Μετά από ένα βαρύ χειμώνα η αυξημένη βλάστηση που θα παρουσιαστεί την άνοιξη δεν είναι πάντα ευλογία. Στην περίπτωση της Ηλείας που έχει ζήσει πολλές φορές τον εφιάλτη των πυρκαγιών και έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα, η φετινή χρονιά όπου ήδη η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και ψηλή, είναι επικίνδυνη. Αυτό επισημαίνει από την πλευρά του ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας σε δηλώσεις του στο ilialive.gr όπου κάνει λόγο για επικίνδυνες συνθήκες.
Μπορεί η υπηρεσία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά δεν αρκούν για να μας προφυλάξουν από τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών…
“Βασική παράμετρος στη φετινή περίοδο - λόγω του ότι είχαμε πολλές βροχοπτώσεις θα είναι - θα είναι η μεγάλη βλάστηση άρα και αυξημένη καύσιμη ύλη. Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς θα είναι μεγαλύτερος. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο βασικότερος, για τις πυρκαγιές, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για κακόβουλο εμπρησμό” σημείωσε απαντώντας στις ερωτήσεις μας ο Δασάρχης Πύργου. “Θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας στον παράγοντα αυτό, που είναι και υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς” σημείωσε ο κ. Λάττας.
Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχει προβεί το Δασαρχείο ο κ. Λάττας τόνισε πως “… στο πλαίσιο των καθηκόντων μας έχουμε συντάξει δύο μελέτες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, μια για το δήμο Πύργου και μια για το δήμο Αρχ. Ολυμπίας με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και 216.000 ευρώ αντίστοιχα. Για δρόμους μήκους 900 χλμ απαιτείται κονδύλι ύψους 800.000 ευρώ. Σε αυτοψία που κάναμε οι βροχές έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα του αντιπυρικού οδικού δικτυού. Έχουμε υποβάλει αίτημα για κονδύλι 190.000 ευρώ για παρεμβάσεις εκεί, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Προχθές μας ήρθαν μόλις 19.000 ευρώ και κάποιο ανάλογο ποσό θα έρθει και από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ελπίζουμε ότι με τα χρήματα που θα πάρουν οι δήμοι για την πυροπροστασία θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο μας για να καλυφθεί ένα 50-60% των αναγκών. Οι ζημιές είναι πολλές και σοβαρές και απαιτείται χρόνος και χρήμα” επισήμανε.
Ο κ. Λάττας ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου υπάρχουν 25 λιμνοδεξαμενές όπου το προσωπικό φροντίζει για την επάρκεια και καλή λειτουργία τους, ενώ έχει ανακατασκευάσει και τα πυροφυλάκια. “Με το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας που έχουμε και με τα διαθέσιμα μέσα προσπαθούμε να καλύψουμε τα πιο ευαίσθητα σημεία, στον Αλφειό ποταμό, στη Σπιάντζα, στο βουνό του Κατακόλου, στον Αγ. Ηλία, ενώ προσπαθούμε να πάμε και σε άλλες περιοχές με δασικούς και αγροτικούς δρόμου που γειτνιάζουν με οικισμούς. Έχουμε ζητήσει το ποσό των 100.000 για να δημιουργήσουμε στεγασμένες πυροσβεστικές λωρίδες - ζώνες, ώστε να αυξήσουμε το πλάτος τους. Σε περιοχές όπως το Λάλα ή η Νεμούτα λόγω του υψηλού δάσους πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις” είπε.
Τέλος αναφερόμενος στην απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση τις βραδινές ώρες, σημείωσε ότι “… φέτος θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί λόγω των συνθηκών και της αυξημένης βλάστησης. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είναι συνυπεύθυνος σε ότι πρέπει να γίνει…”