Επίκαιρα

Πολλές οι άγνωστες ομορφιές στις περιφέρειες Πελοπονήσου και Δυτ. Ελλάδας

Πολλές οι άγνωστες ομορφιές στις περιφέρειες Πελοπονήσου και Δυτ. Ελλάδας

Πολλές είναι οι άγνωστες ομορφιές στις περιφέρειες Πελοπονήσου και Δυτικής Ελλάδας που αναμένουν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν.

Στη Λακωνία, το απολιθωμένο δάσος, βρίσκεται σε μια μεγάλη παράκτια έκταση από την Αγία Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, έως τον Κάμπο Βοιών όπου υπάρχει ένα πλούσιο γεωλογικό μουσείο από απολιθωμένους ριζικούς κόμβους και κορμούς ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και άλλες θαλάσσιες μορφές.

Επίσης, υπάρχουν απολιθώματα κορμών από φοίνικες, κωνοφόρα, αλλά και πλατύφυλλα, διαμέτρου από μισό έως ένα μέτρο ενώ δίπλα από την θάλασσα ανακαλύφθηκαν απολιθωμένες ρίζες.

Στον όρμο του Οιτύλου ανοίγεται στη βάση ενός γκρεμού, ύψους 40 μέτρων, το σπήλαιο «στα Καλαμάκια» που αποτελείται από έναν διάδρομο ύψους έξι μέτρων.

Οι ανασκαφές που έγιναν πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψαν πολλά ευρήματα, όπως ανθρώπινο δόντι, οστά από κυνήγια, εργαλεία φτιαγμένα από σκληρά πετρώματα κ.ά. που χρονολογούνται στα μέσα της παλαιολιθικής περιόδου.

Ο παραλιακός οικισμός Άλυπα βρίσκεται στο μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου και ανήκει στον δήμο Ανατολικής Μάνης. Πρόκειται για ένα ήσυχο, μικρό, γραφικό κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά και λευκά βότσαλα, ο οποίος περιβάλλεται από πυργόσπιτα. Πολύ κοντά βρίσκεται η κοινότητα Έξω Νυμφίου, ενώ απέχει περίπου 23 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη.

Σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Γύθειο, κοντά στην παραλιακή κοινότητα του Κότρωνα, βρίσκεται η παραλία της Αγίας Βαρβάρας με τη χρυσαφένια άμμο τα κρυστάλλινα νερά και τις πικροδάφνες στην παραλία, ενώ στην νότια άκρη στέκει το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας

Στο δρόμο από τον Γερολιμένα προς το ακρωτήριο Ταίναρο και περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από την Βάθεια, βρίσκεται η μικρή παραλία Κάποι. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με κατάλευκα βότσαλα και τα διάφανα νερά.

Στη Μεσσηνία, το φαράγγι του Ριντόμου, ξεκινάει από τις κορυφογραμμές του Ταΰγετου και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στο Μεσσηνιακό κόλπο. Έχει πλούσια χλωρίδα, έντονες χαραδρώσεις, πολυποίκιλα πετρώματα και κατακόρυφες πλαγιές.

Επίσης κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως τον γραφικό οικισμό του Ριντόμου, γεφύρια, σπήλαια, καθώς και ίχνη από ασκηταριά. Η καλύτερη εποχή για τη διάσχισή του είναι τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.

Στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται το νησάκι Σαπιέντζα, ένα από τα επτά νησιά που απαρτίζουν τις μεσσηνιακές Οινούσσες.

Ο κλειστός όρμος του Πόρτο Λόγγο υποδέχεται τους επισκέπτες. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι, που οδηγεί στον φάρο του νησιού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αγγλική κατασκευή του 1890.

Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, 240 στρεμμάτων, μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο, το οποίο ανέδειξε το νησί σε διατηρητέο μνημείο, εντάσσοντάς το στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η βλάστηση σε ορισμένα σημεία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο ύψος, ώστε έχει σχηματιστεί πυκνό δάσος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 15.000 χρόνια.

Στο νησί o επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στην Άμμο, μία όμορφη και απάνεμη παραλία, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και έχει εύκολη πρόσβαση, ενώ στο βόρειο άκρο έχουν εντοπιστεί ευρήματα από ναυάγια.

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Καραδαμύλη στο δρόμο Καλαμάτας – Αερόπολης, στην δυτική Μάνη, βρίσκεται η μικρή παραλία του «Φονέα» με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λευκά βότσαλα, ενώ σχεδόν στο μέσον της παραλίας δεσπόζει ένας βράχος.

Σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη της Κορώνης βρίσκεται η γαλαζοπράσινη παραλία Κολονίδες με την χρυσαφένια άμμο, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού.

Ανάμεσα στην Φοινικούντα και την Κορώνη και σε απόσταση περίπου εννέα χιλιομέτρων από τον κεντρικό δρόμο, «κρύβεται» μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο η μικρή αμμώδης παραλία Τσαπί με τα καταγάλανα νερά.

Στην Αρκαδία, στο οροπέδιο της Τεγέας, 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και σε υψόμετρο 650 μέτρων βρίσκεται η λίμνη Τάκα, μία περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής ομορφιάς.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η περιοχή φιλοξενεί αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας, εντάσσοντάς την στο δίκτυο Natura 2000.

Το βάθος της λίμνης δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το ύψος των βροχοπτώσεων και η δραστηριότητα των υπογείων ρευμάτων και πηγών. Η λίμνη τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, ενώ ένα σύστημα από καταβόθρες μεταφέρει τα νερά της σε υπόγειους ποταμούς.

Στην νότια Κυνουρία, κάτω από τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, στην ανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται ο κόλπος του Φωκιανού, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα μεγάλα λευκά βότσαλα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Πούλιθρα, όπου ο δρόμος έχει αρκετές στροφές, ενώ εκτός από την Πουλιθρα κοντινός προορισμός είναι και το Λεωνίδιο.

Στην Αργολίδα, στην περιοχή Δίδυμα έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, οι «Δολίνες των Διδύμων».

Οι δύο αυτοί κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στη μία σπηλιά μαρτυρούν τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν δύο όμορφα βυζαντινά ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι λαξευμένα στον βράχο.

Περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Ναυπλίου βρίσκεται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Κοιλάδας, στο οποίο υπάρχουν πολλές παραλίες. Μία από αυτές ξεχωρίζει. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται μία βραχώδης έκταση με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε εξωτικά μέρη.

Στην Κορινθία, σε μικρή απόσταση, περίπου 20 χιλιόμετρα, από το Λουτράκι, και πέντε χιλιόμετρα από την Περαχώρα, βρίσκεται η παραλία Μυλοκοπή. Πρόκειται για μια περιοχή όπου τα πεύκα κατεβαίνουν στη θάλασσα, ενώ η παραλία χωρίζεται στα δύο, η μία αμμώδης και η άλλη με ψιλό χαλίκι και σχιστόπλακες. Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Μυλοκοπή βρίσκεται η ήσυχη και γεμάτη βότσαλα παραλία της Σκαλωσιάς με τα καθαρά και βαθιά νερά, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό κόλπο.

Στο δρόμο προς τα ορεινά χωριά του δήμου Σικυωνίων Κορινθίας υπάρχει το αισθητικό δάσος Μουγγοστού. Το δάσος κηρύχθηκε «Αισθητικό» με Προεδρικό Διάταγμα του 1977 και η συνολική έκταση του φτάνει τα 7.185 στρέμματα.

Πρόκειται για ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που δημιουργήθηκε με τη φυσική εξέλιξη του οικοσυστήματος.

Στην Αχαΐα, η λίμνη Τσιβλού που είναι δημιούργημα της φύσης, βρίσκεται στο δήμο Αιγιαλείας και απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την Ακράτα και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών.
Δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση που έγινε το 1912, όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις και «αγκαλιάζεται» από τις πλαγιές του Χελμού, καθώς και από καστανιές, έλατα και πεύκα.

Το όνομά της προέρχεται από το γειτονικό χωριό Τσιβλός, το οποίο καταποντίστηκε μερικώς μετά την κατολίσθηση.

Η λίμνη έχει έκταση 200 στρέμματα με τη στάθμη των νερών της να αγγίζει τα 90 μέτρα βάθος.

Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί είναι αυτοί που κολυμπούν στα νερά της με θέα το βουνό, ενώ τους χειμερινούς μήνες θυμίζει αλπικό τοπίο και
οι επισκέπτες κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω από την λίμνη.

Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων δυτικά της Πάτρας, κοντά στην φημισμένη παραλία της Καλόγριας βρίσκεται η αμμώδης παραλία Γιαννισκάρι με τα πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο δεν είναι τόσο εύκολη, γεγονός που έχει βοηθήσει στο να διατηρήσει την μοναδική φυσική ομορφιά της.

Κοντά στο ορεινό χωριό Νεμούτα της Ηλείας, στα σύνορα με την Αρκαδία και σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκονται οι ομώνυμοι, σπάνιας ομορφιάς, καταρράκτες.

Τα νερά του ποταμού Ερύμανθου που πηγάζουν από το ομώνυμο όρος και καταλήγουν στον Αλφειό ποταμό διασχίζουν ξεχωριστά φαράγγια και σχηματίζουν τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να προσελκύουν οργανωμένους, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες

Κοντά στην Κυλλήνη βρίσκεται η παραλία της Καυκαλίδας με «χρυσή» αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Το όνομά της το έχει πάρει από το ομώνυμο νησάκι που βρίσκεται απέναντι και το έχουν δει όσοι έχουν ταξιδέψει με πλοίο για την Ζάκυνθο. Μάλιστα όσοι είναι καλοί κολυμβητές μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι μέχρι το νησάκι.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Λιμνοπούλα είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται ανάμεσα στο Αντίρριο και το Μεσολόγγι. Η παραλία που βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο είναι αμμώδης, ενώ γύρω της στέκουν οι βράχοι του όρους Βαράσοβα, που ονομάζεται και «Άγιο Όρος» της Αιτωλίας, διότι εκεί ασκήτευσαν την εποχή του Βυζαντίου πολλοί μοναχοί. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκλησιών ερειπωμένων μοναστηριών και ασκηταριών.

Στον Αμβρακικό κόλπο, απέναντι από την πόλη της Βόνιτσας, υπάρχει ένα μικρό καταπράσινο νησάκι που ονομάζεται Κέφαλος, το οποίο κατοικείτο κατά την περίοδο των Ρωμαϊκών χρόνων. Έχει χαρακτηριστεί ως η «Ατόλη» του Αμβρακικού κόλπου, είναι εύκολα προσβάσιμο και ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις μαγευτικές παραλίες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup