Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 15:09

Μεγάλη φωτιά στην Πηνεία - Εκκενώθηκε το χωριό Δάφνη (photos - videos) (upd)

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στη συνέχεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες κοντά στο χωριό Κέντρο στο Φράγμα Πηνειού, ξέσπασε νέα πριν από λίγο στην περιοχή του Κολοκυθά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενισχύονται στην περιοχή, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Νεότερη ενημέρωση

Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή του Κολοκυθά

Νεότερη ενημέρωση

Η φωτιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κινείται από το χωριό Κολοκυθά προς το χωριό Δάφνης κ φαίνεται να πλησιάζει σε κατοικημένη περιοχή.

Πληροφορίες από την πυροσβεστική κάνουν λόγο για μέτωπο που φτάνει τα 15 χλμ.

Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Σύμφωνα, με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το χωριό Δάφνη γιατί οι φλόγες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό

Νεότερη ενημέρωση

Στην περιοχή επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π

Νεότερη ενημέρωση

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα εναέρια μέσα ενισχύονται με δυνάμεις από την Αθήνα και το Άκτιο. Επικεφαλής στο συντονισμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει τεθεί ο υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, με τον αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο χωριό Δάφνη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Παρόντες και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος.

Νεότερη Ενημέρωση

Βρισκόμενος στο μέτωπο της πυρκαγιάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζει:

"Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, στο σημείο που βρισκόμαστε, είμαστε δίπλα στο χωριό Δάφνη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή. Πραγματικά δίνουν όλη τους την ενέργεια και την προσπάθεια με μεγάλη αυταπάρνηση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συνδράμουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι εναέρια μέσα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την Γενική Γραμματεία, γίνεται πραγματικός αγώνας. Νομίζω ότι από μόνη της η εικόνα δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι..."

Επίσης, στο μέτωπο της πυρκαγιάς, βρίσκεται και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης όπου με δήλωσή του αναφέρει ότι:

"Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνη, όπως βλέπετε έχει φτάσει σε απόσταση 100 με 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού, και δεν είναι ένα ή δύο σπίτια, είναι σε όλο το μήκος, όπως είναι ο λόφος ο οποίος είναι δεντρόφυτος από ελιές και πεύκα και δημιουργεί κίνδυνο. Ελπίζω από την αντιπυρική ζώνη που γίνεται και με όλα τα επίγεια μέσα να καταφέρουμε τουλάχιστον να μην καεί κανένα σπίτι. Στο χωριό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι όσο θα πετάνε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την φωτιά και συγχρόνως να έχουμε μία αντιπυρική ζώνη για τα σπίτια του χωριού."

Νεότερη ενημέρωση

Η φωτιά στην πορεία της απείλησε το Μοναστήρι του Σωτήρος στον Άγιο Ηλία Πηνείας, και το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δάφνης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπέστησαν κάποια ζημιά.

Δείτε φωτογραφίες - videos:

kentro21

kentro22

kentro23

kentro7

kentro8

kentro9

kentro10

kentro11

kentro12

kentro13

kentro15

kentro14

kentro16

kentro17

kentro18

kentro19

kentro20

kentro1

kentro2

kentro4

kentro5

kentro6

* Κεντρική Φωτογραφία αρχείου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 21:10

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία - Επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα
    Φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία - Επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα

    Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν 28 Πυροσβέστες

    Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σημείο.

    Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λεσινίου.

    Στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση της 28 Πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα και 2 Α/Φ.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κηφισιά - Με εγκαύματα ένας ηλικιωμένος
    Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κηφισιά - Με εγκαύματα ένας ηλικιωμένος

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/10) σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στην Κηφισιά, με την Πυροσβεστική να προχωρά στον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου που διέμενε στο σπίτι.

    Το διαμέρισμα στο οποίο ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν στην Ικάρου. Ο ηλικιωμένος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς έχει υποστεί ελαφρά εγκαύματα και αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

    Στο σημείο επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια
    Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια

    Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Λάμιας στη Μανωλάδα και έθεσε σε κινητοποίηση τις δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών.

    Στο σημείο επιχειρούν οι πυροσβέστες με επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας Αντιπύραρχο Θοδωρή Λεβέντη.

    Fotia Lamia 2

  • Δήμος Πηνειού: Παραχώρηση απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας
    Δήμος Πηνειού: Παραχώρηση απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας

    «Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας» - Πρωτοβουλία του Δήμου Πηνειού

    Έναν απινιδωτή με τεχνολογία αιχμής που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, παραχώρησε ο Δήμος Πηνειού στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας. Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στο κοινοτικό κατάστημα και θα το διαχειρίζονται από κοινού το τοπικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Νικόλαος» καθώς και οι υπεύθυνοι της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Άρης Δήμητρας».

    Ο απινιδωτής, που πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής, παραδόθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό. Συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του –αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους- επισκέφθηκε το κοινοτικό κατάστημα Δήμητρας όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής καθώς και με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Αναφερόμενος στην προσφορά του απινιδωτή επεσήμανε ότι η ύπαρξή του είναι κομβικής σημασίας αφενός για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών αφετέρου για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

    «Αφουγκραζόμαστε τις καθημερινές ανάγκες και τις αγωνίες των συνδημοτών για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καταβάλλουμε –στο μέτρο του δυνατού- κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση ενός απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος Πηνειού τόνισε πως το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα παραχωρείται από κοινού στη Δημοτική Κοινότητα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα και θα χρησιμοποιείται –εάν παραστεί ανάγκη- τόσο σε κατοίκους της περιοχής όσο και επισκέπτες. «Αν και εύχομαι να είναι αχρείαστη, πρόκειται για μία συσκευή που μας ενώνει όλους· ένα χρήσιμο εργαλείο που συμβάλει στην μείωση του κινδύνου της απώλειας ανθρώπινης ζωής ενώ ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας» συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

    Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αλέξη Καστρινού και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Πηνειού έχει προμηθευτεί δέκα σύγχρονους απινιδωτές τους οποίους πρόκειται σταδιακά να διαθέσει σε τοπικές κοινότητες, συλλόγους και φορείς της περιοχής.

    pinios apin mel 2

    Ο απινιδωτής, που πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής, παραδόθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό.

    Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Καστρινός.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία
    Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

    Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στη μια το μεσημέρι στην περιοχή του Μπρινιά στη Μανωλάδα Βουπρασίας στην Ηλεία.

    Η φωτιά έλαβε διαστάσεις καίγοντας εκτάσεις με ξερά χόρτα χωρίς να απειλεί θερμοκήπια ή κατοικημένη περιοχή.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών με επικεφαλής το διοικητή Αντιπύραρχο Θεόδωρο Λεβέντη

    Fotia Mprinia 2

    Fotia Mprinia 3

  • Φωτιά στην Κορινθία: 48ωρη προθεσμία στον αντιδήμαρχο που κατηγορείται για εμπρησμό
    Φωτιά στην Κορινθία: 48ωρη προθεσμία στον αντιδήμαρχο που κατηγορείται για εμπρησμό

    Στον 70χρονο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ασκήθηκε δίωξη για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κορινθία στις 39 Σεπτεμβρίου.

    Προθεσμία 48 ωρών για να παράσχει εξηγήσεις στους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κορινθία στις 29 Σεπτεμβρίου, ζήτησε και πήρε ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον νούμερο ένα ύποπτο για τον πύρινο εφιάλτη που προκλήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Κορινθία, την Τετάρτη (9/10) ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό.

    Ο αρμόδιος εισαγγελέας μελέτησε τα στοιχεία που του διαβίβασαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και έκρινε υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης εναντίον του 70χρονου αντιδημάρχου, ο οποίος είναι μάλιστα αρμόδιος για θέματα πολιτικής Προστασίας.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε παραδεχτεί στις Αρχές την πράξη του, το κάπνισμα των μελισσιών του, και γι’ αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με την έναρξη της φωτιάς.

    Πάντως αρχικά και για περίπου δύο ημέρες αρνείτο ότι έχει προχωρήσει σε θερμές εργασίες (κάπνισμα μελισσών). Μάλιστα, στις Αρχές έφτασε η πληροφορία ότι λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς το είχε εκμυστηρευτεί σε μάρτυρα και έτσι, ύστερα από μεθοδική εξέτασή του από τα στελέχη της ΔΑΕΕ, το ομολόγησε.

    Πώς ξέσπασε η φωτιά στην Κορινθία

    Την ώρα που κάπνιζε τα μελίσσια του επικρατούσε άπνοια, ωστόσο, από την αυτοψία της Πυροσβεστικής, στον χώρο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, παρότι αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυψέλες ήταν κοντά σε δέντρα, δεν υπήρχε το απαιτούμενο νερό σε κοντινή απόσταση (για περίπτωση ανάγκης) και δεν είχε γίνει η απαραίτητη αποψίλωση στον ευρύτερο χώρο.

    Η φωτιά ξέσπασε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο όπου κάπνιζε τα μελίσσια του ο 70χρονος. Ο ίδιος ήταν αυτός που ενημέρωσε την Πυροσβεστική, περίπου στις 10:50 το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου. Φέρεται, ωστόσο, να αποχώρησε από το σημείο, καθώς πήρε το όχημά του και να έφυγε (γεγονός που προκάλεσε εντύπωση).

    Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι λίγα λεπτά πριν την εκδήλωση της φωτιάς, πέρασε από το σημείο έναρξης με το όχημά του, αναφέροντας όμως ότι δεν είχε καμία σχέση με τον πύρινο εφιάλτη που ακολούθησε.

    Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τον αντιδήμαρχο για όλους τους προαναφερθέντες παρακάτω λόγους. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει παρουσία άλλου ατόμου, ή άλλου οχήματος στο χώρο. Επίσης, στο σημείο δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, ή άλλα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ κατά την αυτοψία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν εμπρησμό.

    Τι υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος για τη φωτιά

    Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς και ότι ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε τις Αρχές για την έναρξή της, προκειμένου να λάβει χώρα η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων.

    Ως προς το πρόστιμο που του επιβλήθηκε γιατί κάπνιζε τα μελίσσια του, φέρεται να διατείνεται πως στο Ξυλόκαστρο υπήρχε την ημέρα εκείνη κατηγορία κινδύνου 3 και όχι κατηγορία κινδύνου 4, όπως ήταν στην Κόρινθο. Έτσι, θα υποστηρίξει ότι επιτρέπονταν οι ενέργειές του, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μαγούλα Ωλένης: Καύση καλλιεργειών προκάλεσε αναστάτωση στην Πυροσβεστική
    Μαγούλα Ωλένης: Καύση καλλιεργειών προκάλεσε αναστάτωση στην Πυροσβεστική

    Αναστάτωση στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή ανάμεσα στη Μαγούλα και στην Ώλενα.

    Η φωτιά όπως αποδείχθηκε είχε ξεκινήσει από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε χωράφι και δεν χρειάστηκε τελικά μεγάλος αριθμός δυνάμεων για την κατάσβεσή της.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch