Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 22:59

Σπάνιο ψάρι στα χρώματα του ουράνιου τόξου ανακαλύφθηκε στις Μαλδίβες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa

Ένα εντυπωσιακό είδος ψαριού ανακαλύφθηκε σε έναν από τους αποκαλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους στον Ινδικό Ωκεανό στη θαλάσσια περιοχή Chagos περίπου χίλια χλμ. μακριά από τις Μαλδίβες.

Το ψάρι που έχει χρώματα ουράνιου τόξου, έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας των Μαλδίβων.

«Μέχρι σήμερα οι ερευνητικές αποστολές στις Μαλδίβες δεν συνεργάζονταν με ντόπιους επιστήμονες και οι ανακαλύψεις που γίνονταν εδώ είχαν πάντοτε ξένη σφραγίδα» αναφέρει ο Αχμέντ Νατζίμπ, βιολόγος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών των Μαλδίβων (MMRI) που ονόμασε το είδος.

«Το να συμμετέχω σε κάτι για πρώτη φορά ήταν πραγματικά συναρπαστικό, ειδικά έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω μαζί με κορυφαίους ιχθυολόγους σε ένα τόσο κομψό και όμορφο είδος», σημείωσε σε δελτίο Τύπου.

Το συγκεκριμένο ψάρι ζει στη «ζώνη του φωτός» των ωκεανών, πάνω από τα 200 μέτρα. Η ύπαρξή του είχε γίνει γνωστή πριν από αρκετά χρόνια αλλά οι ειδικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα γνωστό είδος και δεν το είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα.

New-to-science Rose-Veiled Fairy Wrasse (Cirrhilabrus finifenmaa), from the Maldives! #newspeciesalert https://t.co/xvc6EoJdfo

— FishBase (@FishBaseProject) March 10, 2022
Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 20:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πάσχα: Γιατί την Κυριακή των Βαΐων είθισται να τρώμε ψάρι
    Πάσχα: Γιατί την Κυριακή των Βαΐων είθισται να τρώμε ψάρι

    Η κατανάλωσή του αποτελεί εξαίρεση μέσα στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου οι πιστοί δεν επιτρέπεται να τρώνε κρέας

    Μέσα στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου οι πιστοί δεν επιτρέπεται να τρώνε κρέας, εξαίρεση αποτελεί το ψάρι το οποίο επιτρέπεται να καταναλωθεί και μάλιστα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεσημεριανό τραπέζι την Κυριακή των Βαΐων.

    Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ψάρι επιτρέπεται να τρώμε δύο φορές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων

    Όπως λέει και το παιδικό τραγούδι, «βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!». Το σύνηθες πιάτο για σήμερα είναι μπακαλιάρος-σκορδαλιά, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ψάρι είναι κατάλληλο.

    Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μετάβασης στη Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών του Χριστού και την κορύφωση της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

    Την Κυριακή των Βαΐων – η προηγούμενη της Ανάστασης – εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάϊα ή βάγια, δηλαδή κλαδιά από φοίνικες και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

    Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ψάρι επιτρέπεται να τρώμε δύο φορές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

    Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ίσως είναι η αυστηρότερη νηστεία του ορθόδοξου δόγματος. Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων οπότε αρχίζουν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην εκκλησία, και κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, που κάποιοι δεν τρώνε ούτε λάδι.

    Αρχικά, η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, αλλά στη διάρκεια των ετών προσαρμόστηκαν στον χαρμόσυνο χαρακτήρα της εορτής του Πάσχα.

    Πηγή: in.gr - Photo by Karl Callwood on Unsplash

  • Ψάρι «σκάει» στο πρόσωπο Νορβηγού δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια live μετάδοσης - Viral βίντεο
    σε Viral
    Ψάρι «σκάει» στο πρόσωπο Νορβηγού δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια live μετάδοσης - Viral βίντεο

    Ο δημοσιογράφος μετέδιδε ρεπορτάζ για τον καιρό στο Κρίστιανσουντ με φόντο τη μανιασμένη θάλασσα, όταν ξαφνικά ένα ψάρι πετάγεται από το πουθενά και τον χτυπάει στο πρόσωπο

    Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει έναν Νορβηγό δημοσιογράφο να δέχεται χτύπημα από ψάρι ενώ κάνει ρεπορτάζ για την κακοκαιρία.

    Το περιστατικό έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ο δημοσιογράφος μετέδιδε ρεπορτάζ για τον καιρό στο Κρίστιανσουντ με φόντο τη μανιασμένη θάλασσα, όταν ξαφνικά ένα ψάρι πετάγεται από το πουθενά και τον χτυπάει στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σκοντάψει προς τα πίσω και να πέσει στα βράχια.

    Όπως ακούγεται και στο βίντεο, ο ρεπόρτερ τρομαγμένος βγάζει μία κραυγή, ενώ ένα τεράστιο κύμα παραλίγο να τον παρασύρει.

    Ο εικονολήπτης, ο οποίος κατέγραψε τη viral στιγμή, μόλις αντιλήφθηκε ότι ο δημοσιογράφος είναι καλά, ξέσπασε σε γέλια, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο απρόσμενο γεγονός θα εκτυλισσόταν μπροστά του.

    Δείτε το βίντεο:

    @accuweather A reporter takes a fish to the face before being nearly swept away by a large wave during a storm in Norway. 🌊🐟⁣ ⁣ #Norway #reporter #news #storm #funny #fish #ocean #Kristiansund #weather #surf ♬ original sound - AccuWeather

    Πηγή: Protothema.gr

  • Εντυπωσιακό θέαμα στις ΗΠΑ: Ουράνιο τόξο και ανεμοστρόβιλος την ίδια στιγμή (video)
    Εντυπωσιακό θέαμα στις ΗΠΑ: Ουράνιο τόξο και ανεμοστρόβιλος την ίδια στιγμή (video)

    Μια σπάνια εντυπωσιακή στιγμή απαθανατίστηκε στην Ντακόντα των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, απογευματινές καταιγίδες δημιούργησαν ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς ανεμοστρόβιλος σχηματίστηκε σε κοντινή απόσταση από ουράνιο τόξο.

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας απαθανάτισε το σπάνιο θέαμα αφότου οι καταιγίδες πέρασαν από την περιοχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, αλλά ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φιλιππίνες: Ψάρι κλέβει το κινητό γυναίκας μέσα από τα χέρια της
    σε Viral
    Φιλιππίνες: Ψάρι κλέβει το κινητό γυναίκας μέσα από τα χέρια της

    Μία στιγμή που η Maquilan θα θυμάται σε όλη της τη ζωή

    Θύμα κλοπής από ένα… ψάρι έπεσε μία γυναίκα στις Φιλιππίνες, με την ίδια αλλά και όσους βρίσκονταν στη βάρκα να μένουν άναυδοι.

    Η νεαρή, που ονομάζεται Maquilan είδε το κινητό της να κάνει φτερά και να καταλήγει στο βυθό της θάλασσας.

    Η ίδια βρισκόταν σε σκάφος στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Λέιτε και έβγαζε φωτογραφίες με τη φίλη της, όταν ένα ασημένιο ιπτάμενο ψάρι πήδηξε και «άρπαξε» το τηλέφωνο, που ακουμπούσε στα γόνατά της. Η συσκευή έπεσε στη θάλασσα και η ίδια έμεινε άφωνη, με αυτό που συνέβη.

    Ένας φίλος της κατέγραψε το περιστατικό σε βίντεο. Σε αυτό, διακρίνεται το ψάρι να πηδά στη βάρκα, να συγκρούεται με το κινητό και εκείνο με τη σειρά του να πέφτει στον ωκεανό.

    Η Maquilan σαστισμένη προσπαθεί να καταλάβει πώς εξαφανίστηκε το τηλέφωνό της. Μόλις συνειδητοποιεί ότι η συσκευή βρίσκεται πλέον στο βυθό της θάλασσας, εξαιτίας ενός ψαριού, ταράζεται.

    Οι δύο γυναίκες ενημέρωσαν αμέσως τον υπεύθυνο του σκάφους, ο οποίος βούτηξε στο νερό και προσπάθησε να βρει το κινητό αλλά δεν τα κατάφερε.

    Ωστόσο, προς έκπληξη όλων η συσκευή λίγες ώρες μετά ξεβράστηκε στην ακτή.

    Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

    Πηγή: in.gr
  • Μαλδίβες: Καρχαρίας 100 κιλών δάγκωσε κολυμβήτρια (video)
    Μαλδίβες: Καρχαρίας 100 κιλών δάγκωσε κολυμβήτρια (video)

    Ο καρχαρίας δάγκωσε στην πλάτη και τον ώμο την 30χρονη

    Στιγμές τρόμου έζησε μια 30χρονη κολυμβήτρια στις Μαλβίδες όταν την δάγκωσε καρχαρίας βάρους 100 κιλών. Τη στιγμή της επίθεσης κατέγραψε, μάλιστα, 37χρονος φίλος της 30χρονης. Δείτε το βίντεο

    Η 30χρονη Κάρμεν Κανόβας Κερβέλο και ο 37χρονος Ιμπραήμ Σαφίγκ γνώριζαν, πάντως, ότι το σημείο στο οποίο βούτηξαν ήταν περιοχή στην οποία βρίσκονται καρχαρίες.

    «Αποφασίσαμε να κάνουμε ελεύθερη κατάδυση και να κολυμπήσουμε δίιπλα σε μια ομάδα από καρχαρίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 37χρονος. Σύμφωνα με τον ίδιο όταν βούτηξαν στην ατόλη Βααβού στις Μαλδίβες βρέθηκαν ανάμεσα σε περίπου 10 καρχαρίες (nurse sharks) οι οποίοι διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά οι δύο κολυμβητές βρέθηκαν για 45 λεπτά ανάμεσα στους καρχαρίες πριν να συμβεί το τρομακτικό περιστατικό.

    Στο βίντεο έχουν καταγραφεί και τα τραύματα που υπέστη η 30χρονη από το δάγκωμα του καρχαρία στην πλάτη και τον ώμο.

    Η 30χρονη, πάντως, όχι μόνο δεν πήγε σε νοσοκομείο αλλά συνέχισε να κολυμπάει ανάμεσα στους καρχαρίες καθώς έκρινε ότι τα τραύματά της ήταν ελαφρά. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος καρχαρία δεν θεωρείται επιθετικό εντούτοις τα δαγκώματά τους, όποτε συμβαίνουν, προκαλούν πόνο.

    Πηγή: protothema.gr

  • Επιστήμονες βιντεοσκόπησαν ψάρι που κολυμπούσε στα… 8.336 μέτρα
    Επιστήμονες βιντεοσκόπησαν ψάρι που κολυμπούσε στα… 8.336 μέτρα

    Σε βάθος 8.336 μέτρων στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, βρέθηκε να κολυμπά ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8.178 μέτρων, που είχε σημειωθεί το 2017 στην Τάφρο των Μαριανών.

    Tο ψάρι βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο lander που προσγειώθηκε στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.

    Ο επικεφαλής επιστήμονας ανέφερε ότι το σαλιγκαρόψαρο θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι ή πολύ κοντά σε αυτό.

    Υπάρχουν πάνω από 300 είδη σαλιγκαρόψαρων στον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατά βάση πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών.

    Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.

    Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού, και στην επιβίωσή τους βοηθά το ζελατινώδες σώμα τους.

    Ο καθηγητής είπε ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην Τάφρο των Μαριανών οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara.

    «Είχαμε προβλέψει ότι το ψάρι που θα βρισκόταν στο μεγαλύτερο βάθος θα βρισκόταν εκεί και είχαμε επίσης προβλέψει ότι θα ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο. Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τα βάθη της θάλασσας. Εμείς ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα», σημείωσε επίσης.

    Ο Τζέιμισον είναι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου βαθιάς θάλασσας Minderoo-UWA το οποίο συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυστραλία: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν ποταμό
    Αυστραλία: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν ποταμό

    Εκτιμάται πως η αιτία θανάτου είναι η έλλειψη οξυγόνου στο νερό

    Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν μεγάλο μέρος ενός ποταμού στη νοτιοανατολική Αυστραλία, η οποία πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, οι τοπικές αρχές.

    Η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε πως «εκατομμύρια» ψάρια είναι νεκρά στον ποταμό Ντάρλινγκ κοντά στο χωριό Μενίντι και πως πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή.

    Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού.

    «Είναι αληθινά φρικτό, υπάρχουν ψάρια νεκρά όπου φτάνει το μάτι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέιμ Μακράμπ, ένας κάτοικος του Μενίντι, και κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες» περιβαλλοντικές συνέπειες.

    Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι πληθυσμοί των ψαριών στον ποταμό είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά τα νερά έχουν από τότε αποτραβηχτεί.

    Thousands of dead fish at the main weir in #Menindee #fishkill pic.twitter.com/OOQpTBPG1o

    — Sarah McConnell (@SarahJMcConnell) March 17, 2023

    From the sky: Millions of dead fish at Menindee. So sad. pic.twitter.com/DUljc6Wkxi

    — BillOrmonde (@BillOrmonde_2) March 17, 2023

    «Ο θάνατος αυτών των ψαριών συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία), επειδή τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται», εξήγησε με ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το κύμα καύσωνα επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο.

    Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν ήδη αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων.

    Το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και την ξηρασία.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMARA ANDERSON

  • Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες
    Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες

    Η εμφάνιση ενός ουράνιου τόξου, μετά τη βρόχη, είναι πάντα εντυπωσιακή και έτσι οι επιστήμονες απαντούν γιατί από αυτό λείπουν ορισμένα χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το γκρι.

    Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Ιανουάριο, αλλά ακόμα και η βροχή δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο κατά τον φετινό χειμώνα. Επομένως, το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά την καταιγίδα, είναι ακόμα πιο σπάνιο, αν και για να το δει κάποιος, πρέπει οι συνθήκες να είναι τέλειες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση του «The Conversation», για να δει κάποιος ένα ουράνιο τόξο, χρειάζονται μερικά σταγονίδια νερού στον αέρα – όπως η βροχή ή ακόμα και η ομίχλη – και απαιτείται ο Ήλιος να είναι πίσω μας και αρκετά χαμηλά ως προς το έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή το ουράνιο τόξο δημιουργείται από το φως που περνάει μέσα από σταγονίδια νερού.

    Επισημαίνεται ότι το φως που προέρχεται από τον Ήλιο, μας φαίνεται λευκό, αλλά το λευκό φως που βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα μείγμα διαφορετικών χρωμάτων. Όταν το φως περνάει μέσα από μία σταγόνα βροχής, αυτά τα χρώματα μπορούν να διαχωριστούν.

    Τα κύματα του φωτός και πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο

    Δεν το καταλαβαίνετε αν το κοιτάξετε, αλλά το φως ταξιδεύει σε κύματα, όπως τα κύματα που κινούνται στον ωκεανό. Καθένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου έχει αυτό που ονομάζεται διαφορετικό «μήκος κύματος». Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των κορυφών του κύματος έχει διαφορετικό μήκος για κάθε χρώμα. Με άλλα λόγια, τα χρώματα, από το ιώδες με το μικρότερο μήκος κύματος έως το κόκκινο με το μεγαλύτερο μήκος κύματος, ονομάζονται «ορατό φάσμα».

    ουράνιο τόξο, φάσμα ορατού φως, φως
    Πηγή: Wikimedia Commons

    Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν περισσότερο με σφαιρίδια παρά με τις σταγόνες που συχνά σχεδιάζουμε. Όταν το φως πέφτει σε ένα από αυτά τα σφαιρίδια νερού, το φως μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «διάθλαση».

    Καθένα από τα διαφορετικά μήκη κύματος διαθλάται κατά ελαφρώς διαφορετική ποσότητα. Αν το φως χτυπήσει τη σταγόνα βροχής υπό τη σωστή γωνία, η διάθλαση διαχωρίζει τα μήκη κύματος στα διαφορετικά τους χρώματα. Καθώς αρκετό φως διαθλάται μέσα από πολλές σταγόνες βροχής, βλέπουμε αυτά τα χρώματα ως ουράνιο τόξο στον ουρανό. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματα καθορίζεται από το πόσο μεγάλο είναι το μήκος κύματός τους. Όταν μαθαίνουμε για το ουράνιο τόξο, διδασκόμαστε ότι υπάρχουν σε αυτό επτά χρώματα, τα οποία είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το ιώδες και το βιολετί, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

    Ο τρόπος που δημιουργούνται τα χρώματα σε ένα ουράνιο τόξο

    Πάντως, τα διάφορα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πού τελειώνει το ένα χρώμα και πού αρχίζει το άλλο, καθώς υπάρχουν και άλλα χρώματα ανάμεσά τους, όπως το τιρκουάζ ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο.

    Το μπλε και το πράσινο βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό φάσμα, γι' αυτό και βλέπουμε το τιρκουάζ στο σημείο που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ορισμένα χρώματα, όμως, είναι μείγματα χρωμάτων που δεν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο φάσμα.

    Επί παραδείγματι, το καφέ προκύπτει από τη μείξη κόκκινου και πράσινου χρώματος, αλλά οι κόκκινες και οι πράσινες ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν είναι η μία δίπλα στην άλλη, οπότε δεν τις βλέπουμε να αναμειγνύονται για να σχηματίσουν το καφέ. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα χρώματα που είναι μείγματα, μιας και αν οι χρωματικές ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν επικαλύπτονται, τότε δεν μπορούν να αναμειχθούν.

    Γιατί δεν βλέπουμε ποτέ το λευκό, το γκρι και το μαύρο στο ουράνιο τόξο

    Υπάρχουν, όμως, και δύο χρώματα που δεν θα δούμε ποτέ σε ένα ουράνιο τόξο – το μαύρο και το λευκό. Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος, δηλαδή είναι αυτό που βλέπουμε όταν δεν υπάρχει καθόλου φως. Από την άλλη πλευρά, το λευκό είναι ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων μαζί. Όταν το φως διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής, διαχωρίζει το λευκό φως στο ορατό φάσμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον λευκό.

    Το γκρι είναι ένα μείγμα μαύρου και λευκού και καθώς δεν μπορούμε ποτέ να δούμε ούτε το μαύρο ούτε και το λευκό σε ένα ουράνιο τόξο, δεν μπορούμε επίσης να δούμε και χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξή τους. Επομέμως, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ουράνιο τόξο, προσέξτε πόσα χρώματα μπορείτε να εντοπίσετε σε αυτό, αλλά και τα χρώματα που δεν μπορείτε να δείτε.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Kanenori από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο