Φαινόμενο της εποχής κάθε χρόνο είναι οι φωτιές στην περιοχή του Κακοταρίου και των Τσίπιανων και γενικότερα στις πλαγιές του Ερυμάνθου. Φωτιές που κύριο στόχο έχουν να δημιουργήσουν νέα βοσκοτόπια - σύμφωνα με τους γνώστες της κατάστασης που κρατάει χρόνια στην περιοχή.
Τις δύο τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές που προκάλεσαν την μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η μια το μεσημέρι της Δευτέρας στα Τσίπιανα, σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, στο “αλπικό” τμήμα του Ερυμάνθου, πάνω από τα ελατοδάση. Η φωτιά έκαψε εκεί περίπου τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έφτασαν εκεί μετά από πεζοπορία μιας ώρας, μιας και λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν υπήρχε δυνατότητα να φτάσουν εκεί οχήματα.
Την επόμενη ημέρα, χθες, ξέσπασαν δύο ακόμα πυρκαγιές στις πλαγιές του Ερυμάνθου. Η μια την περιοχή της μονής των Νοτενών και η δεύτερη και μεγαλύτερη στο τμήμα ανάμεσα στο Κακοτάρι και τα Τσίπιανα, στα “Ντινέικα”.
Στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά 71 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη τύπου PZL και 1 αεροσκάφος τύπου Canadair. Επικεφαλής του συντονισμού του έργου κατάσβεσης ήταν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Ταξίαρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος μαζι με τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου Δημήτρη Αντωνάκη και τον διοικητή της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστα Χριπάτσιο.
Συνολικά έγιναν στάχτη 20 στρέμματα δασικής έκτασης με ασφάκες, σπαρτά και χαμηλήν βλάστηση.
Κλήσεις για καταθέσεις
Κάθε χρόνο όπως είπαμε το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή επαναλαμβάνεται. Και κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί για καταθέσεις και ενημέρωση τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής καθώς και κτηνοτρόφους. Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και αυτή τη φορά, στο πλαίσιο και της διερεύνησης από το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. των πυρκαγιών αυτών.