Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 20:27

Χειμερινή ώρα: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η χειμερινή ώρα επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου - Τα ξημερώματα της Κυριακής το ρολόι θα δείξει 3:00 από 4:00 το πρωί

Σε 15 ημέρες επιστρέφει η χειμερινή ώρα, που σημαίνει ότι θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μία ώρα πίσω κερδίζοντας μία ώρα ύπνου. Συγκεκριμένα, αυτό το θα συμβεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

Η ΕΕ είχε ψηφίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας από το 2021 – Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Η αλλαγή ώρας σε χειμερινή θα γίνει όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ., οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού ώστε να δείχνουν 03:00 το πρωί.

Σχετικά με την αλλαγή ώρας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Η πρώτη εφαρμογή και η κατάργηση που ποτέ δεν ήρθε

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932, δοκιμαστικά, και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Το μέτρο υιοθετήθηκε αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ σε πολλές χώρες προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις. Οι επικριτές επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της συγκεκριμένης πρακτικής από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το 84% όσων πήραν μέρος σε σχετική έρευνα να συμφωνεί να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Όμως, η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν η ΕΕ θα απαλλαγεί από αυτό το μέτρο.

Εκτός του μέτρου αλλαγής της ώρας βρίσκονται η Ισλανδία, η Λευκορωσία η οποία το σταμάτησε μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 17:39

Σχετικά Άρθρα

  • Έξι τρόποι με τους οποίους η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας
    Έξι τρόποι με τους οποίους η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας

    Η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν ειδικοί.

    Η διαταραχή του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα με το AARP.org. Ακολουθούν έξι από αυτούς.

    1. Κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

    Οι ειδικοί λένε εδώ και καιρό ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα επιβαρύνει την καρδιά μας. Μια μελέτη διαπίστωσε 24% αύξηση των καρδιακών προσβολών μετά την έναρξη της θερινής ώρας, καθώς και αύξηση του αριθμού νοσηλευόμενων με κολπική μαρμαρυγή. Μια άλλη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κατά 8% υψηλότερος τις δύο ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

    Άλλες μελέτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των καρδιαγγειακών συμβάντων είναι μικρότερες, τόσο μικρές ώστε να μην έχουν ουσιαστικό κλινικό αντίκτυπο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η θερινή ώρα μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μας, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Όταν το εσωτερικό μας ρολόι διαταράσσεται, παρατηρούνται μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές στα επίπεδα των ορμονών του στρες και της αρτηριακής πίεσης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που διαφορετικά δεν θα είχαν συμβεί.

    2. Πεσμένη διάθεση και κατάθλιψη

    Η πρώιμη άφιξη του σκοταδιού και οι μικρότερες ημέρες μετά την αλλαγή στη χειμερινή ώρα μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ληθαργικοί και εκτός κλίματος. Όταν δεν έχουμε αρκετή έκθεση στο ηλιακό φως, το σώμα μας παράγει λιγότερη σεροτονίνη, δηλαδή τη χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μείωση του άγχους και την τόνωση της διάθεσης. Λαμβάνουμε επίσης λιγότερη βιταμίνη D και η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και την κόπωση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στη χειμερινή ώρα σχετίζεται με 11% αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων.

    3. Διαταραχή στη λήψη αποφάσεων

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα και να κάνουν λάθη. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί υπάρχει μια έξαρση στα ιατρικά λάθη, στους τραυματισμούς στο χώρο εργασίας και στα τροχαία ατυχήματα όταν αλλάζουμε τα ρολόγια μας στη θερινή ώρα. Μελέτη του 2020 που εξέτασε δεδομένα τροχαίων ατυχημάτων για μια περίοδο 10 ετών διαπίστωσε αύξηση 6% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων την εβδομάδα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα, ενώ δεν παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο το φθινόπωρο, με το πέρασμα στη χειμερινή ώρα.

    4. Δυσκολία με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

    Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την προσοχή και τη συγκέντρωση, όπως δείχνουν οι έρευνες. Για μερικές ημέρες μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα η προσοχή μας αποσπάται πιο εύκολα και γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology έδειξε μια απότομη αύξηση του «cyberloafing», δηλαδή της χρήσης του διαδικτύου στο χώρο εργασίας για προσωπικούς λόγους που δεν συνδέονται με την ίδια την εργασία, τη Δευτέρα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα.

    5. Αλλαγές στην όρεξη και λιγούρες

    Μπορεί να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι από το κανονικό την εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φάμε υπερβολικά, λένε οι ειδικοί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διακυμάνσεις των επιπέδων των ορμονών στον εγκέφαλό μας. Ακόμη και ένα μικρό έλλειμμα ύπνου αυξάνει την ορμόνη γκρελίνη – που μας κάνει να πεινάμε – και καταστέλλει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία μας βοηθά να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι μετά το φαγητό. Μάλιστα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στραφούμε σε πίτσες, ντόνατς και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη, επειδή όταν στερούμαστε ύπνο στρεφόμαστε συχνά σε λίγότερο υγιεινές επιλογές.

    6. Αυξημένος εκνευρισμός

    Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν είμαστε κουρασμένοι, επηρεάζεται η διάθεσή μας. Έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά. Νιώθουμε ευερέθιστοι, ανυπόμονοι και είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουμε σε αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμη και οι δικαστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι αμερόληπτοι, μπορεί να είναι πιο κακοδιάθετοι τις ημέρες μετά την αλλαγή στη θερινή ώρα – μια μελέτη διαπίστωσε ότι τείνουν να απονέμουν αυστηρότερες ποινές αμέσως μετά την αλλαγή.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα - Γυρνάμε τους δείκτες πίσω
    Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα - Γυρνάμε τους δείκτες πίσω

    Αύριο 27 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα, με τους πολίτες να γυρίζουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.

    Ειδικότερα, η αλλαγή ώρας για το 2024 θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 ξημερώματα.

    Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση διαδραμάτισαν, μεταξύ άλλων και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

    Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

    Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

    Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

    Υπογραμμίζεται ότι το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που επιλέγει να γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών του κάθε έξι μήνες, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

    Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784 ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

    Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή. Ο Γουίλετ μάλιστα είχε αρθρογραφήσει για το θέμα το 1907 με τίτλο Waste of Daylight, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.

    Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς
    Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς

    Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    Μια μέρα μετά του Αγίου Δημητρίου, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να εναρμονιστούμε με τη χειμερινή ώρα. Οι θιασώτες της αλλαγής υποστηρίζουν ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Δεν λείπουν ωστόσο, αυτοί που πιστεύουν ότι βγαίνουμε χαμένοι από την αλλαγή ώρας, τόσο όσον αφορά τη διάθεση, όσο και τον ύπνο μας

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δίνοντας έτσι τον τόνο για την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι άνθρωποι θα έρθουν για μία ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με πιο σκοτεινές ημέρες. Πώς νιώθουν γι’ αυτό;

    Μια νέα δημοσκόπηση της Talker Research σε 2.000 άτομα διαπιστώνει ότι 2 στους 5 (40%) θα βιώσουν «daylight saving scaries», ένα είδος μελαγχολίας από τη μείωση του ηλιακού φωτός εξαιτίας της αλλαγής της ώρας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το άγχος της αλλαγής αυτής ξεκινά περίπου 11 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση της νέας ώρας. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 59% των ανθρώπων θα προτιμούσε να υπάρξει μια μόνιμη λύση, που θα καταργεί την αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο, υπογραμμίζοντας έτσι την ευρέως διαδεδομένη δυσφορία των ανθρώπων για το ζήτημα αυτό.

    Διαγενεακός διχασμός

    Δεν μοιράζονται, βέβαια, όλοι την ίδια ανησυχία, με την ηλικία των ανθρώπων να φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαχειρίζονται αυτή την αλλαγή. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αισθάνονται πιο έντονα την ανάγκη κατάργησης της αλλαγής της ώρας, την ώρα που μόλις οι μισοί από τους millennials είναι υπέρ του τερματισμού της θερινής ώρας. Από την άλλη, σχεδόν το 70% των baby boomers υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επιλέξουμε ένα πρότυπο ώρας και να παραμείνουμε σε αυτό.

    Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων (35%) θεωρούν ότι το κέρδος μιας επιπλέον ώρας ύπνου το φθινόπωρο αξίζει τον κόπο της απώλειας ηλιακού φωτός. Το εύρημα αυτό σχετίζεται και με το ότι το 77% των ερωτηθέντων που αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν βγαίνει ο ήλιος. Μετά τη λήξη της θερινής ώρας, το 70% αισθάνεται πως η ημέρα του αρχίζει και τελειώνει στο σκοτάδι, κάτι που δημιουργεί σε πολλούς μια μόνιμη σχεδόν αίσθηση θλίψης.

    Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους στερούνται το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους, με το 54% να παραδέχεται ότι βιώνει την «μελαγχολία του ήλιου» τη χειμερινή περίοδο.

    Η απώλεια του ηλιακού φωτός δεν πλήττει, όμως, μόνο τη διάθεση, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με το 43% να δηλώνει ότι η πρώτη εβδομάδα με τη χειμερινή ώρα είναι η πιο αντιπαραγωγική τους στη δουλειά. Το 31%, επίσης, παραδέχεται ότι εκείνη την περίοδο κάνει περισσότερα λάθη, διαπίστωση που αποτυπώνει τον αποπροσανατολιστικό αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας στην καθημερινή ρουτίνα.

    Διαταραχές στον ύπνο και ανάγκη για επιπλέον ξεκούραση

    Για πολλούς, η αλλαγή της ώρας δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την παραγωγικότητά τους, αλλά προκαλεί επιπλέον χάος στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ σχεδόν το 37% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας. Ορισμένοι, μάλιστα, χρειάζονται 1 ώρα και 24 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα για να νιώσουν πλήρως ξεκούραστοι.

    «Η ξαφνική στροφή σε μικρότερες ημέρες και σκοτεινότερες νύχτες ανατρέπει το πρόγραμμα του ύπνου μας», αναφέρει ο Mark Abrials, CMO στην Avocado Green Mattress. «Όλοι γίνονται λίγο πιο δύστροποι, γκρινιάρηδες, κυκλοθυμικοί και τεμπέληδες».

    «Η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο είναι μια πρόκληση», σημειώνει η Amy Sieman από την Avocado Green Mattress. «Το πρώιμο σκοτάδι μας κάνει να νιώθουμε πιο εύκολα κουρασμένοι και πιο επιρρεπείς στο να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ευνοεί την καθιστική ζωή και την παράλειψη των διασκεδαστικών, υπαίθριων δραστηριοτήτων».

    Δεν γυρίζει όλος ο πλανήτης τα ρολόγια του

    Όσοι δυσαρεστούνται έντονα με την αλλαγή της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέρη στον κόσμο που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική: Η Αριζόνα και η Χαβάη. Η Αριζόνα εγκατέλειψε τη θερινή ώρα το 1968, επικαλούμενη την ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την αμελητέα εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η Χαβάη, λόγω της εγγύτητάς της με τον ισημερινό και της ελάχιστης διακύμανσης του ημερήσιου φωτός όλο το χρόνο, δεν υιοθέτησε ποτέ την πρακτική αυτή. Στην Ευρώπη, από την άλλη, η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η οριστική απόφαση όμως εκκρεμεί.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Αλλαγή ώρας 2024: Πότε πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών
    Αλλαγή ώρας 2024: Πότε πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών

    Aνακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας - Μια μέρα μετά του Αγίου Δημητρίου, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να εναρμονιστούμε με τη χειμερινή ώρα

    Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας.
    Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.
    Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

    «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».
    Όσοι δυσαρεστούνται έντονα με την αλλαγή της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέρη στον κόσμο που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική: Η Αριζόνα και η Χαβάη. Η Αριζόνα εγκατέλειψε τη θερινή ώρα το 1968, επικαλούμενη την ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την αμελητέα εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η Χαβάη, λόγω της εγγύτητάς της με τον ισημερινό και της ελάχιστης διακύμανσης του ημερήσιου φωτός όλο το χρόνο, δεν υιοθέτησε ποτέ την πρακτική αυτή. Στην Ευρώπη, από την άλλη, η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η οριστική απόφαση όμως εκκρεμεί.
    Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

    Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες. Παράλληλα, η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

    Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, σε γράμμα του σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

    Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία. Καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει, ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

    Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

    Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας
    Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975

    Επισημαίνεται ότι στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο
    Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο

    Ο κιρκάδιος ρυθμός και ο ύπνος επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλαγές, γι' αυτό έχει σημασία να ισχύει καθιερωμένη ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

    Μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ύπνο και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού.

    Ο ύπνος επηρεάζεται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές

    Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».

    Ο παράγοντας του φυσικού φωτός

    «Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» προσθέτει.

    Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του ερευνητικού κέντρου Northumbria Centre for Sleep Research, εξηγεί ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».

    Όπως εξηγεί, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα - Γυρνάμε τους δείκτες πίσω
    Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα - Γυρνάμε τους δείκτες πίσω

    Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα, με τους πολίτες να γυρίζουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.

    Ειδικότερα, η αλλαγή ώρας για το 2024 θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου.

    Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση διαδραμάτισαν, μεταξύ άλλων και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

    Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

    Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

    Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

    Υπογραμμίζεται ότι το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που επιλέγει να γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών του κάθε έξι μήνες, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

    Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784 ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

    Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή. Ο Γουίλετ μάλιστα είχε αρθρογραφήσει για το θέμα το 1907 με τίτλο Waste of Daylight, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.

    Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τους δείκτες του ρολογιού
    Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τους δείκτες του ρολογιού

    Τους δείκτες μας μία ώρα πίσω αναμένεται να γυρίσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (27/10), οπότε και επιστρέφουμε στην χειμερινή ώρα.

    Φέτος η αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου.

    Γιατί δεν καταργήθηκε η αλλαγή ώρας όπως είχε αποφασιστεί;

    Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση διαδραμάτισαν, μεταξύ άλλων και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

    Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

    Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

    Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

    Υπογραμμίζεται ότι το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που επιλέγει να γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών του κάθε έξι μήνες, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

    Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784 ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

    Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή. Ο Γουίλετ μάλιστα είχε αρθρογραφήσει για το θέμα το 1907 με τίτλο Waste of Daylight, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.

    Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αλλαγή ώρας 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο χειμερινό ωράριο
    Αλλαγή ώρας 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο χειμερινό ωράριο

    Σε λίγες μέρες αλλάζει η ώρα και επιστρέφουμε στη χειμερινή. Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 27 Οκτωβρίου 2024 δηλαδή, θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου για την αλλαγή ώρας

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και μεταφορών για τη λήξη της θερινής ώρας αναφέρεται: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

    Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο