Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 20:03

Αναίρεση υπέρ του νόμου για τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αναίρεση υπέρ του νόμου, που ασκείται σπανιότατα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση με τις «ματωμένες φράουλες» όπως είχε ονομαστεί, σχετικά με την εκμετάλλευση και την φρικτή κακομεταχείριση αλλοδαπών εργατών γης, στην περιοχή της Μανωλάδας.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, είναι εκείνος που άσκησε τη δίωξη για την εγκληματική δράση της ΧΑ, μετά την προκλητική αθώωση των υπευθύνων από δικαστήριο της Πάτρας και την απαξιωτική καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, για την αθώωση των υπευθύνων στη Μανωλάδα για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, μπορεί πρακτικά να μην ανατρέπει την απόφαση αθώωσής τους που αποδοκιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά σηματοδοτεί τη θέση της ελληνικής δικαιοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο που τάσσεται κατά της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων διαχωρισμού των ανθρώπων με βάση φυλετικές και οικονομικές παραμέτρους.

Ο κ. Βουρλιώτης ασχολήθηκε επί εξάμηνο με την υπόθεση μετά από εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε εισπράξει την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως ηθικώς βαριά για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό της αναίρεσης ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον επαχθή της χαρακτήρα, επιφέρει βαρύτατες ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη» και αποδοκιμάζει την απόφαση της Πάτρας που αθώωσε τους κατηγορούμενους καθώς κρίνεται ότι «υπέπεσε σε πλημμέλειες» και ότι θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στα εγκλήματα της Μανωλάδας ρατσιστικές διαστάσεις.

Πηγή: Kathimerini.gr/Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 09:21

Σχετικά Άρθρα

  • Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια
    Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια

    Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Λάμιας στη Μανωλάδα και έθεσε σε κινητοποίηση τις δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών.

    Στο σημείο επιχειρούν οι πυροσβέστες με επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας Αντιπύραρχο Θοδωρή Λεβέντη.

    Fotia Lamia 2

  • Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία
    Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

    Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στη μια το μεσημέρι στην περιοχή του Μπρινιά στη Μανωλάδα Βουπρασίας στην Ηλεία.

    Η φωτιά έλαβε διαστάσεις καίγοντας εκτάσεις με ξερά χόρτα χωρίς να απειλεί θερμοκήπια ή κατοικημένη περιοχή.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών με επικεφαλής το διοικητή Αντιπύραρχο Θεόδωρο Λεβέντη

    Fotia Mprinia 2

    Fotia Mprinia 3

  • Μανωλάδα: Τους έπιασαν με λαθραίο καπνό και τσιγάρα
    Μανωλάδα: Τους έπιασαν με λαθραίο καπνό και τσιγάρα

    Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο αλλοδαπών για παράβαση του τελωνειακού κώδικα

    Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα σε βάρος δύο αλλοδαπών ανδρών, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί προχθές το μεσημέρι στη Μανωλάδα διαπιστώθηκε ότι κατείχαν προς διακίνηση

    • 950 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και
    • 240 συσκευασίες λαθραίου καπνού,

    Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας κατέσχεσαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα καθώς και το χρηματικό ποσό των -5.502- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση των λαθραίων καπνικών προϊόντων.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των αλλοδαπών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

    Lathraia tsig2

  • Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος
    Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση των υδάτων

    Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών χώρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση.
    Οι κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά αν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες. «Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση», σημειώνεται.
    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων, αναφέρει ο Άρειος Πάγος.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, συνιστούν αξιόποινες πράξεις και καλεί τους εισαγγελείς να παρέμβουν δυναμικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται τέτοιες παραβάσεις.
    «Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ )», επισημαίνεται.

    Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

    Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.

    Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.

    Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.

    Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.

    Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.

    Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.

    Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.

    Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).

    Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μανωλάδα: Μια 62χρονη γυναίκα νεκρή σε τροχαίο το βράδυ του Σαββάτου
    Μανωλάδα: Μια 62χρονη γυναίκα νεκρή σε τροχαίο το βράδυ του Σαββάτου

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη λίγο μετά τις εννέα το βράδυ στο δρόμο που οδηγεί από το Μπρινιά στη Νέα Μανωλάδα, στην περιοχή της Μανωλάδας.

    Η 62χρονη οδηγούσε το μηχανάκι της όταν συγκρούστηκε με το αγροτικό φορτηγάκι που οδηγούσε ένας 42χρονος ο οποίος επιχείρησε να στρίψει για να μπει στο χώρο του σπιτιού του.

    Οι Αρχές ερευνούν τις ακριβείς συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. "... από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες το βράδυ στην Επαρχιακή οδό Μπρινιά – Νέα Μανωλάδα.

    Ειδικότερα, ένας ημεδαπός άνδρας οδηγώντας ιδιωτικής χρήσης φορτηγό συγκρούστηκε με μοτοποδήλατο που οδηγούσε ημεδαπή γυναίκα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της οδηγού.

    Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ διενεργείται προανάκριση για τη διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης του τροχαίου δυστυχήματος".

  • Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»
    Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»

    Με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη συναντήθηκε σήμερα ο πατέρας του 19χρονου, Γιάννη που έχασε τη ζωή του σε παιχνίδι λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

    Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έγινε «μια προσπάθεια σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο διαδικασιών ώστε να ενημερώσουμε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πως εξελίσσεται ένα κομμάτι των ερευνών.»

    Ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ενώ πρόσθεσε πως αύριο αναμένουν επίσημο φορέα για τον τεχνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να συντάξουν κατηγορητήριο.

    «Οι πληροφορίες από τις έρευνες ντροπιάζουν τον ελληνικό λαό. Ένα σάπιο σύστημα που για 2 και 3 ευρώ σκοτώνει τα παιδιά των Ελλήνων. Δε θα σταματήσω μέχρι να βγουν όλοι όσο εμπλέκονται στο φως. Και εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος. Τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε ένα σύνολο από πληροφορίες για το πόσο μεγάλη είναι η διαπλοκή όχι μόνο στα λούνα παρκ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις... Εδωσα φάκελο στη εισαγγελέα με στοιχεία της έρευνας. Η εισαγγελέας συμπάσχει μαζί μας. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει στηρίξει την οικογένεια μου και οι πάντες είναι εξαφανισμένοι» τόνισε, επίσης, ο πατέρας του Γιάννη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ
    Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

    Στον Άρειο Πάγο θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα (2/9) ο πατέρας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου θα συναντηθεί με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή προκειμένου να γίνει ο τεχνικός έλεγχος στο μοιραίο λούνα παρκ, από πιστοποιημένο μηχανικό, μετά το αίτημα της οικογένειας του 19χρονου, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

    Στις δηλώσεις του ο πατέρας του 19χρονου είχε πει: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και όποιο εμπόδιο και αν μπει θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, για να δικαιωθεί το κάθε παιδί που έχει χαθεί, μαζί και το παλικάρι μου, το δικό μας παιδί. Όπως αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος, εάν είναι δυνατόν θα κληθεί και σήμερα η εταιρεία από την Αθήνα, σε συνεννόηση τον ΔΕΔΔΗΕ για να ηλεκτροδοτηθεί, για να γίνει ο έλεγχος».

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού, Απόστολος Αγγελάκης, σε δηλώσεις του έχει αναφέρει: «Ο έκτακτος τεχνικός έλεγχος αφού πρέπει να γίνει μόνο από διαπιστευμένο φορέα. Θα γίνει επισκόπηση του τεχνικού φακέλου του επίμαχου μηχανήματος, θα ελεγχθούν τυχόν βιβλία συντήρησης εάν υπάρχουν, η συντήρηση του, ο ηλεκτρολογικός μηχανολογικός εξοπλισμός. Θα είναι το τελικό στάδιο που θα αποδείξει πλήρως τους ισχυρισμούς και θα επιβεβαιωθούν οι κακουργηματικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην επιχείρηση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη
    Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη

    Η φετινή ασυνήθιστα βροχερή άνοιξη σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού με τους καύσωνες έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.

    Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.

    Είναι μια υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το bloomberg.

    Πολωνικά μήλα

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας.

    Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο, σκοτώνοντας πολλούς από τους καρποφόρους οφθαλμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες. Επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.

    Γερμανικές φράουλες και κρασί

    Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι πλήττουν τη Γερμανία, επιτείνοντας άλλες προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδίσει περίπου το ένα τέταρτο του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.

    Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στο πακέτο ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.

    «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.

    Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.

    Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

    Η Πούλια, στα νότια της Ιταλίας, παλεύει με την ξηρασία εν μέσω καυτών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί.

    Η παραγωγή ελαιολάδου - το εμβληματικό προϊόν της περιοχής - αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50% ως αποτέλεσμα.

    Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

    Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να σηματοδοτούν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα πέσει κατακόρυφα φέτος.

    Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου είναι αυτή που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροχρόνιου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης του κλάδου.

    Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, Γενετικό Διευθυντή της Summer Berry Company.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο