Την ώρα που ο χάρτης των νομών όπου θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων έχει οριστικοποιηθεί και η Ηλεία με την Αιτωλοακαρνανία θα σηκώσουν το βάρος στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τις περιοχές.
Για την Ηλεία μπορεί να υπάρχει το όνομα του Πύργου στη σχετική λίστα, όμως τα πράγματα παραμένουν για την ώρα ρευστά. Πρόσφατα μάθαμε πως τοπικοί φορείς αντιπρότειναν στην κατασκευή δομής φιλοξενίας στην περιοχή του Επιταλίου, άλλη περιοχή σε μικρή απόσταση από την πρώτη.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε η περιοχή της Αγουλινίτσας που βρίσκεται στα όρια του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Με βάση τις ίδιες πηγές ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος όπου απευθύνθηκαν οι αρμόδιοι του ΔΟΜ ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική προτάσσοντας ξεκάθαρα το επιχείρημα πως η συγκεκριμένη περιοχή, αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής και εκεί μόνο καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχουν, ενώ και η κοντινή παραλιακή ζώνη εντάσσεται σε διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος που είναι απόλυτα δεσμευτικές για την δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης.
Έτσι πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο σενάριο “κάηκε” και μένει να δούμε σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα ποια θα είναι η τελική επιλογή στο θέμα του χώρου που θα φιλοξενήσει τη δομή φιλοξενίας στην Ηλεία.
Σήμερα συνεδριάζουν οι φορείς της Κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων, σε ποιες περιοχές και υπό ποια μορφή...
Για την εγκατάσταση των νέων δομών, θα συζητηθούν:
- Τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη)
- Δύο στη Δυτική Ελλάδα (Αμφιλοχία, Πύργος)
- Δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα)
- Πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Οινόφυτα, Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας)
- Τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα)
- Τρεις στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά)
- Μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία)