Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 08:01

Αντιπυρική περίοδος: Ξεκινά με ενισχυμένη την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία φαίνεται πως θα είναι σημαντικά ενισχυμένη φέτος στη μάχη για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Ηλείας και ευρύτερα στη Δυτ. Ελλάδα. Νέες εποχικές υπηρεσίες ιδρύονται, νέα μέσα παραλήφθηκαν και αυξάνεται ο αριθμός του προσωπικού που θα καλύψει τις εποχικές ανάγκες.

Σε ένα χαροκαμένο από τις πυρκαγιές τόπο όπως η Ηλεία, κάθε τι παραπάνω στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων ακούγεται αισιόδοξο. Όμως θα πρέπει και οι πολίτες απο την πλευρά τους να δείξουν υπευθυνότητα, ιδιαίτερα φέτος που οι συνθήκες στην κοινωνία είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας.

Σύντομα θα δούμε τα εναέρια μέσα να ενισχύουν την επίγειες δυνάμεις στην περιοχή με την τοποθέτησή τους στα κοντινά αεροδρόμια, έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί. Μέσα που σύμφωνα με πληροφορίες φέτος θα είναι ενισχυμένα στο συνολικό αριθμό.

Ενίσχυση υπάρχει και σε επίγειες δυνάμεις, τόσο σε οχήματα, αφού ήρθαν νέα μέσω ΕΣΠΑ και Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, όσο και σε προσωπικό, λόγω και της δημιουργίας εποχικών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, σημείωσε ότι "... από 1η Μαΐου ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος και απαγορεύεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο. Σταδιακά θα γίνει η ανάπτυξη των περιπολικών στις προκαθορισμένες θέσεις σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών 2020 έτσι ώστε για οποιοδήποτε συμβάν να υπάρχει άμεση ενημέρωση και επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

petroutsos

Για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί το σχέδιο “Ιόλαος” της ΓΓΠΠ το οποίο αναφέρεται στη συνεργασία όλων των φορέων για τις δασικές πυρκαγιές. Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα κατάσβεση, βρισκόμαστε στο στάδιο της τοποθέτησής τους, γίνονται συχνά τηλεδιασκέψεις έτσι ώστε να γίνει ο σωστός καταμερισμός τους, σε περιοχές που πιθανόν να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές ή στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Στις επίγειες δυνάμεις, σε ότι αφορά τα οχήματα, έχει παραληφθεί το σύνολο των οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ 2014 - 2020 Δυτ. Ελλάδας και έχουν τοποθετηθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό θα γίνει η επαναπρόσληψη των εποχικών που υπηρέτησαν πέρυσι, ενώ για την Ηλεία θα προσληφθούν φέτος ακόμα τριάντα άτομα. Στην Ηλεία φέτος δημιουργούνται δύο νέα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, στην ορεινή Ηλεία, προκειμένου να καλύψει τις εκεί ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν.

Στο αεροδρόμιο του Αράξου δημιουργείται ένα νέο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα όπου θα ενισχύσει τα υπάρχοντα πεζοπόρα τμήματα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στα νησιά του Ιονίου" τόνισε.

Αναφερόμενος στην στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες ο κ. Πετρούτσος ανέφερε ότι "... στους πολίτες εφιστούμε την προσοχή και φέτος για το θέμα των πυρκαγιών. Για κανέναν λόγο να μην προβαίνουν στην καύση των καλλιεργειών στην ύπαιθρο μετά την 1η Μαΐου, να ενημερώνουν άμεσα το “199” για οποιοδήποτε καπνό αντιλαμβάνονται γύρω τους. Να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα, να μην κάνουν χρήση ψησταριών εντός των δασών και να αποφεύγεται γενικότερα κάθε χρήση πυρός στην ύπαιθρο. Να εφαρμόζουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται για τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών κάθε ημέρας. Οι παραβάτες θα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής θα ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία κατά περίπτωση. Ελπίζουμε στην καλή συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών για να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο φέτος".

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Παράταση στην απαγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο λόγω καιρικών συνθηκών έως 15/11
    Ηλεία: Παράταση στην απαγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο λόγω καιρικών συνθηκών έως 15/11

    Παρά τις προγνώσεις για ένα βροχερό φθινόπωρο αυτό δεν ήρθε ποτέ. Η ξηρασία επιμένει εδώ και πολλούς μήνες και ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει μεγάλος.

    Οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν το Πυροσβεστικό Σώμα να παρατείνει την εφαρμογή των απαγορεύσεων για τις υπαίθριες καύσεις έως τις 15 Νοεμβρίου, με την ελπίδα... να βρέξει.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων αναφέρει τα εξής:

    "Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής".

  • Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος
    Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος

    Παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Γεράκι Αμαλιάδας και έφτασε έως τις παρυφές του Χαβαρίου.

    Σε αυτή την έκταση έκαψε δάσος, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροικίες και γεωργικό εξοπλισμό. Η πρωινή βροχή στάθηκε σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο.

    Συνολικά 265 πυροσβέστες με 83 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μαζί με μεγάλο αριθμό εναέρων μέσων.

    Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο ilialive.gr κατηγόρησαν τις Αρχές ότι δεν έχουν διανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες ικανές να "φρενάρουν" μια πυρκαγιά.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Γερακίου, και έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω της έντασης των ανέμων και κινήθηκε απειλητικά προς τις περιοχές Τσιχλέικα και Τσαφλέικα, Ρένεσι, Μπουμπούνα, Κρυονέρι, φτάνοντας στις παρυφές του χωριού Χάβαρι.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    kryoneri fotia 4 10 2024 9

    kryoneri fotia 4 10 2024 10

    kryoneri fotia 4 10 2024 11

    kryoneri fotia 4 10 2024 8

    kryoneri fotia 4 10 2024 7

    kryoneri fotia 4 10 2024 5

    kryoneri fotia 4 10 2024 6

    kryoneri fotia 4 10 2024 1

    kryoneri fotia 4 10 2024 2

    kryoneri fotia 4 10 2024 3

    kryoneri fotia 4 10 2024 4

    Fotia geraki.3

    Fotia geraki.4

    Fotia geraki.1

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)
     Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Καβούρι στο Κατάκολο στον παραλιακό οικισμό.

    Η φωτιά καίει σε εκτάσεις με ποικίλη βλάστηση, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια τα οποία εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή φαίνεται να απειλούνται άμεσα.

    Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Παράλληλα, δυνάμεις της Αστυνομίας συνδράμουν εντός του οικισμού.

    Νεότερη ενημέρωση

    Μεγάλη είναι η μάχη των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην φωτιά που μαίνεται στην είσοδο του οικισμού Καβούρι πλησίον των ψυγείων Παπαγιάννη και προς τα πρώτα σπίτια.

    Πριν από λίγο, η Πολιτική Προστασία μετέφερε μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από τον οικισμό, στο συντονιστικό κέντρο του Οργανισμού, του Δήμου Πύργου στην Αγία Βαρβάρα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Με την άμεση επέμβασή τους, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, πρόλαβαν τα χειρότερα, καταφέρνοντας να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και αλλάζοντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί καθώς οι ριπές του ανέμου ήταν ιδιαίτερα έντονες και υπήρξε εμφανής ο κίνδυνος εξαιτίας των κηλιδώσεων οι φλόγες να επεκταθούν στην περιοχή της Σπιάντζας.

    Δείτε video και φωτογραφίες

    kavouri fotia 5

    kavouri fotia 1

    kavouri fotia 3

    kavouri fotia 4

    kavouri fotia 6

    kavouri fotia 7

    kavouri fotia 8

    kavouri 112

  • Αρτέμιδα Ζαχάρως: Πρόστιμο 2500€ σε 92χρονο για καύση σε ξερόχορτα
    Αρτέμιδα Ζαχάρως: Πρόστιμο 2500€ σε 92χρονο για καύση σε ξερόχορτα

    Τι κι αν η περιοχή έχει βιώσει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες από πυρκαγιά, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που υπάρχουν. Έτσι ένας 92χρονος στην Αρτέμιδα, συνελήφθη για φωτιά που έβαλε για να κάψει ξερά χόρτα και του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.578,12€.

    Συγκεκριμένα "... συνελήφθη, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Κρεστένων, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξηρά χόρτα εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αρτέμιδας, του Δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.578,12€".

  • Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική
    Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική

    Το “κακό” με τις υπαίθριες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών στην Ηλεία, προσπαθεί να περιορίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ισχύει από την παρούσα αντιπυρική περίοδο και με τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

    Την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον σε εφτά περιπτώσεις υπαίθριων καύσεων επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα που ξεπερνούν τις 13.000 €.

    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.406,25€, στις 20 Σεπτεμβρίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Ροβιάτας, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1875 €, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση πλαστικών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καρδαμά, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης, εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Νιοχωρίου, του Δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687,50€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε αλλοδαπή, η οποία προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σχοίνων, του δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων, εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Κουρτεσίου, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.320,30€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αρετής, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687€, στις 15 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σίμιζα, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

    * Φωτογραφία αρχείου

  • Μπούκα Παλαιοχωρίου: 2000 ευρώ πρόστιμο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών
    καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

    Ακόμα ένα πρόστιμο επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή τη φορά της Αμαλιάδας για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτική έκταση.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση "... επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.933,59€, σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «Μπούκα», της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία".

  • Ηλεία: Πρόστιμο 2250€ για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτική έκταση
    Ηλεία: Πρόστιμο 2250€ για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτική έκταση

    Ακριβά πλήρωσε την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ένας αγρότης στο Λευκοχώρι του δήμου Πηνειού, χθες με πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος "... επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, χθες 3 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Λευκοχωρίου, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία".

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο