Ο Δήμος Πύργου και η Μαθηματική Εταιρεία Ηλείας τιμούν σε ανοικτή εκδήλωση την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, τον νεοεκλεγέντα πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ο Ανδρέας Μπουντουβής γεννήθηκε στον Πύργο, αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Πύργου (το παλιό Γυμνάσιο Αρρένων) και είναι καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο Ε.Μ.Π. στην οποία διετέλεσε και κοσμήτορας.
Επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, έχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης στο Ε.Μ.Π, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολυτεχνικές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής. Εδώ και λίγους μήνες ηγείται του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός από τα πιο ιστορικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, κάνοντας όλους τους Ηλείους υπερήφανους.
Η σχέση του με τα Μαθηματικά υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερη, αφού το 1976 απέσπασε το Πρώτο Bραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Eλληνικής Mαθηματικής Eταιρείας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και το παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα Συνεδριακού της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Η επιστημονική σταδιοδρομία
Ο Α. Μπουντουβής διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Aνάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων της ΣΧΜ (2005-2007), Διευθυντής του Υπολογιστικού Κέντρου της ΣΧΜ (2009-1019) και Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ “Υπολογιστική Μηχανική” (2011-2018). Ηταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Minnesota Supercomputing Institute (1989-90) και Επισκέπτης Ερευνητής στο Army High Performance Computing Research Center, των ΗΠΑ (1991), Επισκέπτης Καθηγητής στο Université de Lorraine, Nancy, Γαλλία (2012), Επισκέπτης Ερευνητής στο Fondation de Cooperation Scientifique Sciences et Technologies pour l’Aéronautique et l’Espace, Toulouse, Γαλλία (2014) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Johns Hopkins University, Baltimore, ΗΠΑ (2018-2019). Ο καθηγητής Α. Μπουντουβής διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε Φαινόμενα Μεταφοράς και σε Υπολογιστικές Μεθόδους.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στις ακόλουθες περιοχές: υπολογιστική ανάλυση φαινομένων μεταφοράς, διεπιφανειακά φαινόμενα, μη γραμμικά φαινόμενα και ιδιαίτερα μηχανισμοί ασταθειών και σχηματισμού οργανωμένων μορφωμάτων (pattern formation), ανάλυση πολλαπλών κλιμάκων (multiscale analysis) και μέθοδοι υπολογιστικής ανάλυσης προβλημάτων μεγάλης κλίμακας. Eίναι συν-συγγραφέας σε 133 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις, πλέον των 150, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Εχει επιβλέψει ή συν-επιβλέψει την εκπόνηση 21 διδακτορικών διατριβών, εκ των οποίων 17 έχουν ολοκληρωθεί, 46 μεταπτυχιακών διατριβών και 114 διπλωματικών εργασιών. Εχει συμμετάσχει, ως επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε ερευνητικά έργα, πλέον των 40, με Ευρωπαϊκή ή εθνική χρηματοδότηση. Είναι μέλος της Computational Fluid Dynamics Committee της European Community on Computational Methods in Applied Sciences (ECCOMAS), μέλος του General Council της International Association for Computational Mechanics (IACM) καθώς και μέλος και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Μηχανικής.
Πηγή: Protothema.gr