Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 17:33

Δρ Γεώργιος Ζώντος: Ο Πυργιώτης επιστήμονας που την επανάσταση στη μεταμόσχευση μαλλιών

Γράφτηκε από τον

Ο Δρ Γεώργιος Ζώντος, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ιατρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών, συνηθίζει να μιλά μόνο όταν έχει κάτι ενδιαφέρον να πει.

Τις γνώσεις και… τα χέρια του έχουν εμπιστευτεί εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο -ανάμεσα τους πολλές διασημότητες- με άριστα αποτελέσματα, γεγονός που του έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό του σπεσιαλίστα!

Κορυφαίος χειρουργός και ερευνητής με διεθνή επιστημονική καταξίωση, διακεκριμένο μέλος του μεγαλύτερου παγκοσμίως επιστημονικού οργανισμού που ασχολείται με την έρευνα και θεραπεία της τριχόπτωσης, International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) και πολυβραβευμένος, ο Πυργιώτης Δρ Γεώργιος Ζώντος μίλησε αποκλειστικά στο Cnn.gr, για το νέο του επίτευγμα που εξελίσσει την τεχνική εμφύτευσης μαλλιών αλλάζοντας τα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό διαγνωστικό εργαλείο, το FOLLYSIS, που φέρνει την επανάσταση στο χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών αφού μπορεί να προβλέψει πάρα πολλά στοιχεία πριν από μια επέμβαση -κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε- προσφέροντας την ευκαιρία παροχής του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού σε μια θεραπεία/επέμβαση αποκατάστασης μαλλιών και της παρακολούθησης των ασθενών. Ένα διαγνωστικό εργαλείο που καθοδηγεί αποτελεσματικά τον γιατρό τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία της τριχόπτωσης…

Κάνοντας ένα μικρό διάλλειμα από τις υποχρεώσεις του στην ιδιωτική του κλινική στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ο Δρ Γεώργιος Ζώντος, μας μιλά για το νέο του επίτευγμα και όχι μόνο…

Τα επιστημονικά επιτεύγματά σας, σας κατατάσσουν στους πρωτοπόρους του χώρου. Πώς επιτυγχάνετε το στόχο μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών που δεν είναι άλλος από το πολυπόθητο φυσικό αποτέλεσμα;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, η φυσικότητα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν ο γιατρός συνδυάζει εμπειρία και καλλιτεχνία, ώστε να δώσει στον ασθενή του μαλλιά που δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά. Η γωνία φύτρωσης, η κατανομή, η πυκνότητα των μοσχευμάτων, καθώς και το σχήμα της πρόσθιας γραμμής είναι καθοριστικά για τη φυσικότητα του αποτελέσματος. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικοί στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών όπως το σωστό πρωτόκολλο, η ικανή ομάδα που θα τη διεκπεραιώσει, η αποτελεσματική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και φυσικά η βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Η Παγκόσμια Κοινότητα του τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν μένει ασυγκίνητη από το έργο σας. Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο του πρωτοπόρου της μεθόδου FUE για την εξαιρετική και σημαντική κλινική συμβολή σας στον τομέα της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών με την μέθοδο FUE στην 7η Επιστημονική Συνάντηση της FUE - Ευρώπης (7th Scientific Meeting FUE Europe, στη Μάλαγα της Ισπανίας, το καλοκαίρι του 2018);

Ήταν μια εξαιρετική τιμή και αναγνώριση για τη δουλειά μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μάλιστα όταν η αναγνώριση αυτή έρχεται από καταξιωμένους συναδέλφους σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο, καταλαβαίνετε πως η τιμή είναι εξαιρετικά μεγάλη. Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που το κλινικό και ερευνητικό μου έργο στην τεχνική FUE χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα του τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

giatros zontos

Μεταξύ άλλων ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος έχει τιμηθεί με το βραβείο του πρωτοπόρου της μεθόδου FUE για την εξαιρετική και σημαντική κλινική συμβολή του στον τομέα της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών με την μέθοδο FUE στην 7η Επιστημονική Συνάντηση της FUE – Ευρώπης

FOLLYSIS: Βελτιώνει θεαματικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της

Πρόκειται να ανακοινώσετε κάτι νέο το προσεχές διάστημα;

Πράγματι, είμαι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω μέσω του Cnn.gr, πως τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που θα γίνει στη Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης και οργανώνεται από την μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία του χώρου την ISHRS, θα ανακοινώσω μια πραγματικά επαναστατική εφαρμογή του υπολογιστικού συστήματος FOLLYSIS. Πρόκειται για ένα σύστημα που αυτοματοποιεί τον υπολογισμό της διαμέτρου των τριχών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πυκνότητα και βελτιώνει θεαματικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της, χειρουργικής ή φαρμακευτικής.

Η επιστημονική μας εργασία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και προκρίθηκε από εκατοντάδες άλλες προκειμένου να παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο του χώρου.

Πρόκειται για μια επιστημονική ερεύνα αρκετών ετών που γίνεται από εμένα, σε συνεργασία με τον καθηγητή James Harris από τις ΗΠΑ, έναν κορυφαίο και παγκοσμίως καταξιωμένο χειρουργό μεταμόσχευσης και νιώθω εξαιρετικά ευτυχής για αυτήν την συνεργασία.

giatros zontos2

Το υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας εικόνων του τριχωτού, FOLLYSIS υπολογίζει με ακρίβεια σημαντικές παραμέτρους όπως η πυκνότητα τριχών, τριχοθυλακίων, αποστάσεις τριχοθυλακίων, πάχους τριχών, εμβαδά επιφανειών κ.α. Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα προτείνει-κατευθύνει με ακρίβεια τον χειρούργο μεταμόσχευσης μαλλιών να αξιοποιήσει την δότρια ζώνη του ασθενούς πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη κάλυψη με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα μαλλιών

Ποια είναι τα βασικά στάδια που ακολουθούνται στο υπολογιστικό σύστημα FOLLYSIS;

Το FOLLYSIS είναι ένα πρωτοποριακό, πολυδιάστατο, υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας εικόνων του τριχωτού, με σκοπό να υπολογίζει με ακρίβεια σημαντικές παραμέτρους του όπως η πυκνότητα τριχών, τριχοθυλακίων, αποστάσεις τριχοθυλακίων, πάχους τριχών, εμβαδά επιφανειών κ.ά. Στη συνέχεια αξιοποιεί και αναλύει όλα τα παραπάνω δεδομένα και με ακρίβεια προτείνει-κατευθύνει τον χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών να αξιοποιήσει τη δότρια ζώνη του ασθενούς και να πετύχει τη μεγαλύτερη κάλυψη με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα μαλλιών. Αντιλαμβάνεστε, πόσο σημαντικό είναι αυτό διότι, η δότρια ζώνη του ασθενούς δεν είναι ανεξάντλητη και χρειάζεται να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

FOLLYSIS: Η ποσοτικοποιήση παραμέτρων που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να μετρηθούν το πιο σημαντικό στοιχείο του

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει το FOLLYSIS για έναν ασθενή σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα;

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τις πιο μοντέρνες και ακριβείς μεθόδους επεξεργασίας εικόνας και κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων του τριχωτού ώστε -με τρόπο αυτοματοποιημένο- ο γιατρός να προβαίνει σε μετρήσεις, που μέχρι τώρα γίνονταν είτε εμπειρικά είτε και καθόλου, είτε με τρόπο χειρονακτικό και μη ακριβή.

Η πιο σημαντική προσφορά του όμως είναι ότι ποσοτικοποιεί σημαντικές παραμέτρους που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να μετρηθούν όπως ο όγκος των μαλλιών. Έχουμε ανακαλύψει μετά από εκτεταμένες έρευνες πως μια τέτοια κρίσιμη παράμετρος είναι το hair diameter index, γιατί μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια πόσες τρίχες μπορούμε να αφαιρέσουμε από την δότρια ζώνη χωρίς να προκληθεί αραίωση, όπως δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά σήμερα σε κάποιους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει επίσης την δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιος είναι για τον συγκεκριμένο ασθενή ο ελάχιστα ικανός αριθμός τριχών ανά τετραγωνικό εκατοστό που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια αραιή περιοχή ώστε να μην φαίνεται φαλακρή.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η διαδικασία της ποσοτικοποίησης είναι απαραίτητη ώστε με απλά νούμερα να αντιλαμβάνεται ο γιατρός και ο ασθενής ποια είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην αύξηση του όγκου των μαλλιών. Κάτι που όπως καταλαβαίνεται δεν χωρά παρερμηνείες για το τελικό αποτέλεσμα.

giatros zontos3

Το FOLLYSIS αυτοματοποιεί τον υπολογισμό της διαμέτρου των τριχών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πυκνότητα και βελτιώνει θεαματικότατα την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της… Χαρακτηριστικό το κλινικό παράδειγμα στις φωτογραφίες που απεικονίζει το πριν και το μετά στο τριχωτό ασθενούς που χειρούργησε ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος

Εν κατακλείδι, ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του FOLLYSIS που εξελίσσει την τεχνική FUE;

H σημαντικότητα του συστήματος FOLLYSIS είναι πως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τεχνικές δυσκολίες και ενσωματώσαμε σε μια και μόνο παράμετρο την πυκνότητα και το πάχος της τρίχας. Με απλά λόγια, άνθρωποι με ίδια πυκνότητα τριχών δεν έχουν τον ίδιο όγκο μαλλιών επειδή έχουν λεπτότερες ή πιο χοντρές τρίχες. Αυτό το πρόβλημα, αρχικά μαθηματικό και στη συνεχεία τεχνικό, καταφέραμε να το λύσουμε δημιουργώντας καινοτομία στη διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης.

Ποια είναι η έως τώρα εφαρμογή του FOLLYSIS και ποια αναμένεται να είναι η πορεία του στο μέλλον;

Το FOLLYSIS εφαρμόζεται ήδη από εμένα στην κλινική μου πράξη, ενώ προγραμματίζουμε σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών του εξωτερικού να προβούμε σε περαιτέρω αξιολόγηση και έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του πριν βγει για μαζική εφαρμογή από τα υπόλοιπα κέντρα παγκοσμίως.

Μπορείτε να φανταστείτε ποιο θα είναι το μέλλον στην μεταμόσχευση μαλλιών σε 20 χρόνια;

Νομίζω πως είναι δύσκολα να προβλέψεις τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο χώρο αυτό. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πολλές αλλαγές που δεν θα τις φανταζόμαστε πριν 15 χρόνια! Δική μου επιθυμία είναι να συμβάλλω -μέσα από προσωπική ερεύνα και εργασία- στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη θεραπεία και διάγνωση της τριχόπτωσης. Άλλωστε έκτος από ιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών έχω ασχοληθεί, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με την Ιατρική Φυσική και είναι το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό υπόβαθρο που με παρακινεί προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντως σίγουρα ο χώρος αλλάζει ταχύτατα… Το σημαντικό είναι να αλλάζει προς θετική κατεύθυνση και όχι αρνητική. Δυστυχώς, όμως, τα αρνητικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό κι αυτό είναι ανησυχητικό.

giatros zontos4

«Έχω κληθεί πολλές φορές να διορθώσω αισθητικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε ασθενείς που έκαναν μεταμοσχεύσεις σε μη πιστοποιημένες κλινικές από μη ιατρικό προσωπικό… Η ISHRS έχει κάνει πολλές αναφορές για αυτό το φαινόμενο επισείοντας την προσοχή των ενδιαφερομένων», τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος για το φαινόμενο των «πειρατικών κλινικών»

Προσοχή στις «πειρατικές κλινικές» μεταμόσχευσης μαλλιών

Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε ορισμένες «πειρατικές κλινικές», ιδιαίτερα την Τουρκία, οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από «τεχνικούς» και όχι από γιατρούς και πέρα από τα αισθητικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις;

Σε αυτό ακριβώς αναφερόμουν όταν μίλησα για αρνητικά φαινόμενα. Ο χώρος της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πολλά υποσχόμενος και ραγδαία εξελισσόμενος. Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην αποκατάσταση των χαμένων μαλλιών και να επαναφέρουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την χαμένη αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλλά υπάρχουν και φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρατε, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η ISHRS έχει κάνει πολλές αναφορές για αυτό το φαινόμενο επισείοντας την προσοχή των ενδιαφερομένων. Εγώ στη Δανία έχω κληθεί πολλές φορές να διορθώσω αισθητικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε Δανούς ασθενείς που έκαναν μεταμοσχεύσεις σε μη πιστοποιημένες κλινικές στην Τουρκία από μη ιατρικό προσωπικό. Επιτρέψτε μου να επισημάνω προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια καθαρά ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς προκειμένου να είναι ασφαλής σε πρώτη φάση, και από εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς για να είναι επιτυχημένη…

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 00:44

Σχετικά Άρθρα

  • Κέρκυρα: Ανήλικος έβαλε φωτιά στα μαλλιά συμμαθήτριας του εντός του σχολείου
    Κέρκυρα: Ανήλικος έβαλε φωτιά στα μαλλιά συμμαθήτριας του εντός του σχολείου

    Ο πατέρας της μαθήτριας υπέβαλε μήνυση κατά του 15χρονου - Η μαθήτρια υπέστη εγκαύματα στο σβέρκο

    Συνεχιζόμενη είναι η βία μεταξύ ανηλίκων, η οποία έχει μεταφερθεί ακόμα και μέσα στις σχολικές αίθουσας.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 15χρονου μαθητή στο 5ο γυμνάσιο της Κέρκυρας ο οποίος με έναν αναπτήρα έβαλε φωτιά στα μαλλιά της συμμαθήτριας του. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ελαφρύ έγκαυμα στο σβέρκο της η 15χρονη.

    Ο πατέρας της ανήλικης, υπέβαλε μήνυση κατά του μαθητή και παντός άλλου υπευθύνου για σωματικές βλάβες.

    Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η εισαγγελέας πλημμελειοδικών.

    Πηγή: protothema.gr

  • Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά; Τι λέει η επιστήμη
    Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά; Τι λέει η επιστήμη

    Είναι αλήθεια ότι αν βγείτε έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά θα αρρωστήσετε;

    Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει την προειδοποίηση: Μην βγαίνετε έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά - αλλιώς θα κρυώσεις.

    Προέρχεται από τον φόβο ότι το πολύ κρύο μπορεί να μας προδιαθέσει για ασθένειες.

    Δεν υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό. Αλλά μπορεί να μην είναι και εντελώς λανθασμένη.

    Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του covid-19, προκαλούνται από ιούς. Ορισμένες λοιμώξεις των ιγμορείων προκαλούνται από βακτήρια. Αυτά τα μικρόβια μεταδίδονται συνήθως με την εισπνοή αναπνευστικών σταγονιδίων και σωματιδίων από ανθρώπους που είναι άρρωστοι, τρώγοντας ή πίνοντας μετά από αυτούς ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

    «Δεν μπορείτε να κολλήσετε κρυολόγημα μόνο και μόνο επειδή βγαίνετε έξω στο κρύο», δήλωσε ο Sean O'Leary, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

    Σύμφωνα με την WP ο χειμερινός καιρός μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για τα μικρόβια - τόσο έξω όσο και μέσα στο σώμα μας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσουν τον ιό της γρίπης να επιβιώσει καλύτερα, για παράδειγμα.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφήνοντάς μας πιο ευάλωτους όταν εκτεθούμε σε μικρόβια.
    Μια μελέτη του 2018 ανακάλυψε ότι η περιοχή ακριβώς μέσα στην άκρη κάθε ρουθουνιού περιέχει υποδοχείς που μπορούν να ανιχνεύσουν τα βακτήρια που εισπνέονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει στη συνέχεια ένα σμήνος μικροσκοπικών φυσαλίδων, γνωστών ως εξωκυτταρικά κυστίδια, στη βλέννα της μύτης για να σκοτώσει τα βακτήρια πριν προλάβουν να προκαλέσουν μόλυνση. Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει με τους ιούς - και ότι, το σημαντικότερο, όταν η μύτη κρυώνει, η ικανότητά της να εκτελεί αυτή τη λειτουργία μπορεί να παρεμποδίζεται.

    Το σύνολο των ερευνών δείχνει ότι «η ευαισθησία μας σε ιογενή λοίμωξη διπλασιάζεται περίπου όσο πέφτει η θερμοκρασία, ακόμη και μόνο κατά 5 βαθμούς» Κελσίου, δήλωσε ο Benjamin Bleier, διευθυντής μεταφραστικής έρευνας ωτορινολαρυγγολογίας στο Massachusetts Eye and Ear, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών.
    Η υποθερμία - μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικό κρύο - μπορεί επίσης να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

    «Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για το αν βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά», δήλωσε ο O'Leary. «Θα ανησυχούσα για να βεβαιωθώ ότι είστε προστατευμένοι από τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρά», ιδίως με το να εμβολιαστείτε κατά του κορονοϊού, του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV.

    Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

    Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν το χειμώνα, αλλά όχι επειδή περνούν χρόνο έξω στο κρύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο, λένε οι ειδικοί.
    «Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους», όπου υπάρχει κακός εξαερισμός, δήλωσε η Monica Gandhi, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η εγγύτητα σε μέλη της οικογένειας και φίλους κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης «αυξάνει την έκθεση στους ιούς από την αλληλεπίδραση με τους άλλους», είπε.

    Το συμπέρασμα:

    Δεν μπορείτε να αρρωστήσετε απλά και μόνο επειδή βγαίνετε έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά- πρέπει να έρθετε σε επαφή με έναν ιό κρυολογήματος ή γρίπης, για παράδειγμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μια λοίμωξη όταν εκτίθεστε σε ορισμένα μικρόβια.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay
  • Λαϊκό Νοσοκομείο - Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Εξιτήριο πήρε η 23χρονη Ελένη
    Λαϊκό Νοσοκομείο - Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Εξιτήριο πήρε η 23χρονη Ελένη

    Η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, σημείωσε ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γ. Σωτηρόπουλος.

    Εξιτήριο από το Λαϊκό Νοσοκομείο έλαβε την Παρασκευή 21/1 η 23χρονη ασθενής Ελένη Χαϊλαμάκη, η οποία προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, τον πατέρα της 50 ετών. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

    Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο βρέθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας 'Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Θεοφάνης Ροΐδης, ο Διευθυντής Χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου καθηγητής Νικόλαος Νικητέας, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και οι γονείς της 23χρονης ασθενούς.

    Δύσκολη η μεταμοσχευτική επέμβαση

    Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το «Λαϊκό» νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια.

    Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι».

    Αναφέρθηκε επίσης και στην οικογένεια της Ελένης, λέγοντας «τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους».

    Τι είπε ο καθηγητής μεταμοσχεύσεων

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος δήλωσε:

    «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του καθηγητή Dieter Broering ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: «Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι, οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή. Το εύκολο θα ήταν να στέλναμε την ασθενή στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο το θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας».

    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο «η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που ήμουν πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνο τα 4 πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο 2. «Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό.

    Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ/ EUROKINISSI
  • Πάτρα: Δώρα ζωής σε δύο Θεσσαλονικείς από τη 14χρονη Χριστίνα – Έγιναν οι μεταμοσχεύσεις
    Πάτρα: Δώρα ζωής σε δύο Θεσσαλονικείς από τη 14χρονη Χριστίνα – Έγιναν οι μεταμοσχεύσεις

    Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία

    Δώρα ζωής σε δύο άτομα στη Θεσσαλονίκη χάρισαν οι γονείς της 14χρονης Χριστίνας που έχασε τη μάχη για τη ζωή ύστερα από τρεις εβδομάδες στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, αποφασίζοντας να προσφέρουν τα όργανά της και έτσι πραγματοποιήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις.

    Λήπτες των κερατοειδών της 14χρονης, η οποία είχε πέσει θύμα τροχαίου, είναι μία 29χρονη κι ένας 28χρονος. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από την ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας ΑΠΘ, διευθυντή της Κλινικής, Νικόλαο Ζιάκα.

    «Η μία μεταμόσχευση στην 29χρονη έγινε χθες, ενώ σήμερα έγινε η μεταμόσχευση στον 28χρονη λήπτη. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλο αυτό είναι οι γονείς της 14χρονης, που αποφάσισαν να δωρίσουν ζωή στους συνανθρώπους μας. Μετά τη συγκεκριμένα δωρεά ξεκίνησε ένα “κύμα” δωρεάς οργάνων, καθώς αναμένεται σήμερα να γίνουν άλλες δύο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς από μία δότρια 58 ετών σε έναν 60χρονο λήπτη, καθώς και από μία 70χρονη δότρια σε έναν 80χρονο λήπτη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο μέσα στην εβδομάδα. Μακάρι να διαρκούσε αυτό το “ρεύμα” δωρεάς οργάνων, αλλά δυστυχώς διαρκεί λίγο», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζιάκας.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από την αρχή του έτους, όπως σημειώνει ο κ. Ζιάκας, «έχουν γίνει 25 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ενώ μετά τη δωρεά οργάνων της 14χρονης Χριστίνας προέκυψαν έξι μεταμοσχεύσεις μόλις μέσα σε μία εβδομάδα».

    Πηγή: Pelop.gr

  • Τεράστια επιστημονική επιτυχία: Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα
    Τεράστια επιστημονική επιτυχία: Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα

    Είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιας γέννας παιδιού εκτός κλινικών μελετών.

    H Mallory και ο Nick πίστευαν ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν γονείς με φυσικό τρόπο, μιας και εκείνη είχε διαγνωστεί στα 17 της χρόνια από ένα σπάνιο σύνδρομο που δεν της επέτρεπε να κυοφορήσει επιτυχώς. Χάρη στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Alabama, η Mallory πραγματοποίησε μεταμόσχευση μήτρας και κατάφερε να γίνει μητέρα, χωρίς καν να χρεαστεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών.

    Πριν από χρόνια, λοιπόν, η Mallory διαγνώστηκε με το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, μία σπάνια κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας η μήτρα και ο κόλπος δεν έχουν αναπτυχθεί όσο πρέπει, ώστε να μπορούν να κρατήσουν ένα έμβρυο μέχρι το τέλος της κύησης. Η Mallory και ο Nick ήθελαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και έτσι η ίδια σκεφτόταν πολύ τις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν και τις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας σε γυναίκες με παραπλήσιας φύσης προβλήματα. Έτσι, μετακόμισαν στο Birmingham της Alabama και ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου. Το ζευγάρι είχε ήδη ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε φέρει στον κόσμο ως παρένθετη μητέρα η αδελφή της Mallory.

    Η διαδικασία κράτησε πολλούς μήνες, καθώς η Mallory υποβλήθηκε σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με σκοπό να αποκτηθούν ωάρια που αργότερα γονιμοποιήθηκαν από το σπέρμα του συζύγου της. Ενάμισι χρόνο κράτησε η παρακολούθηση της Mallory μετά την επέμβαση. Η ίδια δήλωσε στο website του Πανεπιστημίου πως ήξερε ότι η μεταμόσχευση ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει.

    «Πάντα θα υπερασπίζομαι και θα στηρίζω το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και τη μεταμόσχευση μήτρας, καθώς μού έδωσε τη δυνατότητα να μείνω έγκυος και να γίνουμε μία τετραμελής οικογένεια».

    Το μόσχευμα προήλθε από γυναίκα που πριν φύγει από τη ζωή είχε χαρίσει τα όργανά της με σκοπό τη μεταμόσχευση, μέσω της ΜΚΟ Legacy of Hope.

    «Παρότι έζησα κάποιες δύσκολες καταστάσεις, πραγματικά βίωσα ευχάριστα την εγκυμοσύνη μου, καθώς ήξερα πως θα ήταν η μοναδική φορά που θα μπορούσα να το κάνω, και πόσο τυχερή ήμουν γι’ αυτό. Μοιράστηκα το ταξίδι με την κόρη μας, κι αυτό επίσης ήταν πολύ σημαντικό. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να αποκτήσω αυτή την εμπειρία», συμπλήρωσε η Mallory στις δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν online.

    Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του πρωτοποριακού προγράμματος, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μη πειραματικά σε άνθρωπο, είναι ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. «Στόχος και όνειρό μας για αυτό το πρόγραμμα είναι να γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες που θέλουν να βιώσουν την εγκυμοσύνη και τη γέννα, αλλά δε μπορούν για διάφορους ιατρικούς λόγους», ανέφεραν σε σχέση με τη γέννα της Mallory.

    Πλέον, η Mallory και ο Nick βρίσκονται σπίτι τους με το νεογέννητο αγοράκι τους και την κόρη τους, έχοντας κάνει πραγματικότητα το όνειρό τους χάρη στην πρόοδο της επιστήμης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν μόνο 4 τέτοια προγράμματα μεταμόσχευσης μήτρας σε όλη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών κι ελπίζουμε πως σύντομα θα υπάρξουν και νέες γεννήσεις μετά από μεταμοσχεύσεις μήτρας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους έξι ενήλικες σήμερα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας.

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τα μαλλιά σας; Τώρα η επιστήμη βρήκε τον τρόπο να το αντιστρέψετε
    σε Plus +
    Έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τα μαλλιά σας; Τώρα η επιστήμη βρήκε τον τρόπο να το αντιστρέψετε

    Ίσως τελικά αρκεί κάτι πολύ απλό για να επιστρέψει το φυσικό τους χρώμα – χωρίς βαφές.

    Oλο και περισσότερες γυναίκες φαίνεται πως συμφιλιώνονται με τα γκρίζα και λευκά μαλλιά τους, ακόμα και εκείνες που εκτίθενται στα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αν κάποιος μας έλεγε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά το φυσικό μας χρώμα μαλλιών, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία ασπρίσματος της τρίχας, με φυσικό τρόπο;

    Αυτό ισχυρίζεται τώρα μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στην πρώτη μελέτη του είδους της. Οι ειδικοί αρχικά αναγνώρισαν 323 πρωτεΐνες που καθορίζουν το χρώμα μίας τρίχας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Στη συνέχεια παρατήρησαν πώς αυτό επηρεάζεται από το στρες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: Το στρες, πράγματι, ασπρίζει τα μαλλιά, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή, σε μια χαλαρή περίοδο, όπως αυτή των διακοπών, να ξαναβρούμε σε κάποιο βαθμό το φυσικό μας χρώμα. «Ένας εθελοντής αρκούσε να κάνει ένα ταξίδι δύο εβδομάδων για να επανέλθουν, εκπληκτικά, κάποιες τρίχες των μαλλιών του στο φυσικό τους χρώμα» σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Ayelet Rosenberg.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Ας μη σπεύσουμε όμως να κλείσουμε διακοπές επ’ αόριστον, αν τουλάχιστον θέλουμε να το κάνουμε για να επιστρέψουν τα μαλλιά μας στο φυσικό ξανθό ή καστανό, π.χ., χρώμα που είχαν όταν ήμασταν είκοσι-κάτι. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω συμπέρασμα, αλλά και να εξετάσουμε αν ισχύει σε όσους είναι άνω των 40 ετών.

    Αν όμως επιβεβαιωθεί τελικά, θα είναι μια μικρή επανάσταση. Γιατί θα έχουμε μια από τις λίγες ορατές συνέπειες του στρες, που θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι και για τις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού μας ώστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν δούμε ξαφνικά να ασπρίζουν τα μαλλιά μας σε μεγάλη έκταση θα το χρησιμοποιούμε ως ένδειξη ώστε να εξετάζουμε, σε συνεργασία με το γιατρό μας, τα επίπεδα στρες από το οποίο υποφέρουμε τη δεδομένη στιγμή.

    Πώς αντιστρέφεται όμως το άσπρισμα της τρίχας; Σε κυτταρικό επίπεδο, αναλαμβάνουν δράση τα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος κυττάρων και που ήδη χρησιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες ιατρικές θεραπείες. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε καν ότι μπορούν να ξαναδώσουν χρώμα στις λευκές και γκρίζες τρίχες, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στα μαλλιά μας το χαμένο χρώμα.

    Αν όμως τα καταφέρουμε, μπορεί μια μέρα οι βαφές να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κυτταρικές θεραπείες. Ή τουλάχιστον μπορεί να χρησιμοποιούμε τις λευκές τρίχες που φύτρωσαν πρόσφατα στο κεφάλι μας ως μια απόδειξη, για τον προϊστάμενό μας στο γραφείο, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως διακοπές.

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε; Τι λένε ειδικοί
    Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε; Τι λένε ειδικοί

    Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε; Κάθε μέρα, μια - δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο συχνά; Οι ειδικοί ανίχνευσαν σε ορισμένα dry shampoo μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο και αυτό μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε. Επίσης, αναφέρουν πως δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

    «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα αποκτήσουν έντονη λιπαρότητα» αναφέρει ο Άντονι Ρόσι, δερματολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

    «Αν δώσουν στα μαλλιά τους μια ευκαιρία, μπορεί να δουν ότι δεν έχουν τόσο λιπαρό τριχωτό. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν πολύ καιρό άλουστοι επειδή αισθάνονται λιπαρότητα στα μαλλιά τους», λέει ο ίδιος.

    Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και το στυλ των μαλλιών, το πόσο λιπαρό τείνει να γίνεται το τριχωτό της κεφαλής σας και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας.

    Σύμφωνα με τον δερματολόγο, το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να στεγνώσει και να θαμπώσει τα μαλλιά, ενώ η συσσώρευση ελαίου στο τριχωτό από το μη συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα.

    Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Δείτε τις παρακάτω οδηγίες του CNN:

    Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε

    Ο Ρόσι αναφέρει στους ασθενείς του ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αν έχετε υποβληθεί σε χημικές θεραπείες που μπορούν να κάνουν τα μαλλιά πιο ξηρά – όπως το ντεκαπάζ, η περμανάντ- πρέπει να τα λούζετε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε το σπάσιμο και τη δημιουργία ψαλίδας.

    Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι πολύ λιπαρό, μπορεί να χρειαστεί να το λούζετε κάθε μέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

    Η ηλικία μπορεί επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό. «Κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουμε αυτό το κύμα ορμονών και έτσι οι λιπογόνοι αδένες μπορεί να διογκωθούν. Είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εμφανίζουν εφηβική ακμή», εξηγεί ο Ρόσι. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής κατά την εφηβεία, οπότε το συχνότερο λούσιμο των μαλλιών τους θα μπορούσε να βοηθήσει, πρόσθεσε.

    Το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει λιγότερα έλαια καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα ή στο σπάσιμο αν είναι σγουρά ή μπούκλα. Το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να το επιδεινώσει αυτό, οπότε τα πυκνά, σγουρά μαλλιά γενικά δεν χρειάζεται να λούζονται καθημερινά ή κάθε εβδομάδα.

    Θα πρέπει όμως να τα λούζετε τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις εβδομάδες για να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας καθαρά και υγιή.

    Τι πρέπει να κάνετε μεταξύ των λουσιμάτων

    Η φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής δεν γίνεται μόνο στο ντους. Μεταξύ των λουσιμάτων, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να διατηρήσετε την καθαριότητα και την καλή εμφάνισή τους και να τα προστατέψετε.

    «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής. Ακριβώς όπως και η υγιεινή στα γένια», τόνισε ο Ρόσι. «Φροντίστε και χτενίστε τα μαλλιά σας. Το βούρτσισμα χαλαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα υπολείμματα. Επίσης, να τα βρέχετε αν μπορείτε».

    «Τουλάχιστον το μασάζ στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα χρησιμοποιείτε σαμπουάν, αλλά το να το κρατάτε καθαρό είναι πολύ χρήσιμο», επισημαίνει ο δερματολόγος.

    «Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε leave-in conditioner ή έλαια για το τριχωτό της κεφαλής που βοηθούν στη θρέψη και την ενυδάτωση του τριχωτού».

    Εάν ιδρώνετε τακτικά από την άσκηση, δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε φορά, εκτός εάν υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων ή τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας αρχίζουν να μυρίζουν, σύμφωνα με τον ίδιο. Μπορείτε να τα ξεπλύνετε με νερό αν θέλετε, συμβουλεύει.

    Τα περισσότερα dry shampoos θεωρούνται ασφαλή για τα μαλλιά, αλλά μην βασίζεστε σε αυτά συχνά, επισημαίνει ο ειδικός.

    «Αν έχεις πολλή λιπαρότητα είναι καλή λύση για κάποια περίπτωση ανάγκης. Να το ξεπλένετε όμως. Δεν θέλετε να συσσωρευτεί στο τριχωτό της κεφαλής».

    Εάν παρατηρήσετε περίσσεια λιπαρότητας ακριβώς γύρω από τη γραμμή των μαλλιών σας, μπορείτε να την σκουπίσετε με καλλυντικά χαρτάκια που τραβούν τη λιπαρότητα.

    Αν κολυμπάτε σε πισίνα με τα μαλλιά σας εκτεθειμένα στο νερό, το χλώριο μπορεί να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα. Προστατέψτε τα μαλλιά σας βρέχοντας τα και βάζοντας conditioner εκ των προτέρων.

    Επίσης, καλό είναι φοράτε ένα σκουφάκι κολύμβησης και, αμέσως μετά, να χρησιμοποιείται ένα σαμπουάν και ένα conditioner ειδικά σχεδιασμένο για κολυμβητές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας.

    Εάν αντιμετωπίζετε μόνιμα προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής ή τα μαλλιά σας - όπως πιτυρίδα, τριχόπτωση ή εύθραυστα μαλλιά - τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σύνδρομο της Ραπουνζέλ: Η κίνηση της 14χρονης που «έδειξε» στους γιατρούς την χρόνια συνήθειά της - «Το στομάχι είχε διαταθεί»
    Σύνδρομο της Ραπουνζέλ: Η κίνηση της 14χρονης που «έδειξε» στους γιατρούς την χρόνια συνήθειά της - «Το στομάχι είχε διαταθεί»

    Μια κίνηση που έκανε η 14χρονη από το Κιλκίς η οποία όπως αποδείχθηκε πάσχει από «το σύνδρομο της Ραπουνζέλ», βοήθησε τους γιατρούς να λύσουν το μυστήριο με τους πόνους που ένιωθε στο στομάχι της και να αντιληφθούν την χρόνια συνήθεια της ανήλικης.

    «Θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, αλλά δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Το παιδί ήρθε στα επείγοντα της κλινικής μας με ένα άτυπο κοιλιακό άλγος, δηλαδή δεν σηματοδοτούσε τη σοβαρότητα της διάγνωσης», δήλωσε στο MEGA η Κατερίνα Ραμματά, υπεύθυνη του Παιδοχειρουρχγικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς».

    «Πρόκειται για ένα παιδί που είχε πλούσια σγουρά μαλλιά. Έκανε την κλασική κίνηση να πιάσει τα μαλλιά της και να το βάλει στο στόμα. Μόλις την κοίταξα τραβήχτηκε ενοχικά και το σταμάτησε. Για εμένα αυτό ήταν μία μαγική στιγμή, γιατί τέθηκε η υποψία τριχοπιλήματος», συμπλήρωσε η γιατρός. Άμεσα, έκαναν στο κορίτσι απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε πως στο στομάχι της 14χρονης κρυβόταν μία τεράστια μπάλα 700 γρ. από τρίχες, κομμάτια από βάμβακι, πλαστικό και κλωστές που κατάπινε το παιδί.

    «Το στομάχι του παιδιού είχε διαταθεί τόσο πολύ για να χωρέσει όλη αυτή τη μάζα. Από την υπερβολική διάταση είχε τρυπήσει, άρα ήταν διπλά επικίνδυνο για το παιδί», είπε η κα Ραμματά.

    Το χειρουργείο κράτησε τρεις ώρες και η 14χρονη είναι καλά στην υγεία της και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

    Η κα Ραμματά έστειλε μέσω του MEGA το δικό της μήνυμα στους γονείς, τονίζοντας πως πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους με διακριτικό τρόπο.

    «Να είμαστε κοντά στα παιδιά μας. Είναι πολλοί γονείς που βρίσκονται προ εκπλήξεως και λένε «μα ήμουν εκεί». Δεν χρειάζεται να είμαστε μόνο εκεί, πρέπει να είμαστε πολύ διακριτικά και πολύ στενά μαζί τους, με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που μπορούν να βρουν μόνο οι γονείς. Όταν βλέπουμε ιδιαιτερότητες να τρέχουμε στον ειδικό. Όχι φοβία ή ανησυχία, αλλά ευαισθητοποίηση προς τα παιδιά μας», δήλωσε.

    Τι είναι το σύνδρομο της Ραπουνζέλ

    Σπάνια επιπλοκή τριχοτιλλομανίας είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ, δηλαδή η κατάποση τριχών, το οποίο, κατά την ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Connect Family, Κατερίνα Τσούρα, -η οποία μίλησε στο ethnos.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη-, δε συναντάται από μόνο του συνδέεται και με άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις ή με αναπτυξιακές διαταραχές, για παράδειγμα με τον αυτισμό.

    Κάποιο άτομο μπορεί να το παρουσιάσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αναφορικά με τα παιδιά δεν είναι εύκολο να καταλάβει ένας γονιός ότι το παιδί του πάσχει από τριχοτιλλομανία, εκτός κι αν του παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος, οπότε θα του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, κατά την κ. Τσούρα που μίλησε στο ethnos.gr, τα άτομα με ψυχωτική σημειολογία συνήθως αντέχουν στον πόνο, με συνέπεια να μην παραπονιούνται γι’ αυτόν.

    «Η τριχοτιλλομανία συνδέεται με ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και δε συναντάται από μόνη της. Το να τρώει ένα παιδί σε πολύ μικρή ηλικία πράγματα μη βρώσιμα, όπως κιμωλία ή χώμα, μπορεί να έχει κάποια νοητική στέρηση ή χαμηλό αιματοκρίτη. Αν έχει νοητική στέρηση, μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα για να διασκεδάσει τον εαυτό του ή να αντιμετωπίσει την ανία του. Κάθεται ήσυχο, φαίνεται ότι παίζει με κάτι, δεν ενοχλεί, οπότε ο γονιός δεν μπορεί να καταλάβει, τι ακριβώς κάνει το παιδί. Σε πιο βαριά σύνδρομα, όπως, για παράδειγμα, η τάση να τραβάει τις τρίχες του, μπορεί να οδηγηθεί και στο να τις καταπιεί. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να παρουσιάσουν τέτοιες παράδοξες συμπεριφορές. Η αλλοτριοφαγία, δηλαδή η κατάποση μη βρώσιμων πραγμάτων, παρουσιάζεται κυρίως στα πολύ μικρά παιδιά. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να παρουσιαστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου», λέει στο ethnos.gr η κ. Τσούρα.

    Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Κατά την ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, οι γονείς παιδιών που υπολείπονται δεν πρέπει να τα αφήνουν για πολύ ώρα χωρίς εποπτεία. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν ότι το παιδί τους παρουσιάζει τριχοτιλλομανία.

    «Οι γονείς μπορούν να το αντιληφθούν, όταν το παιδί τους παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος και στη συνέχεια απευθυνθούν σε γιατρό, για να του γίνουν εξετάσεις. Όμως, τα άτομα με ψυχωτικές σημειολογίες συνήθως αντέχουν στον πόνο, οπότε στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να αντιληφθούν κάτι οι γονείς. Καλό είναι, αν δουν ότι το παιδί έχει κενά στο τριχωτό της κεφαλής του ή στα φρύδια του, να απευθυνθούν σε δερματολόγο. Ο γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας θα μπορέσει να καταλάβει ότι το παιδί μπορεί να πάσχει από τριχοτιλλομανία. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τους γονείς η αλλοτριοφαγία. Δε θα μπορέσουν να καταλάβουν κάτι οι γονείς, αν το παιδί τους δεν τους παραπονεθεί για πόνους στην κοιλιά», τονίζει η κ. Τσούρα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ