Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 07:21

Νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία;

Γράφτηκε από τον

Ξενοδοχεία και καταλύματα «υποψήφια»

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ξενοδοχεία όπου η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα και καταλύματα που έχουν πελάτες μόνο κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι με τις προτάσεις για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και στην Ηλεία. Μετά την δομή – μοντέλο στη Μυρσίνη, έναν χώρο υπόδειγμα που επίσης έχει εξαιρετική οργάνωση, φαίνεται πως θα δημιουργηθούν και άλλοι χώροι στο νομό. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, που αναζητά τρόπους αποσυμφόρησης των hot spot που έχουν αποτελέσει σημείο αρνητικής αναφοράς παγκοσμίως σχετικά με το προσφυγικό.

Ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δυναμική Πρωτοβουλία» Πανταζής Χρονόπουλος σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως και ο ίδιος έχει καταθέσει αίτηση για τη λειτουργία δομής φιλοξενίας σε καταλύματα που διαθέτει δίπλα στη λίμνη Καϊάφα. Αφορμή για την δήλωση αυτή στάθηκε το περιστατικό με τον εντοπισμό των 64 παράτυπων μεταναστών από το Κουρδιστάν και το Ιράκ, στον Καϊάφα, όπου το Λιμεναρχείο Κατακόλου απευθύνθηκε στο δήμο Ζαχάρως για την αναζήτηση χώρου φιλοξενίας τους και ο δήμος πρότεινε το χώρο του κ. Χρονόπουλου. «Έχουμε στείλει χαρτιά, έχουμε καταθέσει φακέλους, αλλά δυστυχώς κάποιοι λυμαίνονται τα προγράμματα αυτά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των προσφύγων. Εμείς έχουμε ετοιμάσει το χώρο με κάμερες και συστήματα ασφαλείας, ενώ οι συνθήκες φιλοξενίας στα σπίτια είναι ικανοποιητικές» σχολίασε.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, τουλάχιστον άλλοι δύο χώροι έχουν προταθεί στην Ηλεία για την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων. Με βάση τις ίδιες πηγές ο ένας αφορά ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύργου, ενώ ο δεύτερος παλιά ξενοδοχειακή μονάδα στη βόρεια Ηλεία που εφόσον εγκριθεί θα ανακαινιστεί και θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 09:06

Σχετικά Άρθρα

  • Μυρσίνη: Ανησυχία στη δομή φιλοξενίας για τους νέους πρόσφυγες με κορωνοϊό
    Μυρσίνη: Ανησυχία στη δομή φιλοξενίας για τους νέους πρόσφυγες με κορωνοϊό

    Συνολικά 184 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυρσίνη από την Καλαμάτα όπου εντοπίστηκαν σε σκάφος στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρου, σύμφωνα με τις αρχές. Και δύο δεδομένα κινδυνεύουν να τινάξουν τη δομή στον αέρα, όπως γράψαμε και εχθές. Το ένα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 16 κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα άτομα που εντοπίστηκαν και το δεύτερο ότι πιθανή παραμονή τους στη συγκεκριμένη δομή αλλάζει το λογική και το σκοπό λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει οικογένειες και μόνο.

    Με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα και συνήθως επικρατούν σε ανάλογες περιπτώσεις μετά την καταμέτρηση των ατόμων όσοι έχουν προηγούμενα έγγραφα θα λάβουν νέα όπου θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα θα ακολουθήσουν ανάλογη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    mursini 2

    Εκείνο το γεγονός που θα παρατείνει την παρουσία τους στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης είναι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, οπότε όλοι θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών.

    Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης σημείωσε ότι “… ήρθαν την Τρίτη από την Καλαμάτα 184 πρόσφυγες, χωρίς καμία ενημέρωση του δημάρχου ως θεσμική αρχή, ο χώρος είναι επιταγμένος από την Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος εκεί δεν έχει κάποια αρμοδιότητα, παρόλα αυτά έχουμε όμως αρμοδιότητα και είναι πρώτιστο μέλημά μας να διαφυλάξουμε την υγεία των συνδημοτών μας. Ήδη έχουμε πληροφορηθεί με δικές μας ενέργειες χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία της Μεσσηνίας ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους πρόσφυγες που μετακινήθηκαν και ήρθαν στην δομή.

    lentzas

    Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει αυτή η δομή να μπει σε καραντίνα, πρέπει ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης, με την Αστυνομία να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτήν την δομή σε καραντίνα, έτσι ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού. Εμείς ως Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης και οι δημότες της Μυρσίνης πάντα ήταν φιλικοί προς τους πρόσφυγες, έχουμε βιώσει την προσφυγιά, δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των προσφύγων αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να διαφυλάξουμε και την υγεία του Δήμου μας. Πραγματικά σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, να είναι ενήμερος ο Δήμος έτσι ώστε να μπορεί να κάνει κάποιες δράσεις και να διαφυλάξει την υγεία των δημοτών. Υπάρχει το υπουργείο, υπάρχει διευθυντής μέσα στην δομή όπου ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας” σημείωσε.

    Ο κ. Λέντζας σχολίασε πως “από την στιγμή που υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι λάθος όλη αυτή η μετακίνηση, γιατί δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες έχει γίνει αυτή η μετακίνηση των ανθρώπων, εάν έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα που πιστεύω ότι έχουν τηρηθεί. Αλλά να έρθουν σε μία δομή η οποία λειτουργεί, ήδη έχει 100 άτομα μέσα και λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και να έρθουν κάποια άτομα χωρίς να γνωρίζουμε αν η διασπορά έχει γίνει και στους υπόλοιπους και σε τι ποσοστό, σίγουρα είναι μία υγειονομική βόμβα και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συνεχόμενη έλεγχοι και μεγάλη επαγρύπνηση για να μην υπάρχει διασπορά του ιού μέσα στην κοινότητα”.

    Ο διοικητής της δομής φιλοξενίας Μυρσίνης και πρώην δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, από την πλευρά του ανέφερε ότι “…εμείς ενημερωθήκαμε προχθές (σ.σ. τη Δευτέρα) το βράδυ από το υπουργείο ότι θα τους φέρουν εδώ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε μεγάλο χώρο και δεν έχουμε αρκετό κόσμο μέσα, έχουμε μόνο 94 άτομα και η χωρητικότητα είναι 344. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι 13 άτομα από αυτούς ήταν θετικοί στον COVID οπότε έπρεπε να μπουν όλοι σε καραντίνα για 14 ημέρες και μετά θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. τις διαδικασίες που πρέπει. Μας είπανε ότι θα είναι εδώ 14 ημέρες για να περάσει καραντίνα. Ήρθαν εδώ και βρέθηκαν δύο ακόμα θετικοί. Εμείς κάναμε τεστ COVID σε όλους. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ πάλι έχει ξεκινήσει να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αρκετούς. Κάθε μέρα θα γίνονται τεστ σε όλους, διότι ήταν σε ένα μικρό καράβι και είχαν πολύ στενή επαφή μεταξύ τους.

    morant

    Ανάμεσα τους ήταν και 48 παιδιά κάτω των 18 που ήδη φτιάχνουμε τώρα την λίστα να την στείλουμε στο υπουργείο, αυτοί θα φύγουν από τους πρώτους σε άλλη δομή, ενώ για τους υπόλοιπους θα αναλάβει η ΕΛΑΣ, την ταυτοποίηση και στη συνέχεια την απέλαση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το υπουργείο πρόκειται να φύγουν όλοι.
    Στην δομή της Μυρσίνης υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για καραντίνα σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε τέσσερα δωμάτια, σε μία άκρη για αυτά τα 15 άτομα. Έχουμε μία ακόμα γυναίκα θετική και έχουμε και ένα ακόμα δωμάτιο εφεδρικό για οκτώ άτομα σε περίπτωση που υπάρξουν κι άλλα κρούσματα. Ας ελπίσουμε να είναι μόνο αυτοί και να συνεχίσει έτσι το πράγμα για δύο εβδομάδες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε να ελέγχουμε την κατάσταση με την συνδρομή της αστυνομίας, το λιμενικό όπως βλέπετε φυλάει καλά τη δομή, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να βγούνε έξω ούτε στους παλιούς και εννοείται ούτε στους καινούργιους. Είμαστε σε ετοιμότητα οτιδήποτε προκύψει να το αντιμετωπίσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

    mursini 3

  • Από την Καλαμάτα στη Μυρσίνη 182 πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας
    Από την Καλαμάτα στη Μυρσίνη 182 πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας

    13 θετικοί στον κορωνοϊο - 48 ασυνόδευτα παιδιά

    Από την Καλαμάτα στη Μυρσίνη κατέληξαν οι 182 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρο, την Κυριακή του Πάσχα. Αφού οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο λιμάνι της Καλαμάτας. Σε αναζήτηση χώρου για τη φιλοξενίας τους, έπεσε στο τραπέζι η λύση της Ηλείας και τελικά μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα στη δομή φιλοξενίας της Μυρίσνης. Ανάμεσά στους πρόσφυγες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 13 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και αυτό αμέσως έθεσε σε καραντίνα τη δομή που τους φιλοξενεί.

    Η διάσωση

    Οι πρόσφυγες έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, στην Καλαμάτα ύστερα από τρεις εφιαλτικές ημέρες που έμειναν αβοήθητοι σε ακυβέρνητο σκάφος νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Alarm Phone, που εντοπίζει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο και ενημερώνει τις αρχές, η μηχανή του σκάφους που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία σταμάτησε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ενημερώθηκαν αμέσως το Ελληνικό Λιμενικό και το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης. Την Κυριακή του Πάσχα, ήδη τρεις μέρες εγκαταλειμμένοι στη θάλασσα, οι επιβαίνοντες ενημέρωσαν το Alarm Phone ότι τελείωσε το φαγητό και το νερό και ότι η παραμονή τους στην ακυβέρνητη βάρκα είναι επικίνδυνη, ιδίως στη φουσκοθαλασσιά της νύχτας.

    Το Λιμενικό έδωσε οδηγίες σε φορτηγό πλοίο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης και τελικά οι 182 επιβαίνοντας οδηγήθηκαν στην Καλαμάτα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.

    Η φιλοξενία στη Μυρσίνη

    Τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες στη δομή της Μυρσίνης το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα. Ανάμεσά τους βρίσκονται 138 Αφγανοί, 40 Σύριοι, δύο Ιρανοί, ένας Ιρακινός και ένας Μπαγκλαντεσιανός. Ανάμεσα τους είναι και 48 ασυνόδευτοι ανήλικοι κυρίως έφηβοι και οκτώ γυναίκες. Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ έγιναν από την πρώτη στιγμή όπου βρέθηκαν οι 13 θετικοί και θα συνεχιστούν.

    Να σημειώσουμε πως έως χθες στη δομή φιλοξενούνταν 94 Σύριοι, οικογένειες στο σύνολό τους και η κίνηση αυτή της κυβέρνησης να μεταφέρει εκεί άλλα άτομα υπό διαφορετικό καθεστώς - στο συγκρότημα των 37 κατοικιών - αλλάζει άρδην το χαρακτήρα που αρχικά είχε δοθεί και είχε επιφέρει ισορροπία, αφήνοντας “παράθυρο” μετατροπής δομής τύπου Μόριας.

    Αντίστοιχή ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Τ.Κ. Μυρσίνης Ανδρέα Αποστολόπουλου. “Ανησυχούμε σοβαρά γιατί ανάμεσα στα άτομα αυτά υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού covid-19 .

    H Δομή Φιλοξενίας της Μυρσίνης δεν είναι κατάλληλη για την λειτουργία της με καθεστώς καραντίνας και περιοριστικών μέτρων για όλους τους πρόσφυγες , παλαιούς και νέους .
    Ως πολίτες της Μυρσίνης ανησυχούμε σοβαρά και δεν επιθυμούμε την άφιξη των εν λόγω προσφύγων στη Δομή της Μυρσίνης, λόγω ακαταλληλότητας και δυσκολίας εφαρμογής των ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ περιοριστικών μέτρων .

    Ως πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας Μυρσίνης , έχω επικοινωνήσει με τον Διοικητή της Δομής, έχω ενημερώσει τον κ. Δήμαρχο του Δήμου μας και όλους τους βουλευτές του νομού μας για το σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα . Προβλήματα που δεν είχαμε μέχρι σήμερα”.

  • Επεκτείνεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων της Φιλοθέης;
    Επεκτείνεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων της Φιλοθέης;

    Στην επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων της Φιλοθέης στον Πύργο, προσανατολίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσηςκαι Ασύλου, σύμφωνα και με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τη “Διαύγεια”. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει την διάθεση ποσού “για να καλυφθεί η δαπάνη ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή του προσδιορισμού της αξίας μισθώματος, που αφορά στη μίσθωση αγροτεμαχίου και των εντός αυτού κτισμάτων για την επέκταση της υφιστάμενης Δομής φιλοξενίας του Άρθρου 8 του ν. 4375/2016 που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών στην αγροτική περιοχή του Δήμου Πύργου της Π.Ε. Ηλείας.

    Επί της ουσίας το θέμα αφορά, σχεδιασμό που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες για επέκταση των χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη δομή της Φιλοθέης στο σύνολο του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

    Κάποια διαδικαστικά ζητήματα που είχαν προκύψει από τη χρήση του χώρου από μαθήτριες - φοιτήτριες και πρόσφυγες, οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι μαθήτριες - φοιτήτριες πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας εντός της πόλης του Πύργου, για να λειτουργήσει καλύτερα και η δική τους στέγαση και η φιλοξενία των προσφύγων.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πιθανόν οι χώροι που θα μείνουν ελεύθεροι στη “Φιλοθέη” να φιλοξενήσουν και άλλα γυναικόπαιδα προσφύγων.

  • Μυρσίνη: Κατασκευάζονται μη μόνιμες δομές για φιλοξενία
    Μυρσίνη: Κατασκευάζονται μη μόνιμες δομές για φιλοξενία

    Ακόμα 150 πρόσφυγες ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μυρσίνης Ανδρέας Αποστολόπουλος, στη δομή με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης κατασκευάζονται τρεις ιδιαίτερα μεγάλων μη μόνιμων δομών τύπου τέντας, με διαστάσεις 10μx20μ , 10μx32μ , 10μx32μ για την στέγαση 150 επί πλέον αραβόφωνων ατόμων, ώστε το σύνολο των φιλοξενουμένων στη Δομή να φτάσει τα 400 άτομα, που θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

    Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του ο κ. Αποστολόπουλος “… συναντήθηκα με τον επόπτη του ΔΟΜ ( Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ) κ. Χατζηαυγουστίδη Π., τελικά στο γραφείο του Δημάρχου κ. Λέντζα Γ. Προς το τέλος της συνάντησης συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος Δ. Ο κ. Χατζηαυγουστίδης απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας ενημέρωσε για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων Μυρσίνης. Η απόφαση για τα έργα προέρχεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης , που αφορά την κατασκευή τριών ιδιαίτερα μεγάλων μη μόνιμων δομών τύπου τέντας, με διαστάσεις 10μΧ20μ , 10μΧ32μ , 10μΧ32μ για την στέγαση 150 επί πλέον αραβόφωνων ατόμων , ώστε το σύνολο των φιλοξενουμένων στη Δομή να φτάσει τα 400 άτομα, που θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

    Μας ενημέρωσε πως η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου έχει εφοδιαστεί με όλες τις απαιτούμενες άδειες για τις εργασίες . Δεν σας αναφέρω άλλες λεπτομέρειες τεχνικής φύσης. Εμείς ως Κοινότητα Μυρσίνης εξακολουθούμε να έχουμε αρνητική θέση για την αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων προσφύγων. Επίσης ανησυχούμε για την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Δομής , παρότι θα χρησιμοποιηθούν χημικές τουαλέτες και ακόμη ανησυχούμε και για το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, που θα δημιουργήσει η παρουσία των γιγάντιων τεντών. Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα υπάρχει ενημέρωση” ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

  • Μηταράκης: Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη
    Μηταράκης: Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη

    «Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών. Είναι ξεκάθαρο ότι η εθνική στρατηγική για τον Έβρο που λέει "καμία νέα δομή και καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη" δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται ποτέ ν' αλλάξει».

    Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

    Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η ασφάλεια του Έβρου και των κατοίκων του συνιστά τη μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα θέματα του ακριτικού νομού είναι προτεραιότητας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί ολοκληρώνουν σήμερα τη διήμερη επίσκεψή τους στον νομό Έβρου. Ο κ. Πέτσας με επίσκεψη στους πληγέντες, από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, οικισμούς του δήμου Αλεξανδρούπολης ο κ. Μηταράκης με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στα ΜΜΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Φωτιά στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Βοτανικό - Ένας τραυματίας
    Φωτιά στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Βοτανικό - Ένας τραυματίας

    Ξεκίνησε από μία ξύλινη κατασκευή που βρίσκεται εντός της δομής

    Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Βοτανικό.

    Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 2 τη νύχτα και σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησε από μία ξύλινη κατασκευή που βρίσκεται εντός της δομής. Στο σημείο έσπευσαν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, όπου μετά από λίγη ώρα έθεσαν υπό έλεγχο την φωτιά.
    Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, από την φωτιά υπάρχει και ένας τραυματίας ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν φέρει σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές μικρής έκτασης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μυρσίνη: Σοκ στη δομή φιλοξενίας προσφύγων - Πέθανε 12χρονο κορίτσι
    Μυρσίνη: Σοκ στη δομή φιλοξενίας προσφύγων - Πέθανε 12χρονο κορίτσι

    Ο θάνατος ενός ανήλικου παιδιού στην δομή φιλοξενίας στη Μυρσίνη συγκλονίζει από χθες το βράδυ το κέντρο με τους Σύριους πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την ώρα, ένα κορίτσι ηλικίας περίπου 12 ετών από τη Συρία, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του περίπου στις έντεκα το βράδυ στο χώρο του κέντρου.

    Άμεσα μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Γαστούνης και από εκεί στο Γ.Ν. Πύργου. Παρά το γεγονός ότι το κορίτσι δεν είχε παλμό, οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή, κάτι που όμως δεν κατάφεραν.

    Το κορίτσι είχε "φύγει" από την πρώτη στιγμή που είχε πέσει νεκρό στη δομή.

    Η κινητοποίηση των αρχών υπήρξε μεγάλη προκειμένου να μεταφερθεί γρήγορα το παιδί στο νοσοκομείο και να γίνει η όποια προσπάθεια επαναφοράς του.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές, το κορίτσι, πρόσφατα σε ιατρικό έλεγχο είχε διαπιστωθεί πως αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα και επρόκειτο να κάνει ιατρικές εξετάσεις.

    Όμως δεν πρόλαβε και πιθανότατα η καρδιά πρόδωσε το μικρό παιδί.

    Να σημειωθεί πως πρόκειται για το τρίτο παιδί που χάνει τη ζωή του στη δομή. Το 2016 και το 2019, δύο μικρά παιδάκια είχαν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό, το πρώτο στην πισίνα του κέντρου και το δεύτερο στη θάλασσα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ιατρός και διοικητής του Κέντρου Φιλοξενίας Μυρσίνης, Ναμπίλ Μοράντ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία περί καρδιολογικών προβλημάτων του κοριτσιού και πως το παιδί φαίνεται να πέθανε από παθολογικά αίτια, αλλά η νεκροψία θα δώσει απαντήσεις.

    "Για μία ακόμα φορά δυστυχώς το LM village στην Μυρσίνη θρηνεί και ένα άλλο παιδάκι. Ένα κοριτσάκι 12 χρονών, χθες το βράδυ γύρω στις 11.00 το βρήκαν οι γονείς του στο δωμάτιο πεσμένο κάτω. Δεν είχε κάποιο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό ή κάποια σημάδια για κάποια αρρώστια, ούτε πυρετό ούτε βήχα ούτε τίποτα.

    Την φώναξε η μητέρα της δύο – τρεις φορές δεν απάντησε, ανέβηκαν πάνω και την βρήκαν σε λιπόθυμη κατάσταση. Μεταφέρθηκε από τον πατέρα της στο κέντρο υγείας Γαστούνης όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, όπως και κατά την μεταφορά της με το ασθενοφόρο για Πύργο, μέσα στο ασθενοφόρο και στο νοσοκομείο του Πύργου δυστυχώς όμως το κορίτσι κατέληξε.

    Morant

    Περιμένουμε, την ιατροδικαστική έκθεση από την Πάτρα, από το πρωί μεταφέρθηκε το παιδί εκεί προκειμένου να γίνει νεκροψία – νεκροτομή για να δούμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε το θάνατο του. Αύριο πρόκειται να γίνει η κηδεία.

    Η οικογένεια είχε έξι παιδιά μαζί με το κοριτσάκι που έφυγε, η μητέρα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στις δύο του μήνα στο νοσοκομείο του Πύργου και δυστυχώς ενώ το παιδάκι δεν έχει κλείσει ακόμα 25 μέρες, έχασε το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδάκι της το κοριτσάκι, την Ταμάρα.

    Οι γονείς από χθες το βράδυ είναι σοκαρισμένοι, οι στιγμές αυτές είναι πολύ δύσκολες και δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμα πως έφυγε το παιδί τους τόσο γρήγορα και τόσο άδικα. Εμείς προσπαθούμε με στήριξη ιατρική και ψυχολογική να είμαστε κοντά στους γονείς, προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό που τους συνέβη" σημείωσε ο κ. Μοράντ.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Λέσβος: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγαση 12.000 μεταναστών από τη Μόρια
    Λέσβος: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγαση 12.000 μεταναστών από τη Μόρια

    Μετά την πυρκαγιά στο κέντρο της Μόριας και μέσα σε χρόνο ρεκόρ λειτουργεί ήδη νέο hot spot όπου όλοι οι φιλοξενούμενοι θα ελέγχονται για κορωνοϊό - Κατά 80% έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές από την αρχή του χρόνου έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μετανάστευσης

    «Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο το οποίο δεν θα τελειώσει καλά» έλεγε το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής κυβερνητικό στέλεχος για την κατάσταση στη Λέσβο, μετά τον διπλό και ολοκληρωτικό εμπρησμό των εγκαταστάσεων στη Μόρια.

    Και η αλήθεια ήταν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα: Η κυβέρνηση έπρεπε να βρει λύση για την άμεση στέγαση 12.000 ανθρώπων!

    Για να έχετε μια εικόνα, μια πόλη όπως το Αργοστόλι έχει πληθυσμό περίπου 10.000 ανθρώπων. Αρα λοιπόν η κατάσταση μετά την καταστροφή της Μόριας μόνο εύκολη δεν ήταν. Κι όμως, από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει λυθεί το πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών, η σίτιση των οποίων συνεχίζεται κανονικά.


    lesvos3

    Μπορεί ακόμη να μην έχει αποκαλυφθεί με ντοκουμέντα τι ακριβώς συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο η υπόθεση κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

    Η πυρκαγιά ήταν έργο κάποιων υπερδραστήριων μεταναστών που θεώρησαν ότι έτσι θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να τους μεταφέρει στην Αττική, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ομως εκτός από τους περίπου 12.000 μετανάστες, στη Λέσβο ζουν και χιλιάδες Έλληνες, των οποίων η καθημερινότητα έχει πλήρως διασαλευθεί από την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές αλλά και από φτωχές χώρες της Αφρικής.

    Μετά τη φωτιά στη Μόρια, η τοπική κοινωνία στη Λέσβο αντέδρασε διαφωνώντας με οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία σχετικά με την επίλυση του προβλήματος στέγασης των μεταναστών. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ζητούσαν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, οι μετανάστες απαιτούσαν επίσης την μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι κυβερνητικές αρχές βρέθηκαν ξανά με μια καυτή πατάτα στα χέρια, όπως είχε συμβεί και στις αρχές του 2020, όταν ο πρωθυπουργός επανασύστησε το υπουργείο Μετανάστευσης.


    lesvos34
    Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία κλειστών κέντρων

    Παρά την καχυποψία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης έδειξε ότι προσπαθεί να βρει λύσεις. Οι αιτιάσεις ότι οι μετανάστες θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε μια κλειστή, ελεγχόμενη δομή και όχι στην ασυδοσία της Μόριας όπου άπειρες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται με το μεταναστευτικό έπεσαν πάνω στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και στον αναπληρωτή του Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Στο πρόσφατο παρελθόν, τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση προσπάθησε να προχωρήσει την κατασκευή κλειστών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όμως οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν. Με πέτρες, ακόμη και με απειλές λιντσαρίσματος οι νησιώτες στη Λέσβο και στη Χίο κυνηγούσαν και κατάφεραν να εκδιώξουν από τα νησιά τους τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας. Τι θα συνέβαινε στο εσωτερικό της χώρας αν η κυβέρνηση επέμεινε στη δημιουργία hot spot και ασκούσε βία, είναι εύκολο κάποιος να υποψιαστεί.
    mitarakis-_1_

    Μείωση των ροών κατά 80%

    Στο μεταξύ, από την αρχή του έτους μέχρι τον Αύγουστο έγιναν πολλά που τόσο ο κορωνοϊός όσο και η ελληνοτουρκική κρίση δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστά στο σύνολο της κοινής γνώμης. Οι ροές, δηλαδή οι είσοδοι μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, μειώθηκαν κατά 80% έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μετανάστευσης. Πώς έγινε αυτή η κατακόρυφη μείωση στις νέες αφίξεις;

    Με καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απελάσεις όσων δεν δικαιούνταν άσυλο, έλεγχο των ΜΚΟ, περικοπή των επιδομάτων σε όσους δεν τα δικαιούνταν και επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου. Και η τελευταία κατηγορία, μόνο στη Λέσβο, ήταν περίπου 13.500 άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται ασύλου και άρα έπρεπε να μετακινηθούν εκτός του νησιού. Κι αυτό έγινε, όπως γνωρίζουν οι Μυτιληνιοί. Οπως επίσης σχεδόν μηδενίστηκαν οι ροές, όπως γνωρίζουν καλά οι Σαμιώτες, οι Χιώτες, οι κάτοικοι της Κω και Λεριοί.

    Από τα πέντε νησιά που είχαν επιλεγεί από τους πρόσφυγες και τους διακινητές μεταναστών ως πύλες εισόδου στην Ελλάδα και την ΕΕ, μέσα σε πέντε μήνες απομακρύνθηκαν σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Κι όλα αυτά χωρίς καν να δημιουργηθούν οι νέες δομές, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Ρεκόρ ταχύτητας

    Τέλειες λύσεις δεν υπάρχουν σε δυσεπίλυτα προβλήματα που θυμίζουν γόρδιο δεσμό. Κάπως έτσι έμοιαζε και η κατάσταση στην Μόρια μετά την φωτιά και την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέλαβε την ευθύνη για την τήρηση της τάξης μεταβαίνοντας ο ίδιος στο νησί και ο Νότης Μηταράκης που επίσης βρίσκεται επί τέσσερις ημέρες στη Λέσβο εντόπισε νέο χώρο για την φιλοξενία των μεταναστών και με ρεκόρ ταχύτητας το νέο Hot Spot ήδη λειτουργεί.

    Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί σκηνές για την στέγαση περίπου 12.000 ανθρώπων χάρη στις προσπάθειες των ανδρών του στρατού, οι οποίοι εργάζονται ακάματα την ώρα που πολλοί εκπρόσωποι ΜΚΟ απλώς τους παρακολουθούν αδρανείς.

    Ακόμη και ο έλεγχος των μεταναστών με rapid test για κορωνοϊό, όπου τα αποτελέσματα βγαίνουν 15 λεπτά μετά την λήψη δείγματος δεν ήταν κάτι εύκολο. Κι αυτό διότι δεν αρκεί να ξαναδημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας 12.000 μεταναστών.

    Πρέπει να εντοπιστούν ξανά οι 35 μετανάστες με Covid-19, να νοσηλευτούν σε υγειονομικές δομές, παράλληλα να απομονωθούν οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν στενές επαφές και να προστατευτούν οι υγιείς αλλά και ο τοπικός πληθυσμός στη Λέσβο. Διότι η ασφάλεια και η υγεία κατοίκων και μεταναστών είναι πρώτη προτεραιότητα. Και ο χειρισμός των κρίσεων απαιτεί αποφάσεις ώστε να αντιμετωπίζεται ακόμη και μια κατάσταση που εκ πρώτης όψεος μοιάζει αδιέξοδη.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ