Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 07:06

Λέκκας: Ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά η διατύπωση συγκεχυμένων πληροφοριών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, για τις δηλώσεις σεισμολόγων σχετικά με την τελευταία σεισμική δραστηριότητα.

"Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της Χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα". αναφέρει ο κ Λέκκας στη δήλωσή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 03:30

Σχετικά Άρθρα

  • Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»
    Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»

    Tι απαντά ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας για το αν μπορούμε να αναμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στην χώρα μας

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο MEGA για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην χώρα μας και αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα.

    «Είχαμε έναν συνδυασμό ακραίων φαινομένων, ραγδαίες βροχοπτώσεις που ξεπέρασαν τα 400 χιλιοστά μέσα σε 8 ώρες. Ήταν ραγδαίες βροχές με τεράστιες ποσότητες νερού. Είχαμε να κάνουμε με ένα υδρογραφικό δίκτυο και με έργα τα οποία ήταν ανεπαρκή», ανέφερε αρχικά για τις πλημμύρες στην Ισπανία.

    Στη συνέχεια μιλώντας για την χώρα μας ο καθηγητής Γεωλογίας σε ερώτηση για το αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αττική, θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ανέφερε: «Πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το ίδιο, δηλαδή ό,τι έργα και να γίνουν, όποιες μεγάλες διαστασιολογήσεις και να έχουν τα έργα δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε τέτοια φαινόμενα. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε δομήσει τις πόλεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, είναι ένας άστοχος τρόπος που επιτρέπει στο να αναπτυχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα».

    Ακόμη, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε: «Είναι φαινόμενα τα οποία είναι πρωτόγνωρα, θα είναι κανόνας από εδώ και πέρα. Ήδη έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και εξελίσσεται ραγδαία και θα βλέπουμε πιο πολλά φαινόμενα με πιο μεγάλη ένταση, πιο μεγάλες καταστροφές».

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός
    Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας επανέλαβε, επίσης ότι ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα

    Δεν σημαίνει τίποτα ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
    Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας : «Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι.
    »Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

    »Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη[…]

    Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τουρκία: Συνέχεια των περσινών σεισμών η ισχυρή δόνηση - Εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας
    Τουρκία: Συνέχεια των περσινών σεισμών η ισχυρή δόνηση - Εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας

    Για έναν σεισμό έξι Ρίχτερ που εκδηλώθηκε σε κομβική περιοχή του τουρκικού χώρου κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ενώ τονίζει πως το επίκεντρό του ήταν λίγο βορειότερα από τους περσινούς σεισμούς που είχαν μέγεθος 7,8 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ.

    «Πρόκειται για συνέχεια των ρηγμάτων που έδωσαν τον περσινό σεισμό, αλλά είναι στο κορυφαίο τμήμα της αραβικής πλάκας, γεγονός που σημαίνει ότι προωθήθηκε η αραβική πλάκα, η οποία με τη σειρά της διεμβολίζει την πλάκα της Τουρκίας» εξηγεί ο καθηγητής.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι σίγουρο πως θα έχει επιπτώσεις στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, αλλά προς ώρας παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι αυτές

    Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Λέκκας επισημαίνει πως «μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και για τρεις ημέρες ακόμη η σεισμική δραστηριότητα, οπότε δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν ακολουθήσουν και άλλοι» ίσως και ισχυρότεροι.

    Ο σεισμόςπου έπληξε το πρωί της Τετάρτης (16/10) την ανατολική Τουρκία, είχε μέγεθος 5,9 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

    Το επίκεντρό του εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολική της πόλης Μαλάτεια και έγινε επίσης αισθητός στις γύρω επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Ελαζίγ και Ντιγιάρμπακιρ.

    IntensityMap.jpg

    Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Νουμάν Χατίπογλου, δήλωσε στο CNN Türk «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση στο 112, υπάρχουν μόνο πολίτες που φοβούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν καταστροφές και απώλειες ζωών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί
    Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης τη Θεσπρωτία.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι προήλθε από τον χώρο της Αλβανίας. «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα καθώς τα ρήγματα έχουν διεύθυνσή ανατολή – δύση», πρόσθεσε.

    Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος

    σεισμός

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:14 σήμερα το πρωί στα 3 χλμ βορειοδυτικά του Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος, μόλις στα 10,5 χλμ, γι αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στις γύρω περιοχές, όσο και στην Κέρκυρα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά
    Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά

    Για τον σεισμό 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Άγιο Όρος αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αλλά και το κατά πόσο μια μεγάλη δόνηση θα επηρέαζε τα μοναστήρια.

    «Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας στο Mega.

    «Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό»

    Συνέχισε λέγοντας πως «αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».

    Τι είπε για το φαράγγι της Σαμαριάς

    Αναφορικά με το φαράγγι της Σαμαριάς όπου μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν κομμάτι βράχου τη χτύπησε, την ώρα πεζοπορίας, ο καθηγητής σχολίασε:

    «Είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουνε την επικινδυνότητα», κατέληξε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λέκκας για φαράγγι της Σαμαριάς: Κορυφαίο από άποψη ομορφιάς αλλά ένα μέρος υψηλού κινδύνου
    Λέκκας για φαράγγι της Σαμαριάς: Κορυφαίο από άποψη ομορφιάς αλλά ένα μέρος υψηλού κινδύνου

    Στην επικινδυνότητα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τον θάνατο μιας τουρίστριας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τονίζοντας πως είναι «ένα μέρος υψηλού κινδύνου».

    Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, σημειώθηκαν πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε μεγάλο μήκος του φαραγγιού, ενώ παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, μετά τον ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Παλαιοχώρας.

    «Είναι μέρος υψηλού κινδύνου»

    «Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», ανέφερε ο κ. Λέκκας. Εξήγησε ότι, ενώ πέρυσι οι κατολισθήσεις πυροδοτήθηκαν από σεισμική δόνηση, φέτος η αιτία είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα. «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.

    Αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε.

    «Δύσκολα προβλέψιμη η βροχόπτωση»

    Το φαράγγι παραμένει κλειστό, καθώς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν συχνά σε κλεισίματα όταν υπάρχουν έντονα φαινόμενα. «Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

    Σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.

    Τέλος, τόνισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αχαΐα: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τον πρωινό σεισμό στην Ακράτα
    Αχαΐα: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τον πρωινό σεισμό στην Ακράτα

    Δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα

    Σεισμός έγινε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη το πρωί στην Ακράτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα πρόκειται για σεισμό μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr, είπε ότι «δεν προκαλεί ανησυχία ο συγκεκριμένος σεισμός. Εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικότητας της περιοχής. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα».

    Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ένα σύνολο ρηγμάτων στην περιοχή που μπορούν να δώσουν σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους, όμως, αυτός που έγινε σήμερα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

    Πηγή: Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς