Επίκαιρα

Ανησυχία για την αλλαγή πλάνου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση - Τα δύο τμήματα στον Πύργο που έγιναν ένα... στο μέλλον

Ανησυχία για την αλλαγή πλάνου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση - Τα δύο τμήματα στον Πύργο που έγιναν ένα... στο μέλλον

Μπορεί το "δόλωμα" του ΤΕΦΑΑ να ακούγεται καλό σε ότι αφορά την ίδρυση τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο, όμως το θέμα έχει πολλά "αλλά" που έχουν προβληματίσει όλους όσοι βλέπουν τη φάκα πίσω από το τυράκι...

Και μάλιστα επιρίπτουν ευθύνες στην αλλαγή αυτή, όχι μόνο σε τοπικούς άρχοντες για την εξέλιξη αυτή, αλλά και σε πολιτικούς της Αχαΐας πως έβαλαν το "χεράκι" τους για να πάρει η Ηλεία ακόμα λιγότερα και από όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί.

Στο νομό, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας ιδρύονται δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα, αντί για τρία που αρχικά είχαν ανακοινωθεί (ΤΕΦΑΑ και Τεχνολόγων Γεωπόνων), ενώ στο νομό Αχαΐας ιδρύονται έξι νέα τμήματα. Στην Πάτρα ιδρύονται τέσσερα νέα τμήματα, Νομικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τέλος Διοίκησης Τουρισμού, ενώ ακόμα ιδρύονται δύο νέα τμήματα στο Αίγιο Φυσικοθεραπείας και Λογοθεραπείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύονται έξι νέα τμήματα, τρία στο Αγρίνιο, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και Ιστορίας - Αρχαιολογίας.

Ακόμα ιδρύονται τρία νέα τμήματα και στην πόλη του Μεσολογγίου, Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Η ... "φάκα"

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, "...η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Νομικής, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική».

Όπως γίνεται κατανοητό στην περίπτωση του Πύργου η πόλη θα αδείασει από φοιτητές των υπάρχοντων τμημάτων ΤΕΙ που θα ακολουθήσουν στις έδρες των νέων τμημάτων που εντάσσσονται και οι επόμενοι θα έρθουν το φθινόπωρο του 2020, εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για να λειτουργήσει το τμήμα το οποίο έχει μεγάλες απαιτήσεις και φυσικά αφού ληφθεί η σχετική απόφαση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου έως τις 30 Απριλίου 2020.

Ο σχεδιασμός δείχνει ξεκάθαρα πως υπάρχει πολιτική παρέμβαση, αφού κανένας δεν φαίνεται να αξιοποιεί και το κεφάλαιο της Ολυμπίας στην Ηλεία, έναν χώρο με παγκόσμια απήχηση και προοπτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και πέραν αυτής. Ένας συνδυασμός ίδρυσης τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Ολυμπιακών Σπουδών θα μπορούσε πραγματικά να δώσει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, ενώ και ένα τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας όπως αυτό που ιδρύεται στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κοιτίδα του πολιτισμού και του ολυμπισμού...

Δημιουργούνται πλέον εύλογα ερωτήματα σχετικά με το νέο σχεδιασμό και τα πρόσωπα που έχουν παρέμβει σε αυτόν, αφού χάνεται το κριτήριο της αντικειμενικότητας που αφορά την Ηλεία, προς όφελος των άλλων νομών της Δυτ. Ελλάδας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup