Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 15:07

Η φύση ζωγραφίζει πάνω από την πόλη...

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η φύση ζωγραφίζει πάνω από την πόλη του Πύργου...

Το διπλό ουράνιο τόξο βγήκε για λίγο και πολύ γρήγορα χάθηκε.

Μια άκρη την τελευταία στιγμή έγινε έντονη και τα χρώματα "έγραψαν" πάνω από την πόλη...

ggggg 1

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 16:15

Σχετικά Άρθρα

  • Εντυπωσιακό θέαμα στις ΗΠΑ: Ουράνιο τόξο και ανεμοστρόβιλος την ίδια στιγμή (video)
    Εντυπωσιακό θέαμα στις ΗΠΑ: Ουράνιο τόξο και ανεμοστρόβιλος την ίδια στιγμή (video)

    Μια σπάνια εντυπωσιακή στιγμή απαθανατίστηκε στην Ντακόντα των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, απογευματινές καταιγίδες δημιούργησαν ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς ανεμοστρόβιλος σχηματίστηκε σε κοντινή απόσταση από ουράνιο τόξο.

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας απαθανάτισε το σπάνιο θέαμα αφότου οι καταιγίδες πέρασαν από την περιοχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, αλλά ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες
    Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες

    Η εμφάνιση ενός ουράνιου τόξου, μετά τη βρόχη, είναι πάντα εντυπωσιακή και έτσι οι επιστήμονες απαντούν γιατί από αυτό λείπουν ορισμένα χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το γκρι.

    Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Ιανουάριο, αλλά ακόμα και η βροχή δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο κατά τον φετινό χειμώνα. Επομένως, το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά την καταιγίδα, είναι ακόμα πιο σπάνιο, αν και για να το δει κάποιος, πρέπει οι συνθήκες να είναι τέλειες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση του «The Conversation», για να δει κάποιος ένα ουράνιο τόξο, χρειάζονται μερικά σταγονίδια νερού στον αέρα – όπως η βροχή ή ακόμα και η ομίχλη – και απαιτείται ο Ήλιος να είναι πίσω μας και αρκετά χαμηλά ως προς το έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή το ουράνιο τόξο δημιουργείται από το φως που περνάει μέσα από σταγονίδια νερού.

    Επισημαίνεται ότι το φως που προέρχεται από τον Ήλιο, μας φαίνεται λευκό, αλλά το λευκό φως που βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα μείγμα διαφορετικών χρωμάτων. Όταν το φως περνάει μέσα από μία σταγόνα βροχής, αυτά τα χρώματα μπορούν να διαχωριστούν.

    Τα κύματα του φωτός και πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο

    Δεν το καταλαβαίνετε αν το κοιτάξετε, αλλά το φως ταξιδεύει σε κύματα, όπως τα κύματα που κινούνται στον ωκεανό. Καθένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου έχει αυτό που ονομάζεται διαφορετικό «μήκος κύματος». Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των κορυφών του κύματος έχει διαφορετικό μήκος για κάθε χρώμα. Με άλλα λόγια, τα χρώματα, από το ιώδες με το μικρότερο μήκος κύματος έως το κόκκινο με το μεγαλύτερο μήκος κύματος, ονομάζονται «ορατό φάσμα».

    ουράνιο τόξο, φάσμα ορατού φως, φως
    Πηγή: Wikimedia Commons

    Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν περισσότερο με σφαιρίδια παρά με τις σταγόνες που συχνά σχεδιάζουμε. Όταν το φως πέφτει σε ένα από αυτά τα σφαιρίδια νερού, το φως μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «διάθλαση».

    Καθένα από τα διαφορετικά μήκη κύματος διαθλάται κατά ελαφρώς διαφορετική ποσότητα. Αν το φως χτυπήσει τη σταγόνα βροχής υπό τη σωστή γωνία, η διάθλαση διαχωρίζει τα μήκη κύματος στα διαφορετικά τους χρώματα. Καθώς αρκετό φως διαθλάται μέσα από πολλές σταγόνες βροχής, βλέπουμε αυτά τα χρώματα ως ουράνιο τόξο στον ουρανό. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματα καθορίζεται από το πόσο μεγάλο είναι το μήκος κύματός τους. Όταν μαθαίνουμε για το ουράνιο τόξο, διδασκόμαστε ότι υπάρχουν σε αυτό επτά χρώματα, τα οποία είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το ιώδες και το βιολετί, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

    Ο τρόπος που δημιουργούνται τα χρώματα σε ένα ουράνιο τόξο

    Πάντως, τα διάφορα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πού τελειώνει το ένα χρώμα και πού αρχίζει το άλλο, καθώς υπάρχουν και άλλα χρώματα ανάμεσά τους, όπως το τιρκουάζ ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο.

    Το μπλε και το πράσινο βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό φάσμα, γι' αυτό και βλέπουμε το τιρκουάζ στο σημείο που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ορισμένα χρώματα, όμως, είναι μείγματα χρωμάτων που δεν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο φάσμα.

    Επί παραδείγματι, το καφέ προκύπτει από τη μείξη κόκκινου και πράσινου χρώματος, αλλά οι κόκκινες και οι πράσινες ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν είναι η μία δίπλα στην άλλη, οπότε δεν τις βλέπουμε να αναμειγνύονται για να σχηματίσουν το καφέ. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα χρώματα που είναι μείγματα, μιας και αν οι χρωματικές ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν επικαλύπτονται, τότε δεν μπορούν να αναμειχθούν.

    Γιατί δεν βλέπουμε ποτέ το λευκό, το γκρι και το μαύρο στο ουράνιο τόξο

    Υπάρχουν, όμως, και δύο χρώματα που δεν θα δούμε ποτέ σε ένα ουράνιο τόξο – το μαύρο και το λευκό. Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος, δηλαδή είναι αυτό που βλέπουμε όταν δεν υπάρχει καθόλου φως. Από την άλλη πλευρά, το λευκό είναι ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων μαζί. Όταν το φως διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής, διαχωρίζει το λευκό φως στο ορατό φάσμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον λευκό.

    Το γκρι είναι ένα μείγμα μαύρου και λευκού και καθώς δεν μπορούμε ποτέ να δούμε ούτε το μαύρο ούτε και το λευκό σε ένα ουράνιο τόξο, δεν μπορούμε επίσης να δούμε και χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξή τους. Επομέμως, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ουράνιο τόξο, προσέξτε πόσα χρώματα μπορείτε να εντοπίσετε σε αυτό, αλλά και τα χρώματα που δεν μπορείτε να δείτε.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Kanenori από το Pixabay

  • Εκπληκτική φωτογραφία: Κατέγραψε κεραυνό κάτω από διπλό ουράνιο τόξο!
    Εκπληκτική φωτογραφία: Κατέγραψε κεραυνό κάτω από διπλό ουράνιο τόξο!

    Ο Jason Rinehart ασκεί τη φωτογραφική τέχνη του έχοντας έδρα την πόλη Buchanan στην Πολιτεία της Βιρτζίνια και είναι παθιασμένος με το να αιχμαλωτίζει με τον φακό του το φυσικό φως στις καταιγίδες. Πριν λίγο καιρό τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία: ένας κεραυνός, ακριβώς στο κέντρο, κάτω από ένα διπλό ουράνιο τόξο.

    Τι λέει ο φωτογράφος

    Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

    «Ζω σε ένα πολύ ειδικό και μοναδικό μέρος για να αιχμαλωτίζω τη μητέρα φύση στα καλύτερά της, με εύκολη πρόσβαση σε πολλές υψηλές πλεονεκτικές θέσεις στις οποίες άλλοι φωτογράφοι σε άλλες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση, συν το ότι ζω μέσα στα Blue Ridge Mountains της Βιρτζίνια» είπε, μιλώντας στο PetaPixel.

    Εκείνη την ημέρα κατευθυνόταν προς το σπίτι του παρακολουθώντας τους μετεωρολογικούς χάρτες και παρατήρησε ότι μια καταιγίδα κατευθυνόταν προς το μέρος του και θα ξεσπούσε το ηλιοβασίλεμα. Αφότου σταμάτησε στο σπίτι του για να πάρει τον εξοπλισμό του, κινήθηκε προς το αγαπημένο του σημείο στην οροσειρά και οι προβλέψεις του επιβεβαιώθηκαν.

    «Από την πρώτη στιγμή, καθώς το ουράνιο τόξο άρχισε να γίνεται μεγαλύτερο στον ουρανό, ήξερα ότι αυτό θα ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Έχω αιχμαλωτίσει ουράνια τόξα στο παρελθόν στον αυτοκινητόδρομο, αλλά ποτέ ένα τόσο φωτεινό και έντονο όσο αυτό. Το χρώμα ήταν κάτι που άξιζε να δεις, σου έκοβε την ανάσα, και όντας φωτογράφος, ξέροντας ότι αιχμαλώτισες κάτι τόσο ιδιαίτερο είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι σε αυτές τις συνθήκες και στιγμές δεν χρειάζονται λόγια επειδή τώρα η φωτογραφία αφηγείται την ιστορία» εξήγησε. «Το επόμενο πράγμα που συνέβη ήταν αυτός ο κεραυνός να πέφτει από τον ουρανό, τόσο τέλεια καδραρισμένος μέσα σε αυτό το όμορφο ουράνιο τόξο που το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να χαμογελάσω μόλις άκουσα το κλείστρο μου να πέφτει, ξέροντας ότι είχα αιχμαλωτίσει ακριβώς αυτό στο οποίο είχα επενδύσει τόσο χρόνο και ενέργεια» εξομολογήθηκε.

    «Είναι όμορφο να είσαι αρκετά παθιασμένος με κάτι ώστε να μοιράζεσαι με τον κόσμο ένα δώρο. Αυτές είναι οι στιγμές που δεν μπορώ παρά να νιώθω ότι ζω» παραδέχθηκε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σπάνιο ψάρι στα χρώματα του ουράνιου τόξου ανακαλύφθηκε στις Μαλδίβες
    Σπάνιο ψάρι στα χρώματα του ουράνιου τόξου ανακαλύφθηκε στις Μαλδίβες

    Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa

    Ένα εντυπωσιακό είδος ψαριού ανακαλύφθηκε σε έναν από τους αποκαλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους στον Ινδικό Ωκεανό στη θαλάσσια περιοχή Chagos περίπου χίλια χλμ. μακριά από τις Μαλδίβες.

    Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa.

    Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας των Μαλδίβων.

    «Μέχρι σήμερα οι ερευνητικές αποστολές στις Μαλδίβες δεν συνεργάζονταν με ντόπιους επιστήμονες και οι ανακαλύψεις που γίνονταν εδώ είχαν πάντοτε ξένη σφραγίδα» αναφέρει ο Αχμέντ Νατζίμπ, βιολόγος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών των Μαλδίβων (MMRI) που ονόμασε το είδος.

    «Το να συμμετέχω σε κάτι για πρώτη φορά ήταν πραγματικά συναρπαστικό, ειδικά έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω μαζί με κορυφαίους ιχθυολόγους σε ένα τόσο κομψό και όμορφο είδος», σημείωσε σε δελτίο Τύπου.

    Το συγκεκριμένο ψάρι ζει στη «ζώνη του φωτός» των ωκεανών, πάνω από τα 200 μέτρα. Η ύπαρξή του είχε γίνει γνωστή πριν από αρκετά χρόνια αλλά οι ειδικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα γνωστό είδος και δεν το είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα.

    New-to-science Rose-Veiled Fairy Wrasse (Cirrhilabrus finifenmaa), from the Maldives! #newspeciesalert https://t.co/xvc6EoJdfo

    — FishBase (@FishBaseProject) March 10, 2022
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο