Επίκαιρα

Ο Θ. Κονδύλης μιλά για το φαινόμενο της Χαλκιδικής και τους κινδύνους στην Ηλεία

Ο Θ. Κονδύλης μιλά για το φαινόμενο της Χαλκιδικής και τους κινδύνους στην Ηλεία

Σοκάρει παγκόσμια η καταστροφή που επέφεραν τα καιρικά φαινόμενα στην Χαλκιδική προχθές το βράδυ με εφτά νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δίκτυα, καλλιέργειες κ.α.

Ο καιρός αλλάζει, η ανθρώπινη παρέμβαση έχει επιφέρει την κλιματική αλλαγή και αυτό είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ πιο έντονα άμεσα, καθώς οι συνέπειες θα είναι όλο και πιο έντονες.

Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτές τις συνέπειες με «εκτός εποχής» κακοκαιρίες όπως πέρυσι το καλοκαίρι με άσχημες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, ή όπως το Σεπτέμβριο του 2016 που έπληξε τον κάμπο της Ηλείας φαινόμενο ανάλογο με αυτό της Χαλκιδικής, σε μικρότερη ένταση, όπου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, όταν γκρεμίστηκαν μικρά κτίρια και αναποδογύρισαν οχήματα. Όμως το 2009 σε παρόμοιο φαινόμενο είχαμε θρηνήσει δύο νεκρούς στη Βάρδα όταν αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τη θύελλα.

Ο προγνώστης καιρού και ιδιοκτήτης του Καιρικού site iliakairos.blogspot.com μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική.

kondulis«Οι καταιγίδες από την φύση τους είναι ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, όπου τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να παρουσιάζουν ακραία χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (ψυχρό μέτωπο, θερμική αστάθεια κτλ) που επικρατούν σε μια περιοχή, καθώς επίσης και από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (βουνό, παράκτια κτλ.). Συνήθως, συνοδεύονται από σφοδρούς ανέμους, χαλάζι, ραγδαίες βροχές, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιο σπάνια με ανεμοστρόβιλους, υδροστροβίλους. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής είχαμε την διέλευση ενός ψυχρού μετώπου το οποίο καθώς συνάντησε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τον απερχόμενο καύσωνα, τις συνθήκες που άφησε θερμό έδαφος - θερμά νερά επιφάνειας θάλασσας, χαρακτηριστικά που τροφοδότησαν την δυναμική της καταιγίδας, δίνοντας της ακραία χαρακτηριστικά με σφοδρά καθοδικά ρεύματα τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν τα 200km/hr. Άνεμοι που προηγούνται του μετώπου και δημιουργούν τις καταστροφές, σπάνε ή ξεριζώνουν δέντρα, και σε ακραία περιπτώσεις όπως και συνέβη ξηλώνουν σκεπές σπιτιών, μετακινούν τροχόσπιτα, αυτοκίνητα και γενικά εξαιρετικά βαριά αντικείμενα. Κάθε καλοκαίρι η περιοχή της Χαλκιδικής δέχεται καταιγίδες, είναι συνηθισμένη , ωστόσο η καταιγίδα της 10ης Ιουλίου ήταν πραγματικά ακραίο γεγονός που είχε να παρατηρηθεί από τις 20 Ιουλίου του 1983 με 9 νεκρούς τότε. Βλέπουμε λοιπόν μια επαναληψιμότητα στα 35 χρόνια, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το αποδώσουμε ευθέως στην κλιματική αλλαγή, καθώς θα έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη συχνότητα. Συμπερασματικά, η αιτία του ακραίου γεγονότος ήταν η σύγκληση των δύο αερίων μαζών» σημείωσε ο Θοδωρής Κονδύλης.

Οι επιπτώσεις στην Ηλεία

Αναφερόμενος στην «εμπειρία» της Ηλείας από ανάλογα φαινόμενα τόνισε πως ο νομός μας έχει βιώσει τέτοιες καταστάσεις στο παρελθόν. «Μην ξεχνάμε πως η Ηλεία είναι ο πρώτος νομός σε ανεμοστρόβιλους και έντονα καιρικά φαινόμενα. Η διαφορά είναι ότι σημειώνονται κυρίως το φθινόπωρο. Είναι η εποχή που η Ηλεία πλήττεται από τέτοια φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει καταστροφές. Θανατηφόρος μάλιστα ήταν ο ανεμοστρόβιλος της 25ης Μαρτίου του 2009, όπου δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους εν κινήσει εκείνη την ώρα στη παλαιά εθνική οδό στο ύψος της Νέας Μανωλάδας παρασύρθηκε από πολύ δυνατούς ανέμους και χτύπησε σε μάντρα. Ευτυχώς στην περιοχή μας το καλοκαίρι δεν παρατηρείται τόσο έντονα φαινόμενα» συμπλήρωσε.

IMG 3069

Ενημέρωση και εκπαίδευση

Ο Θοδωρής Κονδύλης στάθηκε στην πρόληψη που μπορεί να υπάρξει απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του καιρού, όμως μπορεί με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, να μάθει να προστατεύεται και να μην μένει εκτεθειμένος απέναντι στη φύση, που μπορεί να σκοτώσει, όπως και στη Χαλκιδική.

«Στην Χαλκιδική το ατυχές ήταν η εποχή, με τουρισμό και παραθεριστές στην ύπαιθρο. Επίσης, αν παρατηρήσει κανείς τις ζημιές θα δει πως οι περισσότερες βλάβες αφορούν πρόχειρες υποδομές, εξωτερικά στέγαστρα που ενδεχομένως να μην έγιναν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, που όμως μπορούν να προκαλέσουν θάνατο όπως και συνέβη, με τα περισσότερα θύματα να έχουν χτυπηθεί από πτώσεις δέντρων και βαριών αντικειμένων. Φυσικές καταστροφές πάντα θα έχουμε, το θέμα είναι να μην παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Όπως και οι δυτικοί πολύ θυελλώδεις άνεμοι στον Μάτι πέρσι, έτσι και στις καταιγίδες τις Χαλκιδικής τα φαινόμενα είχαν προβλεφθεί και μάλιστα υπήρχαν εγκαίρως προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως, εξακολουθούμε και χάνουμε ανθρώπους σε προγνώσιμα φαινόμενα. Χρειάζεται πρόληψη, που σημαίνει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Οι καταστροφές πολλές φορές είναι αναπόφευκτες, τουλάχιστον όμως μπορούμε να πάρουμε εκείνα τα μέτρα ώστε να μην παίρνουν μεγάλες διαστάσεις χάνοντας ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες αντίστοιχα να μάθουν να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται και να προστατεύουν και να προστατεύονται» κατέληξε ο Θοδωρής Κονδύλης.

Φωτογραφίες: ilialive.gr

JAS 1215

JAS 1244

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup