Πρωτοφανές είναι αυτό που συμβαίνει με τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα στη Ζαχάρω. Το υδροθεραπευτήριο δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ακόμα και τώρα μετά το Δεκαπενταύγουστο και τα αίτια αποδίδονται στην «αθάνατη» ελληνική γραφειοκρατία.
Μια ολόκληρη περιοχή μαραζώνει τουριστικά, καθώς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αρκετά καταλύματα επιβιώνουν από τη λειτουργία του θεραπευτηρίου τουλάχιστον για τέσσερις μήνες και στην ΕΤΑΔ «αγρόν ηγόραζαν».
Ακόμα και η νέα κυβέρνηση δεν έχει ενσκήψει με την δέουσα προσοχή στο θέμα που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την περιοχή, παρά τις οχλήσεις και τις επισκέψεις των βουλευτών, κυβερνητικών ή μη.
Η πληγή του Καϊάφα παραμένει εδώ και χρόνια ανοιχτή και παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξής του που έχουν δει κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας, τις συσκέψεις επί συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, δεν αλλάζει κάτι. Αντίθετα η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.
Από σπόντα κατάφεραν να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις λίγο μετά τις πυρκαγιές του 2007, πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί νωρίτερα, γιατί η στήριξη του τόπου μετά τις φονικές πυρκαγιές από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήρθε ποτέ… Και επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση πάλι, οφείλει να πράξει όσα δεν έγιναν τότε.
Στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκαν εξελίξεις για την ανάπτυξη της περιοχής, που δυστυχώς παραμένουν για την ώρα στα χαρτιά.
Αλλά για ποια ανάπτυξη θέλουμε να μιλάμε όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει καν, η υπάρχουσα δομή με το γνωστό καθεστώς ταλαιπωρίας των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό που αντί να ξεκινά η λουτρική περίοδος το Μάιο και να λήγει το Νοέμβριο, ξεκινά περίπου στα μέσα Ιουλίου και λήγει κάπου στα μέσα Οκτωβρίου, αφού μετά και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν συμβάλουν στην διατήρηση του ιαματικού τουρισμού.
Η παρούσα αλλά και η νέα δημοτική αρχή Ζαχάρως χαρακτηρίζουν εγκληματική τη στάση της ΕΤΑΔ, για την οποία οφείλουμε να πούμε πως κρατά εδώ και χρόνια (με οποιαδήποτε μορφή ή ονομασία έχει επικρατήσει) σε καθεστώς ομηρίας την περιοχή του Καϊάφα, χωρίς να έχει καταφέρει να την προστατέψει – όντας σε καθεστώς Natura – καθώς το δάσος έχει καεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες με πιο μεγάλη την καταστροφή του 2007.
Αν θέλει λοιπόν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που μιλά για ανάπτυξη ας επισπεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την άμεση λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και ας δρομολογήσει με την ταχύτητα αντίδρασης που έχει επιδείξει στις πρώτες 40 ημέρες διακυβέρνησης, και την υλοποίηση των έργων ανάδειξης και ανάπτυξης που έχουν προγραμματιστεί, άμεσα…
Στην Ηλεία χρωστάνε πολλά, διαχρονικά οι κυβερνήσεις και έφτασε η ώρα να της δοθούν… Όχι χαριστικά, αλλά γιατί τα αξίζει…