Ο τρόπος της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά την άρση της καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις νέες αλλαγές στην Παιδεία, συζητήθηκαν στη διάρκκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ηλείας σε ανοιχτό χώρο στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Πύργου με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος “… για το άνοιγμα των σχολείων, οι αδυναμίες που υπάρχουν, ως ΔΣ της ΕΛΜΕ την εβδομάδα που πέρασε προετοιμαστήκαμε, δηλαδή φροντίσαμε να μάθουμε με ποιον τρόπο θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων και εννοείται ότι παρακολουθούμε όλη την διαδικασία. Αυτή η διαδικασία αφορά τα μέτρα προστασίας, μας ενδιαφέρει να είναι υγιείς αυτοί που θα βρίσκονται στο σχολείο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ελέγξουμε αν τηρούνται τα μέτρα, αν είναι συνεπείς οι δήμοι από την πλευρά τους, από ότι φαίνεται σχεδόν στην πλειοψηφία τους οι δήμοι έχουν ανταποκριθεί, έχουν κάνει την σχετική προετοιμασία και στην καθαριότητα και στα μέσα που χρειάζονται να υπάρχουν στα σχολεία όπως αντισηπτικά μάσκες κλπ.
Κάναμε μία επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, είναι κι αυτό ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε, όχι τόσο πολύ την πρώτη εβδομάδα αλλά την δεύτερη εβδομάδα που θα ανοίξουν και τα γυμνάσια αλλά θα έρθουν και οι υπόλοιπες τάξεις των λυκείων, είναι από τα θέματα που αφορούν το άνοιγμα. Όπως επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρχε μία μεγάλη καθυστέρηση επίσημης ενημέρωσης των σχολείων, προσπαθούσαν μέσω του Διαδικτύου να αντλήσουν τις αποφάσεις που αφορούσαν για το άνοιγμα των σχολείων.
Ασχοληθήκαμε επίσης με τις άδειες των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς και των μαθητών, γιατί τους δίνεται η δυνατότητα αν έχουν στο σπίτι τους άτομα ευπαθή με μία δήλωση του γονέα να μην έρθουν, και είναι φυσικό αυτό, πρέπει να πούμε ότι στην επαρχία στον τόπο που ζούμε, σε πολλές οικογένειες ζουν μαζί με τα παιδιά και οι παππούδες αλλά θα υπάρχουν βέβαια και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες” σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Σε ότι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε ότι “… εκεί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από τον τρόπο που φέρνει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία. Θεωρώντας ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε, προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο στην εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο στο περιεχόμενό του βάζει νέους ταξικούς φραγμούς στους μαθητές, με την τράπεζα θεμάτων για παράδειγμα, θα μειώνει τον αριθμό των μαθητών που θα προχωράνε στις επόμενες τάξεις, είτε στα ΕΠΑΛ είτε στα ΓΕΛ. Ειδικά για τα ΓΕΛ έχει βάλει το όριο των 17 που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στο να μπορέσουν τα παιδιά να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, στο νομό μας έχουμε περίπου 1200 μαθητές των ΕΠΑΛ από αυτούς αν εφαρμοζόταν από σήμερα το πολυνομοσχέδιο γύρω στα 150 παιδιά δεν θα φοιτούσαν στα ΕΠΑΛ. Και μετά είναι το μεγάλο θέμα που αλλάζει το τοπίο, είναι η αξιολόγηση, που στόχο έχει βέβαια με βάση την εμπειρία που υπάρχει σε άλλες χώρες στο να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να τα κάνει τα σχολεία των φτωχών και των πλουσίων. Με αυτή την διαφοροποίηση που θα κάνει στα σχολεία, θα υπάρχει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση και βεβαίως στοχεύει σε ελαστικές σχέσεις εργασίας στους εκπαιδευτικούς, τους θέλει φοβισμένους και υπάκουους. Κάτι τέτοιο δεν προμηνύεται, έχουμε κάνει προετοιμασίες, για να ενημερώσουμε και την κοινωνία και τους μαθητές και τους γονείς για να γνωρίζουν τι θα έρθει στον χώρο της εκπαίδευσης” είπε ο κ. Αθανασόπουλος που προανήγγειλε και επόμενη συνέλευση αλλά και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα.