Το είδαμε κι αυτό. Πολίτες πολιορκούν γιατρούς της περιοχής και ζητούν να τους εφοδιάσουν με δικαιολογητικό που θα τους επιτρέψει να απαλλαγούν από τη χρήση μάσκας.
Μάλιστα, η αξίωση αυτή υποβλήθηκε ακόμα και στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, η οποία από τη θέση της είναι το σύμβολο αλλά και ο θεματοφύλακας της τήρησης του νόμου και της δεοντολογίας.
Η πρόεδρος Αννα Μαστοράκου, πέραν της κρούσης που της έγινε, δέχθηκε διαβήματα από συναδέλφους της. Οι τελευταίοι την ενημέρωναν για τις πιεστικές οχλήσεις που έχουν δεχθεί από πολίτες, μάλιστα σε βαθμό σφοδρής απαίτησης.
Οι πολίτες που πασχίζουν να πετύχουν την εξαίρεση επικαλούνται προβλήματα που τους προκαλεί η χρήση μάσκας, κατά φαντασία ή υπερβάλλοντας. Αλλος δηλώνει πονοκέφαλο, άλλος δύσπνοια, άλλος κλειστοφοβία.
Κατά την κ. Μαστοράκου πρόκειται για απλούς αρνητές της μάσκας. Πρόσωπα που έχουν πειστεί ότι η απειλή του ιού είναι ανύπαρκτη, μακρινή ή δεν τους αφορά. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δηλώνει κατάπληξη, μιλώντας προς την «Π», για τη στάση αυτή. Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου που αφορά τους ίδιους ούτε συναισθάνονται ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βλάψει τους δικούς τους ανθρώπους και τρίτους.
Η κ. Μαστοράκου παρατηρεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών έχει παρασυρθεί από διαδόσεις ή επιπολαιότητες που έχουν μεταδοθεί από κάποια συχνότητα. Εν προκειμένω, πάντως, έχουν ακούσει ότι είναι δυνατή η εξαίρεση, εάν υπάρχουν προβλήματα ή παρενέργειες από τη χρήση της μάσκας.
Και πράγματι προβλέπεται αυτό, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις: Εάν πρόκειται για ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και με πάθηση που προβλέπει χρήση οξυγόνου ή για παιδί κάτω των τριών ετών.
Σε καμία άλλη περίπτωση. Ούτε οι ασθματικοί εξαιρούνται, εκτός εάν τελούν σε φάση βασανιστικής έξαρσης προχωρημένου σταδίου.
Εάν γιατρός χορηγήσει βεβαίωση που δεν εμπίπτει στις προβλέψεις αυτές, θα έχει δράσει αντιεπιστημονικά και παράνομα, παραβιάζοντας και την ιατρική δεοντολογία.
Η κ. Μαστοράκου ανέλαβε πρωτοβουλία: Προώθησε στα μέλη του συλλόγου την κείμενη οδηγία και συνέστησε μεγάλη προσοχή. Κάθε εξαίρεση που θα καλύπτεται με γνωμάτευση θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση αποδείξιμη.
«Σκεφτείτε» μας είπε «να προκληθεί θάνατος από μετάδοση ιού σε μια τέτοια περίπτωση, και να έχει υπογράψει γιατρός εξαίρεση του φορέα από τη μάσκα χωρίς να πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια».
Μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός (16) των διοικητικών προστίμων που βεβαιώθηκαν την Πέμπτη 6 Αυγούστου στη Δυτική Ελλάδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες της ίδιας εβδομάδας. Δύο κρούσματα στην ενότητα Αχαΐας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.
Αναμένονταν αποτελέσματα για 63 δείγματα που λήφθηκαν από τη δομή προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία προκύπτει ότι στις 6/8 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 13.736 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 298 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την 1η Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 2.042 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.
Επίσης, στις 6/8 βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα.
Τέλος, βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Πηγή: Pelop.gr