Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 13:58

Τσελέντης: Περιμένουμε κι άλλους ισχυρούς μετασεισμούς στη Ζάκυνθο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Kαθησυχαστικός με αφορμή τις δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των 4,4 και 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (15/11/2018) στη θαλάσσια περιοχή 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

«Από την πρώτη ημέρα που εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ της Ζακύνθου, είχαμε πει ότι αναμένουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα παράγει ισχυρά μετασεισμικά γεγονότα», είπε ο κ. Τσελέντης.

Και πρόσθεσε: «Οι δύο αυτές δονήσεις δεν με εκπλήσσουν και εκτιμώ πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κι άλλες δονήσεις της τάξεως του 5 ή και παραπάνω. Το ρήγμα είναι ακόμα φορτισμένο, δεν έχει εκτονωθεί τελείως».

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, «οι μετασεισμοί αυτού του μεγέθους είναι απολύτως φυσιολογικοί και θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται κι άλλοι τέτοιοι».

Πηγή: Patrastimes.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 19:05

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
    Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης, 19 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»
    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

    O διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και το πως μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.

    Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .

    «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

    Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».

    Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου
    Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου

    Στα 15,4 χιλιόμετρα υπολογίστηκε το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου.

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.

    Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)

    Εστιακό βάθος

    Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.

    Πηγή: In.gr
  • Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης
    Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης

    Στα 7 Ρίχτερ το εστιακό βάθος

    Δύο σεισμικές δονήσεις στη Σεβάστεια της κεντροανατολικής Τουρκίας με διαφορά δέκα λεπτών προκάλεσαν ανησυχία, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, στη γειτονική επαρχία της Μαλάτια.
    Η πρώτη δόνηση ισχύος 4,7 βαθμών κατεγράφη στις 11:29 με επίκεντρο το κέντρο της πόλης της Σεβάστειας και εστιακό βάθος τα 10,57 χλμ., σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
    Ακολούθησε δεύτερη δόνηση στις 11:39 ισχύος 4,1 βαθμών με ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 22,98 χλμ..
    Η πρώτη δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω και του μικρού εστιακού βάθους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Η δόνηση έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή της Μαλάτιας, όπου χθες επλήγη από ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ.

    tourkia-neosseismos

    Πηγή: Protothema.gr

  • Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τα 5,9 Ρίχτερ, ο κόσμος έτρεχε να σωθεί - Πάνω από 77 δονήσεις σε λίγες ώρες
    Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τα 5,9 Ρίχτερ, ο κόσμος έτρεχε να σωθεί - Πάνω από 77 δονήσεις σε λίγες ώρες

    Για 94 τραυματίες έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Ελαζίγ – Τρία κτίρια κατέρρευσαν – Ζωντανοί διασώθηκαν 4 άνθρωποι από μερικώς κατεστραμμένο κτίριο

    Πάνω από 77 μετασεισμοί από 0,7 έως 3 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στην επαρχία Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 5,9 που έγινε στις 10:46 το πρωί στο Καλέ και έως τις 13:44 το μεσημέρι.
    Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αιθητή στους γειτονικούς νομούς του Ελαζίγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.
    Με δεδομένες τις μνήμες από τον πολύνεκρο σεισμό του 2023, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, οι πολίτες έτρεχαν να σωθούν προκειμένου να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο.
    Τρία κτήρια σε Μαλάτια, Σανλιούρφα και Ελαζίγ υπέστησαν ζημιές, ενώ σε μερικώς κατεστραμμένο κτίριο στο Ελαζίγ διασώθηκαν ζωντανοί 4 άνθρωποι. Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι 94 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
    Αρνείται ότι κατέρρευσαν κτίρια ο κυβερνήτης της Μαλάτια

    Ο Κυβερνήτης της Μαλάτια, Σεντάρ Γιαβούζ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι τα δεν υπήρξε κατάρρευση κτιρίου, καθώς όλα τα κτίρια που είχαν σοβαρές ζημιές είχαν ήδη κατεδαφιστεί, ενώ όσα βρισκόταν σε δικαστική διεκδίκηση, είχαν εκκενωθεί.

    Σύμφωνα με τον Γιαβούζ «δεν υπάρχουν απώλειες ζωής ή τραυματισμοί, αλλά υπάρχουν πολίτες σε πανικό και σχετικές αναφορές». Όπως είπε, υπήρξαν τραυματισμοί από πολίτες λόγω πανικού. Ένας πήδηξε από τον 2ο όροφο και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο».

    Τα σχολεία έκλεισαν προληπτικά για σήμερα.
    Ζωντανά στην τηλεόραση ο σεισμός

    Η στιγμή του σεισμού αποτυπώθηκε ζωντανά στο ER TV που εκπέμπει στην πόλη, ενώ η εκφωνήτρια καταλήφθηκε από φόβο.
    Παρότι όπως ανακοινώθηκε, δεν υπήρξε απώλεια ζωών ή περιουσιών, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή και τα συνεργεία σαρώνουν τις περιοχές που επηρέασε ο σεισμός.

    Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

    Συνολικά, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν 374 αναφορές. «Συνολικά 3 κτίρια υπέστησαν ζημιές, τέσσερα άτομα σε μερικώς κατεστραμμένο κτίριο στο Ελαζίγ διασώθηκαν ζωντανοί και μια πτώση βράχου σημειώθηκε σε περιοχή της επαρχίας Μαλάτια», αναφέρει o AFAD.

    Ορισμένα κτίρια στην πόλη που είχαν υποστεί ζημιές περικυκλώθηκαν από κορδέλες, ενώ υπήρξαν μέτρα ασφαλείας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τουρκία: Συνέχεια των περσινών σεισμών η ισχυρή δόνηση - Εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας
    Τουρκία: Συνέχεια των περσινών σεισμών η ισχυρή δόνηση - Εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας

    Για έναν σεισμό έξι Ρίχτερ που εκδηλώθηκε σε κομβική περιοχή του τουρκικού χώρου κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ενώ τονίζει πως το επίκεντρό του ήταν λίγο βορειότερα από τους περσινούς σεισμούς που είχαν μέγεθος 7,8 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ.

    «Πρόκειται για συνέχεια των ρηγμάτων που έδωσαν τον περσινό σεισμό, αλλά είναι στο κορυφαίο τμήμα της αραβικής πλάκας, γεγονός που σημαίνει ότι προωθήθηκε η αραβική πλάκα, η οποία με τη σειρά της διεμβολίζει την πλάκα της Τουρκίας» εξηγεί ο καθηγητής.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι σίγουρο πως θα έχει επιπτώσεις στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, αλλά προς ώρας παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι αυτές

    Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Λέκκας επισημαίνει πως «μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και για τρεις ημέρες ακόμη η σεισμική δραστηριότητα, οπότε δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν ακολουθήσουν και άλλοι» ίσως και ισχυρότεροι.

    Ο σεισμόςπου έπληξε το πρωί της Τετάρτης (16/10) την ανατολική Τουρκία, είχε μέγεθος 5,9 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

    Το επίκεντρό του εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολική της πόλης Μαλάτεια και έγινε επίσης αισθητός στις γύρω επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Ελαζίγ και Ντιγιάρμπακιρ.

    IntensityMap.jpg

    Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Νουμάν Χατίπογλου, δήλωσε στο CNN Türk «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση στο 112, υπάρχουν μόνο πολίτες που φοβούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν καταστροφές και απώλειες ζωών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Τουρκία: Κατέρρευσαν κτήρια - Αναφορές για εγκλωβισμένους (upd)
    Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Τουρκία: Κατέρρευσαν κτήρια - Αναφορές για εγκλωβισμένους (upd)

    Τη στιγμή που ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) στην ανατολική Τουρκία, ταρακουνά ολόκληρες περιοχές καταγράφουν βίντεο ντοκουμέντα.

    Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία

    Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες ζημιές, καθώς όπως μεταδίδει το CNN Turk, έχουν καταρρεύσει μερικών τρία κτήρια, στις περιοχές της Μαλάτειας, της Σανλιούρφας και της Ελαζίγ.

    Στο μεταξύ, το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης έλαβε 374 κλήσεις, εκ των οποίων οι 33 ήταν για απεγκλωβισμούς.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολική της πόλης Μαλάτεια, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα εννέα χιλιόμετρα.

    Η στιγμή του σεισμού σε κεντρικά δελτία ειδήσεων

    Τη στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» τη γείτονα χώρα απαθανατίζουν live κεντρικά δελτία ειδήσεων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Την ταραχή της παρουσιάστριας στο κανάλι ERTV, Hülya κατέγραψε η κάμερα σε ζωντανή μετάδοση.

    Αντίστοιχη αντίδραση είχε η παρουσιάστρια των ειδήσεων στο κανάλι Vuslat TV, η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο