Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 09:03

Πηνεία: Κατήγγειλε την κλοπή των ζώων της

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η καταστροφή ελαιώνων στην περιοχή του Πριναρίου Πηνείας δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους κατοίκους το τελευταίο διάστημα. Μέσα στο χειμώνα που πέρασε άγνωστοι έκλεψαν πρόβατα και όπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι δεν ήταν η πρώτη φορά.

Η Διονυσία Μπακάλη μίλησε στο ilialive.gr για τις κλοπές τις οποίες έχουν συμβεί σε βάρος της το τελευταίο διάστημα αλλά και παλιότερα… “Τα πρώτα πρόβατα, μας τα έκλεψαν πριν δύο χρόνια και τα δεύτερα μας τα πήρα 10 Γενάρη φέτος. Έφευγα για Αθήνα, έβρεχε πολύ εκείνο το βράδυ και πήγαν και μας τα έκλεψαν.

mpakali

Μιλάμε για εφτά κατσίκια, χτύπησαν τον τράγο, πήραν ένα ζακυνθινό το οποίο ήταν του πατέρα μου ενθύμιο, μας τα έκλεψαν όλα”. Οι κλοπές αυτές σημαίνουν απώλεια εισοδήματος για την οικογένειά της που για να επιβιώσει βασίζεται στην αγροτοκτηνοτροφία. “Η συνολική ζημιά είναι γύρω στις δυόμιση χιλιάδες ευρώ. Μας έκλεψαν ακόμα και την καραμπίνα. Φέραμε την ασφάλεια είναι όλα καταγεγραμμένα” σημείωσε η κα Μπακάλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 18:02

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πηνεία: Τους έπιασαν με χασίσι, χασισέλαιο και κοκαΐνη
    Πηνεία: Τους έπιασαν με χασίσι, χασισέλαιο και κοκαΐνη

    Συνελήφθησαν δυο άνδρες στην Ηλεία για κατοχή ναρκωτικών - Κατασχέθηκαν περισσότερα από 240 γραμμάρια κάνναβης και 47 ml έλαιο κάνναβης

    Συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ και χθες το πρωί, στην Ηλεία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας και της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δυο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για κατοχή ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, εντόπισαν προχθές το βράδυ, τον έναν κατηγορούμενο να κινείται με αυτοκίνητο στην Επαρχιακή Οδό Αμαλιάδας – Χαβαρίου και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο, κατά τον οποίο βρήκαν και κατέσχεσαν 5,8 γραμμάρια κάνναβης και 6,1 γραμμάρια κοκαΐνης.

    Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του συλληφθέντα, σε περιοχή της Ήλιδας, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας και της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, βρήκαν και κατέσχεσαν 236 γραμμάρια κάνναβης και 47 ml έλαιο κάνναβης, ενώ κατά την έρευνα οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οικία τον έτερο κατηγορούμενο και τον συνέλαβαν.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.


  • Πανώλη: Μέτρα για τη διακίνηση των ζωοτροφών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης
    Πανώλη: Μέτρα για τη διακίνηση των ζωοτροφών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης

    H Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ εξέδωσε μέτρα για τη διακίνηση ζωοτροφών από επιχειρήσεις που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης λόγω επιβεβαίωσης εστιών πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα:

    1. Καμία επιχείρηση δεν δύναται να διακινήσει τις παραγόμενες στις εγκαταστάσεις ζωοτροφές, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή (Επόπτης Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή του Τμήματος Αγροτικής Aνάπτυξης & Ελέγχων, κατά περίπτωση).

    2. Άδεια διακίνησης δύνανται να χορηγείται από τον αρμόδιο επόπτη κυκλοφορίας ζωοτροφών εφόσον διασφαλίζεται ότι οι ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και το άχυρο που έχουν παραχθεί εντός της ζώνης προστασίας/επιτήρησης:

    α) έχουν παραχθεί σε τοποθεσίες όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα,

    β) έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις μεταποίησης ζωοτροφών όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα και η φυτική πρώτη ύλη προέρχεται:

    i) από τοποθεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή ii) από περιοχές εκτός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / από περιοχές εκτός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης

    γ) προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης.

    3. Οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Eπόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών:

    α) ενημερώνουν σχετικά με τα ανωτέρω τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών,
    β) προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και την τήρηση των ως άνω αναφερόμενων,
    γ) ενημερώνουν διαρκώς τη Δ/νση Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών για τις τυχόν δοθείσες από μέρους τους εγκρίσεις διακίνησης ζωοτροφών (αποστολέας, παραλήπτης, είδος ζωοτροφής και ποσότητα) καθώς και για κάθε σχετικό ζήτημα.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”
    Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου περιέγραψαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Π.Ε. Ηλείας, οι αγροκτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πηνείας, της Μυρτιάς και των Χανακίων.

    Παρόντες εκφράζοντας εμπράκτως την στήριξή τους, στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ, όπου με παρέμβασή τους στον αντιπεριφερειάρχη τόνισαν πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν στο ακέραιο την ζημιά που υπέστησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά τους οι αγροκτηνοτρόφοι επεσήμαναν πως την δεδομένη στιγμή αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους καθώς πλέον τα βοσκοτόπια στα οποία βοσκούσαν έχουν καεί αλλά και όσοι διέθεταν στάβλους με αποθηκευμένες τροφές πλέον έχουν γίνει στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

    Ο κ. Φίλιας αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σημείωσε πως από την πλευρά της η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποζημιωθούν ωστόσο όμως ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά η Περιφέρεια κατέχει το ρόλο του μεσολαβητή παραθέτοντας βήμα-βήμα την διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    «Το πρώτο πράγμα είναι η καταγραφή των ζημιών. Μπορεί να έχουμε ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές αλλά μπορεί να έχουμε και ζημιές σε μηχανήματα όπως και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Εκεί λοιπόν συγκροτούνται τα λεγόμενα κλιμάκια, που το καθένα κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ό,τι έχει να κάνει με ζωικό κεφάλαιο και φυτικό κεφάλαιο, με αποθηκευμένες ζωοτροφές και το Ταμείο Αρωγής στη συνέχεια για τις υπόλοιπες υποδομές, δηλαδή σπίτια, στάβλους και μηχανήματα. Εμείς ως Περιφέρεια σε αυτή τη διαδικασία παίζουμε το ρόλο του μεσολαβητή. Έχουμε κτηνιάτρους, μηχανικούς και γεωπόνους και βοηθούμε στο κομμάτι αυτό, συντονίζουμε την όλη προσπάθεια. Ήδη εγώ από την επόμενη μέρα γνώριζα πόσα ζωντανά για παράδειγμα έχουν καεί. Πάμε λοιπόν σε μία διαδικασία όσοι έχουν καμένα σπίτια, χωράφια και λοιπά όλα αυτά να συγκεντρωθούν στους ελέγχους των δήμων έτσι ώστε με την ευθύνη των δήμων να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει. Δηλαδή στο Ταμείο Αρωγής μέσω της Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΛΓΑ. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή.

    OASI Ktinotr 3

    Δεύτερο κομμάτι που έρχεται, είναι να κηρυχθούν τα όρια μέσα στα οποία έγιναν οι ζημιές. Και αυτό γίνεται με ΦΕΚ που βγαίνει από την κυβέρνηση. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση.

    Εκτός κι αν κρίνει το υπουργείο ότι μπορεί να δώσει έκτακτη αποζημίωση για λόγους ανάγκης. Από τη στιγμή που οριοθετηθεί αυτό το πράγμα τότε τα αντίστοιχα κλιμάκια θα πρέπει να πάνε και να δουν μέσα στα όρια ποιες είναι οι ζημιές οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν φωτογραφηθεί από πριν. Αφού γίνουν όλα αυτά, έρχονται οι δικαιούχοι και καταθέτουν ανάλογα τα παραστατικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιας προσθέτοντας παράλληλα πως την στιγμή της πυρκαγιάς η Περιφέρεια ήταν παρούσα και κινήθηκε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να μην πάρει η καταστροφή μεγαλύτερες διαστάσεις.

    OASI Ktinotr 2

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε πως:

    «Ήρθαμε εδώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με τους πυρόπληκτους από τις φετινές φωτιές, από την περιοχή της Πηνείας, την Μυρτιά και τα Χανάκια. Όπως πάντα όλοι δηλώνουν ότι δεν είναι αρμόδιοι, τα ρίχνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το ξέρουμε κι από τις προηγούμενες φωτιές διότι σήμερα βρίσκονται εδώ και πυρόπληκτοι από τις φωτιές του 21 που δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τα μηχανήματα που τους έχουν καεί ούτε για το εισόδημά τους. Είμαστε σήμερα εδώ να συναντηθούμε και να δώσουμε το ψήφισμα μας και να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να ψηφίσουν αυτά που ζητούν οι αγρότες και να το προωθήσουν στην κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο ακέραιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το τονίζουμε πιο πολύ, γιατί πάντα βρίσκουν όρους και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να πετάνε τον κόσμο έξω από τις αποζημιώσεις».

    Στη συνέχεια ο Γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Πηνείας και γραμματέας της ΟΑΣΗ Δημήτρης Χρέπας τόνισε ότι:

    «Έχουμε έρθει εδώ αντιπροσωπεία από τους πυρόπληκτους προκειμένου να ζητήσουμε από την Περιφέρεια την στήριξη των κτηνοτρόφων κυρίως και να συζητήσουμε και γενικότερα το θέμα με τα πυρόπληκτα, με τους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ αλλά και όλα όσα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για το θέμα αυτό. Σε εμάς στον αγροτικό σύλλογο Πηνείας το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι, με τα ζώα που έχουν μείνει χωρίς βοσκοτόπια. Αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Στην περιοχή της Αχαΐας που και εκεί είχαν πρόβλημα με την φωτιά δύο ή τρεις συνάδελφοι εγκατέλειψαν τη δουλειά και πούλησαν τα ζώα τους. Δεν θέλουμε να το ζήσουμε και στην Ηλεία αυτό. Το κόστος για την Περιφέρεια είναι πάρα πολύ μικρό. Δηλαδή 10 - 15.000 € προκειμένου να στηρίξει 20 – 30 κτηνοτρόφος στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να φτάσουμε εμείς εδώ και να το ζητήσουμε και γιατί η Περιφέρεια από μόνη της δεν έχει προβεί σε αυτές τις ενέργειες».

    Ο Νίκος Αυγερινόπουλος κτηνοτρόφος από το Μαζαράκι ανέφερε πως:

    «Εμείς στην περιοχή μου έχουμε καεί και ζητάμε από την πολιτεία την βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα ζώα μας. Εμείς τα ζώα δεν τα είχαμε σταβλωμένα, τα είχαμε έξω. Αλλά και στάβλους να είχαμε ό,τι υπήρχε κάηκε. Όσοι είχαν σανό δηλαδή σε στάβλους κάηκε. Όλες οι ζωοτροφές που υπήρχαν έχουν καεί. Ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα».

    Τέλος, ο Σωτήρης Μητσόπουλος- μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, έθιξε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια τονίζοντας πως:

    «Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει επίσης ένα σοβαρότατο θέμα στην περιοχή την δικιά μας, στη νότια Ηλεία. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι από τα νάιλον και τα απόβλητα από την καλλιέργεια των καρπουζιών και των κηπευτικών υπό κάλυψη. Σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος φορέας επισήμως που να τα συγκεντρώνει. Όλα τα χωράφια είναι γεμάτα με νάιλον. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και η Περιφέρεια πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι στην Ηλεία».

  • Κρούσμα πανώλης προβάτων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Δομένικο Ελασσόνας - 460 μονάδες στην περιοχή
    Κρούσμα πανώλης προβάτων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Δομένικο Ελασσόνας - 460 μονάδες στην περιοχή

    Αύριο στη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας - Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης - Από λαθραία εισαγωγή πέρασε η ασθένεια στην Ελλάδα μέσω Έβρου

    Θετικό δείγμα στην πανώλη των προβάτων βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε κτηνοτροφική μονάδα με 360 ζώα, στο Δομένικο της Ελασσόνας.

    «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μεγάλο, διότι πρόκειται για 460 εκμεταλλεύσεις στην εν λόγω ζώνη.Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά» είπε ο Δημήτρης Κουρέτας, που ζητεί να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στη Λάρισα με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

    Πριν περίπου μια εβδομάδα βρέθηκε θετική μια ολόκληρη μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα τα οποία τα ζώα της θανατώθηκαν και θάφτηκαν. Από τότε βρέθηκαν άλλες δυο κοντινές μονάδες θετικές για τις οποίες ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Ακόμη μια στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και τα ζώα αυτά θα θανατωθούν και θα θαφτούν.

    Ήδη στην περιοχή από την πρώτη στιγμή εφαρμόζονται μέτρα. Υπάρχουν δύο ζώνες επιτήρησης τριών και 10 χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η μετακίνηση και γίνονται οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες από τις αρχές.

    Πηγή: protothema.gr

  • Copernicus: Πάνω από 38.000 στρέμματα καμμένα σε Τριταια - Πηνεία
    Copernicus: Πάνω από 38.000 στρέμματα καμμένα σε Τριταια - Πηνεία

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από το Μαστραντώνη της Τριταίας στην Αχαΐα και έφτασε έξω από το Σιμόπουλο της Πηνείας στην Ηλεία. Σύμφωνα με την αποτύπωση της υπηρεσίας Copernicus η φωτιά την περασμένη Παρασκεύη και το Σάββατο, έκαψε 38.663 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

    Το μέγεθος σε αυτή την ορεινή περιοχή των δύο νομών είναι πολύ μεγάλο. Επίσης ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς, είναι πως πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από την Αχαΐα στην Ηλεία, σαρώνοντας αρκετά χωριά, που από καθαρή τύχη δεν καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

    Η φωτιά ως προς την κατεύθυνση που είχε έχει πολλά κοινά με αυτή που ξέσπασε στην ίδια ουσιαστικά περιοχή από τις Πόρτες έως τι Βάλμη. Τότε η έκταση ήταν πολύ μικρότερη, περίπου 8.000 στρέμματα, αλλά η νέα φωτιά κινήθηκε στα όρια της προηγούμενης.

    Να σημειώσουμε πως η περιοχή αυτή έχει ξανά καεί στο παρελθόν, με πιο σημαντική την πυρκαγιά του 1986.

    Αν κάποιος δει τους χάρτες της αποτύπωσης της υπηρεσίας Copernicus θα αντιληφθεί πως η πυρκαγιά του 2024 συνεχίζει την καταστροφή δίπλα από την πυρκαγιά του 2022.

    Ο Δασάρχης Αμαλιάδας Βασίλης Μποβολέτης που μίλησε στο ilialive.gr τόνισε ότι “… εμείς τα στοιχεία δεν τα έχουμε λάβει ακόμη αλλά εκτιμώ ότι η υπηρεσία Copernicus είναι μια αξιόπιστη πηγή.

    Ήταν μια μεγάλη φωτιά, μια φωτιά μεικτή, αγροτοδασικών εκτάσεων. Επειδή το μωσαϊκό της βλάστησης είναι αγροτοδασικές εκτάσεις, η φωτιά έχει κάψει και αμιγώς δασικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει πολλές ζημιές στις αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής.

    Όταν θα πάρουμε τα στοιχεία θα μελετήσουμε και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αναδάσωση, απαγόρευση βόσκησης κ.α.) για την αποκατάσταση κυρίως του δασικού οικοσυστήματος” κατέληξε.

    Pineia2024Ο χάρτης της φετινής πυρκαγιάς σε Τριταία - Πηνεία.

    Pineia2022Ο χάρτης της πυρκαγιάς σε Τριταία - Πηνεία το 2022.

  • Πυρκαγιές σε Ηλεία και Αχαΐα: Πρώτη εκτίμηση για 35.000 καμμένα στρέμματα σε Ερυμάνθεια-Πηνεία - 800 στρέμματα σε Μυρτιά-Χανάκια-Αλποχώρι
    Πυρκαγιές σε Ηλεία και Αχαΐα: Πρώτη εκτίμηση για 35.000 καμμένα στρέμματα σε Ερυμάνθεια-Πηνεία - 800 στρέμματα σε Μυρτιά-Χανάκια-Αλποχώρι

    Εν αναμονή για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων σε Ηλεία και Αχαΐα, από την υπηρεσία Copernicus, οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών “τρομάζουν”.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr στην μεγάλη φωτιά της Αχαΐας που ξεκίνησε από το Μαστραντώνη Αχαΐας και έφτασε έξω από το Σιμόπουλο της Πηνείας στην Ηλεία, η έκταση που έχει καεί εκτιμάται από 30.000 έως 35.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

    Μέγεθος αρκετά μεγάλο με το μεγαλύτερο τμήματα να αφορά στην περιοχή της Αχαΐας.

    Στη δεύτερη φωτιά, αυτή στην περιοχή του Πύργου και στα χωριά Αλποχώρι, Χανάκια, Μυρτιά, μια περιοχή που δεν είχε καεί ξανά, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, η έκταση που καταστράφηκε, αγροτική και δασική, εκτιμάται σε 800 στρέμματα. Έκταση όμως που βρίσκεται εντός των ορίων των οικισμών και κυρίως στα Χανάκια.

    fragkopidima pyrkagia 21 06 2024 5

    Σκοπός της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR730) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

    Είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο νωρίς μέσα στο καλοκαίρι ανάγκη ενεργοποίησης της υπηρεσίας, καθώς αντίστοιχα νωρίς αντιμετωπίζουμε καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Αχαΐα. Το 2022, η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή (Πόρτες Αχαΐας - Βάλμη Ηλείας) είχε ξεσπάσει στις 3 Ιουλίου.

  • Πηνεία: Κανένα ενεργό μέτωπο σε Μανδαράκι, Βάλμη, Απιδούλα και Λάττα
    Πηνεία: Κανένα ενεργό μέτωπο σε Μανδαράκι, Βάλμη, Απιδούλα και Λάττα

    Δημιουργούνται ζώνες περιμετρικά των χωριών

    Σε πλήρη ύφεση είναι η φωτιά στην Πηνεία χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή ενώ δυνάμεις της Π.Υ. έσβησαν τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Βαλμοράχη.

    Εναέριες και επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν στην περιοχή και κατάφεραν πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. «Είχαμε το πρωί κάποιες αναζωπυρώσεις που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο» δηλώνει στο ilialive.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς. «Στην περιοχή επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 160 περίπου πυροσβέστες. Η Π.Ε. Ηλείας έστειλε από την πρώτη στιγμή 20 μηχανήματα και υδροφόρες. Όλο το βράδυ τα μηχανήματα με υπόδειξη της Π.Υ. δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες» καταλήγει.

    Σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χρηστοδουλόπουλο, μας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά ενεργό μέτωπο στην περιοχή της Πηνείας. «Το πρωί αναζωπυρώθηκε ένα μέτωπο στη Βάλμη, επιχείρησαν τα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις και έγινε γρήγορη κατάσβεση. Δεν υπάρχει άλλο ενεργό μέτωπο. Οι επίγειες δυνάμεις αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες στην περιοχή μήπως υπάρξει αναζωπύρωση και τα μηχανήματα έργων δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες σε επικίνδυνες περιοχές περιμετρικά των χωριών Μανδαράκι, Βάλμη, Απιδούλα και Λάττα και τους οικισμούς τους»

    Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος Ήλιδας μιλάει, σε μια πρώτη εκτίμηση, για 15 περίπου στάβλους, στέγες σπιτιών και πολλές εκτάσεις ελαιόδεντρων, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδούλα.

    «Αν ο αέρας παραμείνει σε λογικά επίπεδα και όχι στα χθεσινά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος» καταλήγει ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο