Στο Λιμεναρχείο Κατακόλου βρίσκεται κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνάται καταγγελία σε βάρος αξιωματικού για την οποία διενεργείται ΕΔΕ.
Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο για την παρουσία των "Εσωτερικών Υποθέσεων" μίλησε χθες στο περιθώριο της αναβληθείσας συνεδρίασης του ΔΣ Πύργου και ο πρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου κ. Βαρουξής.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 12:51
Συνάντηση με τον Αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Αλεξανδράκη
Η ενίσχυση του Λιμένος της Κυλλήνης, αλλά και θέματα επιτήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απασχόλησαν την συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Γιώργο Αλεξανδράκη.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων για την γαλάζια ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και εξωστρέφειας αλλά και την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας στους λιμένες μας, σε συνάφεια και με τα έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται εξοπλιστικά το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι της Κυλλήνης, καθώς άμεσα αναμένεται η αντικατάσταση του παλιού περιπολικού σκάφους με καινούριο, πνευστό περιπολικό κλειστού τύπου, αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Η Βουλευτής είχε θέσει το αίτημα στο Υπουργείο ήδη από την αρχή της χρονιάς στηρίζοντας το αίτημα του Λιμενικού Σώματος και πλέον εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να παραδοθεί στην υπηρεσία της Κυλλήνης ένα σκάφος Viking 12μετρο με 2 μηχανές και 50 κόμβους ταχύτητα. Η κα. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, για την εξοπλιστική ενίσχυσή τους σχετικά με την ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Κατά την προανακριτική διαδικασία ο 22χρονος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής και συνελήφθη
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 18 μεταναστών προχώρησε στις 3 Οκτωβρίου, η ΛιμενικήΑρχή της Σάμου, έπειτα από καταδίωξη.
Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο με έναν αλλοδαπό, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.
Το σκάφος του λιμενικού προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως ο χειριστής του ταχύπλοου δεν σταμάτησε. Ακολούθησε καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση ταχύπλοου.
Ο 22χρονος αλλοδαπός χειριστής του δήλωσε ότι είχε μεταφέρει και αποβιβάσει στις βορειοανατολικές ακτές της Σάμου, δεκαοκτώ μετανάστες. Στη συνέχεια, στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου εντόπισαν βορειανατολικά της Σάμου, τους δεκαοκτώ αλλοδαπούς (09 άνδρες, 04 γυναίκες και 05 ανήλικα) και τους μετέφεραν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου (ΚΕΔΝ).
Κατά την προανακριτική διαδικασία ο 22χρονος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών», του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα» και του άρθρου 169 Π.Κ. «Απείθεια». Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το μέσο διακίνησης καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Με σκάφοςτου Λιμενικούσυγκρούστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι ένα ταχύπλοο που έγινε αντιληπτό να επιχειρεί να μεταφέρει 27 πρόσφυγες και μετανάστες στο Βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού σώματος: «Την Πέμπτη το μεσημέρι εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται προς τη Λέσβο, 0,3 μίλια από τις ακτές του Μολύβου.
Το πλήρωματουΠΛΣ προέβη στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για την ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους, στα οποία ο χειριστής του δε συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια, το Τ/Χ έστρεψε αιφνιδίως τη πορεία του, με πρόθεση τον εμβολισμό του ΠΛΣ, με συνέπεια τη σύγκρουσή τους. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο πρωραίος αεροθάλαμος του Τ/Χ σκάφους, να επέλθει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.
Οι 25 επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα και περισυλλέχθηκαν από το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν στη στεριά ακόμα δύο (02) αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν διαφύγει κολυμπώντας. Συνολικά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ» είκοσι επτά (27) αλλοδαποί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Ο 27χρονος χειριστής του Τ/Χ σκάφους αντιστάθηκε βιαίως στα στελέχη του πληρώματος του ΠΛΣ με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη. Αφού ακινητοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί κατά τη σύγκρουση και για αυτό διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» για ιατρική περίθαλψη, από όπου και εξήλθε.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 27χρονος αλλοδαπός διακινητής για «Πρόκληση ναυαγίου», για «Έκθεση σε κίνδυνο», για «Απείθεια» για παραβίαση των άρθρων «Περί αλλοδαπών» και του «Δίκαιο της θάλασσας».
Στα βάθη του Ιονίου, περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου διασώθηκαν 60 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Μετά από ενημέρωση που είχε η Ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, υπήρξε κινητοποίηση από παραπλέοντα πλοία.
Στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε και διέσωσε τους μετανάστες. Στη συνέχεια κατόπιν των εντολών που έλαβε, κατευθύνθηκε προς το Κατάκολο, όπου έφτασε περίπου στις 4,30 το πρωί αρόδου. Εκεί το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ516 ανέλαβε τη μεταφόρτωση και μεταφορά των λιμάνι των παράτυπων μεταναστών διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 5,30 το πρωί.
Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πρόκειται για 60 άτομα αρκετά νεαρής ηλικίας. Οι 57 είναι υπήκοοι Ιράν και τρεις - μια οικογένεια - υπήκοοι Ιράκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δέκα μικρά παιδιά.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μέριμνα και συντονισμός από το Λιμεναρχείο Κατακόλου υπό τον Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο (ΛΣ) Απόστολο Γκατζιό και από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου Πύργου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας με μέριμνα του δημάρχου Στάθη Καννή.
Οι Λιμενικές Αρχές εξετάζουν αν ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και οι διακινητές ή οι υπεύθυνοι της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών που είχαν προορισμό την Ιταλία.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Νικολούτσος, σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε ότι “… για δεύτερη φορά φέτος είχαμε διάσωση μεταναστών. Το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα διεθνή ύδατα περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου. Υπήρξε κινητοποίηση από το Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου με όλο το προσωπικό και δημιουργήσαμε ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου παρείχαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και θα συνεχίσουμε την υποστήριξη τους έως ότου φύγουν για κάποια δομή. Είναι νέοι άνθρωποι και μικρά παιδιά.
Κληθήκαμε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε. Φαίνεται πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Το Κατάκολο στερείται χώρων φιλοξενίας, ωστόσο κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε τέτοιες περιπτώσεις”.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι ελληνικές Αρχές πυροβόλησαν κατά του ταχύπλοου για να το ακινητοποιήσουν
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το πρωί της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης, όταν ένα ταχύπλοο που μετέφερε παράνομα μετανάστες από τις τουρκικές Αρχές δεν υπάκουσε στα ηχητικά σήματα του ελληνικού Λιμενικού.
Αντίθετα, προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθώντας να εμβολίσει το σκάφος των ελληνικών Αρχών, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι επιβαίνοντες και των δύο σκαφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι άνδρες του Λιμενικού άνοιξαν πυρ στοχεύοντας τις μηχανές του δουλεμπορικού. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε μετανάστης που καθόταν κοντά στην μηχανή.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου οδηγήθηκαν στο Λιμάνι της Σύμης.
Τι υποστηρίζει το Λιμενικό για το δυστύχημα
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα: «Τις πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης ύποπτο ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος.
Το Τ/Χ πολυεστερικό σκάφος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού Λ.Σ. (ΠΛΣ), ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του.
Ακολούθησε καταδίωξη από το ΠΛΣ, με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, στα οποία το Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα ακραία επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας το ΠΛΣ στην αριστερή πλευρά και συγκεκριμένα πλησίον της θέσης του κυβερνήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος του ΠΛΣ.
Προκειμένου αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος για το ΠΛΣ και το πλήρωμά του, πραγματοποιήθηκαν αρχικά προειδοποιητικές βολές χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα που αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του ταχυπλόου.
Κατόπιν της ακινητοποίησης του σκάφους, διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχυπλόου από το πλήρωμα του ΠΛΣ, όπου και διαπιστώθηκε ότι ένας 39χρονος άνδρας είχε τραυματιστεί θανάσιμα, πιθανόν από βολίδα.
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με έτερο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου στη συνέχεια διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου.
Στο Τ/Χ επέβαιναν συνολικά δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί (5 ανήλικοι, 8 άντρες, 1 γυναίκα), ενώ από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί που αναγνωρίστηκαν ως διακινητές, για παράβαση των αρ. 82 και 83 του Ν. 3386/2005, αρ.25 παρ. 1
Συνολικά 25 αλλοδαποί, ανάμεσά τους 7 γυναίκες και 3 ανήλικα, αποβιβάστηκαν στη Χίο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταφέρθηκαν σε κλειστή δομή. Είχε προηγηθεί καταδίωξη του ταχύπλοου στο οποίο επέβαιναν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες χθες, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Παντουκιός», βορειοανατολικά της Χίου, ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος που κινούνταν προς τις ελληνικές ακτές.
Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε, ενώ στη συνέχεια προσαιγιαλώθηκε στη στεριά, όπου αποβίβαστηκαν οι αλλοδαποί επιβαίνοντες.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή 25 αλλοδαποί (15 άντρες, 7 γυναίκες και 3 ανήλικα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου, ενώ ένας άνδρας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.
Το δρόμο για τη φυλακή θα πάρουν οι πέντε υπήκοοι Ιράν που συνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το σκάφος που μετέφερε συνολικά 74 αλλοδαπούς υπηκόους Ιράν, Ιράκ και ελάχιστους Αφγανούς, εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ζακύνθου το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 7 Αυγούστου και οδηγήθηκαν με τη βοήθεια δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι του Κατακόλου.
Οι λιμενικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους πέντε ανάμεσα στα 74 άτομα, διακινητές που προσπαθούσαν να οδηγήσουν το πλοίο στην Ιταλία.
Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν χθες και προχθές και με τη σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα θα προφυλακιστούν.
Τις απογευματινές ώρες την 07.08.2024, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Κατάκολου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για ένα ιστιοφόρο σκάφος σε πιθανό κίνδυνο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου.
Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. στην περιοχή μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία. Το δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) «HENRY MAERSK» σημαίας Δανίας περισυνέλεξε με ασφάλεια εβδομήντα τέσσερις (74) αλλοδαπούς (53 άντρες, 9 γυναίκες και 12 ανήλικοι) και τους μετέφερε στη ράδα του λιμανιού του Κατάκολου με τη συνοδεία του Ν/Γ. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο επιβατηγό φορτηγό (Ε/Γ – Φ/Γ) «ΜΙΜΗΣ Γ.» Ν.Κ. 24 και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.
Από το Λιμενική Αρχή Κατάκολου που διενεργεί τη προανάκριση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ έκαστος εκ των προαναφερόμενων πλήρωσε για την μεταφορά του το ποσό των οχτώ χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (8.500). Συνελήφθησαν πέντε (05) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 30 παρ. 1Γ του Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση).
Η Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ. σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κατάκολου αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.