Το θέμα του κορονοϊόυ που έχει φτάσει στη “γειτονιά” μας απασχολεί πλέον και τους Ηλείους έντονα. Η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε κάθε τέτοια περίπτωση και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας θέλοντας να ενημερώσει τους πολίτες, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Ο πρόεδρος Νίκος Κατσαρός και ο γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης αναφέρθηκαν με λεπτομέριες στο ιατρικό σκέλος του ζητήματος αλλά και στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες σε κάθε περίπτωση.
Ο κ. Κατσαρός τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας συναισθάνεται την ανησυχία των πολιτών για αυτό και προέβη σε αυτή την ενημέρωση. “Η συγκεκριμένη επιδημία έχει έρθει πλέον και στη γειτονιά μας, στην διπλανή χώρα δηλαδή στην Ιταλία. Με την οποία σαν χώρα εμείς έχουμε πάρε-δώσε σε καθημερινή βάση και μέσω τουριστικών ανταλλαγών, εμπορικών ανταλλαγών, πάρα πολλοί συμπολίτες μας ζουν στην Ιταλία και πάρα πολλοί Ιταλοί ζουν στην χώρα μας” εξήγησε.
Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου “… στην κατηγορία των Κορονοϊών, ανήκουν αρκετοί οι οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις ποικίλου μεγέθους και σοβαρότητας στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα. Δηλαδή το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε έναν κορονοϊό. Η γρίπη είναι στην κατηγορία των κορονοϊών. Έχει μία περίοδο επώασης από 1 έως 14 ημέρες, βέβαια κάποιες μελέτες στην Κίνα αναφέρουν ότι μπορεί να είναι και περισσότερη η περίοδος αυτή, 25 με 26 ημέρες, με συμπτώματα πυρετό, βήχα, δύσπνοια, καταρροή, πονόλαιμο και ακόμα πιο σοβαρά όπως είναι η πνευμονίες, κυρίως αυτές εμφανίζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ζαχαροδιαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι όπου έχουμε και την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα μικρά σταγονίδια, δηλαδή μέσα από το φτέρνισμα ή όταν κάποιος βήχει. Γι’ αυτό και τα μέτρα της υγιεινής που προτείνονται εδώ είναι αυτά που προτείνουμε και για την γρίπη. Να κρατάμε δηλαδή αποστάσεις ασφαλείας από ανθρώπους που νοσούν, εάν χρειαστεί να φοράμε εμείς ή και ο ίδιος μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας πάρα πολύ καλά και αρκετές φορές την ημέρα και αν προκύψει πυρετός, βήχας, η δύσπνοια να απευθυνθούμε άμεσα στο θεράποντα ιατρό μας. Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες τους οποίους πιστεύω ο κόσμος τους γνωρίζει ωστόσο εδώ υπάρχουν κι άλλα προβλήματα” είπε ο κ. Κατσαρός.
“Υποτίθεται ότι η χώρα έχσει θωρακιστεί”
Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως “… υποτίθεται η χώρα έχει θωρακιστεί όπως το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει και με την χθεσινή σύσκεψη που έγινε εκεί, υπό την έννοια ότι έχει καθορίσει νοσοκομεία αναφοράς, για την περιοχή μας είναι το νοσοκομείο του Ρίου έχει δώσει οδηγίες σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτών για το πως θα χειριστούμε ένα ύποπτο περιστατικό, έχουν δημιουργηθεί χώροι απομόνωσης, υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μέσα και έχουν γίνει και ασκήσεις προσομοίωσης στα περισσότερα νοσοκομεία και στο δικό μας έχει γίνει πρωτίστως, ωστόσο αυτά αναφέρονται σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα κρούσμα. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση και το καλό για την χώρα θα ήταν να μην εμφανιστεί ένα κρούσμα, αν και είναι αδύνατο πιστεύω, ούτως ώστε να μην έχουμε να τρέχουμε πίσω από την πιθανή διάδοση αυτής της επιδημίας”.
Πύλη εισόδου το Κατάκολο
Ο κ. Κατσαρός στάθηκε στην πύλη εισόδου του Κατακόλου “Είμαστε μία πύλη εισόδου εδώ, με το Κατάκολο και με την Ολυμπία και έχουμε σιγά-σιγά κρουαζιέρες, έχουμε τουρίστες, θα έχουμε την αφή της φλόγας και καλό θα είναι η πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να μην έχουμε κάποιο συμβάν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την πύλη εισόδου του Κατακόλου, αυτό ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου, διότι χθες π.χ είχαμε επιστροφή από την Ιταλία φοιτητών μας στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος και δεν έγινε κανένας έλεγχος και διαμαρτυρήθηκαν οι ίδιοι για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Από τη μία μεριά υπάρχουν αυτά τα πρακτικά προβλήματα, από την άλλη μεριά ακούμε ότι είμαστε θωρακισμένοι. Δεν ξέρω, σαν γιατρός αλλά και σαν πολίτης έχω μία επιφύλαξη αλλά και μία ανησυχία, όχι με την έννοια του πανικού. Δεν χρειάζεται να μας πιάσει πανικός, να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε αυτά που πραγματικά η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως προβλέπει. Τηρώντας τα πρωτόκολλα, νομίζω ότι θα μπορέσουμε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό να το αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε την εξάπλωσή του, γιατί ο στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να περιορίσεις την μετάδοση” είπε.
Ο κ. Κατσαρός σημείωσε ακόμα ότι “… δυστυχώς στην Ιταλία τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα, έχουμε εφτά θανάτους αυτή τη στιγμή και εξάπλωση στην νότια Ιταλία στην Σικελία και την Φλωρεντία. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε κι άλλη εξάπλωση ενδεχομένως. Και είναι δίπλα η Ιταλία. Ήδη στην Τενερίφη υπάρχουν 1000 τουρίστες σε καραντίνα, στην Άγκυρα ένα αεροπλάνο που έχει ένα ύποπτο κρούσμα και είναι σε καραντίνα όλο το αεροπλάνο και αυτό είναι ένα θέμα. Καλούμε λοιπόν εμείς μέσα από αυτό το βήμα, τις αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε στις πύλες εισόδου που εγκυμονεί και ο μεγαλύτερος κίνδυνος να μην έχουμε προβλήματα. Θέλουμε επίσης τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, χωρίς να έχουν όμως πανικό γιατί με τον πανικό δε λύνεται κανένα πρόβλημα. Ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες και αυτό δεν είναι σωστό γιατί μάσκες χρειάζονται και άνθρωποι που δεν θα κολλήσουν κορονοϊό, πιθανώς σε λίγο καιρό να υπάρξουν προβλήματα και στα αντισηπτικά ή σε κάποια φάρμακα. Και κλείνοντας να πω ότι δεν χρειάζεται σε περίπτωση που έχουμε κάποια ίωση γενικότερα να πανικοβληθούμε αλλά ούτε και να καταφύγουμε στην λήψη αντιβιοτικών. Η πολιτεία πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και δεν εννοώ να έχει μόνο δομές που θα δεχτούν ένα κρούσμα, είμαστε μία νησιωτική χώρα που έχει άμεση επαφή με τον τουρισμό και υπό αυτή την έννοια πρέπει να παρθούν μέτρα στον τόπο εισόδου κατά την κρίση μας. Καλό θα ήταν να ελέγχονται και από τον τόπο αναχώρησης οι τουρίστες και στην πύλη εισόδου επίσης”.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του συλλόγου Χρήστος Γιαννικούλης τόνισε για τον κορονοϊο ότι “…είναι μία ίωση η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι τόσο ή και περισσότερο μεταδοτική από την γρίπη. Δηλαδή η συχνότητα μετάδοσης στην γρίπη υπολογίζεται στο 1,3 δηλαδή ο καθένας που έχει γρίπη θα μολύνει 1,3 ανθρώπους κατά μέσο όρο στο περιβάλλον του, σε αυτήν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει δώσει μία εκτίμηση 1,4 με 2,5. Υπάρχουν και εκτιμήσεις που την ανεβάζουν και πάνω από τρία. Άρα μιλάμε αυτή τη στιγμή για μία επιδημία, μία ίωση η οποία μεταδίδεται και έχει ρυθμό μετάδοσης μεγαλύτερο από την γρίπη. Το δεύτερο είναι ότι η γρίπη η συνήθης έχει μία θνητότητα η οποία υπολογίζεται στο μέγιστο γύρω στο ένα τοις χιλίοις. Δηλαδή θα πεθάνει ένας στους χίλιους περίπου. Η συγκεκριμένη ίωση τρέχει αυτή τη στιγμή με μία θνητότητα 23 τοις χιλίοις. Φαίνεται δηλαδή μέχρι στιγμής, ότι έχει πολλαπλάσια θνητότητα από την γρίπη και μεταδίδεται και πιο γρήγορα. Άρα όχι πανικός αλλά ανησυχία ναι. Δε νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν σε κανέναν να μην ανησυχεί.
Είναι μία ίωση της οποίας η θνητότητα σχετίζεται με την ηλικία, μέχρι την ηλικία των 40 η θνητότητα είναι 0,2%. Από 40 έως 50 αρχίζει και ανεβαίνει πάει στο 0,4% μετά τα 50 ανεβαίνει κι άλλο, μετά τα 70 πάει στο 7% μετά τα 80 έχει περίπου στο 15% θνητότητα. Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ευτυχώς σε παιδιά, μάλιστα μέχρι την ηλικία των εννέα ετών μέχρι στιγμή δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Οι καρδιοπαθείς έχουν μία θνητότητα στο 10%, οι διαβητικοί στο 7%, άνθρωποι με κακοήθεια στο 6%, όπως βλέπετε υπάρχει διακύμανση σχετικά με τον πληθυσμό στον οποίο αναφερόμαστε. Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης υπάρχουν δύο στάδια. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μην υπάρξει κρούσμα είναι η καραντίνα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μόνο αν πεις ότι απαγορεύονται τα δρομολόγια από και προς Ιταλία, αεροπλάνα, πλοία, κρουαζιερόπλοιο από όποια χώρα θεωρείται ύποπτη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Η θερμομέτρηση έχει μία σχετική αξία. Βέβαια χθες συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο τέτοιο μέτρο. Να υποθέσουμε ότι αυτή ως ειδήμονες, ξέρουν καλύτερα από εμάς και ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας οι εξελίξεις να τους δικαιώσουν. Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που ήδη γίνεται αναφορά για πύλες εισόδου στους διάφορους σχεδιασμός και επειδή πουθενά δεν αναφέρεται ως πύλη εισόδου το λιμάνι που απλώς να δέχεται κρουαζιερόπλοια, θεωρούμε ότι στις πύλες εισόδου θα πρέπει να ενταχθεί και το Κατάκολο, στον σχεδιασμό δηλαδή, όπως είναι η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα πρέπει να ενταχθεί και το Κατάκολο. Όχι ότι εκεί βέβαια έχουν προγραμματιστεί κάποια ιδιαίτερα μέτρα, αλλά αν είναι να ληφθεί κάποιο μετρό να αφορά και εμάς. Σίγουρα θα πρέπει κι εμείς να καταταχθούμε στις πύλες εισόδου και αυτό θα το απαιτήσουμε. Η κατάσταση όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, θα σημειώσει βελτίωση όχι ότι θα σταματήσει η επιδημία, κυρίως γιατί δε θα συνωστίζονται οι άνθρωποι στους χώρους, θα υπάρχει καλύτερος αερισμός των χώρων οπότε και θα μειωθεί ο ρυθμός μεταδόσης που προαναφέραμε” κατέληξε ο κ. Γιαννικούλης.