες χιονιού» στα ορεινά των παραπάνω περιοχών.

    Όσον αφορά τον καιρό για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, «η θερμοκρασία θα βρεθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα, ενώ η πρόβλεψη για βροχή είναι πάλι απογοητευτική».

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

    «Φθινόπωρο κατά το ήμισυ…

    Μπορεί η θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά στις περισσότερες περιοχές και μάλιστα το Σ/Κ αναμένεται νέα πτώση, ωστόσο οι βροχές από αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι πολύ λίγες και αφορούν κυρίως τη δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ορεινά των περιοχών αυτών (1.800 και υψηλότερα) θα δούμε και πασπάλες χιονιού.

    Επίσης το Σ/Κ θα δούμε και αρνητικές θερμοκρασίες στα ορεινά της βόρειας χώρας με αποτέλεσμα η θέρμανση να είναι απαραίτητη.
    Τ

    η νέα εβδομάδα οδεύοντας προς το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ο καιρός θα "μαλακώσει" αφού η θερμοκρασία θα βρεθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα ενώ η πρόβλεψη για βροχή είναι πάλι απογοητευτική.
    Καλό Σ/Κ!».

    Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ ανά ημέρα

    Ο καιρός το Σάββατο (19/10)

    Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) αυξημένες νεφώσεις και κυρίως στα δυτικά τοπικές βροχές.
    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αυξηθούν και στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα ανοιχτά από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 21 με 23 βαθμούς και και τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία μέχρι το απόγευμα. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 5 έως 20 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανοιχτά του Ιονίου από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά.
    Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη θα αυξηθούν και στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές από τις απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα είναι κατά περιόδους και κατά τόπους αυξημένες.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 5 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στις Σποράδες η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι 5 βαθμούς υψηλότερη.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών την νύχτα προς την Κυριακή.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι και το απόγευμα. Το βράδυ σχεδόν αίθριος.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Κυριακή (20/10)
    Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός τη Δευτέρα (21/10)
    Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    O καιρός την Τρίτη (22/10)
    Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

    Ο καιρός τη Τετάρτη (23/10)
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ισοπεδωμένα σπίτια και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Τάμπα.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν για να διασώσουν άτομα, που ίσως παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατ. σπιτονοικυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμαστην πολιτεία, με τις εταιρείας ενέργειας να δουλεύουν για την αποκατάσταση του.

    Μια από τις πιο δραματικές στιγμές ήταν όταν αστυνομικοί στο Χίλσμπορο, ανέβασαν στη βάρκα τους ένα 14χρονο αγόρι, που επέπλεε σε ένα κομμάτι από φράχτη.

    Στον κόλπο του Μεξικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε έναν άνδρα, που από τη στιγμή που η βάρκα του παρασύρθηκε από τα ορηματικά νερά, επέπλεε πάνω σε ένα φορητό ψυγειάκι. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο άνδρας επέζησε από ανέμους ταχύτητάς 121-145 χλμ την ώρα και κύματα ύψους 7,6 μέτρων.

    Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον Μίλτον τυφώνα του αιώνα, ωστόσο, ευτυχώς, φτάνοντας στη Φλόριντα εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 3. Πλέον έχει κατευθυνθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο