Στην περιοχή της πυρκαγιάς που πριν δύο εβδομάδες έγιναν στάχτη 3500 στρέμματα, βρέθηκε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας με συνεργάτες του. Σκοπός του Δασαρχείου είναι το επόμενο διάστημα να παρατηρεί με την συμβολή της τεχνολογίας αν υπάρξουν απόπειρες εκχέρσωσης εκτάσεων εκεί που πριν υπήρχε δάσος. Έτσι με τη συνδρομή πιστοποιημένου πιλότου της Up & High Media and Production, έγινε μια δοκιμαστική πτήση στην περιοχή και λήψη φωτογραφικού υλικού, κάτι που το επόμενο διάστημα θα γίνει σε μεγάλη έκταση για καταγραφή των πιθανών αλλαγών χρήσης γης.
Παράλληλα ο Δασάρχης Πύργου σημείωσε σε δηλώσεις του πως είναι ορατός ο κίνδυνος της διάβρωσης του εδάφους στις καμένες εκτάσεις κάτι που θα φανεί τον επερχόμενο χειμώνα και σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όπως τόνισε ο κ. Λάττας “… η φωτιά έκαψε 3550 στρέμματα και είμαστε εδώ σήμερα με τον drone της υπηρεσίας μας, το οποίο είναι προσφορά ενός συμπολίτη μας και το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε για την εποπτεία και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, έτσι ώστε να έχουμε ένα φωτογραφικό υλικό καλύτερης διακριτικής ικανότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν έχουμε αλλαγές χρήσεις γης και εκχερσώσεις, γιατί το μεγάλο μας πρόβλημα μετά από μία δασική πυρκαγιά είναι οι εκχερσώσεις. Το drone αυτό το χρησιμοποιούμε ήδη και στην Φολόη προκειμένου να έχουμε μία εποπτεία της παράνομης υλοτομίας και γενικότερα της κίνησης μέσα στο δάσος. Νομίζω ότι την τεχνολογία, πρέπει να την υιοθετήσουμε, είμαστε στην προσπάθεια να μπορούμε να βγάζουμε σχέδια πτήσεως και να μπορούμε να έχουμε μία επίσημη αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο τόπο και στη συγκεκριμένη θέση.
Άρα λοιπόν σήμερα, η αποτύπωση που θα κάνουμε και το βίντεο που θα τραβήξουμε, θα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα όχι για το τι έκαψε, αυτό το γνωρίζουμε, αλλά ποια είναι τα δάση και ποιες είναι οι ιδιωτικές καλλιέργειες έτσι ώστε να παραμείνουν έτσι και να μην αλλάξει τίποτα. Οι δασικοί χάρτες όπως είπαμε, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο γιατί καθαρίζει, που είναι το δάσος και που είναι το χωράφι. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν συμπολίτες μας που νομίζουν ότι εκτάσεις οι οποίες έχουν απόλυτα χαρακτηριστεί δάσος μπορούν να τις εκχερσώνουν. Αυτό είναι μία ευκαιρία να καταλάβουν ορισμένοι ότι υπάρχει μία τελεία. Ότι οι χάρτες του 2007 αποτελούν ένα σημείο ορόσημο, ένα σημείο μηδέν ότι ότι εκχερσώνουν μετά το 2007 και συλλαμβάνεται ή πιάνεται με οποιονδήποτε τρόπο να έχει αλλάξει η χρήση γης, προβαίνουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση”.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο της διάβρωσης του εδάφους στις καμένες εκτάσεις, τόνισε πως “… η φωτιά αυτή έκαψε έκταση εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Ενιππέα. Οι κλίσεις δεν είναι βέβαια πολύ ισχυρές στο κομμάτι που αφορά το κομμάτι του Ενιππέα και το τμήμα Χελιδόνι - Λαντζόι, έτσι ώστε να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί και από την ραγδαιότητα και την ένταση των φθινοπωρινών και χειμερινών κυρίως βροχοπτώσεων. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό γεωργικών και δασικών εκτάσεων δηλαδή λιοστάσια, αμπέλια και μικρές δασικές εκτάσεις που βρίσκονται διάσπαρτα και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα διάβρωσης. Νομίζω, ότι η βελτίωση της κοίτης του Ενιππέα ποταμού, η διαπλάτυνση, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση όλων των φερτών υλικών που διενεργείται αυτήν την περίοδο από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα συμβάλει καθοριστικά έτσι ώστε αν έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα να μπορέσουν να παροχετευτούν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.
Μετά από μία δασική πυρκαγιά η οποία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή μας, δύο είναι τα μεγάλα φαινόμενα που δημιουργούνται. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η αλλαγή χρήσης γης. Με το φωτογραφικό υλικό και με όλα τα στοιχεία που έχουμε προσπαθούμε να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης γης, ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα τα παρακολουθούμε έτσι ώστε αν χρειαστεί να μπορέσουμε να προβούμε σε αντιπλημμυρικά η αντιδιαβρωτικά έργα" σημείωσε ο δασάρχης Πύργου κ. Λάττας.