Υγεία

Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς

Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Μια μέρα μετά του Αγίου Δημητρίου, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να εναρμονιστούμε με τη χειμερινή ώρα. Οι θιασώτες της αλλαγής υποστηρίζουν ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Δεν λείπουν ωστόσο, αυτοί που πιστεύουν ότι βγαίνουμε χαμένοι από την αλλαγή ώρας, τόσο όσον αφορά τη διάθεση, όσο και τον ύπνο μας

Τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δίνοντας έτσι τον τόνο για την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι άνθρωποι θα έρθουν για μία ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με πιο σκοτεινές ημέρες. Πώς νιώθουν γι’ αυτό;

Μια νέα δημοσκόπηση της Talker Research σε 2.000 άτομα διαπιστώνει ότι 2 στους 5 (40%) θα βιώσουν «daylight saving scaries», ένα είδος μελαγχολίας από τη μείωση του ηλιακού φωτός εξαιτίας της αλλαγής της ώρας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το άγχος της αλλαγής αυτής ξεκινά περίπου 11 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση της νέας ώρας. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 59% των ανθρώπων θα προτιμούσε να υπάρξει μια μόνιμη λύση, που θα καταργεί την αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο, υπογραμμίζοντας έτσι την ευρέως διαδεδομένη δυσφορία των ανθρώπων για το ζήτημα αυτό.

Διαγενεακός διχασμός

Δεν μοιράζονται, βέβαια, όλοι την ίδια ανησυχία, με την ηλικία των ανθρώπων να φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαχειρίζονται αυτή την αλλαγή. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αισθάνονται πιο έντονα την ανάγκη κατάργησης της αλλαγής της ώρας, την ώρα που μόλις οι μισοί από τους millennials είναι υπέρ του τερματισμού της θερινής ώρας. Από την άλλη, σχεδόν το 70% των baby boomers υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επιλέξουμε ένα πρότυπο ώρας και να παραμείνουμε σε αυτό.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων (35%) θεωρούν ότι το κέρδος μιας επιπλέον ώρας ύπνου το φθινόπωρο αξίζει τον κόπο της απώλειας ηλιακού φωτός. Το εύρημα αυτό σχετίζεται και με το ότι το 77% των ερωτηθέντων που αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν βγαίνει ο ήλιος. Μετά τη λήξη της θερινής ώρας, το 70% αισθάνεται πως η ημέρα του αρχίζει και τελειώνει στο σκοτάδι, κάτι που δημιουργεί σε πολλούς μια μόνιμη σχεδόν αίσθηση θλίψης.

Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους στερούνται το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους, με το 54% να παραδέχεται ότι βιώνει την «μελαγχολία του ήλιου» τη χειμερινή περίοδο.

Η απώλεια του ηλιακού φωτός δεν πλήττει, όμως, μόνο τη διάθεση, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με το 43% να δηλώνει ότι η πρώτη εβδομάδα με τη χειμερινή ώρα είναι η πιο αντιπαραγωγική τους στη δουλειά. Το 31%, επίσης, παραδέχεται ότι εκείνη την περίοδο κάνει περισσότερα λάθη, διαπίστωση που αποτυπώνει τον αποπροσανατολιστικό αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας στην καθημερινή ρουτίνα.

Διαταραχές στον ύπνο και ανάγκη για επιπλέον ξεκούραση

Για πολλούς, η αλλαγή της ώρας δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την παραγωγικότητά τους, αλλά προκαλεί επιπλέον χάος στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ σχεδόν το 37% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας. Ορισμένοι, μάλιστα, χρειάζονται 1 ώρα και 24 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα για να νιώσουν πλήρως ξεκούραστοι.

«Η ξαφνική στροφή σε μικρότερες ημέρες και σκοτεινότερες νύχτες ανατρέπει το πρόγραμμα του ύπνου μας», αναφέρει ο Mark Abrials, CMO στην Avocado Green Mattress. «Όλοι γίνονται λίγο πιο δύστροποι, γκρινιάρηδες, κυκλοθυμικοί και τεμπέληδες».

«Η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο είναι μια πρόκληση», σημειώνει η Amy Sieman από την Avocado Green Mattress. «Το πρώιμο σκοτάδι μας κάνει να νιώθουμε πιο εύκολα κουρασμένοι και πιο επιρρεπείς στο να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ευνοεί την καθιστική ζωή και την παράλειψη των διασκεδαστικών, υπαίθριων δραστηριοτήτων».

Δεν γυρίζει όλος ο πλανήτης τα ρολόγια του

Όσοι δυσαρεστούνται έντονα με την αλλαγή της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέρη στον κόσμο που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική: Η Αριζόνα και η Χαβάη. Η Αριζόνα εγκατέλειψε τη θερινή ώρα το 1968, επικαλούμενη την ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την αμελητέα εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η Χαβάη, λόγω της εγγύτητάς της με τον ισημερινό και της ελάχιστης διακύμανσης του ημερήσιου φωτός όλο το χρόνο, δεν υιοθέτησε ποτέ την πρακτική αυτή. Στην Ευρώπη, από την άλλη, η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η οριστική απόφαση όμως εκκρεμεί.

Πηγή: Υgeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup