Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμο Πύργου και το «Χαμόγελο του Παιδιού» χθες οι εργαζόμενοι του Δήμου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν – εκπαιδευτούν από το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού, σχετικά με τις παιδικές εξαφανίσεις και την εγκληματικότητα σε βάρος των παιδιών. Οι εργαζόμενοι του Δήμου ενημερώθηκαν επίσης αναφορικά με την ένταξή τους στο Σύστημα Amber Alert και Missing Alert. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας» του «Χαμόγελου», ενώ παρόντες ήταν τόσο ο πρόεδρος του οργανισμού Νίκος Γιαννόπουλος, όσο και ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος.
Ειδικότερα στον χώρο της κινητής μονάδας, οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και εθελοντές του δήμου Πύργου, εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν περιστατικά εξαφανίσεων αλλά και περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων.
Ο δήμαρχος Πύργος Τάκης Αντωνακόπουλος, επηρεασμένος από το πρόσφατο περιστατικό απόπειρας αρπαγής του δεκατετράχρονου που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αφού συνεχάρη τον κ. Γιαννόπουλο, ανέφερε ότι: «...τους τελευταίους μήνες έχουμε μία αύξηση της συχνότητας, η οποία βέβαια δεν έχει επιδημικό χαρακτήρα αλλά και ένα παιδί να κινδυνεύσει, αυτό δεν είναι θέμα ποσοτικό είναι θέμα ποιοτικό για τα αντανακλαστικά μίας κοινωνίας. Έχουμε συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ο Δήμος Πύργου και το «Χαμόγελο του Παιδιού», είμαστε σε μία συνεχή συνεργασία.
Σήμερα εδώ ειδικοί επιστήμονες του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε εργαζόμενους του Δήμου οι οποίοι είναι καθημερινά στη βάση της κοινωνίας δηλαδή στις γειτονιές, στις πόλεις και έχουν επαφή σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου μας, καθοδηγούν αυτούς τους ανθρώπους, τους λένε αυτά που πρέπει να ξέρουν, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες καταστάσεις, να εντοπίζουν τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες και οι πληροφορίες αυτές να αξιοποιούνται από τους αρμόδιους καταλλήλως. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς σε αυτό το νέο εγκληματικό φαινόμενο που εξελίσσεται, στην πόλη μας είχαμε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό περιστατικό, αμέσως μιλήσαμε με τον κ. Γιαννόπουλο ως τον μόνο φορέα που έχει αναλάβει μία τόσο υπεύθυνη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρωτοβουλία και σήμερα είναι εδώ, αμέσως ανταποκρίθηκαν, με τους επιστήμονες, με τα μέσα που χρειάζονται και είναι μέσα αυτή την ώρα εργαζόμενοι του Δήμου, έχουμε κάνει τρία γκρουπ των 10-15 εργαζομένων και όλα πηγαίνουν καλά σε αυτήν τη διαδικασία.
Ευχόμαστε να μην προκύψει πλέον κανένα περιστατικό τέτοιο στον Πύργο, στην χώρα, στον κόσμο. Ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά όλους τους εθελοντές, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους παράγοντες αυτής της μεγάλης οικογένειας που λέγεται «Χαμόγελο του Παιδιού» και στόχος είναι να κάνει όλα τα παιδιά να χαμογελούν» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος από την πλευρά του θέλοντας να θέσει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση επεσήμανε ότι:
«Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε τον μύθο και την πραγματικότητα. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα τα οποία έχουν γίνει έντονα στην κοινωνία, που φαίνεται ότι υπάρχουν απαγωγές, ενώ ουσιαστικά είναι κάποιες καταστάσεις όπως αποκαλύφθηκε μετά, ότι δεν είναι οι απαγωγές τρίτων όπως λέμε, όπως στην περίπτωση της Τριφυλίας, όπως διαπιστώσαμε εμείς με εσωτερικές ενημερώσεις, η μητέρα του παιδιού το έβαλε δίπλα από έναν αλλοδαπό, τράβηξε φωτογραφία για να πει ότι προσπάθησε να γίνει απαγωγή.
Άρα υπάρχουν προβλήματα μεν, με ανθρώπους που είναι υπεράνω υποψίας, με ανθρώπους που είναι στην καθημερινότητα της ζωής των παιδιών και που προσπαθούν να τα αποπλανήσουν, ή να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά, να κάνουν δηλαδή πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με τα παιδιά και μετά να προχωρήσουν όπως στην περίπτωση της μικρής στην Θεσσαλονίκη για άλλα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας επίσης ότι: «Το «Χαμόγελο του Παιδιού» θέλει να είναι κοντά στα παιδιά και στις οικογένειες, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, στο χωριό, στην γειτονιά, στην πόλη και στην περιφέρεια. Και να γνωρίζει κάθε οικογένεια πως εκείνοι θα αντιμετωπίσουν φαινόμενα που υπάρχουν. Πως θα δουν και θα γνωρίζουν τα παιδιά και αυτή είναι η δική μας υποχρέωση να μπορούμε να μιλήσουμε και τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο τον διαδραστικό, με τις δικές τους δυνατότητες να επικοινωνήσουν, προκειμένου να ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Από την περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να τα πάρει και να τα παρενοχλήσει για λίγο και το λίγο γίνεται περισσότερο, γιατί εγκλωβίζεται σε μία κατάσταση, μέχρι άλλες διαδικασίες στις οποίες καθημερινά βλέπουμε».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η διαπίστωση που έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας κάθε φορά αλλά όπως ο ίδιος επεσήμανε δεν έχουν φτάσει πότε στις τηλεφωνικές γραμμές του Οργανισμού. «Ενώ τις βλέπουμε όμως την επικαιρότητα, δεν τις βλέπουμε στην καταγγελία. Στις καταγγελίες δηλαδή που έχουμε στις γραμμές μας, δεν υπάρχουν τόσες αναφορές όσες φαίνεται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και λοιπά. Άρα λοιπόν, αυτό που θέλουμε, με αυτήν την προσέγγιση, με τους ανθρώπους του Δήμου, με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής είναι να γνωρίζουν πράγματα και να είναι τα μάτια και τα αυτιά, σε συνεργασία βέβαια πάντα με την αστυνομία και τις αρχές».
Για τον λόγο αυτό όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος «... ξεκίνησε μία προσπάθεια με τις δημοτικές αστυνομίες πολλών δήμων, που ενημερώνονται επίσης για την στιγμή που ένα παιδί εξαφανίζεται, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει απαγωγή, την στιγμή που το δικό σου παιδί εξαφανίζεται είναι «ο κόσμος ολόκληρος». Αντί λοιπόν να περιμένουμε αν θα κινητοποιηθούν, πότε θα κινητοποιηθούν, οποιοσδήποτε, κινητοποιούμε λοιπόν της δυνάμεις και του Δήμου αλλά και τις άλλες δυνάμεις που υπάρχουν,τις τοπικές και τις εθελοντικές για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος έστω και μιας ώρας. Έτσι λοιπόν ένας στόχος αυτή της συνάντησης εδώ, είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι τη στιγμή που θα συμβεί μία εξαφάνιση στην ευρύτερη περιοχή και ενημερωθούν από το κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου να ξέρουν τι θα κάνουν, να ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν, πως θα πλησιάσουν το παιδί, πως θα δουν αν υπάρχει κάποια εγκληματική ενέργεια που θα πρέπει η αστυνομία φυσικά να έχει τη γνώση. Άρα κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αισθανόμαστε πολύ καλά και δεν υπάρχει καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη περίοδος που θα πούμε ναι ή όχι σε τέτοια προβλήματα, πρέπει να πούμε ότι όλοι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας σε ό,τι αφορά τα παιδιά.
Είναι αργά να πούμε ότι κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του και χάθηκε η ζωή ενός παιδιού. Μετά να κλαίμε τη μοίρα μας και ο ένας να καταγγέλλει τον άλλον. Είναι σκοπός να προλάβουμε! Έτσι λοιπόν με την πρόληψη και την συνεργασία, με το υπουργείο Παιδείας, που όμως αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα σχολεία άρα πρέπει να λειτουργούμε μέσα εδώ, με την αντιμετώπιση και την καταστολή, λαμβάνοντας 300.000 κλήσεις το χρόνο στις γραμμές μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που αυτή τη στιγμή έχουν πάρει διαστάσεις μεγάλες, όχι τόσο οι απαγωγές με την έννοια που υπάρχουν σε άλλες χώρες, που απαγάγονται παιδιά από τρίτους και μετά τα βρίσκουν και δολοφονημένα, αυτό θα πρέπει να το προλάβουμε γιατί συμβαίνει στο χώρο των προσφύγων. Γιατί έχουν εξαφανιστεί κάποια παιδιά που δεν ξέρει κανένας τι τους έχει συμβεί. Άρα το επόμενο βήμα είναι φυσικά και τα ελληνόπουλα γιατί όχι; Και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία, ο κάθε πολίτης, ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα».