Η καλλιέργεια της φράουλας στο νομό παρουσιάζει φέτος μεγάλη δυναμική, με τον καιρό και τις τιμές να λειτουργούν ως σημαντικοί σύμμαχοι των παραγωγών. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, με ολοένα αυξανόμενη συμβολή στην τοπική οικονομία.
Αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων
Η επέκταση της καλλιέργειας φέτος είναι αξιοσημείωτη, καθώς προστέθηκαν επιπλέον περίπου 3.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τη γεωπόνο, αντιδήμαρχο και αναπληρώτρια Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γεωργία Κακαλέτρη, νέοι παραγωγοί εισήλθαν δυναμικά στην καλλιέργεια, ενώ παράλληλα και οι υφιστάμενοι αύξησαν τις εκτάσεις τους. «Νέοι παραγωγοί μπήκαν στην καλλιέργεια της φράουλας αλλά και οι ήδη υπάρχοντες φέτος έβαλαν περισσότερα στρέμματα. Υπολογίζεται ότι σε όλη την περιοχή από την Αμαλιάδα έως και τον Άραξο που έχει μεταφερθεί η καλλιέργεια της φράουλας, φέτος καλλιεργούνται επιπλέον γύρω στα 2.500-3.000 στρέμματα. Για παράδειγμα στην περιοχή του Μπορσίου, στα Κουγαίικα, στο Νησί είναι καινούριες εκτάσεις» σημείωσε.
Ευνοϊκές συνθήκες, αλλά και διαχρονικά προβλήματα
Οι καιρικές συνθήκες φέτος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, χωρίς σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Οι ποικιλίες fortuna και marisma βρίσκονται ήδη σε στάδιο συγκομιδής, με εξαγωγικό προσανατολισμό και ιδιαίτερα καλές τιμές στην αγορά.
Ωστόσο, η καλλιέργεια αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως την έλλειψη εργατών γης.
Η διαδικασία έγκρισης αιτήσεων για εργάτες γης από την Περιφέρεια, παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, προκαλώντας δυσκολίες στους παραγωγούς. «Ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης. Οι περισσότεροι παραγωγοί βέβαια έχουν φροντίσει να έχουν ένα εργατικό δυναμικό στο οποίο προσφέρουν και στέγη προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν την δουλειά, με δυσκολία πάλι. Το μεγάλο θέμα είναι με τις αιτήσεις που γίνονται στην Περιφέρεια για να έρθουν νέοι εργάτες, οι οποίοι καθυστερούν απελπιστικά. Δηλαδή μπορείς να κάνεις μια αίτηση, να έχει περάσει ένας χρόνος και να μην υπάρχει αποτέλεσμα», τόνισε η κα. Κακαλέτρη.
Προβλήματα με τα ριζώματα και οικονομικές επιπτώσεις
Παράλληλα, ορισμένοι παραγωγοί φέτος χρειάστηκε να αντικαταστήσουν ριζώματα που εμφάνισαν προβλήματα. Αυτή η διαδικασία οδήγησε σε αυξημένα κόστη και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς οι νέες φυτεύσεις όπως ήταν αναμενόμενο πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση. «Είχαν έρθει κάποια ριζώματα με προβλήματα που χρειάστηκαν αντικατάσταση, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χρειαστεί να κάνουν παραπάνω έξοδα για επαναφυτεύσεις αλλά και να χάσουν την πρωιμότητα, που έχει υψηλές τιμές. Οι εταιρείες δυστυχώς έκαναν μόνο αντικατάσταση των ριζωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραγωγοί αύξησαν το κόστος τους από τις επαναφυτεύσεις και έχασαν και έναν μήνα που θα έπαιρναν χρήματα. Γιατί είχαν φυτευτεί αρχές Οκτωβρίου που σημαίνει ότι τώρα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή. Αφού όμως αντικαταστάθηκαν και φυτεύτηκαν αρχές Νοεμβρίου έχασαν πολύτιμο χρόνο», εξήγησε η κα Κακαλέτρη.