Τον αγώνα των φοιτητών για το ΤΕΙ Αμαλιάδας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, "καπέλωσε" η έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες ανάμεσα στον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Λυμπέρη.
Οι φοιτητές ύστερα από την προχθεσινή τους γενική συνέλευση, έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας κατάληψη στο ΤΕΙ αλλά και κατεβαίνοντας στους δρόμους, καθώς τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες τους έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού οι πληροφορίες θέλουν την ενίσχυση της Αιτωλοακαρνανίας και την πιθανή υποβάθμιση της Αμαλιάδας.
Κατα την διάρκεια της πορείας τους φωνάζοντας συνθήματα, ζητούσαν από όλους τους πολίτες του Δήμου να σταθούν στο πλευρό τους και να αγωνιστούν με στόχο να παραμείνει το ΤΕΙ στην Αμαλιάδα.
Διεκδικούν επίσης, το δικαίωμα επιλογής για την λήψη πτυχίου ΠΕ ή ΤΕ, την μη ίδρυση φυτικής παραγωγής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την συγχώνευση του Τμήματος με το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και την δημιουργία Γεωπονικής σχολής με έδρα την Αμαλιάδα.
Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε από τον χώρο του ΤΕΙ, στη συνέχεια διέσχισαν την οδό Καλαβρύτων για να καταλήξουν στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.
Εκεί συντάχθηκαν μαζί τους οι μαθητές των ΕΠΑΛ και όλοι μαζί, με συνθήματα καλούσαν τον κόσμο να συμμετέχει στον αγώνα τους.
Αμέσως μετά ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου, μαζί με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και υποψήφιο δήμαρχο, Γιάννη Λυμπέρη, τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιο δήμαρχο Άγγελο Κολόσακα αλλά και τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Κράλη, προκειμένου να προχωρήσουν σε σύσκεψη.
Γρήγορα όμως οι τόνοι ανέβηκαν και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν ο κ. Λυμπέρης ευθέως κατηγόρησε την δημοτική αρχή για εγκληματική αμέλεια αφού όπως τόνισε, ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ΤΕΙ , παρόλαυτά δεν έκαναν τίποτα.
Παράλληλα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζήτησε από τον δήμαρχο εξηγήσεις, για τα 7 εκ. ευρώ, που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σχετικά με την επέκταση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα λεγόμενα του κ. Λυμπέρη ήταν άμεσες, με τους αντιδημάρχους, να διαμαρτύρονται, κατηγορώντας τον για προεκλογική φιέστα.
Στην έντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε συμμετείχαν στην συνέχεια και οι δημοτικοί σύμβουλοι όπως και οι υποψήφιοι των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης, αλλά και ο αρχικός στόχος της σύσκεψης που ήταν το ΤΕΙ, αφού θέματα όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Αμαλιάδας εντάχθηκαν στον όλο καυγά.
Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν και η αιτία που οι φοιτητές αποχώρησαν, για να επιστρέψουν λίγο αργότερα όταν τελικά επήλθε ηρεμία στην αίθουσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής στο γραφείο του δημάρχου, στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, στελέχη αλλά και υποψήφιοι της παράταξης του, ο πρόεδρος των φοιτητών Γιάννης Μάρκου, υπογράμμισε ότι στόχος των φοιτητών, δεν είναι να κάνουν προεκλογικό αγώνα και δικαιολογώντας το λόγο της πρόσκλησης των υποψηφίων ανέφερε ότι έγινε διότι κι αυτοί εκπροσωπούν μία μερίδα των ανθρώπων του Δήμου, αλλά και ότι κλήθηκαν προκειμένου να υπάρξει μια κοινή γραμμή.
Πρότεινε επίσης να συγκροτηθεί μία επιτροπή, η οποία θα επισκεφθεί τον υπουργό Παιδείας.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενώ αρχικά καυτηρίασε τη στάση του κ. Λυμπέρη, αναφερόμενος στο ΤΕΙ τόνισε ότι αποτελεί casus belli για την Αμαλιάδα επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες, σε περίπτωση όμως που δεν έχουν αντίκρισμα τότε θα ξεκινήσει δυναμικό αγώνα.
Η απόφαση που λήφθηκε, ήταν η αποστολή, από τον Δήμο, των αιτημάτων των φοιτητών στον υπουργό Παιδείας με το αίτημα μίας άμεσης συναντήσης με τον υπουργό. Το θέμα πρόκειται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλόπουλος δήλωσε «... λυπάμαι για ότι έγινε στο γραφείο μου.. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα, ήρθαν εδώ για ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά το ΤΕΙ της πόλης και δυστυχώς ο κ. Λυμπέρης θέλησε να το μετατρέψει σε προεκλογικό χτύπημα κατά του δήμου. Αυτά που είπε δεν με αγγίζουν, δεν θα παρακολουθήσω τον δρόμο αυτό που έχει επιλέξει. Τα είπε, μας έβρισε και σηκώθηκε και έφυγε, δεν κάθισε να ακούσει τους άλλους υποψηφίους.
Στην συνέχεια αφού ηρέμησαν τα πνεύματα οι φοιτητές με ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους που είναι αιτήματα και της πόλης. Η αναβάθμιση του ΤΕΙ σε πανεπιστημιακή σχολή και η παραμονή του στην Αμαλιάδα είναι αίτημα δικό μας, το έχουμε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πάρει αποφάσεις, τις έχουμε στείλει στο Υπουργείο, έχουμε στείλει αιτιολογημένη έκθεση για ποιο λόγο πρέπει να αναβαθμιστεί το ΤΕΙ σε Γεωπονική Σχολή ή να παραμείνει το τμήμα ‘Τμήμα Γεωπονικής Σχολής’. Τέθηκαν και κάποια άλλα θέματα από τους φοιτητές και αποφασίστηκε να έρθει το θέμα σαν θέμα της ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να τοποθετηθούν όλοι και εκεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα μέτρα των κινητοποιήσεων που θα λάβουμε εάν τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά από το Υπουργείο.
Επίσης, σήμερα θα διαβιβάσουμε τα αιτήματα που μου παρέδωσαν οι φοιτητές στο Υπουργείο και θα ζητήσουμε να κλείσει ο Υπουργός ένα ραντεβού τις επόμενες μέρες για να δεχθεί τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο των φοιτητών και μία ολιγομελή επιτροπή που θα ανέβει για να του θέσει τα ζητήματα. Γιατί πέρα από την παραμονή αναβάθμισης του ΤΕΙ έχουν τεθεί άλλα τέσσερα θέματα. Να επαναλάβω ότι σαν δημοκράτης δέχτηκα να ανέβουν και οι υποψήφιοι στο γραφείο μου. Ο πρόεδρος των φοιτητών με τον οποίο είχα μιλήσει πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, μου είπε θα ανέβει για να μου παραδώσει στο γραφείο τα αιτήματα. Δεν ξέρω πώς και τι μεσολάβησε και ζήτησαν να ανέβουν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Εγώ δεν περίμενα ότι θα έρθουν εδώ για να μιλήσουν και να βγάλουν προεκλογικούς λόγους».
Ακολούθως ο πρόεδρος των φοιτητών Γιάννης Μάρκου τόνισε:
«Διαβεβαιώνω τους πάντες ότι οι φοιτητές δεν θα ανακατευτούν σε καμία περίπτωση στον προεκλογικό αγώνα κανενός, ούτε του Δημάρχου ούτε των υπολοίπων υποψηφίων Δημάρχων. Η συνάντησή μας με τον Δήμαρχο είχε να κάνει με τα θέματα που έχει να θέσει η Γενική συνέλευση του Τμήματος των φοιτητών, να μεταφερθούν στον κ. Γαβρόγλου από μία επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και φοιτητές, καθώς και μέλη του Δήμου και τον Δήμαρχο. Θα ανέβουμε στην Αθήνα, θα ενημερώσουμε τον Υπουργό και σε περίπτωση που θα απαξιώσει τα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση και θα κάνουμε κατάληψη σε όλη την πόλη».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ήλιδας Χρίστος Χριστοδουλόπουλος απάντησε σχετικά με την έντονη αντιπαράθεση που προηγήθηκε με τον κ. Λυμπέρη επισημαίνοντας «.. αυτό το υβρεολόγιο που συνηθίζει ο κ. Λυμπέρης, να βρίζει τους πάντες, έβρισε τους αντιδημάρχους για χιλιαρικίσιους, όπως μας έβριζε και παλαιότερα που ήμουν εγώ αντιδήμαρχος το θυμάμαι αυτό, είναι προσφιλής του έκφραση. Όλα τα υπόλοιπα που είπε του τα επιστρέφω. Το θέμα της χρηματοδότησης του ΤΕΙ, τα 7 εκ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει σαν δήμος για να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας, το έχω πει εκατό φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι μία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και δεν αφορά τον δήμο, αφορά το ΤΕΙ της Πάτρας στο σύνολό του για να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα. Για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η χρηματοδότηση ή θα την κάνει το ίδιο το ΤΕΙ ή θα την κάνει κάποιος άλλος που έχει την πιστοποίηση να την κάνει, να έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες.
Γι’ αυτό προσπάθησα από την πρώτη στιγμή με τον τότε υπουργό τον κ. Μπαξεβανάκη να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση να μας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξουμε τις επεκτάσεις με την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές εργασίες, έχει υπογραφεί και έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το δικό μας η προγραμματική σύμβαση, έγινε η τροποποίηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο στον κωδικό και δεν είναι μόνο κατασκευή αλλά είναι και χρηματοδότηση για την υλοποίηση μελέτης διότι δεν υπάρχει μελέτη, υπήρχαν δύο αρχιτεκτονικά σχέδια χωρίς να έχουν ανατεθεί, που τα είχε κάνει κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά για να μπορέσει να δημοπρατηθεί έργο πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Αυτό προσπαθήσαμε, αυτό καταφέραμε και περιμέναμε εδώ και ενάμιση χρόνο να υπογράψει το ΤΕΙ της Πάτρας την προγραμματική σύμβαση αλλά δυστυχώς ξεκίνησε ο κ. Γαβρόγλου το νέο σχέδιο με τις συγχωνεύσεις και η απάντηση ήταν: ‘αν δεν καταλήξουμε τι θα παραμείνει στην Αμαλιάδα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα’. Τώρα, το μου παρέδωσε επιταγή, μου έδωσε χρήματα, λυπάμαι για λογαριασμό του.
Τα υπόλοιπα που είπε για το Νοσοκομείο θα έπρεπε να τα πει στην λαϊκή συνέλευση. Εκεί δεν άκουσα τίποτα, ήταν υποτονικότατος, χωρίς να μιλήσει για όλα αυτά. ‘ Καταστρέψαμε την πόλη’, αυτό θα το πω εγώ και δεν θα το πει αυτός που έχει καταστρέψει την πόλη με τα χρέη που μας άφησε. Επαναλαμβάνω ότι άφησε υπερχρεωμένη την πόλη με 10 εκατομμύρια τουλάχιστον. Από κατασχέσεις έχω πληρώσει τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ , έχω πληρώσει 3 εκατομμύρια δάνεια και αύριο γίνεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο γιατί ήρθε από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών άλλη μία απαίτηση και πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα συμβιβαστούμε ή εάν θα πάμε σε τακτική δικάσιμο για μελέτη που είχε αναθέσει χωρίς να έχει χρηματοδότηση ο κ. Λυμπέρης.».