Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 13:59

Πύργος: Οκτώβρη μήνα τα φιδάκια "κόβουν" βόλτες στο κέντρο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Βόλτες στο κέντρο του Πύργου εθεάθη να κάνει ένα φιδάκι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αν και Οκτώβριος η ζέστη καλά κρατεί και σε καμία περίπτωση δεν έχουν μπει σε διαδικασία "χειμερίας νάρκης" τα φίδια.

Όσο να ναι στη θέα του, αρκετοί τρόμαξαν και κάποιοι πιο τολμηροί πρόλαβαν να τραβήξουν μια φωτογραφία πριν το φίδι συνεχίσει τη διαδρομή του στους δρόμους της πόλης...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 14:01

Σχετικά Άρθρα

  • Τρόμος για μοτοσικλετιστή στην Ηγουμενίτσα: Φίδι τυλίχθηκε εν κινήσει στο τιμόνι της μηχανής
    Τρόμος για μοτοσικλετιστή στην Ηγουμενίτσα: Φίδι τυλίχθηκε εν κινήσει στο τιμόνι της μηχανής

    Αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό περιστατικό ήρθε μοτοσικλετιστής στην Ηγουμενίτσα, όταν επιστρέφοντας από τη δουλειά του με το δίκυκλο που οδηγούσε, διαπίστωσε πως στο τιμόνι είχε τυλιχθεί ένα φίδι.

    Ο οδηγός συνειδητοποίησε την παρουσία του ερπετού ενώ βρισκόταν εν κινήσει, αφού ένιωσε ένα ξαφνικό σκούντημα στο χέρι του. Τότε είδε ένα φίδι τυλιγμένο στο τιμόνι, το κεφάλι του οποίου ακουμπούσε το χέρι.

    Ο δικυκλιστής σταμάτησε τη μηχανή του στο πλάι του δρόμου και απομακρύνθηκε.

    Έπειτα κάλεσε δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να εντοπίσουν το ερπετό, που κρύφτηκε στη μηχανή και να το απομακρύνουν, όπως μετέδωσε το thespro.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φίδι… «λαθρεπιβάτης» εντοπίστηκε σε βενζινάδικο του Πύργου - Είχε κρυφτεί στο καντράν μηχανής
    Φίδι… «λαθρεπιβάτης» εντοπίστηκε σε βενζινάδικο του Πύργου - Είχε κρυφτεί στο καντράν μηχανής

    Αναστάτωση προκάλεσε, όχι μόνο η εμφάνιση ενός φιδιού σε βενζινάδικο στον Πύργο αλλά και ο τρόπος που έφτασε μέχρι εκεί. Το ερπετό, δεν εμφανίστηκε στο δρόμο ούτε σύρθηκε μέχρι το βενζινάδικο αλλά έφτασε… οδηγώντας!

    Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άντρας, οδηγός μηχανής μικρού κυβισμού πήγε να βάλει βενζίνη. Τη στιγμή που κατέβηκε, έντρομος ανακάλυψε ένα φίδι κουλουριασμένο ανάμεσα στο καντράν και την πλαστική μάσκα της μηχανής.

    Χωρίς να μπορεί να κάνει ο ίδιος τίποτα εκείνη την ώρα, ζήτησε την βοήθεια των υπαλλήλων του βενζινάδικου. Οι υπάλληλοι πήραν δύο βέργες και με προσπάθεια απομάκρυναν το φίδι το οποίο αντιστεκόταν σθεναρά.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η εμφάνιση του φιδιού προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση σε όλους αλλά τελικά οι υπάλληλοι κατάφεραν να το απομακρύνουν απαλλάσσοντας και τον οδηγό από τον... λαθρεπιβάτη.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Πάτρα: Φίδι κολυμπούσε στην παραλία! - Βγήκαν όλοι έξω
    Πάτρα: Φίδι κολυμπούσε στην παραλία! - Βγήκαν όλοι έξω

    Τα περιστατικά εμφάνισης φιδιών στην Πάτρα αυξάνονται και χθες ήρθαν να προστεθούν άλλα δύο. Θυμίζουμε προ ημερών την παρουσία ενός φιδιού σε προαύλιο σχολείου στα Βραχνέϊκα, ενώ ποιος δεν εντυπωσιάστηκε από το φίδι που είχε κρυφτεί μέσα σε μηχανή αυτοκινήτου που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Μαιζώνος κοντά στην Ευαγγελίστρια. Αλλά αυτό που συνέβη χθες στον Καστελόκαμπο… δεν έχει προηγούμενο. Ηταν λίγο μετά τις 3 το απόγευμα όταν λουόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και να βγαίνουν έντρομοι έξω από το νερό. Μία γυναίκα είχε δει ένα αρκετά μεγάλο φίδι το οποίο κολυμπούσε στην προσπάθειά του να βγει στην στεριά! Στο βίντεο που τράβηξε φαίνονται πεντακάθαρα οι κινήσεις του ερπετού που κολυμπούσε… με θέα… την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Κάποια στιγμή το φίδι βγήκε στην παραλία. Οι λουόμενοι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

    Οι σκηνές πανικού πραγματικά κυριάρχησαν στην παραλία στη θέα του «λουόμενου» ερπετού! Θα πρέπει να τονίσουμε πως όλα τα φίδια κολυμπούν κουνώντας το σώμα τους σε σχήμα κύματος, σχηματίζοντας το λατινικό γράμμα “S”. Είναι η ίδια κίνηση που κάνουν όταν κινούνται πάνω σε λείες επιφάνειες. Κάνοντας την κίνηση “S” λοιπόν ασκούν δύναμη προς τα πίσω, κάτι που τα βοηθά να κινούνται προς τα εμπρός.

    Επίσης, όπως έχουμε επισημάνει συνολικά τα φίδια δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο νομίζουμε. Ακόμα και τα πιο επιθετικά φίδια θα αποφύγουν αν μπορούν να επιτεθούν σε άνθρωπο, εκτός αν νιώσουν ότι έχουν εγκλωβιστεί και ακόμα και τότε, προειδοποιούν πρώτα και μετά επιτίθενται. Το 80% των φιδιών δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους, ακόμα κι αν τους δαγκώσουν. Στην Ελλάδα μόνο η οχιά είναι δηλητηριώδες φίδι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αλλά και πάλι αν το θύμα λάβει αντιοφικό ορό (ακόμη και ώρα μετά) θα επιβιώσει και θα αναρρώσει. Όπως ο 50χρονος από την περιοχή του Ερυμάνθου που τον δάγκωσε οχιά όταν πήγε να φορέσει την πλαστική του μπότα (το φίδι είχε βρει καταφύγιο μέσα στην μπότα). Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πλέον είναι καλά στην υγεία του αν και παρέμεινε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» για νοσηλεία… μία εβδομάδα!

    Πηγή: Gnomip.gr

  • Βόλος: Φίδι δάγκωσε γυναίκα την ώρα που κολυμπούσε
    Βόλος: Φίδι δάγκωσε γυναίκα την ώρα που κολυμπούσε

    Τον απόλυτο τρόμο έζησε γυναίκα σε παραλία του Βόλου το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ κολυμπούσε. Φίδι φαίνεται να τη δάγκωσε με αποτέλεσμα να μελανιάσει και να πρηστεί το σημείο.

    Πώς έγινε

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το thenewspaper.gr τη γυναίκα δάγκωσε φίδι, το οποίο βρισκόταν μέσα στο νερό, την ώρα που κολυμπούσε μαζί με άλλους στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου.

    Το φίδι βρισκόταν σε ρηχά νερά ενώ το πόδι της 40χρονης που δέχθηκε το δάγκωμα μελάνιασε και πρήστηκε, ενώ ήταν εμφανείς δύο μικρές τρύπες.

    Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒειδοποιήθηκε και έφτασε στο σημείο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Στις Αρχές επικρατεί προβληματισμός, αν το γεγονός είναι τυχαίο ή αν συνδέεται με τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και το οργανικό φορτίο που έπεσε στον Παγασητικό από το Πήλιο και την Κάρλα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φίδι 200 κιλά και 8 μέτρα βρέθηκε στον Αμαζόνιο – Το βίντεο που τράβηξαν επιστήμονες
    Φίδι 200 κιλά και 8 μέτρα βρέθηκε στον Αμαζόνιο – Το βίντεο που τράβηξαν επιστήμονες

    Το μεγαλύτερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ - Δείτε τη στιγμή που κολυμπούν μαζί με αυτόν τον γίγαντα της φύσης

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο, στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Πρόκειται για ένα γιγάντιο ανακόντα. Βρέθηκε πρόσφατα από έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή άγριας ζωής, τον καθηγητή Φρικ Βονκ, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του National Geographic.

    Το τεράστιο ανακόντα έχει μήκος 8 μέτρα, ζυγίζει 200 κιλά και το κεφάλι του έχει το ίδιο μέγεθος με του ανθρώπου. Είναι το μακρύτερο και συνάμα το βαρύτερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Επιστήμονες κολύμπησαν μαζί με έναν από τους μεγαλύτερους γίγαντες του σημερινού ζωικού μας βασιλείου

    Βρέθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά του National Geographics «Pole to Pole», του Disney+, με τον Γουίλ Σμιθ. Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία «Eunectes akayima», που σημαίνει το βόρειο πράσινο ανακόντα.

    Σ’ ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Instagram, ο καθηγητής Βονκ φαίνεται να κολυμπάει άφοβα δίπλα στο τεράστιο ανακόντα, επιδεικνύοντας την ανακάλυψή του.

    «Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ανακόντα που έχω δει ποτέ, παχύ όσο ένα ελαστικό αυτοκινήτου, με 8 μέτρα μήκος και πάνω από 200 κιλά βάρος – με κεφάλι τόσο μεγάλο όσο είναι το κεφάλι μου. Απόλυτο δέος και θαυμασμός γ’ αυτό τη θηρίο», γράφει στη λεζάντα του βίντεο.

    Το βίντεο με το μεγαλύτερο φίδι όλων των εποχών:

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανακόντα συχνά κινούνται πιο γρήγορα από το θήραμά τους και χρησιμοποιούν το δυνατό σώμα τους για να τα πνίξουν και να τα καταπιούν ολόκληρα.

    Πριν από την παραπάνω ανακάλυψη, πιστευόταν ότι ο Αμαζόνιος φιλοξενούσε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα, γνωστό και ως γιγαντιαίο ανακόντα. Ωστόσο, ο Δρ. Βονκ και η ομάδα του, μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από 9 χώρες, διαπίστωσαν ότι το βόρειο πράσινο ανακόντα είναι ένα εντελώς ξεχωριστό είδος από το πράσινο ανακόντα.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Stuti .....: https://www.pexels.com/el-gr/photo/18876661/
  • Πάτρα: Στο νοσοκομείο 37χρονος μετά από… μάχη με φίδι
    Πάτρα: Στο νοσοκομείο 37χρονος μετά από… μάχη με φίδι

    Ο άνδρας αυτοτραυματίστηκε στη προσπάθεια του να το σκοτώσει

    Αντιμέτωπος με ένα φίδι βρέθηκε ένας 37χρονος στη Πάτρα. Ο 37χρονος καθάριζε ξερά χόρτα σε οικόπεδο στην οδό Ακρωτηρίου, όταν ήρθε αντιμέτωπος με το φίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπιασε το φίδι και άρχισε να το χτυπά με ένα αντικείμενο για να το σκοτώσει.

    Στη προσπάθεια αυτή ο 37χρονος αυτοτραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί αρτηριακή αιμορραγία. Στο σημείο έφθασε άμεσα διασώστης δικυκλιστής του ΕΚΑΒ, ο οποίος κατάφερε να του σταματήσει την αιμορραγία και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο.

    Ο 37χρονος δεν μπόρεσε να διευκρινίσει αν στη διάρκεια του περιστατικού τον δάγκωσε το φίδι.

    Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένα αγοράκι 3,5 ετών μετά από δάγκωμα φιδιού ενώ έπαιζε σε αυλή ταβέρνας.

    Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει φίδι

    Σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί δάγκωμα από φίδι, οι ειδικοί αρχικά συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό, καθώς υπάρχει χρόνος.

    Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:

    Όχι περπάτημα.

    Καθησυχασμός του θύματος.

    Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.

    Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.

    Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.

    Όχι πάγος στο τραύμα.

    Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.

    Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

    Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.

    Διακομιδή στο νοσοκομείο.

    Πηγή: in.gr

    Photo by Duncan Sanchez on Unsplash
  • Δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας συμβεί
    Δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας συμβεί

    Τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι και μάλιστα από ένα από τα πλέον δηλητηριώδη στη χώρα μας, την οχιά - Ενημερωθείτε

    Το τελευταίο περιστατικό δαγκώματος από οχιά είχε σαν αποτέλεσμα ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων ετών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το μικρό κορίτσι δαγκώθηκε στο χέρι από φίδι, πιθανόν οχιά, σε χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βόλο. Το κοριτσάκι έπαιζε έξω από την εκκλησία του χωριού, όπου είχε πάει με τη γιαγιά του κι ανάμεσα στις πευκοβελόνες που έπαιζε, βρισκόταν κουλουριασμένο το φίδι. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν δεκάδες είδη φιδιών από τα οποία η οχιά, ο σαπίτης και το αγιόφιδο είναι δηλητηριώδη.

    Υπενθυμίζεται επίσης το περιστατικό με την 43χρονη εθελόντρια ερπετολόγο που υπέστη αναφυλακτικό σοκ μετά από δάγκωμα οχιάς όταν πήγε να απομακρύνει το φίδι από σχολείο της Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα, ελάχιστα λεπτά μετά το δάγκωμα που δέχθηκε από το δηλητηριώδες φίδι, υπέστη αναφυλακτικό σοκ και διασωληνώθηκε άμεσα από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο.

    Είναι φυσικό αυτές οι ειδήσεις να γεννούν μεγάλη ανησυχία για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχουμε σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι. Οι ειδικοί του Metropolitan Hospital μας ενημερώνουν για όσα μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι καθώς και όσα πρέπει να αποφύγουμε για το καλό μας.

    Δάγκωμα φιδιού: τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

    Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η γνώση ότι: οι οχιές στην Ελλάδα δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και ότι το δηλητήριό τους έχει κυτταρολυτική και όχι νευροτοξική δράση όπως π.χ. το δηλητήριο της κόμπρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για μεταφορά σε νοσοκομείο (χρειάζονται κάποια 24ωρα χωρίς νοσηλεία για να χάσει κάποιος τη ζωή του μετά από δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα).

    Επιπλέον, ο πανικός αυξάνει την πιθανότητα μιας λανθασμένης αντίδρασης που θα επιβαρύνει την κατάσταση αλλά και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι που με τη σειρά του επιταχύνει την κυκλοφορία του δηλητηρίου, αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

    Ελέγξτε το δάγκωμα: το δάγκωμα της οχιάς αφήνει διπλή πληγή με δύο «παράλληλα» χαρακτηριστικά σημάδια. Ωστόσο, αυτό αφορά περισσότερο τους ειδικούς στο θέμα επιστήμονες και τους καλώς γνωρίζοντες, οπότε ακόμα και αν δεν δείτε τα σημάδια μη ρισκάρετε, ακολουθήστε τη διαδικασία βήμα-βήμα.

    -Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ρούχο θα μπορούσε να είναι σε επαφή με την περιοχή του δαγκώματος όσο αυτή πρήζεται (θα πρηστεί σε κάθε περίπτωση).
    -Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο και πιο χαμηλά από το ύψος της καρδιάς. Μην αρχίσετε να τρέχετε σε αναζήτηση βοήθειας. Καλέστε βοήθεια και περιμένετε να έρθει ή ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.
    -Μην πειράζετε το σημείο του δαγκώματος, μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα γύρω από αυτό και μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να ρουφήξετε το δηλητήριο.
    -Μην πιέζετε την περιοχή του δαγκώματος, μη βάζετε πάγο στο δάγκωμα, μη δένετε το δαγκωμένο μέλος, μην παίρνετε (και μη δίνετε) παυσίπονα −με εξαίρεση την παρακεταμόλη−, μη χρησιμοποιείτε αλκοόλ.

    Απευθυνθείτε σε νοσοκομειακή δομή, έχοντας τηρήσει όλα τα παραπάνω. Έχετε δε υπόψη ότι οι οδηγίες αυτές είναι οι ίδιες και για την περίπτωση που θύμα του δαγκώματος είναι το κατοικίδιό σας: θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις ακολουθήσετε και να το μεταφέρετε σε κτηνίατρο.

    Καλό θα είναι να θυμάστε ότι:

    Τα φίδια είναι δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, οι οχιές δεν «συμπαθούν» τις υψηλές θερμοκρασίες (παρόλο που την άνοιξη μπορεί να τις δούμε να «λιάζονται»), οπότε τους καλοκαιρινούς μήνες δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Σε περίπτωση συναπαντήματος με άνθρωπο οι οχιές, που είναι «αργοκίνητα» φίδια, μένουν ακίνητες προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτές.

    Αν νιώσουν πως έγιναν αντιληπτές, πρώτα θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε περίπτωση που νιώσουν απειλητική παρουσία τόσο κοντά τους ώστε να μην μπορούν να φύγουν συρίζουν (παράγουν χαρακτηριστικό ήχο) δυνατά, κουλουριάζονται σε θέση άμυνας και ετοιμάζονται να δαγκώσουν.

    Πριν το καλοκαίρι όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά: συγκεκριμένα την άνοιξη οι οχιές δεν υποχωρούν/φεύγουν εύκολα, επιτίθενται πιο εύκολα αν ενοχληθούν/φοβηθούν και το δηλητήριό τους είναι πιο τοξικό από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου.

    Επίσης, να θυμάστε ότι όλα τα φίδια και φυσικά οι οχιές, παρά την αρνητική ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει και τις φοβίες που τα αφορούν, είναι πολύτιμα για την ισορροπία των οικοσυστημάτων στα οποία συμμετέχουν και στο δηλητήριό τους −ας σημειωθεί ότι και τα μη δηλητηριώδη φίδια παράγουν δηλητήριο αλλά σε μικρότερες ποσότητες και δεν μπορούν να το διοχετεύσουν με το δάγκωμά τους− διαθέτουν ουσίες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη φαρμακευτική βιομηχανία και να γίνουν οροί ή φάρμακα για να σώσουν ζωές, πολύ περισσότερες μάλιστα από αυτές που φοβόμαστε ότι μπορεί να αφαιρέσουν ή αυτές που πραγματικά αφαιρούν (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 έως και το 2014, 6 άνθρωποι πέθαναν από δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα, και αυτά λόγω βεβαρημένης υγείας).

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φίδια: Στην Αμαλιάδα καταγράφονται τα περισσότερα δαγκώματα
    Φίδια: Στην Αμαλιάδα καταγράφονται τα περισσότερα δαγκώματα

    Πόσες δόσεις αντιοφικού ορού (αντίδοτο) υπάρχουν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του δαγκώματος από φίδι, πότε θα έρθουν νέες παρτίδες. Ποια περιοχή της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ στα δαγκώματα φιδιού.

    Δικαιολογημένη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την ανησυχία που επικρατεί με τη συχνή εμφάνιση φιδιών την τελευταία εβδομάδα, σε αστικές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η χώρα μας έχει επάρκεια αντιοφικών ορών, οι οποίοι αποτελούν αντίδοτα για το δηλητήριο του φιδιού.

    «Υπάρχουν τουλάχιστον 120 διαθέσιμες δόσεις αντιοφικού ορού από πέρυσι και είναι διαθέσιμες για άμεση χορήγηση», εξηγεί στο New 24/7 o Διονύσης Σγούρας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες του αντιδότου στη χώρα μας.

    Μάλιστα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, οι δόσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2025, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χορήγηση τους στους πολίτες που θα τις χρειαστούν.

    Επιπλέον, το Ινστιτούτο Παστέρ, έχει προβλέψει εγκαίρως για τον διαγωνισμό προμήθειας των 400 δόσεων αντιοφικών ορών που προβλέπονται να υπάρχουν στη χώρα μας κάθε χρόνο.

    «Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ζητήσει από την εταιρεία που τον κέρδισε κατακυρωτικά έγγραφα και αρχές Ιουνίου θα υπογραφεί και η σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι 400 δόσεις θα είναι άμεσα διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες και θα διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα», λέει στο NEWS 24/7 η Αλεξάνδρα Χουσάκου από το Ινστιτούτο Παστέρ, υπεύθυνη της προκήρυξης για τον διαγωνισμό προμηθειών.

    Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα η χώρα μας θα παραλάβει 400 δόσεις. Η κάθε μία κοστίζει περίπου 970 ευρώ.

    Ο λόγος που πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στις προμήθειες

    Ο διαγωνισμός για αντιοφικό ορό που είχε κάνει πέρυσι το Ινστιτούτο Παστέρ είναι αποβεί άγονος, καθώς δεν υπήρχε επάρκεια του αντιδότου σε όλη την Ευρώπη.

    «Το φαινόμενο οφειλόταν στο ότι η φαρμακευτική εταιρεία (Sanofi) που παρήγαγε τον ορό, αποφάσισε να σταματήσει τις διαδικασίες παραγωγής και να δώσει τα δικαιώματα σε μία βρετανική εταιρεία. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις της, η εταιρεία αυτή δεν κατάφερε να παράξει αρκετό αντίδοτο για να καλύψει την ευρωπαϊκή αγορά. Ως εκ τούτου, κινήθηκε διαφορετική διαδικασία και καταφέραμε να προμηθευτούμε όλες τις απαραίτητες δόσεις μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», λέει ο κ. Σγούρας.

    Ωστόσο, και πάλι υπήρχε επάρκεια από τα προηγούμενα χρόνια και έτσι πέρυσι δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή από δάγκωμα φιδιού.

    Ποιοι θα πρέπει να κάνουν αντιοφικό ορό

    Τα 9 στα 10 δαγκώματα φιδιού στη χώρα μας δεν γίνονται από δηλητηριώδες φίδι.

    Ωστόσο, επειδή όταν κάποιος που δαγκώνεται από φίδι είναι φυσικό να πανικοβληθεί και ούτε θα κοιτάξει τα χαρακτηριστικά του φιδιού για να τα περιγράψει στον γιατρό, ούτε θα κυνηγήσει το φίδι για να το πάρει μαζί του στο νοσοκομείο, ο ορός χορηγείται προληπτικά σε όλους όσους τους έχει δαγκώσει φίδι.

    Υπάρχουν οροί οι οποίοι χορηγούνται ενδοφλέβια με ορό και αυτοί που χορηγούνται ενδομυϊκά.

    Στη χώρα μας οι οροί χορηγούνται ενδομυϊκά (στο μπούτι ή στον γλουτό).

    Οι γιατροί προτιμούν τα αντίδοτα που χορηγούνται μέσω ορού και ενδοφλέβια, διότι μπορεί να έχουν για κάποιους σοβαρές παρενέργειες.

    Και στην περίπτωση που γίνεται αργή χορήγηση, μπορούν και να τη διακόψουν.

    Ωστόσο, για τα φίδια που υπάρχουν στη χώρα μας, ο μόνος ορός που υπάρχει διαθέσιμος, είναι αυτός που χορηγείται ενδομυϊκά.

    Σε ποια περιοχή της χώρας καταγράφονται τα περισσότερα δαγκώματα φιδιού

    Παρόλου που τα δαγκώματα φιδιού δεν είναι συχνά στη χώρα μας, υπάρχει μία περιοχή όπου κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες δαγκώματα φιδιού.

    Πρόκειται για την Αμαλιάδα του νομού Ηλείας.

    Στην περιοχή αυτή τα δαγκώματα είναι συχνά στους εργάτες Γης και κυρίως σε αυτούς που συλλέγουν φράουλες.

    Τα συμπτώματα από το δάγκωμα οχιάς

    Το πιο κοινό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι οι οχιά. Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

    Στα τοπικά συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος, οίδημα (πρήξιμο), μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες.

    Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.

    Και στα τα γενικευμένα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά.

    Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις.

    Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

    Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνο είναι το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο αποτελεί τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

    Λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τηλεφωνικό κέντρο (2107793777) για πληροφορίες και οδηγίες.

    Πηγή: news247.gr - Φωτογραφία: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΒΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch