Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa
Ένα εντυπωσιακό είδος ψαριού ανακαλύφθηκε σε έναν από τους αποκαλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους στον Ινδικό Ωκεανό στη θαλάσσια περιοχή Chagos περίπου χίλια χλμ. μακριά από τις Μαλδίβες.
Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa.
Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας των Μαλδίβων.
«Μέχρι σήμερα οι ερευνητικές αποστολές στις Μαλδίβες δεν συνεργάζονταν με ντόπιους επιστήμονες και οι ανακαλύψεις που γίνονταν εδώ είχαν πάντοτε ξένη σφραγίδα» αναφέρει ο Αχμέντ Νατζίμπ, βιολόγος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών των Μαλδίβων (MMRI) που ονόμασε το είδος.
«Το να συμμετέχω σε κάτι για πρώτη φορά ήταν πραγματικά συναρπαστικό, ειδικά έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω μαζί με κορυφαίους ιχθυολόγους σε ένα τόσο κομψό και όμορφο είδος», σημείωσε σε δελτίο Τύπου.
Το συγκεκριμένο ψάρι ζει στη «ζώνη του φωτός» των ωκεανών, πάνω από τα 200 μέτρα. Η ύπαρξή του είχε γίνει γνωστή πριν από αρκετά χρόνια αλλά οι ειδικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα γνωστό είδος και δεν το είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα.
New-to-science Rose-Veiled Fairy Wrasse (Cirrhilabrus finifenmaa), from the Maldives! #newspeciesalert https://t.co/xvc6EoJdfo
— FishBase (@FishBaseProject) March 10, 2022